Cebulaczki! Celowo pisane wielką literą – zasłużyły na to :) Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na domowe imprezki. Robiłem je w różnych wersjach: z kiełbasą, z grzybami, nawet kiedyś na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem. Niezależnie od „wkładu” Cebulaczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki 50 gram drożdży 1,5 szklanki mleka
Gotuj z MisiemMiałem kiedyś przepis na likier kawowy z przegotowanego mleka skondensowanego, wódki i kawy rozpuszczalnej. Wychodził z tego bardzo słodki i gęsty babski likierek, który trzeba było łyżeczką z kieliszka wybierać:) Ostatnio przypadkiem natknąłem się na podobny przepis w necie, pod nazwą domowy Baileys . Zaintrygowała mnie ta nazwa. Doszedłem do wniosku, że to faktycznie ma szansę przypominać w smaku Baileys
Gotuj z MisiemAmaretto biszkopt kładzie się krem z serka mascarpone, cukru i jajek. Poniższy przepis dostaliśmy od koleżanki mojej małej żonki. Zainteresował mnie głównie dlatego, że krem nie jest za słodki i nie zawiera jajek. Mimo tego, że na deser najbardziej lubię śledzie, ta wersja tiramisu bardzo mi posmakowała. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemświąteczny pasztet. W tym roku nie dodawałem żurawiny do środka, żeby nie był za słodki, tylko ułożyłem z niej na wierzchu choinkę. Jak zwykle wyszedł bardzo dobry. Tylko Mama narzekała, że znowu dodałem wątróbkę :) No cóż – rzecz gustu. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemZawsze chciałem spróbować jak smakują bataty (pataty, słodkie ziemniaki – jak zwał tak zwał). Jeszcze pacholęciem będąc przeczytałem w książce „Przypadki Robinsona Cruzoe” wzmiankę o batatach. Z tego co pamiętam, Robinson znalazł jakieś bulwy, stwierdził że są niejadalne i wrzucił je do ogniska. Gdy odkopał je z żaru zobaczył, że popękały i spróbował jak smakują po upieczeniu. Nie wiem dlaczego
Gotuj z Misiemciocia Wiki: „W Polsce odpowiedniki sosów typu chutney znane były od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze” ( klik ). Zawsze lubiłem połączenie mięsa i słodko/ostrych smaków. Na początek zdecydowałem się na chutney mango . Właściwie to planowałem zrobić sałatkę z piersi kurczaka, rukoli i mango, ale przypomniałem sobie o chutney'u i postanowiłem zaryzykować
Gotuj z Misiemgarnku lub wstawić do piekarnika i pasteryzować 30 minut w piekarniku w temp. 100 stopni. Studzimy w piekarniku. Smacznego, ta frużelina truskawkowa to świetny dodatek do gofrów, kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki. The post Frużelina truskawkowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż prawie koniec sezonu truskawkowego, lada moment znikną nasze cudowne, słodkie polskie truskawki, zostaniemy na resztę lata z importowanymi podróbkami, dlatego póki jeszcze są polecam zrobić sobie lekki, babski koktajl, drink na bazie czerwonego wina i truskawek. I uwaga, on uzależnia. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkońcu wszyscy się doczekaliśmy i wakacji, i obiecanych cudownych pancakesów..., czyli w sumie naleśników, tyle że trochę bardziej puszystych, a bardziej znanych jako amerykańskie. Można podawać je na słodko z ulubioną polewą, np.: z syropem klonowym lub z mniszka lekarskiego , różnymi konfiturami, np. z konfiturą truskawkową czy z dowolnymi owocami i cukrem pudrem. Smakują wyśmienicie w każdej odsłonie, doskonale pasują
Delicious TitbitsWłasnych czereśni nie mam, ale na targu jest ich całkiem sporo. Białe, czerwone i prawie czarne. Duże i małe. Słodkie lub trochę kwaśniejsze. Nie ważne jednak jakie, bo są najlepszymi owocami wakacyjnymi! Obowiązkowo musiałam zrobić z nimi ciasto, bo nie można się nimi ciągle zajadać w "czystej" postaci. Trafiłam na przepis z bloga Ogrody Babilonu , i chociaż moje nie wygląda
Pasja Smakutylko orientacyjne, każdy może przygotować z dowolnych propocji i składników. Gdy używamy małej ilości składników wędzonych można dodać soli do smaku (szczególnie przy wersji z cebulą, która nadaje mu słodki smak). Przy dużej ilości wędzonek nie ma takiej potrzeby. Składniki: - 250g świeżego podgardla wieprzowego - 250g świeżej słoniny wieprzowej (łącznie z podgardlem ok.500g) - ok.300-400 wędzonego podgardla i/lub słoniny (łącznie) lub może
Smaczne Zdroweprzepis i życzę smacznego! :) Składniki: Płatki kukurydziane (Corn flakes), bardzo drobno rozgniecione- im drobniej tym lepiej. (u mnie wyszło około 1,5 szklanki już rozdrobnionych) pieprz ziołowy papryka słodka przyprawa do kurczaka po węgiersku ( lub zwykła) czosnek granulowany 2 płaskie łyżki bułki tartej jajko roztrzepane i przyprawione pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi Wykonanie: Płatki mieszamy z bułką, doprawiamy. Obtaczamy
Czerwona Porzeczkaczasu mieszając. Gotować ok 3 minuty, zestawić z ognia i wymieszać aby piana zniknęła. Przełożyć do słoiczków i odstawić do góry dnem na 30 minut. Jeśli truskawki są bardzo słodkie daje mniej cukru
Monia miesza i gotujedeseru jogurtowego. Jogurtowa Panna Cotta z musem truskawkowym i siekaną czekoladą na kruchym spodzie jest delikatna, lekka i nieco mniej kaloryczna od klasycznego deseru panna cotta przygotowanego tylko na słodkiej śmietance. Deser polałam musem przygotowanym z miksowanych truskawek z odrobiną cukru pudru i octu balsamicznego, połączenie wszystkich tych składników powoduje, że Jogurtowa Panna Cotta jest bardzo smaczna! Ten mus truskawkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany smakiem kawy. Idealny nie tylko na urodziny, ale też na każdą inną okazję, ale też bez okazji. Słodycze można jeść zawsze :-). Tort jest odrobinę pracochłonny, ale ogólnie łatwy
Pora coś zjeść