sledzie w occie - 1066 przepisów (strona:22/72)

Śledź z papryką w oleju 227

Składniki: 5-6 filetów śledziowych matias 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka posiekanej pietruszki 4 łyżki octu olej 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz Wykonanie: Śledzie(...)namoczyć w zimnej wodzie na około 2-3 godziny. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wymoczonego śledzia osączamy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę, paprykę, śledzia oraz pietruszkę przełożyć do miski, popieprzyć, dodać ocet, wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać olejem. Odstawić na 24 godziny do lodówki, smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie w zalewie octowej 66

płaty * ocet 1/2 l * woda 1/2 l * liść laurowy 2 szt. * 3 ziarnka ziela angielskiego Śledziki robię tęgie w smaku. Gotuję 1/2 l. wody z zielem i listkiem. Jak ostygnie dolewam 1/2 l. octu. Wcześniej kroję w pół talarki cebulkę i sparzam ją wrzątkiem. Czasami dorzucam do gotującej się zalewy pod koniec gotowania. Śledzie mam wcześniej też przygotowane. Kupuję(...)Jeśli ktoś nie lubi tak mocno octowej zalewy, nic nie stoi na przeszkodzie by zmniejszyć ilość octu a zwiększyć ilość wody. Przechowuję w lodówce, w najciemniejszym zakamarku dla bezpieczeństwa przetrwania. Życzę smacznego i stalowych nerwów w tym okresie przedświątecznym Smacznego! Lidka Artykuł Śledzie w zalewie octowej pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 414

swoich preferencji smakowych, można dodać więcej musztardy, albo więcej miodu, czy też majonezu, należy jednak pamiętać, aby dobrze śledzie wymoczyć w mleku.SKŁADNIKI:4 szt. solonych śledzi,500 ml mleka2 łyżki miodu1 łyżka octu jabłkowego1 łyżka musztardy Dijon1 łyżeczka musztardy francuskiej z całą gorczycą1 łyżka majonezu Winiary200 ml oleju roślinnego1/2 pęczka koperkusól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin(...)mleku aby pozbyć się soli. Śledzie osuszamy i kroimy w paski i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z miodu, octu, obu rodzaju musztard i majonezu, łączymy je w misce za pomocą trzepaczki. Następnie dolewamy stopniowo olej, cały czas mieszając trzepaczką, uważamy, aby sos się nie zważył, wlewamy też odrobinę zimnej wody. Pod koniec dodajemy do sosu posiekany koperek, doprawiamy do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŚLEDZIE W OLEJU 149

Carpaccio z buraków i śledzi w oleju: Na półmisku rozkładamy świeżą rukolę, następnie układamy cieniutko pokrojone plastry ugotowanych buraczków, a na wierzchu rozkładamy śledzie marynowane w oleju. Całość można skropić octem balsamicznym i oprószyć posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem. Smacznego :) Gotowe śledzie podane zostały w salaterce Ambition ( www.ambition.pl ) Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska Śledzie w oleju fot. Moja Książka

Moja Książka Kucharska
śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą 121

rarytasem na świątecznym stole? składniki: 4-5 filetów śledziowych typu matias 5-6 łyżek suszonej żurawiny 1 duża czerwona cebula olej rzepakowy 2-3 łyżeczki octu winnego białego świeżo zmielony kolorowy pieprz wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy(...)smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Skrapiam octem winnym i na chwilę odstawiam. W tym czasie kroję cebulę w piórka. W słoiku układam warstwami cebulę, żurawinę i śledzie, które posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Czynność tę powtarzam aż do wyczerpania składników. Całość zalewam olejem tak, by przykrył ostatnią warstwę. Zamykam słoik i wstawiam

babka w formie
Śledzie curry z ananasem 197

prawda w tym roku na blogu zdecydowanie królują świąteczne słodkości i tak już miało pozostać, ale te śledzie są tak pyszne, że nie chciałam czekać z nim do przyszłego roku :) Przygotowanie jest proste i szybkie, więc jeszcze spokojnie zdążycie je przygotować na kolację wigilijną :) SKŁADNIKI ( 10-12 kawałków) 2 płaty śledziowe (wcześniej wymoczone) 1/4 puszki ananasa 1 plaska łyżeczka curry(...)ziarnami gorczycy) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki octu ryżowego sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śmietanę, majonez, musztardę, curry oraz ocet ryżowy mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie korimy w nieduże kawałki i wrzucamy do sosu. Ananasa odsączamy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy

DefinicjaSmaku
Śledzie panierowane w marynacie 169

śledzi świeżych cytryna sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia na zalewę 1,5 szkl wody 1 szkl octu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 duza cebula 1 marchewka ziele angielskie pół łyżeczki oregano listek laurowy 1 łyżeczka gorczycy białej 4 kawałki pomidora suszonego Śledzie myjemy i osączamy na sicie, skrapiamy(...)sokiem z cytryny i odstawiamy na ok godzinę. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Cebulę i marchewkę kroimy na plasterki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą i octem. Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy pod przykryciem . Śledzie Panierujemy w mące, jajku i buce tartej, smażymy na złoty kolor i układamy w naczyniu, przekładając cebulą i marchewką z zalewy. Na koniec wlewamy całą zalewę

Gotowanie jest łatwe
Śledzie "po kaszubsku"- pyszne 173

poprzez dodatek duszonej cebulki nie należą do dań lekkostrawnych.Składniki:8-10 płatów solonych śledzi3 cebule100-150 ml oleju4 łyżki octu 10%5 łyżek koncentratu pomidorowego2 łyżki cukru 3-5 ziarenek ziela angielskiego3 listki laurowepłaska łyżeczka ziaren gorczycyWykonanie:śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę,śledzie mocno solone nawet do 3 godzin.Pożądana wówczas kilkakrotna zmiana wody(...)zeszklić cebulę.Dodać cukier,przesmażyć do rozpuszczenia.Dolać ocet,dodać koncentrat pomidorowy,listki laurowe i ziele angielskie i wlać resztę oleju.Na końcu wsypać ziarenka gorczycy i już nie smażyć.Marynatę wystudzićśledzie wyjąć z wody,osuszyć w ręczniku papierowym.Przekroić każdego śedzia na 3 lub 4 części.Układać w słoju warstwami,naprzemiennie śledzie z marynatą pomidorowo-cebulową.Przechowywać w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 200

chlebem i dobrym serem? " A odpowiem już sama za siebie - nie ma nic pyszniejszego!  ŚLEDŹ MARYNOWANY Z ŻYTNIM CHLEBEM I DOJRZAŁYM SEREM  /składniki na 4 porcje/ * 1/2 kg namoczonych filetów śledziowych Na zalewę: 1 łyżeczka soli 100 ml octu spirytusowego 12-proc. 600 ml wody Na sos: 1 łyżka musztardy Dijon 100 ml śmietany(...)czosnku 100 g dojrzałego sera (użyłam rokpola) chleb żytni 1 czerwona cebula fileciki z jednej pomarańczy Filety opłukać w zimnej wodzie i przygotować zalewę. Sól wsypać do octu i wymieszać, dolać wodę. Śledzie włożyć do zalewy i odstawić na 12 godzin. W tym czasie powinny zbieleć. Wyjąć je z zalewy i opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Musztardę

KUCHARNIA
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką 206

Śledzie z dodatkiem żurawiny zrobiłam trochę inaczej niż podaj większość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie winnym. Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie. Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt(...)więcej oleju rzepakowego lub słonecznikowego pieprz różowy lub czarny, świeżo mielony lub młotkowany - w ilości jaką lubicie zalewa do cebuli: 1/2 szkl. octu winnego 1/4 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka cukru Przygotowanie: Śledzie na moczyć w zimnej wodzie (lub mleku)  i pozostawić ok. 1 godzinę lub dłużej (jeśli lubicie mniej słone).  Wyłożyć śledzie na sito

Codziennik Kuchenny
Śledzie z jagodami Goji w sosie śmietanowo-majonezowym 234

łyżki majonezu pieprz Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier.  Zalać wrzącą wodą.  Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki

kulinarnyswiatdomi
Pasta z wędzonego śledzia 144

Składniki: 2 sztuki wędzonego śledzia 1 słoik papryki w occie 6 ogórków korniszonów 1 duża cebula czerwona 2 jabłka 2 łyżki majonezu pęczek natki pietruszki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Za pomocą widelca oddzielamy mięso śledzi od ości. Z papryki ściągamy skórkę. Jabłka, cebulę obieramy. Paprykę, jabłka, ogórki oraz cebulę kroimy bardzo drobniutką kosteczkę, dodajemy obrane mięso śledzi. Przyprawiamy

kgwjanczewo
Śledzie w Sosie Tatarskim 550

ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli  szczypiorek (opcjonalnie) Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania: Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania(...)plasterki lub kostkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, chrzan oraz sos z cytryny, ocet, cukier, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wymoczone śledzie odsączamy i dokładnie osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami. Możemy posypać szczypiorkiem.   Moje

Słodka Strona
Tatar ze śledzi 158

matiasów  słoiczek  małych kaparów 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju  pieprz łyżka oleju lub masła  4 czerwone cebule czerwony ocet winny łyżka miodu 1-2starte ugotowane buraczki chleb razowy lub pumpernikiel Śledzie moczyć przez około 3-4 godziny. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i delikatnie zeszklić ją na tłuszczu. Zalać octem winnym(...)dodać łyżkę miodu. Doprowadzić do odparowania octu. Podsmażać kilka minut pilnując aby się nie przypaliło. Kapary i pomidory i śledzie drobno posiekać, doprawić pieprzem i wymieszać ze sobą.  Układać na chlebie. Wierzch udekorować powidłami z cebuli i tartym buraczkiem.  Szczerze polecam

Jemy Pijemy
Śledzie z podsmażaną cebulą i pieczarkami 214

fajną przekąską na imprezki lub propozycją podania śledzia na świąteczny stół. Składniki: 250 g śledzi w oleju 250 g małych, brązowych pieczarek 1 duża cebula sól pieprz 1/5 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/5 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych olej 3 łyżki octu Wykonanie: Na patelni, na oleju, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. W międzyczasie cebulę solimy. Cebula(...)momentu, aż odparuje z nich woda.  Do pieczarek dodajemy mielone ziele angielskie i mielone liście laurowe. Całość mieszamy i wyłączamy. Pieczarki studzimy. Do ostudzonych pieczarek dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. W słoiczku układamy naprzemiennie śledzie i podsmażone pieczarki. Każdą warstwę śledzi dość mocno pieprzymy.  Śledzie zalewamy olejem, zakręcamy

Smak mojego domu