sledzie w occie - 1066 przepisów (strona:19/72)

Marynowane śledzie z cebulą i rodzynkami 153

matias (w zalewie solnej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść rodzynek 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta przyprawy do piernika (lub odrobina cynamonu i mielonych goździków) 0,5 szklanki oleju rzepakowego Przygotowanie: Śledzie wyjąć z zalewy solnej i moczyć w zimnej wodzie przez(...)całą noc. Wyjąć śledzie z wody, pokroić je na mniejsze kawałki (każdy z płatów na 2-3 części). Wodę zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi, dodać ocet i wystudzić marynatę. Dodać śledzie i odstawić na dwa dni do lodówki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki, cukier trzcinowy

Kulinarne Inspiracje
Śledzie w śmietanie 97

Śledź to ryba nie dość, że pyszna to i zdrowa, chociaż nie wszyscy przepadają za ich smakiem. Lecz jeśli zdarzą się jej ulubieńcy to każdy nich ma swoje ulubione pomysły na przygotowanie tej ryby. U mnie jednym z nich są śledzie w śmietanie. Przepis ten jest prosty i szybki. Ja serwuję to danie często na piątkowy obiad z dodatkiem ziemniaków(...)push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie zalać zimną wodą, odstawić na parę godzin. 2. Cebulę pokroić w półplasterki i sparzyć wrzątkiem na durszlaku, pozostawić do ostygnięcia. Pokroić ogórki w kostkę. 3. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ogórki, cebulę i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. 4. Śledzie wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki. Skropić octem i włożyć do śmietany

Danka Pichci
Śledzie w majonezie z cebulą 119

śledziowych w słonej zalewie 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka oleju rzepakowego łyżka octu winnego łyżeczka cukru łyżeczka pieprzu 2 średnie cebule posiekane w kostkę pieprz do posypania koperek oraz jabłko do ozdoby Przepis 1 Śledzie wyjmujemy z zalewy i moczymy 2 godziny w zimniej wodzie. Po godzinie moczenia wymieniamy wodę. Następnie śledzie kroimy(...)kawałki. 2 Cebulę kroimy w kostkę. Następnie łączymy wszystkie składniki sosu do śledzia czyli: 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżkę oleju, łyżkę octu winnego, łyżeczkę cukru, łyżeczkę pieprzu. 3 Śledzia układamy w garnku/słoiku naprzemiennie z sosem i cebulą. Odstawiamy na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. 4 Podajemy na półmisku z koperkiem, kawałkami jabłka, posypanego

Kuchnia Bazylii
Różowe śledzie w słodkiej zalewie octowej 127

śledziowych 2 duże czerwone cebule 2 marchewki 5 listków laurowych 8 ziaren ziela angielskiego od  Skworcu 10 ziaren pieprzu Zalewa: 300 ml. wody 300 ml. octu 200 gram cukru Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 2 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Do rondla(...)wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i marchewkę, zagotowujemy. Śledzie układamy w słoiku, przekładamy cebulę i marchewką, zalewamy zimną zalewą octową, odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce lub do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w sosie pomidorowym 122

mały słoiczek koncentratu pomidorowego ¼ szklanki octu 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól smaku papryka słodka do smaku 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Śledzie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody z octem przez 2,5 godziny. Następnie odsączyć i pokroić. Cebulę obrać, cienko pokroić i zeszklić na oleju ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać koncentrat, sól i paprykę

Tradycyjna Kuchnia
smażone śledzie w sosie czosnkowo-cebulowo-pomidorowym... 196

cebula 4 sztuki, czosnek 1 główka, sok pomidorowy 1 litr, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka świeże śledzie wyfiletować lub kupić filety śledziowe, filety dobrze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, układać partiami w misce posypując lekko kucharkiem, schować do lodówki na 2 godziny filety obtaczać(...)podsmażać krótko aby się czosnek nie przypalił bo będzie gorzki wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" ), wlać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, wsypać pieprz mielony, cukier, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, do gotowego sosu włożyć śledzie, zostawić do wystudzenia, przelożyć całość do głębszej miski, najlepiej smakują na drugi dzień - te śledzie są lepsze w smaku

W Mojej Kuchni Lubię
smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym... 138

sztuki większe, pory 2 sztuki średnie, cukier 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sok pomidorowy 1/2 litra, woda 1 szklanka, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka mam dostęp do śledzi od rybaków i często są w różnych wersjach przyrządzane w mojej kuchni = śledzie średniej wielkości filetuję z ości, odcinam zbędne kawałki skóry, każdy filet dziele na dwie porcje(...)posypane cukrem, dodać pokrojone pory, przyprawę w płynie, paprykę ostrą i podsmażać do miękkości wlać sok pomidorowy (mój domowy) lub kupny, dolać wody, ocet i gotować z 5 minut cały sos z patelni wlać na śledzie, nakryć naczynie żaroodporne pokrywą i w chłodne miejsce na całą noc - smażone śledzie na oleju i polane sosem cebulowo - porowym z dodatkiem soku

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepszy śledzik według mojej mamy 337

pewna, że znacie tą wersję, ale nie ukrywam, że moja mama robi najlepsze śledzie! Składniki :* 5-6 płatów śledziowych* cebula* 2-3 ogórki kiszone* jabłko* łyżka octu* łyżka oleju* 200g jogurtu greckiego Przygotowanie :Śledzie pokroić w 3 centymetrowe kawałki. Jabłko, ogórki i cebulę posiekać w kostkę. Dodać olej i ocet, wymieszać. Odstawić na 20 minut, połączyć z jogurtem naturalnym

Magiczne Życie Marty
Sałatka śledziowa z czerwonymi buraczkami 156

łyżki oleju sól i pieprz świeżo mielony gałązkę kopru do dekoracji Wykonanie: Buraczki gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w paski i skrapiamy octem winnym. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 1 godz. Śledzie wyjmujemy z wody osuszamy kroimy w grubsze paski(...)Ogórki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na półmisku lub w szklanej misce układamy buraczki, solimy, pieprzymy, posypujemy cukrem oraz skrapiamy olejem. Na buraczkach układamy kawałki śledzi, pokrojoną cebulę i ogórki, skrapiamy octem winnym. Sałatkę udekorować buraczkami i świeżym koperkiem. Smacznego

kgwjanczewo
śledzie z cebulką 150

Matyjasy - 10 płatów ocet - 1/2 szkl olej - 3/4 szkl woda - 2 szkl cebula - 4 szt cukier- 2 łyżki ziele angielskie -10 szt listek laurowy - 5 szt śledzie odmoczyć z nadmiaru soli. z octu, wody, ziela angielskiego i listka laurowego zrobić zalewę, zagotować i przestudzić, zalać nią śledzie i odstawić na 4-5 godzin. Cebulę pokroić w półplasterki, posypać cukrem

Camilla w kuchni
Śledzie z bryndzą 167

Kolejne wcielenie śledzia...czy pyszne ? Spróbować można :) Składniki 500 g filetów śledziowych 250 g bryndzy 250 ml kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku 3 łyżki zielonego groszku pół strąka czerwonej papryki pół pęczka szczypiorku łyżeczka octu cytryna cukier sól pieprz Przygotowanie   Z jednej połówki cytryny starłem skórkę, z drugiej skórkę pokroiłem na wąskie paski. W obu połówek wycisnąłem(...)utarłem na jednolitą masę. Śmietanę wymieszałem ze szczyptą soli oraz cukru, połączyłem z przygotowaną pastą z bryndzy. Dodałem posiekany szczypiorek, groszek i pokrojoną w kostkę paprykę i ocet. Schłodziłem w lodówce. Śledzie po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem na kawałki, ułożyłem na półmisku i polałem sosem. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekorowałem paskami cytryny i szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie 153

przepadam za solonymi śledziami. Te uwielbia Piotrek. Co innego śledzie marynowane, te uwielbiam ja i mogę je jeść na różne sposoby. Nasze przepisy na Wigilijne śledzie znajdziecie TUTAJ . Przeczytałam przepis, w składnikach znalazłam miód, ocet winny, skórkę pomarańczową, rodzynki i zero przypraw, okazało się, że dobierać przyprawy mam sama. Czym doprawiłam tego śledzia, przeczytacie poniżej. Efekt smakowy mnie zaskoczył, były(...)brzoskwiniami z puszki, blanszowanym jarmużem, czerwoną cebulą i świeżą kolendrą Składnik i: 6 pojedynczych solonych filetów ze śledzi 1 duża biała cebula, 2-3 łyżki miodu, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżka skórki ze świeżej pomarańczy, 100 ml octu winnego białego, sok z 1 pomarańczy, otarta skórka z 1 limonki sok z 1 limonki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka śledziowa. 209

Składniki: 700g śledzi (matiasy ) 1 duża cebula, średni por, puszka czerwonej fasoli, pieprz, majeranek, majonez, łyżka octu, kilka łyżek śmietany 18%. Przygotowanie: Śledzie włożyć do miski, zalać wodą i moczyć 30min. Po tym czasie pokroić śledzie na kawałki. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę, por pokroić w cienkie paski. Fasolę opłukać. Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawiając pieprzem, majerankiem,  z dodatkiem

W kuchni u Moniki
śledź w śmietanie 153

kwaśne jabłko 2 łyżki octu sok z ćwiartki cytryny 250 ml kwaśnej śmietany pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą z dodatkiem octu i odstawiamy na godzinę. Następnie śledzie wyjmujemy z wody odsączamy i kroimy w trzy centymetrowej długości kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, również w kostkę kroimy obrane wcześniej ze skórki jabłko

Miód i pieprz