słodkie - 12682 przepisów (strona:403/846)

GRZYBOWA 216

Składniki: suszone grzyby (ok 100g na duży garnek) 1  marchew 1 pietruszka  kawałek selera 2 małe cebule  liść laurowy sól pieprz ziele angielskie łyżka mąki pszennej słodkiej śmietany 30%  masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebuli natka pietruszki Wykonanie: Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA 226

bardzo wysokie. A to efekt po wyjęciu z piekarnika.... jestem zadowolona :)))) Potem zależy już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich mas, nie lubię ciast lukrowanych, tak więc leciuteńko przyprószyłam ja tylko cukrem pudrem i to wszystko. Babka jest pyszna, nie jest sucha, pachnie wanilią i skórką cytrynową. Oczywiście kroiłam

Walijskie Pichcenie
BIGOS Z PORA 331

wspaniale komponuje się z delikatną fasolką. Składniki: 6 szt pora kiełbasa śląska lub inna  chuda wędlina 1/2 kg fasolki szparagowej  (świeżej lub mrożonej) koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka i ostra papryka olej Wykonanie: Pora dokładnie myjemy, kroimy jego białą i lekko zieloną część w kostkę lub półtalarki. Podsmażamy na oleju. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w paseczki wędlinę

Walijskie Pichcenie
BABKA SEROWA 440

połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis.  Także jest to mój debiut :)  Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku.  Nie mocno słodka - taka jakie lubię. Polecam gorąco! Składniki:  1 kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru  5 jajek  1 cukier waniliowy  3 szklanki mąki

Walijskie Pichcenie
PENNE W KLASYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM 201

Składniki: makaron penne  ok. 330 ml przecieru pomidorowego  30 dkg szynki cebula ząbek czosnku słodka i ostra papryka w proszku sól, świeżo zmielony pieprz bazylia, oregano ok. 20 g  startego parmezanu (dla miłośników) oliwa z oliwek do podsmażenia cebulki łyżka kwaśnej śmietany koperek Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę

Walijskie Pichcenie
POMARAŃCZOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 235

kartonika) i to ... nie był dobry pomysł.  Babka wyszła bardzo smaczna, pulchna, nie sucha a  kolorowa aromatyczna żurawina wzbogaciła jej smak.  Mogłaby być jednak odrobinę bardziej słodka i pewnie byłaby taka, gdybym użyła soku pomarańczowego a nie napoju. Na pewno skuszę się na jej przygotowanie jeszcze nie raz. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru

Walijskie Pichcenie
KALAFIOROWA Z MAKARONEM 192

zarazem pożywna.  Wystarczy podać do niej np.naleśniki i cały obiad gotowy. Składniki: 3 marchewki 1 por    kawałek selera    1 kalafior    słodka śmietana    1 porcja rosołowa    sól    koperek    Wykonanie: Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie

Walijskie Pichcenie
PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI 200

lodówce pomidory w puszce  lub przecier pomidorowy 1 marchew   30 dkg pieczarek cebula  lub 1 por sól   liść laurowy ziele angielskie pieprz   papryka słodka i ostra koper  Wykonanie: Kapustę szatkujemy, następnie wlewamy około szklanki wrzątku i gotujemy. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę  kroimy w kostkę.  Razem

Walijskie Pichcenie
MARCHEWKA ZASMAŻANA 295

dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę. Naszą pokrojoną marchewkę zagotowujemy, wlewamy do niej zasmażkę, chwile gotujemy i ew. doprawiamy do smaku cukrem i solą. Karotka w UK jest bardzo słodka, dlatego ja akurat nie potrzebuje zbyt dużo cukru. Oczywiście można dorzucić do niej groszek i będziemy mieli marchewkę z groszkiem, jednak u mnie bardziej preferowana jest sama marchewka

Walijskie Pichcenie
SMAŻONE KLOPSIKI Z INDYKA 175

Składniki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 1 kajzerka świeża bazylia sól, pieprz odrobina słodkiej papryki olej do smażenia Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski.Dokładamy namoczoną wcześniej a teraz odciśniętą bułkę,posiekaną bazylię.Wbijamy jajko.Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką.Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła.Formujemy niezbyt duże klopsiki.Smażymy z każdej strony

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 460

białe kiełbasy listek laurowy  ziele angielskie  majeranek (sporo) 1/2 szkl. soku z kiszonej kapusty   sól  pieprz  łyżka mąki do zagęszczenia  słodka śmietana 18% Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny

Walijskie Pichcenie
SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE 231

musimy się zastanawiać ile jest w naszym mięsku polepszaczy, wypełniaczy i innych wynalazków, które dominują w sklepowych szynkach. Taki schab to samo zdrowie! Potrzebujemy: 1kg schabu pieprz ziołowy słodka papryka majeranek czosnek staropolski sól Wykonanie

Walijskie Pichcenie
ANANASOWE MINI SERNICZKI 213

tylko wtedy, kiedy mają przyjść goście - łasuchy, i mam gwarancję, że duża porcja nie będzie stanowiła dla nich problemu :) Dziś zatem - lekkie mini serniczki o smaku ananasowym. Nie mocno słodkie, orzeźwiające od zawartego ananasa, no i niskokaloryczne - bo użyłam chudego twarogu... zapraszam :) Składniki: mała puszka ananasów 1 galaretka ananasowa 1 galaretka szafirowa 120g chudego twarogu mielonego

Walijskie Pichcenie
PIECZARKI W POMIDORACH 260

pieczarek po 250g ząbek czosnku 1 cebula łyżka oliwy z oliwek puszka pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ogórki konserwowe 1 papryka konserwowa sól, pieprz,słodka papryka Jak to zrobić: Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na oliwę. Chwilkę smażymy, jednak nie może zrobić się brązowy, ponieważ stanie

Walijskie Pichcenie
FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ CZYLI SMAK LATA 207

Młoda fasolka szparagowa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu... podana tradycyjnie - polana stopionym masełkiem z bułką tartą...szczególnie ta pierwsza, młoda, która jest wprost słodka w smaku jest rewelacyjna.  Talerz takiej fasolki zastępuje mi w pełni obiad :-) Składniki:  fasolka szparagowa 1 łyżeczka soli odrobina cukru do smaku  bułka tarta masło (82% tłuszczu) Wykonanie: Fasolkę myjemy

Walijskie Pichcenie