Śledzie marynowane

Śledzie marynowane

Śledzie marynowane

1 kg płatów śledzi świeżych 3/4 szkl octu 1,5 szkl wody 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy 1 duża cebula 1 łyżeczka gorczycy bialej Składniki zalewy z przyprawami wkładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, po czym studzimy. Śledzie z cebulą układamy w naczyniu Zalewamy zimną zalewą śledzie, zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie śledzik nadaje się do spożycia lub innych przeróbek. Sałatki, przekąski, przystawki. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotowanie jest łatwe

Warto przeczytać

21 najlepszych przepisów na śledzie na Święta, Sylwestra i Karnawał

Z czym nam kojarzą się śledzie? Oczywiście ze świętami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia większość polskich rodzin je przygotowuje i się nimi zajada.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.