papryka czerwona (około 200 g) około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 2 łyżki żurawiny około 70 g pomidorów suszonych 4 łyżki czerwonego octu winnego (jabłkowego) lub białego pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Śledzie z papryką Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny(...)podsmażonej cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 8 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki sosu, pomidory, żurawinę, śliwki, ocet, doprawiam pieprzem, całość dokładnie mieszam i jeszcze smażę około 3 minut. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi z papryką : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone przekłam do miseczki, dodaję
Uwaga Babcia GotujeSkładniki : 1/2 kg świeżych sprawionych, niesolonych śledzi sól mąka, olej do smażenia Na sos: 4-5 łyżek łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki 2 pomidory, 2 cebulki ok. 1/2 - szklanki wody mały kubek śmietany, szczypta cukru, sól, ostra papryka, sok z cytryny Przygotowanie: Sprawione śledzie oprószyć solą, pieprzem i skropić octem lub zastosować przyprawę do ryb, odstawić(...)cebulkę, zagotować Posoloną śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać do reszty sosu- podgrzać, ale nie gotować. Przyprawić do smaku solą, ostrą papryką, sokiem z cytryny i cukrem Ułożyć śledzie w słoju przelewając je jeszcze ciepłym sosem. Zostawić na noc w lodówce, by śledzie przeszły sosem. przepis stąd z moimi modyfikacjami. Zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego. Uważać
Proste Potrawyśledzie z pomarańczami czerwonymi sycylijskimi. Moim zdaniem śledzie w oleju wspaniale komponują się z cytrusami. Na blogu znajdziecie już przepisy na śledzie z pomarańczami i przyprawą piernikową oraz śledzie cytrynowe. Warto przygotować w sezonie śledzie z pomarańczami czerwonymi bo nie tylko pysznie smakują, ale też bardzo efektownie się prezentują! PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z POMARAŃCZAMI CZERWONYMI Składniki na śledzie z pomarańczami(...)solonych lub z oleju 3 cebule 2 pomarańcze czerwone 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżeczki oregano olej roślinny ulubiony – np olej lniany lub rzepakowy 1/4 szkl octu winnego z białego wina Jak zrobić śledzie śledzie z pomarańczami czerwonymi: Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już
Dorota Smakujetyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego liście laurowe ziele angielskie gorczyca szczypta chilli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając(...)razy aż nie będą bardzo słone. Odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet, koncentrat, ketchup, rodzynki, ziele, chilli, liście i gorczycę. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej marynaty włożyć śledzie. Odstawić do lodówki na minimum
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJest to postna, regionalna potrawa. Idealna na post oraz święta. Jest tania, syta i aromatyczna :)Składniki:1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubipół litra mleka do moczenia śledzi1 l wody2 - 3 cebule4 łyżki octu250 ml śmietany 12 albo 18 %2 liście bobkowe / laurowe4 kuli ziela angielskiego1 łyżeczka pieprzu ziołowegosól i cukier do smakuziemniaki ugotowane(...)mundurkach - ilość wg upodobań.Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość wg upodobań) ja na 1 litr wody dodaję około 4 łyżek stołowych octu. Roztwór odstawiamy do całkowitego wystygnięcia następnie schładzamy w lodówce. Matyjasy wcześniej moczymy w mleku
Bon Appetit Małgorzatyfiletów śledziowych 1 szklanka mąki 2 jajka 500 ml maślanki olej do smażenia 2 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru ziele angielskie liść laurowy pieprz Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy maślanką. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia śledzie(...)złocisty kolor. Wyciągamy na talerz. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej pozostały po smażeniu śledzi. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, liścia laurowego i kilka ziaren ziela angielskiego. Chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając. Wodę mieszamy z octem i wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier oraz pieprz i mieszamy. Zawartość patelni zagotowujemy i ściągamy z ognia
Kuchnia MagdaLenymarchewki 3 łyżki wrzącej wody 2 łyżki cukru trzcinowego 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki siekanego koperku ½ świeżego ogórka 4 solone płaty śledziowe pieprz do smaku Mleko do odmoczenia śledzi Przygotowanie: Jak pozbyć się nadmiaru soli(...)śledzi, lub złagodzić ich smak? Śledzie płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy mlekiem i czekamy min. 30 minut aż mleko wyciągnie ze śledzi nadmiar soli. W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy cukier trzcinowy, dodajemy oliwę lub olej, ocet, 2-3 ziarna ziela angielskiego, startą marchewkę i mieszamy ze startymi ogórkami konserwowymi Świeżego ogórka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKaszubsku według Magdy Gessler - Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki gorczycy (całej) Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Płaty śledziowe płukamy, a następnie moczymy przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę(...)razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokr ojoną w paseczki, lub kosteczkę . D odajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat pomidorowy i wszystko dusimy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy gorczycę. Całość możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i ewentualnie
Słodka StronaŚledzie po wiejsku. Propozycja podania śledzi na święta czy różnego rodzaju spotkania. To wykonanie nie jest skomplikowane i przygotowuje się je dość szybko a przy tym te śledzie są bardzo smaczne. Smak tkwi w prostocie przecież :) Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 4 średniej wielkości ogórki kiszone * 1 duża cebula * 1/4 szklanki octu * 1/3 szklanki oleju * 1 liść(...)dodałam cukier liść i ziele. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam w gorącej wodzie przez kilka sekund. Ostudziłam i dodałam do zalewy. Zalałam zalewą śledzie, zakryłam naczynie i wstawiłam do lodówki na dobę. Notatki: * octu można dodać oczywiście mniej lub więcej - wedle własnego smaku * nie gotowałam tej zalewy * w miarę potrzeby można posolić, ale ja nie soliłam Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąŚledź na trzy sposoby Przedstawiam Wam trzy najlepsze przepisy na śledzia. Te wersje goszczą co roku na naszym wigilijnym stole. Ale świetnie sprawdzają się jako przekąski karnawałowe lub element zimnego bufetu. Śledź na trzy sposoby to gwarancja pysznej zabawy Innym sprawdzony przepis na śledzia znajdziecie TU (link ) . Kompilacja optymalna Nie skromnie(...)śledzi radze sobie całkiem nieźle Bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Dlatego uważam, że Śledź na trzy sposoby to kompilacja optymalna. Szczególnie dumy jestem ze śledzia
kuron.com.plKilka kropli octu Sól, pieprz Filety śledziowe umieszczamy na 2 godz w wodzie, a następnie na pół dnia w mleku. Najwygodniej zostawić śledzie w mleku na noc. Cebule kroimy bardzo drobno w kostkę, posypujemy cukrem i skrapiamy octem. Podduszamy lekko rękami i zostawiamy na 2 godz w lodówce. Jajka gotujemy na twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy
Kolizje Smakówśledzi marynowanych 200 ml śmietany 18% 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 1 jabłko sól pieprz 1-2 pieczone lub gotowane buraczki 1 łyżka chrzanu 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cuku 1 łyżka oliwy dodatkowo rzeżucha 1 jajko na tardo natka pietruszki Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić solą(...)nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i wymieszać. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić cukrem, octem, oliwą i chrzanem, wymieszać. w salaterce ułożyć z jednej strony buraczki, z drugiej śledzie w śmietanie i udekorować, rzeżuchą, jajkiem i natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem. Takie śledziki podałam z ziemniakami z wody. To postna potrawa
Gotowanie jest łatwecynamonu ½ łyżeczki octu winnego 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ½ poszatkowanej cebuli (opcjonalnie) Wykonanie W słoiku umieszczamy pokrojone na kawałki śledzie w oleju. Zasypujemy poszatkowana cebulą, cynamonem i żurawiną. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dodajemy ocet. Całość delikatnie mieszamy, ewentualnie podlewamy odrobina oleju, aby zawartość była całkowicie pokryta zalewą. Schładzamy w lodówce. Artykuł Wigilijne śledzie z żurawiną
Raj dla PodniebieniaMarynata: 1/2 szklanki białego octu winnego 2 łyżki cukru sól i biały pieprz do smaku Sos musztardowy: 3 łyżki musztardy 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz Przygotowanie : Śledzie opłucz i pokrój na dwu centymetrowe kawałki. Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu, ostudź Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem
Proste Potrawyjeszcze nie raz. Śledzie z suszonymi pomidorami Składniki: ok 4-5 filetów śledziowych w zalewie solnej 3-4 pomidory suszone olej ocet (potrzeby gdy mamy pomidory suszone ale niezalane oliwą) 2 małe cebule lub jedna duża Do dzieła!!! Śledzie moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie - kilka razy ją zmieniamy. Kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy(...)kroimy je na mniejsze kawałki i następnie zalewamy na chwilę wrzątkiem aż zmiękną. W słoiku układamy na przemian cebula, pomidory, śledzie i zalewamy je olejem (ja używam słonecznikowego). W przypadku pomidorów bez zalewy możemy do oleju dodać odrobinę octu. Odstawiamy na noc do lodówki. Śledziki są gotowe już na drugi dzień ale radzę poczekać 2 dni to to już jest
sierotka maRysia w kuchni