słodkie - 12682 przepisów (strona:399/846)

Kotlety mielone z rodzynkami i migdałami 202

Poznaliście już kilka moich sposobów na zmianę smaku tradycyjnych kotletów mielonych. Tym razem wersja lekko słodka - z rodzynkami i migdałami. Fani kuchni bliskowschodnich powinni być zadowoleni. U mnie w domu niestety nie było zbyt wielu smakoszy na ten rarytas, więc z przyjemnością zjadłam większą porcję.  Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 biała cebula sól, pieprz jajko sucha bułka

Pasja Smaku
Koperty ze śliwkami 198

sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki

Czerwień i błękit
Bananowe muffinki 213

mamy ochotę na coś słodkiego a czasu brak na upieczenie jakiegoś ciasta wtedy najlepiej sprawdzają się muffinki. Szybko się je robi a i wszystkie składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni. Ja swoje muffinki wzbogaciłam bananami. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek. składniki: 125 g miękkiego masła lub margaryny 100 g cukru 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn

Monia miesza i gotuje
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 281

Takie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z dodatkami wytrawnymi są pyszne.  Składniki: 500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa 20 g drożdży świeżych 250 ml letniego mleka

Ala piecze i gotuje
Zupa Wonton 354

życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :) Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej

Tajskie smaki
Szarlotka z budyniem 348

masłem i mieszamy delikatnie łyżką. Masę jajeczną wylewamy na budyń. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach.  Przepis na tą pyszną szarlotkę znalazłam na blogu  bloga:  Śladami słodkiej babeczki

Aga w kuchni
Tagliatelle w sosie śmietanowym z dodatkiem pesto 236

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miałam ostatnio chęć na makaron z  jakimś sosem. Wymyśliłam więc sos składający się z dodatku słodkiej śmietany, boczku i pesto z suszonych pomidorów. Podałam go z makaronem tagliatelle (cienkie wstążki) firmy Arrighi, którego dystrybutorem jest firma Index Food. Makaron bardzo nam posmakował i co najważniejsze nie skleił się

Marta Gotuje
Pączki pieczone 361

można byłoby wykorzystać i do czego innego, ale ja postanowiłam zrobić pączki..Marmolada jest twarda i nie wypływała z pączków..lukru nawet nie robiłam, bo pączki i tak były słodkie dzięki pysznej marmoladzie..Pączki..tym razem i po raz pierwszy upiekłam..od dawna też przybierałam się do takiego eksperymentu i żałuję...że dopiero teraz takie zrobiłam..jak dla mnie pycha

Moje domowe kucharzenie
Kofty - grillowane greckie przysmaki 316

Świetnie pasują do sosu na bazie jogurtu greckiego. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz sól szczypta mielonej kolendry chili Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, natkę

Pasja Smaku
Ciacho malinowo-kakaowe 166

zapomnę o tym wcześniej, wkładam całe jaja na ok.pół godziny do ciepłej wody) Mąka - 360 gr miękkiego masła  - 15 łyżek cukru (można więcej jak lubimy bardzo słodko) - 30 łyżek przesianej mąki (ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału  - 4.5 łyżeczki (nie kopiastej) proszku do pieczenia (również przesiewamy) - szczypta soli - 1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao

Pasje Jolki
Pasterski sos do makaronu 137

pomidorowy 1 litr - szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być salami lub wędzony boczek -  niecałe pół szklanki śmietany słodkiej, czy kwaśnej (dowolnie) - przyprawy: pieprz, czosnek i sól opcjonalnie gdyż inne składniki są posolone. - olej lub masło klarowane do podsmażenia - posiekana pietruszka (garść) Robimy sos pomidorowy według  http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html

Pasje Jolki
pieczone buraki z mozzarellą i chrzanem 140

dwóch osób potrzebujemy - dwa średnie , ugotowane buraki w lekko osolonej wodzie i z łyżką octu - dwie mazarelle 125g -   dwie łyżki chrzanu -   łyżka śmietany -   przyprawy (sól, papryka słodka i ostra, czosnek) MOZzARELLĘ kroimy i marynujemy w obu paprykach, lekko solimy. Drugą kulkę posypujemy dowolną mieszanką ziół i lekko solimy. Polewamy lekko oliwą z oliwek. Zostawiamy na ok. godzinę

Pasje Jolki
Kalafior z sosem curry! 180

egzotycznego. Curry daje całkiem inny wymiar smakowy. Kalafior zyskuje, staje się królem na talerzu. Przepis jest na 4 osoby. - duży kalafior - opakowanie mielonej curry - 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany - sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne - połowę pora i mała cebula lub 2 średnie cebule , olej do smażenia , cytryna lub ocet - pół obranego dużego jabłka , garść obranego

Pasje Jolki
Krem zupa z pora o delikatnej czosnkowej nucie 182

kolacja, a nawet śniadanie. Przygotuj: - 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół szklanki 12% słodkiej śmietany - olej do posmażenia - opcjonalnie pieczarki 10 szt ., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone w plasterki warzywa  z wywaru czy rosołu Oczyść por z zewnętrznych liści, przekrój  na pół, następnie

Pasje Jolki
Żurawinowe ciasteczka pełne Energii ! 340

Ciasteczka dla Wszystkich i tych na diecie i tych poza jej zasięgiem. Przygotowanie to jakieś 15 minut + pieczenie 25 minut. Nie są zbyt słodkie, ale tu nie o dawkę cukru chodzi, a o dawkę  energii. Jako zdrowa przekąska między posiłkami sprawdza się rewelacyjnie. Masz ochotę to do dzieła. Przygotuj: - 2 łyżki miodu - 1 łyżka oliwy z oliwek

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania