warstwę ogórków kiszonych i na to plastry cebuli. Na te 3 warstwy włożyć 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Znów warstwa ułożona z śledzi, ogórka i cebuli. NA DRUGIEJ WARSTWIE POLAĆ 1 ŁYŻKĄ OCTU I 1 ŁYŻKĄ OLIWY . I TAK NA PRZEMIAN co drugą warstwę. Udusić w słoju i przykryć. Pozostawić na kilka godzin , żeby przeszło
Pysznosci Babci Basikażdym razem. Składniki: * 5-6 filetów śledziowych a'la matjas * 2 cebule *4 łyżki octu * 4 łyżki koncentratu pomidorowego * około 3/4 szklanki wody * 3 łyżki oleju * 1 łyżka cukru * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * garść rodzynek * pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie około 3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Wymoczone osuszyć, pokroić w nieduże kawałki(...)pomidorowy, dusić około 3-4 minut na małym ogniu. Na końcu dodać cukier, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ocet i rodzynki (uprzednio namoczone w szklance z wrzącą wodą). Wszystko wymieszać, dusić kolejne 3-4 minuty. Sos wystudzić. Dodać do niego śledzie, wymieszać. Tak przygotowane danie przełożyć do miski lub słoika i przechowywać w lodówce około 24 godzin, aby wszystko
Zrób to smacznieSkładniki: 1 kg śledzie, 1,5 litra woda, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 większa marchew, 1 mały seler, 1 średnia pietruszka, 1 łyżka sól, 1 szklanka ocet 10 %, 2 łyżki olej rzepakowy, 2 duże(...)cebula marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę do wody dać warzywa, ziele i liście, sól i gotować z 10 minut wlać ocet i gotować z 2 minuty - zalewę odstawić do wystudzenia świeże, średnie śledzie oczyścić z wnętrzności, odciąć głowy, opłukać i całe włożyć do zalewy na 3 dni - schować przykryty garnek do lodówki marynowane śledzie wylać z zalewy
W Mojej Kuchni Lubięroku na wigilijny stół. A teraz lecę zajrzeć jeszcze do makowca, który siedzi w piekarniku Śledzie w zalewie pomidorowej 1 kg świeżych śledzi 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g) 1 szkl wody 0.5 szkl octu 0,5 szkl oleju 4 łyżki cukru 1 liść laurowy 4 cebule 5 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu 2 goździki 2 łyżeczki soli Wszystkie
Pieguskowa Kuchniacebuli 4 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 100 ml oleju 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 1 łyżeczka cukru duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżka rodzynek 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 większy lub 2 mniejsze słoiki Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą(...)się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki sosu: pomidory, przecier pomidorowy ocet, cukier, rodzynki, imbir, ziele angielskie, listek laurowy. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Teraz śledzie oraz
Uwaga Babcia Gotujewypróbowałam przepis z jakiejś gazetki,trochę go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne-zdecydowanie będę do nich wracać-pychotka-polecam SKŁADNIKI: 700 g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu balsamicznego łyżka octu 10 % 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól
Swojskie jedzonkoŚledzie po kaszubsku to przysmak nie jednej osoby, lekko słodkawe śledziki, coś pysznego. Polecam prosty przepis. SKŁADNIKI : 1 kg. śledzi solonych 1,3 kg. cebuli 1/2 szklanka oleju 7 łyżek cukru 7 łyżek octu 10 % 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka kulek pieprzu
Kulinarne Fantazje Marioliśledzi z zalewy octowej 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 3 z łyżki cukru pół szk oleju pęczek kopru Musztardę wymieszać w naczyniu z octem i cukrem, ucierać jak majonez dodając po łyżce olej aż do zużycia, na koniec dodajemy posiekany koperek i pokrojone w kostkę śledzie. Mieszamy i przekładamy do salaterki, przed
Gotowanie jest łatwemożna dodać pół na pół z koperkiem) sól, pieprz 4 łyżki żelatyny 1 łyżka octu winnego i sok z pół cytryny ok 2 szkl. mleka (do moczenia śledzi) Przygotowanie: śledzie moczymy w mleku i wodzie (pół na pół),zostawiamy w lodówce na całą noc.Na drugi dzień kroimy ogórki i rzodkiewki w półplasterki,szczypiorek drobniutko siekamy.W misce mieszamy śmietanę(...)temperaturze pokojowej(żeby jak będziemy łączyć z żelatyną masa nie była za zimna). żelatynę rozpuszczamy w 130ml. gorącej wody dokładnie mieszając dodajemy do niej sos z cytryny i ocet,jak lekko ostygnie dodajemy do naszej masy śmietanowo-warzywnej,mieszamy dokładnie i przelewamy na blaszkę (moja blaszka to 23x40,ale może być również troszkę mniejsza to terrina będzie po prostu wyższa
Swojskie jedzonkoniebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf składniki: - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych) - dwa , trzy buraki - czerwona cebula - cztery średniej wielkości ziemniaki - jabłko - 1/4 puszki groszku konserwowego - 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu na marynatę: - półtorej szklanki wody - pół szklanki octu winnego - łyżeczka cukru - łyżeczka soli Jeśli używamy płatów(...)niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf składniki: - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych) - dwa , trzy buraki - czerwona cebula - cztery średniej wielkości ziemniaki - jabłko - 1/4 puszki groszku konserwowego - 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu na marynatę: - półtorej szklanki wody - pół szklanki octu winnego - łyżeczka cukru - łyżeczka soli Jeśli używamy płatów
Kubki smakułyżek, cebula 4 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki kupiłam u rybaków śledzie świeże bez głów tzw. tuszki, sama je wyfiletowałam i dobrze opłukałam, filety posypać kucharkiem, pieprzem cytrynowym i odstawić na godzinę do lodówki(...)pomidorowy (użyłam swój domowy), podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, dodać cukier, ocet, pieprz, kucharka, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu gorący sos wlać do miski z filetami i zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia - pysznie aromatyczne śledzie w sosie smakują do bułki z masłem lub ciemnym pieczywem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięplastrach, 200 ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki majeranku lub tymianku, sól, pieprz i ocet winny do smaku, 2 małe korniszony (opcjonalnie), zielenina do przybrania . Przygotowanie: Śledzie umyć i osuszyć na sicie (te z solanki namoczyć na 2 godziny kilka razy zmieniając wodę), pokroić na małe kawałki. Plastry buraka pokroić
SzczyptaSmaQŚledzie marynowane w oleju lnianym , Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką, Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami . Składniki: 10 marynowanych filetów śledzia (użyłam śledzi wiejskich Lisnera) 2 marchewki 2 czerwone cebule kilka gałązek koperku 125 ml octu jabłkowego 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżki owoców jałowca 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki musztardy francuskiej(...)Zagotować marynatę i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Zdjąć garnek z ognia, dodać ocet, olej i pokrojone czerwone cebule, pozostawić do wystudzenia. Filety włożyć do słoika i dodać marynatę z warzywami, dołożyć gałązki koperku. Zamknięty słoik, wstawić do lodówki. Śledzie są gotowe do jedzenia po 2 dniach. Smacznego
Codziennik Kuchennymarynowanych grzybków 3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być(...)ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić drobno. Cebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka
Codziennik KuchennyPonieważ fanką śledzi jestem, wciąż poszukuję nowych smaków które w połączeniu ze śledziami utworzą zgrany duet, tercet czy sekstet. Tutaj połączenie jest znakomite, koper, ziarna i ocet winny, delikatniejszy od zwykłego i dużo zdrowszy. Polecam gorąco na świąteczny stół ale i na co dzień. Dodam tylko że te oryginalne śledzie skandynawskie są bardzo słodkie bo użyto do tej porcji
Moje Małe Czarowanie