Jako jedna z niewielu w mojej rodzinie jestem fanką ryb ;-)) Zwłaszcza podczas świąt ubóstwiam śledzia opiekanego w zalewie octowej ;-) Kojarzy mi się on z babcią od
Kulinarne Przebojemusztardowym. Ale stwierdziłam ,że więcej jest w nich sosu niż śledzi. Postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem! Składniki: płaty śledziowe 250 g 18% śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy francuskiej 1-2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki koperku 1 łyżeczka curry firmy(...)Doprawiłam octem i cukrem do smaku. Polałam śledzie przygotowanym sosem musztardowym. Smacznego! Polecam również śledzie: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) z czosnkiem i majerankiem (klik) sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami (klik) śledzie po kaszubsku (klik) sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie w oleju z cebulką (klik
potrawyregionalnewędzonych Garść migdałów w płatkach Kilka orzechów włoskich 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki mielonych goździków od Skworcu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki cynamonu Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat
Bajeczna Kuchniasuszonych śliwek kalifornijskich 5 łyżek oleju roślinnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu płynnego 1 cebula 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10% pieprz mielony, papryka mielona słodka Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju aż się(...)zeszkli. Dodać miód, koncentrat, ocet, pokrojone na plasterki śliwki i ½ szklanki ciepłej wody. Dusić jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon oraz przyprawy. Wymieszać. Wystudzić. Zimny sos dodać do śledzi, dokładnie wymieszać. Odstawić na 48 godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomisię nimi delektować kilka dni, gdyż dłuższe ich przebywanie w zalewie tylko służy jakości ich smaku, kruszeją i smak się uwydatnia Składniki: 1 kg śledzi - może być filet lub tuszka do smażenia 1 szklanka octu 5 szklanek wody 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki miodu 1 łyżka soli 2 szt papryki czerwonej, (mix wygląda najładniej) 3 cebule, czerwona(...)też polecana 3 małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną w plastry, papryką w kostkę, marchewką w krążki
kgwjanczeworodzinny,który kojarzy mi się z rodzinnym domem.Zalewa jest idealna dla wszystkich,którzy nie przepadają za mocno octową .... Składniki: 1 kg zielonych śledzi niesolonych jajko mąka Zalewa: 7 szklanek wody 1 szklanka octu 1-2 cebule(...)kostkę lub w talarki 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 5-6 ziela angielskiego 4 liście laurowe Cebulę pokroić wg uznania i zagotować z octem,wodą i pozostałymi składnikami na zalewę ok 5 min.Wystudzić. Śledzie dokładnie umyć,pokroić na 2 lub 3 kawałki,osuszyć...skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć.Panierować w jajku i mące,obsmażyć z obu stron
Niespełnione zdolności kulinarneząbki czosnku 1-2 łyżki majeranku 2 liście laurowe łyżka ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego firmy Prymat sok z jednej cytryny 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie) czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat czarny pieprz czosnkowy firmy Prymat Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając(...)listki laurowe, ziarna jałowca i ziela angielskiego. Czosnek obrałam i drobno posiekałam. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny. Wsypałam majeranek, pieprz czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno cebulę. Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić. Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego! Jak jesteście śledziolubni to polecam
potrawyregionalneciężko jest kupić śledzie w postaci surowej (tzw.śledź zielony) gdyż większość z nich solona jest już na kutrach, gdzie na 100 kg ryb używa się 25-30 kg soli, podstawą jest porządne wymoczenie filetów śledziowych, dostępnych w naszych sklepach. Zazwyczaj moczę je przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem odrobiny octu (kilkakrotnie ją zmieniając) ale tym razem dostosowałam(...)ocet i na 2-3 godziny włożyłam je do mleka. Wyszły bardzo delikatne, bialutkie ale brakowało mi efektu skruszenia ości, który uzykuję dodając do wody nieco octu. Następnym razem zrobię po swojemu Śledzie po żydowsku z pomarańczami 60 dag solonych filetów śledziowych 3/4 szkl mleka 1 pomarańcza 1 cebula 1 duże winne jabłko 1 duży kiszony ogórek 3-4 łyżki
Pieguskowa Kuchniahansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 7 filetów śledziowych marynowanych w occie 200 g ukwaszonej tłustej śmietany (przepis poniżej) 4 łyżeczki musztardy francuskiej Roleski 1 łyżeczka płynnego miodu 3 czubate łyżeczki majonezu Roleski ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól(...)czasie wstawić do lodówki i gotowe. Do zimnej śmietany dodać musztardę, majonez, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek oraz przyprawy, wymieszać. Śledzie a’la matias co najmniej tydzień wcześniej zamarynować w occie. Po tym czasie pokroić na mniejsze kawałki. Układać warstwami w plastikowym naczyniu, śledzie, śmietana, śledzie, śmietana itd… Tak przygotowane śledzie na co najmniej dobę wstawić do lodówki
kulinarnyswiatdomiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym
Marta Gotujespojrzała w stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się u mnie w świątecznym menu. Składniki: • 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 1 cebula • 2 łyżki miodu • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 szklanki oleju • 2 łyżki octu • sól, pieprz do smaku • kilka(...)zmięknie. • Dodać miód i śliwki suszone pokrojone w paski, chwilę poddusić. • Przyprawić cynamonem, ewentualnie solą i pieprzem. Uważać z solą, bo śledzie są już słone. • Na koniec dodać ocet i pokrojone w paski filety śledziowe. • Ostrożnie przemieszać, wyłożyć do salaterki i odstawić na kilka godzin, aż wystygnie i przegryzą
To co kochamkwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do degustacji? Składniki: 1 kg świeżych śledzi bez głów 2 jajka mąka krupczatka olej do smażenia Zalewa 1 litr wody 2 łyżki octu 10 % 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego(...)następnie obtaczamy w mące krupczatce, smażymy z obu stron na złoty kolor około 10 minut. Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i przyprawami dodajemy pomidory z cebulą, przecier pomidorowy oraz sos paprykowo - pomidorowy wszystko razem zagotować. Usmażone śledzie układamy w słoiku zalewamy gorącą zalewą pomidorową zakręcamy mocno odstawiamy do przestygnięcia przykrywając ściereczką kuchenną. Wystudzone słoiki przechowujemy w lodówce
kgwjanczewomoreli na pewno trafi w gust nie jednego smakosza :) Śledzie pokroić na około 4-5 cm kawałki, przełożyć do miski i zalać octem. Wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę. Co 15-20 minut śledzie przemieszać. Cebule obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Rozgrzać patelnię, wlać 2-3 łyżki oleju, przełożyć cebulę i podsmażyć ją przez 10 minut. Następnie dodać
Świat Domowej Kuchniidealny zakąska na święta, przyjęcia lub zwyczajna przekąska podczas dnia. Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) - Składniki: ok. 500 g śledzi typu matjas 2 łyżki oleju 2 cebule 2 średnie ogórki konserwowe 1 małe jabłko ok. 2 łyżki octu sok z połowy cytryny 500 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% ok. 4 łyżki majonezu szczypta cukru pieprz szczypta soli(...)wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Cebule, ogórki oraz obrane jabłko kroimy w bardzo drobną kosteczkę, Do śmietany dodajemy majonez, olej, ocet, sok z cytryny oraz doprawiamy cukrem, pieprzem i ewentualnie solą - wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, ogórki, jabłko
Słodka Stronałyżki, olej rzepakowy - ile potrzebaSOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 10 % 3/4 łyżeczki, pomidory 4 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda letnia 4 szklanki świeże śledzie oczyścić z głów, wnętrzności i dobrze je wypłukać, w misce posypać kucharkiem, zamieszać i zostawić na 1 godzinędo worka foliowego wsypać odpowiednią ilość(...)usmaźyć cebulę pokrojoną, posypać cukrem, dodać pomidory sparzone bez skórki pokrojone w kostkę, dodać papryczkę chilli z pestkami posiekaną, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i gotować z 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszającusmażone śledzie zalać gorącym sosem, najlepsze są na drugi dzień..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię