solanki 1-2 cebule 10 rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 świeże listki laurowe lub 6 suszonych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego duża szczypta soli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając kilkakrotnie wodę. Cebule obrać pokroić w piórka, wymieszać z solą. Odłożyć na sitko na 20 minut. Wymoczone śledzie osuszyć na ręczniku papierowym(...)Filety pokroić w dzwonka. W słoiku układać na przemian śledzie i cebule, dorzucając przyprawy. Całość zalać olejem wymieszanym z octem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki min. na 3 doby. Smacznego
Pełny talerzdnia coś się odmieni Tak czy owak, nawet jeśli nie na święta, warto sałatkę śledziowa przygotować, choćby na śniadanie czy kolację, pyszna i prosta Składniki: 200 g śledzi matiasów ( tacka ) 6 łyżek octu 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru sałatka : 3 marchewki średniej wielkości 1/2 małego selera 2 duże ziemniaki 3 korzenie pietruszki średniej wielkości 2 małe cebule 5 ogórków(...)kiszonych średniej wielkości 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki majonezu, gęstego 1,5 łyżeczki pieprzu 1 płaska, łyżka cukru sól do smaku Śledzie odcedź z zalewy, przełóż do pojemnika i zalej mieszanką wody z octem i cukrem. Wstaw na noc do lodówki. Po tym czasie wyjmij, ponownie odcedź, pokrój na małe kawałki i zostaw na sitku do odcieknięcia. Nie przejmuj
Ogrodnik w podróżyprzelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty, po czym odsączamy i drobno siekamy. Ogórki i pomidorki drobno kroimy. Wszystko, oprócz śledzi, razem łączymy dodajemy olej, ocet i dokładnie mieszamy. Układamy w półmisku na przemian ze śledziami. Przed podaniem odstawiamy najlepiej na noc do lodówki
Kulinarne przemysleniaSkładniki: śledzie "matiasy" większe 6 sztuk, cebula biała 2 sztuki, cukier - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet winny czerwony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba filety śledziowe wymoczyć 3 razy po 40 minut w zimnej wodzie, za każdym razem wodę wylać(...)wlać świeżą zimną wodę, na koniec śledzie ręcznikiem papierowym osuszyć filety pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w kosteczkę w słoiku litrowym układać porcję śledzi, cebuli, posypać mielonym pieprzem ciut cukrem, skropić octem winnym czerwonym, układać do wyczerpania składników wlać olej rzepakowy (śledzie w oleju są postnym również posiłkiem, dobrze działają na pracę jelit dzięki olejowi), łyżką po wierzchu śledzie
W Mojej Kuchni Lubięmnóstwo sposobów. Dziś proponuję Wam przepis na śledzie z cebulą w oleju lnianym. Powinny leżakować w lodówce około 4 dni ale zaręczam, że warto na nie zaczekać. Smakują rewelacyjnie, szybkie w przygotowaniu. Polecam :) A Wy w jaki sposób przygotowujecie śledzie na Wigilię? Składniki: * około 5 płatów śledzi solonych * 1 cebula * 1 łyżka octu * 2 łyżki soku z cytryny * 1 łyżeczka(...)lnianego (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przynajmniej godzinę, wszystko zależy jak bardzo są słone. Sok z cytryny wymieszać z miodem. Śledzie dobrze osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posmarować je mieszanką z soku z cytryny i miodu, odstawić na około 20 minut. Cebulę pokroić w piórka, wymieszać ją z łyżką octu. Na dnie słoika ułożyć kilka
Zrób to smacznieśledzie w zalewie octowej, to świetna baza do wielu pysznych przekąsek. Możecie takie śledzie podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną Składniki na śledzie: 1,2kg świeżych tuszek śledziowych 650ml wody 300ml octu 1 duża cebula 1 marchewka 4 czubate łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu po 5 liści laurowych i ziela(...)osuszamy. Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet. W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie będą idealne do jedzenia po 3 dniach
NiePieprz.plPozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Następnego dnia wymoczone śledzie odsączamy na sicie, osuszamy na papierowych ręcznikach, a później kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Śledzie zakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy. Szykujemy pozostałe składniki – jabłko, winne i twarde – obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do śledzi. Kapary dokładnie odsączamy z zalewy(...)sosu. Jeśli chcecie śledzie podać na stół nie w formie kanapek, rozłóżcie sałatkę na półmisku, obłóżcie ją plasterkami jajek, posypcie krążkami cebulki, korniszonami i ziołami – tak, żeby przy nabieraniu sałatki goście mieli na swojej porcji wszystkiego po trochu. I koniecznie podajcie ciemny, ziarnisty chleb z masłem! SKŁADNIKI 500g filetów śledziowych a la matias 1 łyżka octu winnego 1 duża cebula
Karo in the Kitchenjeszcze na Sylwestra i znowu zniknęły w oka mgnieniu! Polecam! Składniki na śledzie po polsku w śmietanie: 800-1000 g śledzi matjasów 2 cebule 4 jajka ugotowane na twardo 900-1000 g kwaśnej śmietany 18% ZALEWA: 3 łyżki octu 15 łyżek wody 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka cukru Śledzie zalewamy(...)wodą i moczymy około 1 godziny. Zalewa. Wodę zagotowujemy z zielem angielskim, listkiem laurowym i cukrem. Gdy woda już zawrze dolewamy ocet, mieszamy i wyłączamy grzanie. Studzimy. Wymoczone śledzie odcedzamy, wycieramy i kroimy 4-5 cm kawałki. Cebule obieramy kroimy w piórka, dodajemy do śledzi. Jajka obieramy, wyjmujemy żółtka (odkładamy do osobnej miseczki
Rozpustne gotowanietych tradycyjnych w oleju dodałam goździki i kolorowy pieprz. Goździki dodały lekko korzennego smaku a pieprz, delikatnie wszystko zaostrzył. Składniki: 10 płatów śledzi bez skóry (ok. 800 g) 250 ml octu 10% 250 g cukru kilka goździków 2 listki laurowe ziarenka pieprzu kolorowego 1,5 l wody Ponadto: 3 – 4 cebule ok. 1/2 l oleju rzepakowego Wykonanie: Kupiłam(...)Można kupić śledzie matiasy z beczki. Potem trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie. Najpierw przygotowałam zalewę z octem: Do garnka wlałam wodę z octem i cukrem. Dodałam listki laurowe, pieprz i goździki. Zagotowałam i wystudziłam. Śledzie przelałam zimną wodą, odsączyłam na sitku. Przełożyłam do miski i zalałam zimną zalewą. Miskę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki do następnego dnia
Kuchnia u KrysiNavi , której produktów użyłam. Do śledzi w cieście piwnym wykorzystałam Śledzie po kołobrzesku . Wraz z tym przepisem chciałabym Was zachęcić do eksperymentowania oraz odkrywania śledzi na nowo! Czy kiedykolwiek odważylibyście się na takie połączenie? Spędzając więcej czasu w domu możemy bawić się smakami, bo to przecież sprawia tak wiele radości 🙂 Chcę Was zapewnić, że śledzie mogą być także doskonałym produktem(...)oleju do smażenia FRYTKI: 2 bataty 2 łyżki oleju sól SAŁATKA: pół główki sałaty lodowej 2 ogórki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka octu winnego Przepis 1 Śledzie wyjmujemy z pojemnika, płuczemy pod bieżącą wodą i wykładamy na ręcznik papierowy oraz wycieramy do sucha. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. 2 W tym czasie odmierzamy wszystkie
Kuchnia Bazyliimusztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela ang 6 ziaren pieprzu kolorowego Wykonanie: Śledzie moczymy do pożądanej słoności. Ocet zagotować z wodą, cukrem i resztą przypraw oraz plastrami cebul. Zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać płaty śledziowe. Odstawić na noc. Na drugi dzień pokroić ogórki
Z Majeczką w kuchniZapraszam na śledzie po kaszubsku – śledzie z dodatkiem cebuli, rodzynek i passaty, wszystko doprawione i pachnące delikatnie liściem laurowym, goździkami i zielem angielskim. Są słodko-kwaśne, delikatną słodycz cukru trzcinowego przełamuje ocet winny – są przepyszne(...)Zdecydowanie śledzie po kaszubsku obok śledzi pod pierzynką i śledzi ze śmietaną i jabłkiem są jednymi z moich faworytów, nie tylko od święta! Smacznego! Śledzie po kaszubsku: z cebulką, passatą i rodzynkami SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych ala matjas 5 małych cebulek spora garść rodzynek 1,5 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki passaty 4 łyżki oleju 3 łyżki octu winnego
Zasmakuj Kuchnidomową imprezę. Śledzie z pomidorami trzeba przygotować troskę wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu. Śledzie z suszonymi pomidorami - Cztery Fajery Śledzie z suszonymi pomidorami - składniki 500 g płatów śledziowych a'la matias 5-6 połówek suszonych pomidorów odsączonych z zalewy 2 łyżki zalewy z pomidorów 250 ml oleju - słonecznikowy, rzepakowy lub lniany 1 łyżka octu jabłkowego lub białego(...)mielonego chili lub do smaku świeżo mielony czarny pieprz Uwaga: Mielone chili można zastąpić świeżą, drobniutko posiekaną papryczką chili. Do tej wersji śledzi można też dodać 1 łyżkę stołową kaparów. Śledzie z suszonymi pomidorami przepis Śledzie zalewam zimną wodą lub mlekiem i pozostawiam na około godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po godzinie próbuję czy są już odpowiednio słone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanowym smakiem. Wymieszałam, namieszałam i .... wyszło pysznie. No i co? I już ich nie ma. Jutro zrobię nowe, a Wam zostawiam przepis na pyszne śledzie w musztardzie z nutą zielonego pieprzu z cebulką nasączoną octem jabłkowym... Składniki: 9 szt. płatów śledziowych matiasów bez skóry 7 – 8 szt. cebul średniej wielkości 200 ml octu jabłkowego(...)pieprz. Na koniec wlałam ocet jabłkowy. Wymieszałam. Przykryłam i odstawiłam na 1 godzinę, żeby cebula zmiękła i smaki się ze sobą wymieszały. Potem odcedziłam ocet. Do słoja wkładałam po kolei cebulę i śledzie. Wierzch oprószyłam zmielonym pieprzem. Następna warstwa to znów cebula, potem śledzie .... Na wierzchu rozłożyłam cebulę i całość zalałam olejem. Ja dodałam musztardę bawarską, która
Kuchnia u KrysiTego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią(...)Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie o co chodzi. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 cebula puszka pomidorów 1 czubata łyżka powideł śliwkowych 1 łyżeczka octu winnego liść laurowy szczypta cynamonu pieprz olej rzepakowy Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo
Kardamonovy