sledzie w occie - 1066 przepisów (strona:23/72)

Śledzie z rodzynkami królewskimi 212

płaty śledzi marynowanych 2 cebule Garść rodzynek królewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy(...)wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły

VioletoweKucharzenie
Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez 164

ślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek rybnych , rolmopsów i śledzi opiekanych . Składniki: ½ kg śledzi Matiasów (słonych) Zalewa do śledzia Matiasa: 1 ½ szklanki wody ½ szklanki octu spirytusowego ½ łyżki cukru ¼ łyżki soli 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 2 – 3 średnie cebule Dodatkowo: Słodka śmietana 12%, 18% lub 30% Słój pojemności około 1 litra(...)kroimy w plastry grubości około pół centymetra. Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielski razem zagotowujemy, gdy się zagotują, dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy plastry cebuli, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie Matiasy płuczemy zimną wodą. Jeśli śledzie są bardzo słone, można je pozostawić w zimnej wodzie na około 30 minut, by sól częściowo

Smakowy Raj
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 212

mleko do wymoczenia śledzi 3 cebule30 dag pieczarekkilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)koncentrat pomidorowy1 łyżeczka mielonej paprykisól, pieprzodrobina cukruolej do smażenia1 łyżka octu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.2. Cebulę obieramy

Kuchnia domowa Ani
ziemniaki ze śledziami na obiad... 206

średnie, ocet 10 % - do smaku, śmietana gęsta 1 szklanka płaty śledziowe matiasy wymoczyć raz w letniej wodzie przez 1 godzinę i wodę wylać pokroić śledzie na 2-3 cm kawałki, posypać je cukrem, pieprzem, skropić octem i wymieszać cebule, jabłko bez skórki pokroić na kostkę i dać do śledzi, wymieszać wlać słodką, gęstą śmietanę 18% i wymieszać ze śledziami, schować

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie po grecku. Rewelacyjna sałatka z sosem, który tak bardzo lubimy. PRZEPIS 123

gramów wymoczonych matiasów, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 cebule, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie, czubata łyżka papryki w proszku, 3 łyżki octu winnego, natka pietruszki, łyżeczka musztardy, pieprz, olej. Jak zrobić śledzie po grecku? Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj starte na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę(...)jeszcze kilka minut często mieszając, dopraw papryką i pieprzem, wymieszaj, wlej pomidory i duś wszystko około 10 minut. Do sosu dodaj musztardę i ocet, a także posiekaną natkę, ponownie wszystko wymieszaj. Ostudzony sos wymieszaj z pokrojonymi śledziami. Przełóż do miski i odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Rada: sałatkę można doprawić również szczyptą cynamonu. Artykuł Śledzie

Kulinarna Polska
Pumpernikiel ze śledziem w curry 235

Śledzie mają bardzo ograniczoną ilość przypraw czy dodatków z którymi "jest im dobrze" ale te które użyłem w tym przepisie na pewno do tego małego grona się zaliczają. Wypróbuj ten przepis. Składniki : 4 płaty śledziowe a'la matias 1 jabłko 0,5 czerwonej cebuli 1 ogórek konserwowy natka cebuli dymki 2-3 kromki ciemnego chleba razowego 1-2 papryczki chilli(...)oraz opcjonalnie 1-2 papryczki chilli i mieszamy. Sos curry przygotowujemy z połączenia: majonezu, kwaśnej śmietany, octu jabłkowego, cukru, pieprzu i curry. Całość łączymy, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ringiem wycinamy kółko w kromce chleba na który przy pomocy tego ringu nakładamy śledzia w curry. Ozdabiamy i podajemy

Mechanik w kuchni
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 251

zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że są zbyt długie, wtedy kroję na pół. Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Posypuję delikatnie pieprzem(...)mielonym, wsypuję koperek. Wlewam do każdego słoika po 3 łyżki octu, po czym uzupełniam olejem rzepakowym tak, by wszystkie składniki były zakryte (dzięki temu unikniemy zepsucia). Słoiki zakręcamy. Wstawiam śledzie do lodówki na minimum 2 doby, aby wszystkie smaki i aromatu się ze sobą pięknie połączyły. SMACZNEGO!     Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem 452

wersja z burakiem i jabłkiem. Buraki i ziemniaki do sałatki upiekłam w piekarniku, co zatrzymało dużo więcej w warzywach smaku i aromatu. Jabłko skropiłam octem jabłkowym, który zatrzymał i wzmocnił jego smak. W sałatce użyłam śledzi matiasów, które są mięsiste, pełne smaku i po pokrojeniu zachowują kształt. Mam nadzieję, że również lubicie sałatkę śledziową i gości ona na Waszym stole(...)odrobiną soli. Jajka ugotować na twardo (8 minut od zagotowania wody). Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z octem jabłkowym. Na dnie salaterki ułożyć pokrojone ziemniaki i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, położyć śledzie i cebulę, wyrównać powierzchnię i posmarować połową majonezu. Następnie dodać warstwę z buraków, a na nie rozłożyć jabłko i rozsmarować pozostały majonez

Kuchcik gotuje
Śledzie korzenne 108

wielką fanką. Przygotowuję na wiele sposobów i trudno się nimi przejeść. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam śledzie korzenne, które bardzo mi smakują a po dwóch dniach są jeszcze lepsze! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 solone filety śledziowe a’la matias 4 łyżki octu 1 cebula 6 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej(...)łyżka soku z cytryny 3 goździki 2 ziarna jałowca 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta gałki muszkatołowej pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie namoczyć w wodzie z 4 łyżkami octu. Odstawić na kilka godzin. 2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. 3. Ziarna jałowca, ziela angielskiego, goździki i pokruszone liście laurowe utłuc w moździerzu. 4. Do oleju dodać

Danka Pichci
śledzie smażone w zalewie słodko-kwaśnej z papryką... 194

biała, 4 sztuki ziele angielskie, 4 sztuki liście laurowe, 2 łyżki cukier, 1 szklanka ocet 10 %, 4 szklanki wodaśledzie kupiłam już oczyszczone u rybaków: bez głów i wnętrzności, dobrze umyte pod zimną wodą osuszyć na ręczniku papierowym do reklamówki wsypać mąkę, pieprz, vegetę i włożyć śledzie i w tej reklamówce potrząsając nią śledzie obsypać - ten sposób nie brudzi blatu mąką

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w mleczu 212

śledzie z mleczem  Są wyśmienite nie tylko na święta ale  sprawdzają się na każdej imprezie Składniki • 3 duże śledzie z mleczem żeby były co najmniej 1 zalewa • 3 cebule • 1 łyżka pieprzu kolorowego • 1/2 szklanki octu • 1/2 l wody • 4 łyżki cukru • 2 liście laurowe • 4 kulki ziela angielskiego • duży kubek śmietany 18% Sposób przygotowania(...)Śledzie włożyć na kilka godzin do zimnej wody aby usunąć nadmiar soli 2. • Cebule pokroić w pióra Zagotować wodę dodać cukier ocet przyprawy  cebulę gotować ok 5 minut zostawić zalewę do ostygnięcia 3. • Z wymoczonych śledzi wyciągnąć mlecz odłożyć do lodówki  Z tuszek wykroić filety dokładnie wypłukać wyciągnąć ości i pokroić  na mniejsze kawałki 4. • Pokrojone śledzie

W królestwie smaków Beaty
INACZEJ NIŻ DOTĄD 172

pyszne! Ale ja uwielbiam nowości, eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Po wpisie Dorotus   w Magii Smaków   wiedziałam, że w tym roku moje śledzie będą opływały miodem, kusiły czerwienią i intrygowały octem winnym z rodzynkami.I będą tak królować przez kolejne lata. I już znowu mam na nie ochotę. I bardzo dziękuję Dorotus za fantastyczny przepis, który cytuję(...)patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA! Podane proporcje wystarczą na dwie, trzy niewielkie porcje. Smacznego

KUCHARNIA
Zimny śledź w śmietanie i gorące ziemniaki. Tak, to naprawdę jest pyszne! PRZEPIS 250

Ludzie podobno dzielą się na takich, którzy uwielbiają śledzia w śmietanie z gotowanymi ziemniakami, i tych, którzy wzdrygają się na samą myśl o takim zestawieniu. Ci drudzy przeważnie nigdy go nie próbowali. A prawda jest taka, że ten obiad jest po prostu pyszny. Przepis na śledzia(...)śmietanie z gotowanymi ziemniakami Składniki: 4 solone płaty śledziowe alla matias, 2 średnie cebule, 300 gramów kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, około 2-3 łyżek octu, pieprz, do podania ugotowane ziemniaki. Zrób tak: śledzie wymocz, najlepiej zostawić je w świeżej wodzie na noc. Cebulę pokrój w pióra, przełóż do miski, zalej wrzątkiem i zostaw na minutę, po czym odcedź, skrop octem

Kulinarna Polska
Śledzie po skandynawsku 209

łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 300 ml wody 300 ml octu jabłkowego (ja użyłam wspaniałego octu firmy Ogródek Dziadunia - klik ) 120 gramów cukru trzcinowego  Wykonanie: W większości przepisów znajdziecie poradę, iż śledzie z solanki należy dokładnie odmoczyć w wodzie czy mleku, najlepiej przez całą noc. Moim zdaniem jednak nie do końca jest(...)składników marynaty, dodatkowo nadaje jej owocowego posmaku jabłka, co jest jej niebywałym atutem. Polecam gorąco ocet jabłkowy z Ogródka Dziadunia   (klik)  - jest naprawdę dobrej jakości a dodatkowo można go nabyć za bardzo słuszną cenę.  W słoiku układaj warstwami: cebulę i koper, śledzie, przyprawy itd.  Zalej marynatą, zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum

Garniec Magalie