anchois 2 jajka 2 łyżeczki kaparów kilka korniszonów 1 zielone jabłko czerwona cebula koperek pieprz łyżka musztardy Dijon sok z połówki cytryny lub ocet jabłkowy 2 łyżki oliwy z oliwek Buraki, śledzie, jabłka, korniszony i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać. Z musztardy, soku z cytryny i z oliwy zrobić dresing. Dodać do wcześniej pokrojonych składników. Dodać kapary i korniszony
AZgotuj!dosypać jej więcej. Składniki: około 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany około 6 łyżek majonezu 1 średnia cebula 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki przyprawy curry 1/2 szklanki dobrych rodzynek (użyłam rodzynek Jumbo Kresto ) śledzie - użyłam gotowych filetów w oleju sól do smaku szczypiorek do dekoracji Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę. Zasypać(...)cukrem, wymieszać i odstawić na kilak minut, żeby stały się szkliste i puściły sok. Dopiero wtedy dodać do śmietany wraz majonezem, octem winnym i przyprawą curry. Sos doprawić ewentualnie solą, ale trzeba uważać z jej ilością, gdyż śledzie są słone. Rodzynki sparzyć, jeśli są zbyt suche. Śledzie pokroić w średniej wielkości paski. Wszystko razem połączyć i odstawić na chwilę, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennaMoja Książka Kucharska Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju) ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek) 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki majonezu 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach 1 łyżka posiekanego koperku 1 średnia(...)złoto PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania. Krok 2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli
Moja Książka Kucharskanapisania kilku słów wstępu. Tak więc śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłek i cebuli lądują na blogu, a my wypoczywamy przed nadrabianiem innych zaległości. WESOŁYCH ŚWIĄT. Składniki na śledzie w śmietanie 500 g filetów śledziowych a’la Matjas 1 jabłko 1 / 2 cebuli 400 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Jabłko umyć, obrać ze skórki, zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. W miseczce połączyć śmietanę z octem jabłkowym oraz cukrem, dodać starte jabłko i posiekaną cebulę, wymieszać. Całość doprawić do smaku pieprzem. Kawałki śledzi wymieszać z sosem śmietanowym, następnie śledzie w śmietanie odstawić do lodówki na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie w śmietanie
niecodziennikparySkładniki zalewy: 1 szklanka (250 ml) wody 100 ml octu 10% 150 ml oleju 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: Śledzie wymoczyłam poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wymoczone pokroiłam w kawałki. Każdy płat na 3 części. Cebulę pokroiłam w półkrążki. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej(...)angielskiego oraz cukier. Zostawiłam na gazie małym około 5 minut. Dodałam marchewkę i gotowałam jeszcze 2 minuty. Wyłączyłam gaz i wlałam ocet. Wymieszałam zalewę i wystudziłam. Na dno słoja włożyłam część cebuli, następnie warstwę śledzi, delikatnie oprószyłam pieprzem i położyłam kilka plasterków ogórka i zalałam 2 łyżkami oleju. Następnie powtórzyłam układanie składników do słoja aż do wyczerpania
Kuchnia u Krysiwykonania: Filety moczymy w wodzie tak aby pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Śledzie i pomidory kroimy w paski, dodajemy cebulę, zioła i ocet. Zalewamy całość olejem z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy
Qchnia po prostuSkładniki: 5 płatów śledzia a'la matjas 2 cebule 0,5 szklanki octu 10% 1,5 szklanki wody 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: Śledzie moczymy w wodzie około 1 godziny. Odsączamy i kroimy w poprzek na 3 części. Cebulę kroimy w krążki i wkładamy do rondelka. Dodajemy wszystkie składniki zalewy
Qchnia po prostuŚledzie w zalewie octowej z gorczycą Przepisów na śledzie jest chyba milion. Każdy ma swoje gusta smakowe i swoje sprawdzone pomysły, czyli swoje „tajemnice smaku” na śledzika :-). My tym razem proponujemy przepis, który łączy prostotę wykonania z ciekawym i wyrazistym smakiem. Przygotowanym śledziem, według tego przepisu możemy się delektować, tak po prostu ” ze słoika” ;-). Może on również być(...)bazą, po dodaniu ulubionych składników do dalszych, indywidualnych wariacji smakowych. Składniki 2 szklanki wody ½ szklanka octu 4 szalotki 4 łyżki gorczycy białej 6 ziaren pieprzu czarnego 6-8 filetów śledziowych a’la Matjas Wykonanie Śledzie moczymy około godziny, następnie wymieniamy wodę i moczymy kolejną godzinę. W małym garnku zagotowujemy wodę. Szalotkę kroimy na pół i w piórka, wrzucamy
Tajemnice Smakułyżka, kolendra cała 1 łyżeczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, goździki całe 1 łyżka, cebula biała 3 sztuki, cebula czerwona 3 sztuki, ocet 10 % 1 szklanka kupione świeże nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą
W Mojej Kuchni Lubięwody,250 ml cukru pudru,2 liście laurowe,2 łyżki ziaren pieprzu,1 łyżka ziaren kolendry,2 łyżki ziaren gorczycy,10 goździków,400 ml białego octu winnego,15 ziaren ziela angielskiego,Wykonanie;Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki
Anioły w kuchniwody, 250 ml cukru pudru, 2 liście laurowe, 2 łyżki ziaren pieprzu, 1 łyżka ziaren kolendry, 2 łyżki ziaren gorczycy, 10 goździków, 400 ml białego octu winnego, 15 ziaren ziela angielskiego, Wykonanie; Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki
Anioły w kuchnistron, na złocisty kolor. Zalewa 2 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szkl. octu 2 szkl. wody 1 łyżeczka cukru [dałam ciut więcej] ziele angielskie liść laurowy pieprz Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Wrzucić na rozgrzany olej pozostały po smażeniu śledzi. Smażyć do zeszklenia(...)następnie dodać przecier pomidorowy, liścia laurowego i kilka ziaren ziela angielskiego. Chwilkę podsmażyć, cały czas mieszając. Wodę wymieszać z octem i wlać na patelnię. Dodać cukier, pieprz i wymieszać. Zawartość patelni zagotować. Do dużego słoika wkładać pionowo śledzie i zalać gorącą zalewą. Słoik zamknąć i wystudzić.Wstawić do lodówki na minimum 3 dni . Źródło- klik
Moje domowe kucharzenieliście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka gorczycy mleko do moczenia śledzi Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy(...)przez około5-7 minut, następnie dodajemy wodę, passatę, ocet winny, koncentrat i przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy całość do miękkości warzyw, wyłączamy grzanie i odstawiamy, aż sos przestygnie. Śledzie kroimy w duża kostkę, dodajemy do sosu, przekładamy do słoików, na wierzch układając liść laurowy i gorczycę. Zamykamy. Odstawiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipołączyć olej lniany wraz z olejem rzepakowym. Świetne także na śniadanie w pierwszy/drugi dzień Świąt. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy przyprawy się przegryzą ze śledziem. Śledzie korzenne: 4 płaty śledziowe (nie z octu) 4-5 cebul szalotek 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 8 goździków 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka imbiru w proszku(...)łyżeczki mielonego kardamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej świeżo mielony pieprz olej lniany (sam lub pół na pół z rzepakowym) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w mleku lub w wodzie. Osuszamy i kroimy na mniejsze części (pod ukosem). Posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem. Szalotki kroimy w małą kostkę. Ziele angielskie
Poezja smakuŚledź w sosie tatarskim to mistrzowskie połączenie słonawej ryby z kremowym sosem z kiszonymi górkami, marynowanymi grzybkami i cebulką. Moja ulubiona wersja świątecznego śledzika. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias cebula biała 2-3 kiszone(...)ogórki ok 10 marynowanych grzybów leśnych 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy dijon łyżeczka miodu ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu sól, czarny pieprzem mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone
Pyry na Gaz