święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego pieprz cukier olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż będzie szklista. Ogórki konserwowe(...)kroimy w kostkę. Do miski wlewamy olej, dodajemy ketchup, ocet i ostudzoną cebulę , doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Wszystko razem delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki, śledzie najlepiej smakują na drugi-trzeci dzień
Bajeczna Kuchniawydaniu to całkowicie nowy pomysł a tym samym przepis na śledzia. Składniki (na 4-5 osób): 0,5 kg śledzi matiasów 2 nieduże marchewki 1 cebula 20 dag pieczarek 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego masło klarowane Składniki zalewy: 150 ml octu winnego z wina białego lub jabłkowego 300 ml wody 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren
Mechanik w kuchniocet, liść laurowy, pieprz mielony olej słonecznikowy Przygotowanie : Słone płaty śledziowe moczymy w wodzie, jeśli bardzo słone wodę wymieniamy kilkakrotnie Po ostatnim moczeniu śledzie osączamy na sicie i wkładamy dosłownie na 10 min. do octu, ponownie osaczmy W tym czasie kroimy drobno cebulę, odmierzamy około 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, wkładamy liść i zagotowujemy ( bez cebuli ) Osączone śledzie kroimy
Proste PotrawyŚledzie po kaszubsku to jedne z moich ulubionych śledzi marynowanych. Są jednocześnie słodkie, słone, kwaśne i ostre, co sprawia, że nie można się im oprzeć. Zazwyczaj kupowałam je w formie zwiniętych śledzi z nadzieniem cebulowym, ale takie pokrojone na kawałki są szybsze do wykonania i łatwiejsze do zjedzenia. Śledzie po kaszubsku można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia(...)patelnię wlać olej, rozgrzać go i zeszklić cebulę. Dodać cukier, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, gorczycy oraz pieprzu, chwilkę smażyć. Wmieszać koncentrat pomidorowy oraz ocet, całość smażyć jeszcze kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić na około 2-3 centymetrowe kawałki, wymieszać je z przestudzoną cebulą, przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć, wstawić do lodówki na co najmniej dobę. Śledzie
niecodziennikparyplanowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z oleju, miodu i białego octu winnego tworzy słodko - kwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami. Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule - 4 ogórki kiszone - 1/2 szklanki oleju - 5 łyżek(...)octu winnego z białego wina - 1 pełna łyżka miodu - liść laurowy - ziarna pieprzu i liścia angielskiego Przyprawy i dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej. 2. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w pióra, mieszamy składniki zalewy. 3. Śledzia kroimy w podłużne kawałki, układamy
Apetyczna babeczkaŚledzia w śmietanie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziś serwuję go w mojej wersji- z papryką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Takie lubię najbardziej. Składniki: 200 g filetów śledziowych a'la matias 1 biała cebula 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 3/4 szklanki śmietany kwaśnej sól pieprz cukier Filety(...)wymoczyć, aby nie były zbyt słone. Pokroić na niezbyt wielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłko, paprykę i ogórka pokroić w większe cząstki. Śmietanę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać do śledzi i warzyw. Wszystko razem wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacebula 1 kwaskowe jabłko 2 ogórki konserwowe pieprz Przygotowanie : Filety do tej sałatki można przygotować na dwa sposoby tzn. zrobić je na ostro tzn. w occie albo w oleju Tak przygotowane śledzie kroimy w paseczki, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i cebulę oraz starty na grubych oczkach tarki ogórek konserwowy Składniki mieszamy, posypujemy ewentualnie pieprzem czarnym mielonym Płaty śledziowe
Proste Potrawyomega-3 niż oliwa z oliwek. Polecam gorąco śledzie korzenne w oleju rzepakowym! Skłaniki:300g słonych filetów śledziowych4 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka białego octu balsamicznego1 łyżeczka miodu2 łyżeczki przyprawy do pierników1 szalotkaPrzygotowanie:Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem. Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnyśledziowymi. Szybka przekąska, która smakuje bajecznie ;) Polecam! ;) Składniki: 6 sztuk filetów śledziowych (matijas) 300-400g gęstego jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku łyżka octu winnego z białego wina sól, pieprz Śledzie moczymy przez 8-10 godzin. W tym czasie wodę zmieniamy 2 razy. Jogurt mieszamy z octem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety kroimy na mniejsze
Czerwona PorzeczkaMATERIAŁY POMOCNICZE -dobrej jakości śledź małosolny 5 płatów -po połowie cebuli białej i czerwonej -czosnek 4 ząbki -olej ja użyłem rzepakowego może być inny -ocet 20 ml -słoik 900 ml WYKONANIE Kupione śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godz. zmieniając wodę co 30 min. Ja lubię śledzie dość słone więc moczę 2-3 godz. Kto lubi mniej słone(...)dłuższy. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra jak kto lubi natomiast czosnek w cienkie plasterki . Gdy uznamy że śledź jest już dość wymoczony kroimy go w mniejsze kawałki i wkładamy do słoika przekładając cebulką, i czosnkiem. Każdą warstwę delikatnie skrapiamy octem. Na koniec całość zalewamy olejem. Wkładamy do lodówki na 2-4 dni. Śledzik zrobiony w tak prosty sposób jest
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.tylko od święta, ale również w dni powszednie :) Składniki: 1 kg matiasów 2 główki czosnku 4 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu olej Wykonanie: Śledzie moczę w wodzie z octem (na 1,5 litra wody - 1/4 szklanki octu) przez kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka, układam w słoiku i zalewam olejem. Czosnek obieram i rozcieram, dodaję
Bea(u)ty kitchengdyż słodki smak jest doskonale równoważony ostrością musztardy. Śledzia najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły.Ale jeszcze wcześniej wkładam śledzia do octowej zalewy. Śledź z takiej marynaty może być podawany na wiele sposobów, a jedną z opcji jest właśnie "fiński" dodatek. To moje comfort food. 8 płatów śledziowych pół paczki groszku mrożonego(...)Zalewa octowa 1 litr wody szklanka octu 10% 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren białej gorczycy 1 łyżka cukru 1 -2 cebule Śledzie moczymy kilka godziń w wodzie. W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i ziarnami gorczycy. Studzimy. Cebulę kroimy w krążki i sparzamy wrzątkiem. Całe filety wymoczonego śledzia układamy w słoiku, dodajemy
Simple DishZiele angielskie Zalewa: 1 ½ l wody 200 ml octu ( spirytusowego 10% ) 1 łyżeczka vegety ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu), cebulę pokrojoną(...)plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną patelnię po smażeniu (nie wyrzucamy pozostałości) wlewamy wodę, ocet i pozostałe składniki. Zagotowujemy. Zalewą zalewamy śledzie w misce i w słoikach. Przykrywamy a słoiki zakręcamy. Przechowujemy z lodówce. Najlepsze są jak przejdą zalewą po dwóch dniach. SMACZNEGO
Smaki EwyCześć! Nie przypuszczałam kiedyś, że będę zachwycać się smakiem śledzi w sosie musztardowym. Do tej pory moimi ulubionymi były w śmietanie i w occie. Przypadek jednak sprawił, że skosztowałam tego przysmaku. Takie właśnie śledzie zrobię na święta i będę robić jak tylko będzie ku temu okazja. Składniki: * 6 płatów matiasów * 3 łyżki musztardy francuskiej * 2 łyżki musztardy dijon(...)łyżeczka octu jabłkowego * 1 cebula * 1 łyżeczka curry * 1/2 łyżeczki kurkumy * pieprz czarny - opcjonalnie Płaty kilkakrotnie opłukałam i zostawiłam namoczone w wodzie przez ok. 6 godzin. Po tym czasie odsączyłam je i pokroiłam w paseczki 2 cm. Połączyłam wszystkie składniki sosu ze sobą i cienko pokroiłam cebulę w piórka. Wszystko razem wymieszałam śledzie, sos i cebulę
Pieprzyć z Fantazjąłyżka oleju pieprz do smaku Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier. Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić
kulinarnyswiatdomi