Poznaliście już kilka moich sposobów na zmianę smaku tradycyjnych kotletów mielonych. Tym razem wersja lekko słodka - z rodzynkami i migdałami. Fani kuchni bliskowschodnich powinni być zadowoleni. U mnie w domu niestety nie było zbyt wielu smakoszy na ten rarytas, więc z przyjemnością zjadłam większą porcję. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 biała cebula sól, pieprz jajko sucha bułka
Pasja Smakusklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki
Czerwień i błękitmamy ochotę na coś słodkiego a czasu brak na upieczenie jakiegoś ciasta wtedy najlepiej sprawdzają się muffinki. Szybko się je robi a i wszystkie składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni. Ja swoje muffinki wzbogaciłam bananami. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek. składniki: 125 g miękkiego masła lub margaryny 100 g cukru 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn
Monia miesza i gotujeTakie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z dodatkami wytrawnymi są pyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa 20 g drożdży świeżych 250 ml letniego mleka
Ala piecze i gotujeżyciu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :) Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej
Tajskie smakimasłem i mieszamy delikatnie łyżką. Masę jajeczną wylewamy na budyń. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Przepis na tą pyszną szarlotkę znalazłam na blogu bloga: Śladami słodkiej babeczki
Aga w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miałam ostatnio chęć na makaron z jakimś sosem. Wymyśliłam więc sos składający się z dodatku słodkiej śmietany, boczku i pesto z suszonych pomidorów. Podałam go z makaronem tagliatelle (cienkie wstążki) firmy Arrighi, którego dystrybutorem jest firma Index Food. Makaron bardzo nam posmakował i co najważniejsze nie skleił się
Marta Gotujemożna byłoby wykorzystać i do czego innego, ale ja postanowiłam zrobić pączki..Marmolada jest twarda i nie wypływała z pączków..lukru nawet nie robiłam, bo pączki i tak były słodkie dzięki pysznej marmoladzie..Pączki..tym razem i po raz pierwszy upiekłam..od dawna też przybierałam się do takiego eksperymentu i żałuję...że dopiero teraz takie zrobiłam..jak dla mnie pycha
Moje domowe kucharzenieŚwietnie pasują do sosu na bazie jogurtu greckiego. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz sól szczypta mielonej kolendry chili Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, natkę
Pasja Smakuzapomnę o tym wcześniej, wkładam całe jaja na ok.pół godziny do ciepłej wody) Mąka - 360 gr miękkiego masła - 15 łyżek cukru (można więcej jak lubimy bardzo słodko) - 30 łyżek przesianej mąki (ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału - 4.5 łyżeczki (nie kopiastej) proszku do pieczenia (również przesiewamy) - szczypta soli - 1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao
Pasje Jolkipomidorowy 1 litr - szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być salami lub wędzony boczek - niecałe pół szklanki śmietany słodkiej, czy kwaśnej (dowolnie) - przyprawy: pieprz, czosnek i sól opcjonalnie gdyż inne składniki są posolone. - olej lub masło klarowane do podsmażenia - posiekana pietruszka (garść) Robimy sos pomidorowy według http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html
Pasje Jolkidwóch osób potrzebujemy - dwa średnie , ugotowane buraki w lekko osolonej wodzie i z łyżką octu - dwie mazarelle 125g - dwie łyżki chrzanu - łyżka śmietany - przyprawy (sól, papryka słodka i ostra, czosnek) MOZzARELLĘ kroimy i marynujemy w obu paprykach, lekko solimy. Drugą kulkę posypujemy dowolną mieszanką ziół i lekko solimy. Polewamy lekko oliwą z oliwek. Zostawiamy na ok. godzinę
Pasje Jolkiegzotycznego. Curry daje całkiem inny wymiar smakowy. Kalafior zyskuje, staje się królem na talerzu. Przepis jest na 4 osoby. - duży kalafior - opakowanie mielonej curry - 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany - sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne - połowę pora i mała cebula lub 2 średnie cebule , olej do smażenia , cytryna lub ocet - pół obranego dużego jabłka , garść obranego
Pasje Jolkikolacja, a nawet śniadanie. Przygotuj: - 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół szklanki 12% słodkiej śmietany - olej do posmażenia - opcjonalnie pieczarki 10 szt ., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone w plasterki warzywa z wywaru czy rosołu Oczyść por z zewnętrznych liści, przekrój na pół, następnie
Pasje JolkiCiasteczka dla Wszystkich i tych na diecie i tych poza jej zasięgiem. Przygotowanie to jakieś 15 minut + pieczenie 25 minut. Nie są zbyt słodkie, ale tu nie o dawkę cukru chodzi, a o dawkę energii. Jako zdrowa przekąska między posiłkami sprawdza się rewelacyjnie. Masz ochotę to do dzieła. Przygotuj: - 2 łyżki miodu - 1 łyżka oliwy z oliwek
Pasje Jolki