płaty śledzi marynowanych 2 cebule Garść rodzynek królewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy(...)wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzenieślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek rybnych , rolmopsów i śledzi opiekanych . Składniki: ½ kg śledzi Matiasów (słonych) Zalewa do śledzia Matiasa: 1 ½ szklanki wody ½ szklanki octu spirytusowego ½ łyżki cukru ¼ łyżki soli 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 2 – 3 średnie cebule Dodatkowo: Słodka śmietana 12%, 18% lub 30% Słój pojemności około 1 litra(...)kroimy w plastry grubości około pół centymetra. Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielski razem zagotowujemy, gdy się zagotują, dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy plastry cebuli, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie Matiasy płuczemy zimną wodą. Jeśli śledzie są bardzo słone, można je pozostawić w zimnej wodzie na około 30 minut, by sól częściowo
Smakowy Rajmleko do wymoczenia śledzi 3 cebule30 dag pieczarekkilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)koncentrat pomidorowy1 łyżeczka mielonej paprykisól, pieprzodrobina cukruolej do smażenia1 łyżka octu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.2. Cebulę obieramy
Kuchnia domowa Aniśrednie, ocet 10 % - do smaku, śmietana gęsta 1 szklanka płaty śledziowe matiasy wymoczyć raz w letniej wodzie przez 1 godzinę i wodę wylać pokroić śledzie na 2-3 cm kawałki, posypać je cukrem, pieprzem, skropić octem i wymieszać cebule, jabłko bez skórki pokroić na kostkę i dać do śledzi, wymieszać wlać słodką, gęstą śmietanę 18% i wymieszać ze śledziami, schować
W Mojej Kuchni Lubięgramów wymoczonych matiasów, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 cebule, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie, czubata łyżka papryki w proszku, 3 łyżki octu winnego, natka pietruszki, łyżeczka musztardy, pieprz, olej. Jak zrobić śledzie po grecku? Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj starte na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę(...)jeszcze kilka minut często mieszając, dopraw papryką i pieprzem, wymieszaj, wlej pomidory i duś wszystko około 10 minut. Do sosu dodaj musztardę i ocet, a także posiekaną natkę, ponownie wszystko wymieszaj. Ostudzony sos wymieszaj z pokrojonymi śledziami. Przełóż do miski i odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Rada: sałatkę można doprawić również szczyptą cynamonu. Artykuł Śledzie
Kulinarna PolskaŚledzie mają bardzo ograniczoną ilość przypraw czy dodatków z którymi "jest im dobrze" ale te które użyłem w tym przepisie na pewno do tego małego grona się zaliczają. Wypróbuj ten przepis. Składniki : 4 płaty śledziowe a'la matias 1 jabłko 0,5 czerwonej cebuli 1 ogórek konserwowy natka cebuli dymki 2-3 kromki ciemnego chleba razowego 1-2 papryczki chilli(...)oraz opcjonalnie 1-2 papryczki chilli i mieszamy. Sos curry przygotowujemy z połączenia: majonezu, kwaśnej śmietany, octu jabłkowego, cukru, pieprzu i curry. Całość łączymy, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ringiem wycinamy kółko w kromce chleba na który przy pomocy tego ringu nakładamy śledzia w curry. Ozdabiamy i podajemy
Mechanik w kuchnizostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że są zbyt długie, wtedy kroję na pół. Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Posypuję delikatnie pieprzem(...)mielonym, wsypuję koperek. Wlewam do każdego słoika po 3 łyżki octu, po czym uzupełniam olejem rzepakowym tak, by wszystkie składniki były zakryte (dzięki temu unikniemy zepsucia). Słoiki zakręcamy. Wstawiam śledzie do lodówki na minimum 2 doby, aby wszystkie smaki i aromatu się ze sobą pięknie połączyły. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwersja z burakiem i jabłkiem. Buraki i ziemniaki do sałatki upiekłam w piekarniku, co zatrzymało dużo więcej w warzywach smaku i aromatu. Jabłko skropiłam octem jabłkowym, który zatrzymał i wzmocnił jego smak. W sałatce użyłam śledzi matiasów, które są mięsiste, pełne smaku i po pokrojeniu zachowują kształt. Mam nadzieję, że również lubicie sałatkę śledziową i gości ona na Waszym stole(...)odrobiną soli. Jajka ugotować na twardo (8 minut od zagotowania wody). Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z octem jabłkowym. Na dnie salaterki ułożyć pokrojone ziemniaki i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, położyć śledzie i cebulę, wyrównać powierzchnię i posmarować połową majonezu. Następnie dodać warstwę z buraków, a na nie rozłożyć jabłko i rozsmarować pozostały majonez
Kuchcik gotujewielką fanką. Przygotowuję na wiele sposobów i trudno się nimi przejeść. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam śledzie korzenne, które bardzo mi smakują a po dwóch dniach są jeszcze lepsze! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 solone filety śledziowe a’la matias 4 łyżki octu 1 cebula 6 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej(...)łyżka soku z cytryny 3 goździki 2 ziarna jałowca 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta gałki muszkatołowej pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie namoczyć w wodzie z 4 łyżkami octu. Odstawić na kilka godzin. 2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. 3. Ziarna jałowca, ziela angielskiego, goździki i pokruszone liście laurowe utłuc w moździerzu. 4. Do oleju dodać
Danka Pichcibiała, 4 sztuki ziele angielskie, 4 sztuki liście laurowe, 2 łyżki cukier, 1 szklanka ocet 10 %, 4 szklanki wodaśledzie kupiłam już oczyszczone u rybaków: bez głów i wnętrzności, dobrze umyte pod zimną wodą osuszyć na ręczniku papierowym do reklamówki wsypać mąkę, pieprz, vegetę i włożyć śledzie i w tej reklamówce potrząsając nią śledzie obsypać - ten sposób nie brudzi blatu mąką
W Mojej Kuchni Lubięśledzie z mleczem Są wyśmienite nie tylko na święta ale sprawdzają się na każdej imprezie Składniki • 3 duże śledzie z mleczem żeby były co najmniej 1 zalewa • 3 cebule • 1 łyżka pieprzu kolorowego • 1/2 szklanki octu • 1/2 l wody • 4 łyżki cukru • 2 liście laurowe • 4 kulki ziela angielskiego • duży kubek śmietany 18% Sposób przygotowania(...)Śledzie włożyć na kilka godzin do zimnej wody aby usunąć nadmiar soli 2. • Cebule pokroić w pióra Zagotować wodę dodać cukier ocet przyprawy cebulę gotować ok 5 minut zostawić zalewę do ostygnięcia 3. • Z wymoczonych śledzi wyciągnąć mlecz odłożyć do lodówki Z tuszek wykroić filety dokładnie wypłukać wyciągnąć ości i pokroić na mniejsze kawałki 4. • Pokrojone śledzie
W królestwie smaków Beatypyszne! Ale ja uwielbiam nowości, eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Po wpisie Dorotus w Magii Smaków wiedziałam, że w tym roku moje śledzie będą opływały miodem, kusiły czerwienią i intrygowały octem winnym z rodzynkami.I będą tak królować przez kolejne lata. I już znowu mam na nie ochotę. I bardzo dziękuję Dorotus za fantastyczny przepis, który cytuję(...)patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA! Podane proporcje wystarczą na dwie, trzy niewielkie porcje. Smacznego
KUCHARNIALudzie podobno dzielą się na takich, którzy uwielbiają śledzia w śmietanie z gotowanymi ziemniakami, i tych, którzy wzdrygają się na samą myśl o takim zestawieniu. Ci drudzy przeważnie nigdy go nie próbowali. A prawda jest taka, że ten obiad jest po prostu pyszny. Przepis na śledzia(...)śmietanie z gotowanymi ziemniakami Składniki: 4 solone płaty śledziowe alla matias, 2 średnie cebule, 300 gramów kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, około 2-3 łyżek octu, pieprz, do podania ugotowane ziemniaki. Zrób tak: śledzie wymocz, najlepiej zostawić je w świeżej wodzie na noc. Cebulę pokrój w pióra, przełóż do miski, zalej wrzątkiem i zostaw na minutę, po czym odcedź, skrop octem
Kulinarna Polskałyżeczka gorczycy 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 300 ml wody 300 ml octu jabłkowego (ja użyłam wspaniałego octu firmy Ogródek Dziadunia - klik ) 120 gramów cukru trzcinowego Wykonanie: W większości przepisów znajdziecie poradę, iż śledzie z solanki należy dokładnie odmoczyć w wodzie czy mleku, najlepiej przez całą noc. Moim zdaniem jednak nie do końca jest(...)składników marynaty, dodatkowo nadaje jej owocowego posmaku jabłka, co jest jej niebywałym atutem. Polecam gorąco ocet jabłkowy z Ogródka Dziadunia (klik) - jest naprawdę dobrej jakości a dodatkowo można go nabyć za bardzo słuszną cenę. W słoiku układaj warstwami: cebulę i koper, śledzie, przyprawy itd. Zalej marynatą, zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum
Garniec Magalie