komponują się ze smakiem Amaretto i migdałów. Recepturę lekko zmodyfikowałam - w oryginalnej nie ma suszonych owoców, ale 100 gramów jabłek. Zmniejszyłam też ilość cukru, ponieważ ciasto było dużo za słodkie, kiedy użyłam do niego 230 gramów. Zamieniłam też cukier biały na brązowy, który, według mnie, lepiej komponuje się z całością. Przepis znalazłam w książce "The Cookbook" napisanej przez
Przepisy AleksandryJeden z moich ulubionych drinków. Kwaśny i słodki jednocześnie. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryRecipe in English Wiosnę widać nie tylko na dworze, ale też na sklepowych półkach. Parę dni temu udało mi się kupić naprawdę dobre pomidory. Pachniały i były wyjątkowo słodkie (co za ulga po miesiącach, kiedy smakowały jak tektura!). Prowansalski krem był u mnie na liście do wypróbowania już od dłuższego czasu, ale czekałam na dobre składniki. Tak się jeszcze pochwalę
Przepisy Aleksandrymnie swoim wyglądem i ... kajmakiem, który bardzo lubię w ciastach. Sernik jest bardzo prosty, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu. W smaku jest bardzo smaczny i nie jest zbyt słodki (przynajmniej dla mnie mógłby być ciut słodszy). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrykońcu wczoraj rano naszła mnie wena i oto jest...ciasto z pogranicza biszkoptu i sernika. Delikatny, puszysty (dotykając tego ciasta roznosi się dźwięk pękających pęcherzyków powietrza) i niezbyt słodki wypiek na pewno znajdzie wielu amatorów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy Aleksandryczas. Na zrobienie dżemu agrestowego już jest chyba za późno, ale na przyszły rok przepis będzie jak znalazł. Bardzo lubię połączenie bzu z agrestem. Jest to dżem idealny do słodkich, np. kruchych babeczek czy rogalików. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy Aleksandrynasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni. Bardzo podobną masę przygotowuje Anna Starmach w swoim przepisie na tartę. Naprawdę polecam ten wypiek. Nie zawiedziecie się! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandryKokosanki upiekłam w podzięce dla mojej koleżanki z pracy Angie. Zrobiła mi niedawno ogromną niespodziankę i w taki słodki sposób chciałam się jej odwdzięczyć. Makaroniki to jedne z najstarszych ciastek na świecie (prawdopodobnie znane były już w IX w.). Wersja kokosowa jest bardzo popularna w krajach anglosaskich i Holandii. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy AleksandryChoć nie obchodzę walentynek, to wiem, że wielu z Was uwielbia ten dzień. Specjalnie dla tych osób upiekłam dzisiaj proste, acz efektowne truskawkowe ciasteczka. Serca wyszły naprawdę kruche i słodkie (nie tylko w smaku ;) ). Myślę, że druga połówka ucieszy się z takiego prezentu. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego
Przepisy AleksandryNajlepsze robiła moja babcia i muszę przyznać, że tęsknię za ich smakiem. Ostatnio w polskim sklepie widziałam buraczki w słoiku. Kupiłam go, ale smak mocno rozczarowywał (warzywa były strasznie słodkie!). Postanowiłam sama zrobić sobie danie mojej babci i wyszło świetne. Więcej nie skuszę się na kupne specyfiki. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrypoziomki, a już pojawiają się maliny, dojrzewają porzeczki, agrest i wiele innych owoców, z którymi na pewno uda się coś cudownego wyczarować :) Tymczasem wszystkich fanów poziomek i niezbyt słodkiego ciasta zapraszam na bułeczki z poziomkami :) PS. Dzięki jednej osobie musiałam się ostro zmobilizować, żeby przygotować ten wpis, ale mam nadzieję, że jej i Was nie zawiodę - pozdrowienia dla Pani Agaty
Delicious Titbitsokazji nie dało. Szczególnie, że wypadały w długi weekend a ten miałam spędzić w gronie przyjaciół. Nie miałam nastroju na wielki tort , ale dobre ciacho musiało się więc pojawić - słodkie, pyszne, z owocami i kremem , czyli takie jak wszyscy lubią. Były życzenia, bukiet polnych kwiatów a nawet smaczny prezent do wykorzystania na później. Było bardzo przyjemnie. I chociaż przepis wygląda
Smaczna Pyzapłatki kukurydziane- pokruszone do obtoczenia kurczaka cebula czerwona sałata pomidor ogórek- zielony lub kiszony ser żółty 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka musztarda Wykonanie: Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były cieńsze. Z majonezu, jogurtu i łyżeczki musztardy robimy sos. Doprawiamy przyprawami i wkładamy do niego mięso. Marynujemy
Czerwona Porzeczkadzieła! Składniki na 2 osoby: Kurczak: 2 małe filety z kurczaka sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka listków rozmarynu świeżego - dodatkowo do dekoracji 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki Sos Balsamiczny i Truskawki
Blondynka Gotujeświeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy (wg. receptury Julii Child) : 2 szklanki gorącego mleka 2 pełna łyżka masła 3 pełne łyżki mąki świeżo zmielona sól, pieprz i świeżo
Symfonia Smaków