uwagi na moje zainteresowanie kuchnią Marokańską postanowiłam przetestować również przepisy na słodkie wypieki. Przepis znalazłam na blogu prowadzonym przez Marokankę. Zaciekawił mnie szczególnie ze względu na brak mąki. Ghriba są jednymi z najbardziej znanych marokańskich ciasteczek. Najpopularniejsze ghriba mają w składzie mąkę migdałową. Można jednak spotkać wersję z innymi orzechami, np. pistacjami, ziemnymi itp. Jako pierwszą upiekłam
Mania Gotowaniapuszki Kuskus: 2 szklanki kaszy kuskus wrząca woda ¼ czerwonej papryki ½ posiekanej cebuli dymki pieprz cytrynowy sól skórka starta w 1/3 limonki lub cytryny 1 łyżka sosu chili pikantnego lub słodkiego garść posiekanej mięty Przygotowanie: Pistację siekamy na drobniejsze kawałki. Mięso przekładamy do większej miski. Dodajemy orzechy, cebulę, wiśnie oraz przyprawy. Wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut
Mania Gotowaniałyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej marchewki Sos: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki octu ryżowego sok z ćwiartki limonki 2 łyżki sosu chili (słodkiego lub ostrego) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i pieprzem. Dodajemy olej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt zbite, możecie dodać jeszcze odrobine
Mania Gotowaniasera żółtego 30 g parmezanu 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki 400 g mrożonego szpinaku sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około 3/4 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 100 ml pomidorów krojonych
Mania GotowaniaPrzygotowywałam je już nie raz z różnymi owocami. Pasują do nich praktycznie wszystkie sezonowe owoce: rabarbar, jagody, maliny czy wiśnie. Chrupiąca kruszonka, mięciutka aromatyczna babeczka oraz ulubione owoce. Idealna słodka przekąska na lato. Muffinki z truskawkami i kruszonką Składniki (około 12 babeczek): 200 g mąki pszennej 120 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 120 g jogurtu
Mania Gotowaniaprzygotowaniu. Należy pamiętać kupując ogórki, żeby były niezbyt duże, muszą być twarde, łatwiej się je szatkuje, są do tego słodsze i nie mają dużych pestek. Smak tej sałatki? Delikatny słodko-kwaśny. 8 słoików sałatki szwedzkiej z ogórków o pojemności 500 ml stoi już w mojej szafce na przetwory. Niedługo zabiorę się też za kiszenie ogórków na zimę. Sałatka szwedzka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie. Polecam
OstryKęsPyszny, kolorowy i smaczny zestaw obiadowy do pracy! Wiele osób często nie przygotowuje posiłków do pracy, i gdy dopada ich głód, połykają wysokoenergetyczne batony, bułki słodkie, kebaby lub inne - o zgrozo- gotowe dania w 5 minut z proszku. Niby każdy wie, że nie zdrowe, że tuczące a jednak.... Postanowiłam rozszerzyć nasz cykl śniadania FIT, o obiady i kolacje. Z chęcią
SMYKWKUCHNIbraku czasu (i dzięki sklerozie) padło na Babeczki z bananami od Gellwe. Wszystko w jednym pudełku , wystarczy banan, odrobina mleka, olej, jajka i w kilka chwil, możecie wyczarować świetny słodki prezent ;) Czytaj więcej
FarmażonyMiałam nie podążać za walentynkową modą, jednak po wczorajszym opublikowaniu zdjęcia(rocznicowego) na fp dostałam kilka próśb od czytelników w sprawie przepisu, cytuję "na te słodkie bułeczki" . Nie pozostało mi nic innego jak dodać dla Was mała instrukcję. Czytaj więcej
Farmażonymnie jak zawsze ciasto na weekend z tego co w lodówce zbywa - czyli coś słodkiego praktycznie z niczego. I tak dziś mam dla Was przepis na tartę , chociaż może to placek z serem i kremem? Jak zwał tak zwał wyszło pysznie. Czytaj więcej
Farmażonyałkiem zapomniałam o tym przepisie, ale ostatnio tknęło mnie, żeby zrobić dziewczynkom coś innego do szkoły. Kanapki nawet te wymyślne mogą się znudzić, a taka domowej roboty słodka bułeczka jest o wiele lepsza niż kupne w sklepiku. I nagle, zaglądając do szafki, wpadły w moje dłonie rodzynki -już wiedziałam co zrobię. Czytaj więcej
Farmażonyowoce jagodowe trwa, trzeba korzystać, dlatego każdy pomysł na ich wykorzystanie jest dobry (prawda?) Dziś marcepanowy, pyszny placek. U nas zniknął jak tylko wystygł. Polecam to słodko-kwaśne letnie ciasto Składniki: Ciasto: ~ 400 g marcepanu ~ 100 g masła ~ 50 g cukru ~ 3 jaja ~ 150 g maki ~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto
Farmażonysobie przygotować w lato. Ma zupełnie inny smak niż te kupne. Choć ma sporo cukru to i tak jest go mniej niż w napojach słodzonych niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Słodki cytrynowy smak doskonale orzeźwia – szczególnie z kilkoma kostkami lodu. Ja dodatkowo wrzucam do lemoniady łodyżkę mięty – nie zdominuje jej cytrusowego smaku, za to nada jej ciekawy posmak. Polecam
Poezja smaku