sledzie w occie - 1066 przepisów (strona:34/72)

Śledzie w oleju z cytryną. 152

Bardzo lubię śledzie. Dlatego robię je dość często. Przeważnie marynuję w occie po wiejsku. Tym razem zrobiłam w oleju, z dodatkiem cytryny. Wystarczy, że postoją w zalewie 24 godziny i są dobre do jedzenia. Jeśli od razu nie zjecie, to nic nie szkodzi, śledzie mogą stać w lodówce spokojnie 2-3 tygodnie. Im dłużej stoją tym są smaczniejsze. Bardzo fajnie

Agusiowe smakołyki
Śledzie w oleju 117

Bardzo lubimy śledzie i dość często przygotowujemy je sobie w różnych postaciach np. z octem, w sałatkach lub z ciekawymi dodatkami wzbogacającymi ich smak. Podstawą jest oczywiście kupienie odpowiednich filetów ze śledzi i wymoczenie ich w zimnej wodzie lub mleku. W naszej budce z rybami kupiliśmy wyborne Matjasy, z których zrobiliśmy bardzo smaczne i proste do wykonania śledzie w oleju

niecodziennikpary
Śledzie po węgiersku 173

przekąskę na każdą okazję a  na święta Bożego Narodzenia czy Sylwestra smaczna odmiana podania śledzi.  Składniki: * 3 płaty śledziowe a'la matias * 4 pieczarki średniej wielkości * 1 cebula * 1 papryka średniej wielkości * 1/5 łyżeczki papryki słodkiej * 1/5 łyżeczki papryki ostrej * 1/5 szklanki octu * 1/5 szklanki oleju * 2 łyżki oleju do smażenia * sól * 1 -2 łyżki koncentratu pomidorowego Płaty(...)pozostałą część oleju, dodałam papryki w proszku, wymieszałam i połączyłam ze matiasami pokrojonymi w paski 1,5 - 2 cm. Naczynie ze śledziami odstawiłam do lodówki na całą noc. Najlepiej jak pozostaną w zamkniętym naczyniu ok. doby.  Notatki: * octu dodawać wedle własnego smaku, nie każdy lubi kwaśne * papryki dodałam tak na czubek łyżeczki do herbaty, proszę dodawać jej wedle własnego

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie gajowego – Przysmak gajowego 141

Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Przysmak gajowego inaczej nazywany przysmak myśliwego, czy po prostu śledzie gajowego to pyszne śledzie z dodatkiem suszonych grzybów, oraz cebuli, są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Pierwszy raz te śledzie zakupiłam w sklepie i ich smak tak mnie zachwycił, ze postanowiłam zrobić ich domową wersję, która okazała się bardzo prosta a do ich wykonania(...)ilości składników. Pokochałam te śledzie ze względu na smak i szybkość przygotowania i na pewno będą u mnie gościć na stole nie jeden raz. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 4 cebule, 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków, 100g koncentratu pomidorowego, 125 ml oleju, 3 łyżki octu, 3 łyżki cukru

Księga-Smaku
Śledzie gajowego – Przysmak gajowego 184

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Przysmak gajowego inaczej nazywany przysmak myśliwego, czy po prostu śledzie gajowego to pyszne śledzie z dodatkiem suszonych grzybów, oraz cebuli, są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Pierwszy raz te śledzie zakupiłam w sklepie i ich smak tak mnie zachwycił, ze postanowiłam zrobić ich domową wersję, która okazała się bardzo prosta(...)ilości składników. Pokochałam te śledzie ze względu na smak i szybkość przygotowania i na pewno będą u mnie gościć na stole nie jeden raz. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 4 cebule, 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków, 100g koncentratu pomidorowego, 125 ml oleju, 3 łyżki octu, 3 łyżki cukru

Księga-Smaku
Śledzie po kaszubsku według Pyzy 239

możecie użyć także zwykłych śledzi marynowanych - domowych albo takich ze sklepu. Niektórzy robią tę potrawę bez wstępnego marynowania ryby i tylko cebulę doprawiają odrobiną octu. Kwestia gustu i przepisu. Ja obstaję przy tym, że moje śledzie są najlepsze i tak zrobione smakowały wszystkim, których częstowałam. Spróbujcie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Śledzie z rodzynkami i marchewką 301

Śledzie z rodzynkami i marchewką – to propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Inspiracja: Moje smaki życia nr 12/2015. Śledzie z rodzynkami i marchewką – Składniki: 220g filetów śledziowych w oleju ala Matijas 3 łyżeczki octu z białego wina 2 czubate łyżeczki koncentratu Dawton 1 mała cebula 40ml wody 40g rodzynek 1 liść laurowy 1 ziele angielskie olej rzepakowy(...)marchewką – Wykonanie: Śledzie opłukać, zalać wodą i najlepiej odstawić na całą noc, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małe wiórki. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10-15 minut. Następnie zlać wodę i osuszyć rodzynki papierowym ręcznikiem. Dwie czubate łyżeczki koncentratu wymieszać z 3 łyżeczkami octu z białego wina i 40ml

Kulinarne Przeboje
Śledzie Marynowane w Winie z Cytryną i Migdałami 215

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie smacznych troszkę innych śledzi marynowanych bo w winie z cytryną bez octu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 2 cebule (około 300 g) 1 duża cytryna (około 170 g) 50 g rodzynek 50 g płatków migdałowych na zalewę : 100 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 2 goździki dużą szczyptę(...)ziaren pieprzu 1 łyżeczka cukru słoik o pojemności około 1,5 litra Do przybrania  na półmisku można użyć czerwonej papryki , natki pietruszki .  Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane w winie z cytryną  https://www.youtube.com/watch?v=f0DdPiPHF8Y Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie z pieczarkami i pomidorami 188

duża cebula 7 pieczarek 0,5 łyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć(...)woda wyparuje i będą prawie suche. Pieczarki dodać do cebuli, dodać przecier, cukier, majeranek, ocet, sok z cytryny i połowę szklanki oleju. Wszystko doprawić solą i pieprzem i smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia - sos musi być dobrze doprawiony. Pokrojone śledzie wymieszać z zimnym sosem, włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Można udekorować

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI 169

śledź w oleju (gotowy do spożycia) może być aż tak słony, gdyby zdarzyło Wam się tak jak u mnie, to należy śledzie wcześniej wymoczyć w wodzie. Do moich śledzi musiałam dodać dużo więcej śmietany, by zabić słony smak. Najważniejsze, że fekt końcowy był przepyszny. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 440g filetów śledziowych matias w oleju(...)kupnych) - 3 korniszony (dałam ogórki kiszone) - 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany - 4 łyżki majonezu - świeżo mielony pieprz - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka soku z cytryny - ksylitol lub cukier do smaku (nie jest konieczny) Śledzie odsączyć z oleju (w razie potrzeby wymoczyć w wodzie), cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem. Jabłko, korniszony, buraki i śledzie

Smaczne Zdrowe
Śledzie W Oleju - Krok Po Kroku 167

Jest to idealny, świąteczny przepis na śledzie. Składniki na dwa słoiki śledzi: Marynata: 4 płaty śledzi a'la matias 2 szkl wody 1/2 szkl octu 4 ziarnka pieprzu 4-6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 spore cebule  Zalewa z oleju: olej rzepakowy np od. SemCo 2-4 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie suszone pomidory, pieprz świeżo zmielony

Gotowanie...to proste !
Śledzie gotowane w pomidorowym sosie 224

śledzie. A jak je posmakowałam wręcz zabrakło mi słów. Jeżeli lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne. Składniki: 1 kg świeżych śledzi Zalewa: 1 szkl. wody 100 ml oleju ½ szkl. octu 4 cebule 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka cukru 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki soli 6 ziarenek ziela angielskiego

Smaki Ewy
Śledź w purpurze 213

szczęśliwców. Dany przepis należy do mojego znajomego, z którym miałam okazję spotkać się na żywo i razem  gotować. Gotowanie z pasją i purpurowy śledź .  Składniki:  1 szklanka zakwasu buraczanego ¾ szklanki cukru ¼ szklanki octu jabłkowego 2 małe cebule czerwone 4 płaty śledziowe matias  olej  3 kiszone ogórki  2 cebule dymki młode liście buraka Wykonanie: Zagotowujemy(...)zakwas dodając do niego cukier i ocet jabłkowy. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy opłukane/wymoczone płaty śledziowe i dokładamy obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy.  Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy w towarzystwie ogórka i cebulki na liściach buraka.  Zdobi przepiękną porcelanę

Malinowe Pocałunki
Śledziki Beatki 166

cebuli, koncentrat pomidorowy 150 ml.Potrzebujemy też:-1/4 szklanki oleju-1/4 szklanki octu-1/4 szklanki cukru-3 dkg rodzynek   Filety moczymy przez 1 godzinę w zimnej wodzie.Cebulę kroimy w piórka.   Odsączone z wody śledzie kroimy na kawałki(...)patelnię wlewamy olej, wsypujemy pokrojoną cebulę i na wolnym ogniu podgrzewamydo zeszklenia.   Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet i cukier.Mieszamy.   Następnie dosypujemy rodzynki i mieszamy.Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.   Dodajemy pokrojone śledzie i po wymieszaniu nasze śledziki przekładamy do salaterkilub słoika.Gotowe.Smacznego życzymy na jutro

Maminek kulinarny
Grzanki karnawałowe ze śledziem "Śledzik z SEKO" 151

także czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku. sporo tego prawda? Spróbujcie a sami się przekonacie jaki boski smak.     Składniki: beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 gram SEKO  słoik 500 ml buraków w occie winnym 1 cebula 3 łyżki majonezu  chrzan pieprz czarny gruboziarnisty szczypiorek 2 jabłka natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie:  Śledzie odsączamy z oleju

Życie zaczyna się w kuchni