Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie smacznych troszkę innych śledzi marynowanych bo w winie z cytryną bez octu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 2 cebule (około 300 g) 1 duża cytryna (około 170 g) 50 g rodzynek 50 g płatków migdałowych na zalewę : 100 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 2 goździki dużą szczyptę(...)ziaren pieprzu 1 łyżeczka cukru słoik o pojemności około 1,5 litra Do przybrania na półmisku można użyć czerwonej papryki , natki pietruszki . Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane w winie z cytryną https://www.youtube.com/watch?v=f0DdPiPHF8Y Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były
Uwaga Babcia Gotujeduża cebula 7 pieczarek 0,5 łyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć(...)woda wyparuje i będą prawie suche. Pieczarki dodać do cebuli, dodać przecier, cukier, majeranek, ocet, sok z cytryny i połowę szklanki oleju. Wszystko doprawić solą i pieprzem i smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia - sos musi być dobrze doprawiony. Pokrojone śledzie wymieszać z zimnym sosem, włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Można udekorować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieśledź w oleju (gotowy do spożycia) może być aż tak słony, gdyby zdarzyło Wam się tak jak u mnie, to należy śledzie wcześniej wymoczyć w wodzie. Do moich śledzi musiałam dodać dużo więcej śmietany, by zabić słony smak. Najważniejsze, że fekt końcowy był przepyszny. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 440g filetów śledziowych matias w oleju(...)kupnych) - 3 korniszony (dałam ogórki kiszone) - 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany - 4 łyżki majonezu - świeżo mielony pieprz - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka soku z cytryny - ksylitol lub cukier do smaku (nie jest konieczny) Śledzie odsączyć z oleju (w razie potrzeby wymoczyć w wodzie), cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem. Jabłko, korniszony, buraki i śledzie
Smaczne ZdroweJest to idealny, świąteczny przepis na śledzie. Składniki na dwa słoiki śledzi: Marynata: 4 płaty śledzi a'la matias 2 szkl wody 1/2 szkl octu 4 ziarnka pieprzu 4-6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 spore cebule Zalewa z oleju: olej rzepakowy np od. SemCo 2-4 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie suszone pomidory, pieprz świeżo zmielony
Gotowanie...to proste !śledzie. A jak je posmakowałam wręcz zabrakło mi słów. Jeżeli lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne. Składniki: 1 kg świeżych śledzi Zalewa: 1 szkl. wody 100 ml oleju ½ szkl. octu 4 cebule 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka cukru 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki soli 6 ziarenek ziela angielskiego
Smaki Ewyszczęśliwców. Dany przepis należy do mojego znajomego, z którym miałam okazję spotkać się na żywo i razem gotować. Gotowanie z pasją i purpurowy śledź . Składniki: 1 szklanka zakwasu buraczanego ¾ szklanki cukru ¼ szklanki octu jabłkowego 2 małe cebule czerwone 4 płaty śledziowe matias olej 3 kiszone ogórki 2 cebule dymki młode liście buraka Wykonanie: Zagotowujemy(...)zakwas dodając do niego cukier i ocet jabłkowy. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy opłukane/wymoczone płaty śledziowe i dokładamy obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy. Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy w towarzystwie ogórka i cebulki na liściach buraka. Zdobi przepiękną porcelanę
Malinowe Pocałunkicebuli, koncentrat pomidorowy 150 ml.Potrzebujemy też:-1/4 szklanki oleju-1/4 szklanki octu-1/4 szklanki cukru-3 dkg rodzynek Filety moczymy przez 1 godzinę w zimnej wodzie.Cebulę kroimy w piórka. Odsączone z wody śledzie kroimy na kawałki(...)patelnię wlewamy olej, wsypujemy pokrojoną cebulę i na wolnym ogniu podgrzewamydo zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet i cukier.Mieszamy. Następnie dosypujemy rodzynki i mieszamy.Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy pokrojone śledzie i po wymieszaniu nasze śledziki przekładamy do salaterkilub słoika.Gotowe.Smacznego życzymy na jutro
Maminek kulinarnytakże czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku. sporo tego prawda? Spróbujcie a sami się przekonacie jaki boski smak. Składniki: beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 gram SEKO słoik 500 ml buraków w occie winnym 1 cebula 3 łyżki majonezu chrzan pieprz czarny gruboziarnisty szczypiorek 2 jabłka natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju
Życie zaczyna się w kuchnicebuli 4 łyżki koncentratu pomidorowego (około 120 g) 1/4 szklanki oleju (około 60 ml) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego (jabłkowego) przyprawy : 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 goździki pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie pomidorowym Przygotowanie : Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam(...)żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki sosu: koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, przyprawy i doprawiam pieprzem. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi po kaszubsku : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone przekłam
Uwaga Babcia GotujePyszne śledzie słodko-kwaśne odpowiednie na każdą imprezę i święta. Można przygotować je znacznie wcześniej i będą jeszcze lepsze. Składniki: 400 g solonych filetów śledziowych 2 marchewki 1 średnia cebula 200 ml wody 100 ml octu 10% 3-4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki(...)cukru 3 listki laurowe 6-7 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W tym czasie przygotować zalewę: wodę zagotować, zestawić z ognia i dodać cukier, ocet i sól, dobrze wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
talerz przyjemnościprzekąska nie tylko na święta. Smak marynowanych śledzi w musztardzie świetnie łączą się ze smakiem pieczonych buraków. Śledzie bardzo lubię, ale nie mogą one być zbyt octowe i ostre, odpada również śmietana i przesadna słodycz suszonych owoców. Do tej pory najczęściej robiłam śledzie z majerankiem , gdyż były delikatne w smaku i bez octu. Obecnie moje serce/podniebienie zdobyła sałatka śledziowa
Kuchcik gotujeśledziowych a'la Matijas 1 duża cebula sałatkowa, pokrojona w kostkę lub piórka marynowana papryka, w pokrojona w kostkę * mleko do moczenia śledzi 1 szklanka oleju 1/2 szklanki keczupu (łagodnego bądź ostrego, jak lubicie) 1/2 szklanki octu * 1 łyżeczka ziół włoskich cukier do smaku PRZYGOTOWANIE : * Octu można dolać mniej, a później ewentualnie jeszcze dolać - próbujcie jaki smak Wam najbardziej(...)odpowiada. Nie podałam ilości papryki marynowanej, u mnie tak "na oko", ok. pół szklanki może 3/4. Śledzie te możecie także przygotować bez papryki. Możecie użyć takich ziół, jakie lubicie. Na pewno świetna będzie bazylia, oregano, nawet tymianek. Krok 1. Filety wyjmujemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na dwie godziny - w tym czasie raz wymieniamy wodę. Krok 2. Następnie
Moja Książka Kucharskawymoczonych matiasów, 4 średnie ziemniaki, cebula, 2 ogórki konserwowe, ocet jabłkowy, kopiasta łyżka majonezu, pieprz, świeży koperek. Zrób tak: ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz, pokrój w dużą kostkę, cebulę drobniutko posiekaj, wszystko przełóż do miski, obficie skrop octem i ostaw na minimum pół godziny, aby składniki się przegryzły. Śledzie pokrój w większe kawałki, ogórki w półplasterki, dodaj do reszty
Kulinarna Polskarodzynek 3 łyżki oleju 4 łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu ¾ łyżeczki przyprawy do piernika ¼ łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru sól według uznania Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeżeli są bardzo słone, wodę podczas moczenia można kilka razy wymienić(...)olej. Dorzucić cebulę, oprószyć solą. Gdy będzie szklista dodać cukier, zamieszać. Wlać przecier, wodę i ocet. Dodać przyprawy i owoce. Dusić razem ok. 5-7 minut lub nieco dłużej aż sos będzie odpowiednio gęsty. Doprawić do smaku (uważajcie na sól - dojdą jeszcze słone śledzie). Odstawić do wystudzenia. Gdy sos przestygnie można wyjąć liście i przyprawy w ziarnach. Śledzie pokroić
Pełny talerz