pochwalę. P óki co wrzucam kilka fotek i uciekam do garów. Gotuję się na nowy miesiąc. Kiss! Oto małe podsumowanie lipca. Działo się, troszkę. Oj, działo. Było bardzo słodko: 1. "Urodzinowo" 2. Bezsennie 3. Żurawinowo 4. I podwójnie czelokadowo ;) I wytrawnie też: 1. Mama gotuje 2. Lucjanek
bastalenaLato to czas obfitości świeżych, pysznych owoców. Teraz są takie pyszne i słodkie, że warto cieszyć się ich smakiem. Najlepiej jeść je na surowo, ale można też przygotowywać pyszne desery. Domowy kisiel robi się bardzo szybko i łatwo a jest o niebo lepszy niż ten z torebki. Zobacz przepis na Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzainny sposób wykorzystać ich soczystość i naturalną słodycz przygotowując je podobnie jak granitę miętową , zmrożony sok i miąższ w bardzo chłodzącej postaci granity arbuzowej. Granita to typowo letni deser, słodki, ale bez dodatku cukru i mocno orzeźwiający. trochę podkręciłam jej smak dodając nalewki pomarańczowo-kawowej/ Granita arbuzowa z nutą alkoholu jest warta polecenia! Zróbcie ją koniecznie, można dodać innej nalewki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużą blachę, dość podzielna, ze szklanką mleka obłędna. Idealna na śniadanko, obiad, kolację…tak, tak… mogłabym drożdżowe jeść o każdej porze dnia. Ciasto jest bardzo puszyste. Soczyste, słodkie śliwki posypane brązowym cukrem z cynamonem doskonale z nim współgrają. Muszę przyznać, że ostatnie ciasta drożdżowe, które zrobiłam idealnie zadowalają moje kubki smakowe. Ciężko zdecydować i wybrać to najpyszniejsze
Made By Mom And Sonbyły wyczuwalne "drobne nitki" marchewki, ale jak dla mnie nie miało to znaczenia..bo dżem i tak był smaczny...następnym razem dam ciut mniej cukru, bo był troszkę za słodki, ale to kwestia smaku..pomysł na taki dżem znalazłam tutaj. 0,4 kg marchewki 1 puszka ananasów, razem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru około
Moje domowe kucharzeniejakiś czas ..[znów sporo zaległych przepisów czeka na opublikowanie]....Czasem robię pizzę na grubym spodzie, a czasem na cienkim...dzisiaj była pizza na cienkim spodzie, ale dla odmiany na słodko..przepis wkrótce na blogu.. 3 szkl. mąki pszennej 6 g drożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 1,5 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2-3 łyżki
Moje domowe kucharzeniejuż kiedyś robiłam..ta jest z dodatkiem goździków..dodatek goździków podpatrzyłam tutaj .Jak dla mnie bez goździków jest lepsza, ale to kwestia gustu..Wanilia z cukru wanilinowego nadała słodkiego smaku..i przyjemnego aromatu.. 3 kg (obranej) cukinii 1 kg cukru cukier wanilinowy Wodzisław kilka goździków 3 łyżeczki kwasku cytrynowego W 1,5 litra zimnej wody rozpuścić
Moje domowe kucharzenieRobiąc cukinię ala ananas zostało zalewy..wylać aż żal, pięknie pachniała wanilią , słodka...więc trochę dolałam wody , dodałam jabłka ..i kompot gotowy.. zalewa z cukinii ala ananasowej woda kilka jabłek Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wrzucić do zalewy, dolać wodę i gotować do miękkości jabłek
Moje domowe kucharzenieCzasem są takie momenty, kiedy chce się coś zjeść ...a nie wiadomo co...po głowie " chodziło" jakieś ciasto drożdżowe..ale nie na słodko..i tak przy okazji Pomidorowego zawrotu głowy powstały tak oto pyszne bułeczki...sposób formowania zaczerpnęłam z pluszek- rosyjskich bułeczek ..a efekt..super..polecam.. 45 dkg mąki 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżki soli
Moje domowe kucharzeniePrzepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj ..pyszny mięciutki biszkopt..lekko kwaskowata masa serowa,a do tego słodka i pyszna posypka ..nic dodać, nic ująć...i tylko brać się do roboty i robić to pyszne ciasto..polecam.. Do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i śnieżkę firmy Wodzisław ..Proszek do pieczenia jak to proszek ..wiadomo...potrzebny
Moje domowe kucharzenieZemsta bywa gorzka...ale nie tym razem...bo zemsta była słodka....cynamonowa, klonowa, waniliowa i sosnowa...Uwielbiam takie zemsty..a to wszystko dzięki sklepowi Anielskie Przysmaki .. Musicie tam koniecznie zajrzeć...no , nie tylko zajrzeć , ale także i coś kupić..a warto..bo są tam same pyszności...i miła Pani , która szybko i sprawnie załatwi przesyłkę , która bardzo bardzo szybko dotrze
Moje domowe kucharzeniekurczaka 4 łyżki wody sól, wegeta panierka nugetsowa: 4-5 łyżek skrobi kukurydzianej 2 jajka 2 łyżki śmietanki 18% 200 ml zmielonych płatków kukurydzianych 2 łyżeczki wegety 3 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki Filety z kurczaka posiekać w drobną kostkę, dodać wodę, wegetę i sól.Odstawić na godzinę. Płatki kukurydziane rozdrobnić i wymieszać z wegetą
Moje domowe kucharzenieMufinki z sodą i na drożdżach ... takich jeszcze nie robiłam...i musiałam wypróbować, a pomysł na takie połączenie znalazłam tutaj ..Mufinki były pyszne..ale jak dla mnie za słodkie...a może to dlatego, że zamiast musu z jabłka dałam dżem malinowy..Ta porcja ciasta wystarcza na 9 mufinek..więc jak ktoś chce zrobić więcej lub mniej to trza zmienić
Moje domowe kucharzeniemało..trzeba dać więcej na taką ilość wody..Według rad na opakowaniu barszcz można doprawić na wersję ostrzejszą [ dodając sok z cytryny, szczyptę cukru oraz rozdrobniony pieprz] lub wersję słodką dodając miód i cynamon..Szczerze mówiąc z cynamonem i miodem nie wiem jakby smakowało ..no , ale widocznie ktoś jada i tak.. Ja barszczyk podałam z pierogami.. Ogólnie rzecz
Moje domowe kucharzeniepieprz przyprawa do shoarmy olej rzepakowy do smażenia jajko bułka tarta Zalewa: ¼ szkl. octu spirytusowego ½ litra wody 2 cebule ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki cukru ½ łyżki soli morskiej Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
Moje domowe kucharzenie