sledzie w occie - 1066 przepisów (strona:15/72)

Śledzie dobrze przyprawione 178

cebule 1 pęczek szczypiorku 5 szt. rozgniecionego ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu kolorowy pieprz świeżo mielony pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki białego octu balsamicznego 1 słoik Słoik i przykrywkę parzymy gorącą wodą. Śledzie wyjmujemy z opakowania (użyłam delikatnych filetów śledziowych Lisner ) i odsączmy z zalewy. Następnie kroimy na kawałki szerokości ok. 0,7 - 1 cm. Dwie cebule(...)szczypiorku. Następnie nakładamy kilka kawałków śledzi, przysypujemy mieszanką przypraw oraz cebulą i szczypiorkiem. W ten sposób układamy piętra w słoiku. W większej szklance  mieszamy oliwę z octem balsamicznym i delikatnie zalewamy śledzie w słoiku. W ten sposób śledzie można przyrządzić dwa dni wcześniej. Powinny stać w lodówce, ale od czasu do czasu warto porządnie potrząsnąć słoikiem

My Chcemy Jeść
Śledzie po chłopsku 141

przed przykrymi skutkami przejedzenia i kupić Espumisan Max -wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. ŚLEDZIE PO CHŁOPSKU Składniki: 4-5 płatów śledzi marynowanych w occie 4 ziemniaki  2 jajka 1/3 pora 3-4 ogórki kiszone 1/4 pęczka koperku  1/4 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki

Bon appetit mon amie
Śledzie z jabłkami 172

duże cebule 3 jabłka Zalewa: 1 szklanka octu 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1-2 łyżki cukru liść laurowy ziele angielskie  pieprz ziarnisty Wykonanie: Śledzie namaczam w wodzie z dodatkiem octu (na litr wody biorę 1/4 szklanki octu) przez ok 3-4 godziny. Wyjmuję, osączam i kroję w dzwonka. Składniki zalewy gotuję i odstawiam do wystygnięcia. Cebulę kroję

Bea(u)ty kitchen
Śledziowe przekąski 149

Przepisów na śledzie możemy znaleźć mnóstwo - od tych tradycyjnych, które przygotowywały nasze babcie po kuchnię niemal molekularną rodem z Masterchefa. Każdy większy i mniejszy miłośnik śledzia znajdzie więc coś dla siebie. Śledź Śledzie to ryby, które charakteryzują się licznymi właściwościami i wartościami odżywczymi. Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ponadto zawierają także trochę tłuszczu (ok. 10%), jednak akurat w ich przypadku(...)naszego zdrowia. Kaloryczność śledzi nie jest szczególnie wysoka - 100 g śledzi dostarcza 158 kcal. Śledzik na zdrowie Śledzie wpływają na nasz organizm w wielu aspektach, m.in.: wspomagają odporność, działają przeciwmiażdżycowo, pomagają zapobiegać chorobom serca, regulują ciśnienie tętnicze krwi, obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają kości, wspomagają pracę oczu, działają przeciwdepresyjnie, wspomagają pamięć i koncentrację. Rodzaje śledzi Śledzie możemy kupić w różnej postaci

Z notatnika dietetyka
"Śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim (wegańskie) 232

zjedzą je osoby, które uwielbiają śledzie oraz te, które nigdy by ich nie tknęły. Wychodzi ich cała miska, starczy dla całej, dużej rodziny! :) Składniki:   - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżka musztardy - sól, pieprz(...)miksujemy na gładko. Celem jest osiągnięcie konsystencji lekko gęstego jogurtu. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodajemy po trochu wody, bądź mleka. Dodajemy sok z cytryny, musztardę i ocet, znów mieszamy.  "Śledzie": Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. (mniej więcej 1 boczniak na 3-4 kawałki) Smażymy na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem, aż puszczą sok. Następnie zdejmujemy pokrywkę

Be Fit Be Strong
Śledzie w miodzie i koncentracie pomidorowym 204

Śledzie marynowane w zalewie z miodu i koncentratu pomidorowego - idealny balans smaków: słonych śledzi, słodkiego miodu, kwaśnego octu i koncentratu pomidorowego.  Najlepiej smakują po 3-4 dniach marynowania i są idealne na okres przedświąteczny.  Zawsze przed świętami robię je kilka razy bo znikają błyskawicznie. Składniki: 1 kg matjasów 1/3 szkl octu 1/3 szkl oleju 1/3 gorącej przegotowanej wody(...)łyżki miodu 2 średnie cebule 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju Śledzie zalać zimną wodą, wstawić do lodówki i zostawić na noc. Woda doskonale wyciągnie nadmiar soli.  Przygotować zalewę. Wodę, olej i ocet wlać do garnka i podgrzać do połączenia składników. Nie gotować.  Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy zalewa mocno przestygnie

Ze smakiem bez glutenu
Śledzie po grecku 175

śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie  2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli są bardzo słone to zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę aby się lekko wymoczyły.Marchew gotujemy nie obierając jej,powinna być lekko twarda.Ostudzoną obieramy

Bajeczna Kuchnia
Duńskie śledzie z curry 160

bożonarodzeniowy lunch w Danii. Sałatka ze śledziem, przyprawiona aromatycznym curry, podawana jest tam na kromce ciemnego żytniego pieczywa na zakwasie.  Duńskie imperium kolonialne obejmowało od 1620 roku Indie, więc dalekowschodnie przyprawy są znane Duńczykom od wieków i chętnie w tamtejszej kuchni wykorzystywane. Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 1 łyżka octu winnego 1 duża cebula 2 łyżki(...)przez całą noc w wodzie lub mleku. Następnego dnia odsączamy filety na sicie, osuszamy na papierowym ręczniku, po czym kroimy je w poprzek na centymetrowe kawałki. Śledzie zakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy pozostałe składniki. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do śledzi. Kapary odsączamy z zalewy, siekamy. Dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko z śmietaną, majonezem

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem 165

cebule Olej do smażenia 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka czerwonego pieprzu  SKWORCU 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu 10% Pieprz czarny Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmięknie dolewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dokładnie(...)mieszamy. Doprawiamy czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem. Dolewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewę studzimy. Gdy przestygnie mieszamy ze śledziami. Najlepiej smakują gdy postoją w lodówce ok. 3 godzin, wtedy smaki się przegryzą

VioletoweKucharzenie
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 251

ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego  Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia.  Wykonanie:  Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać  sól  i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu i zalać

Kulinarny karnet Christophera
Śledzie w śmietanie z pulkami 168

mojej kuchni. śledzie w śmietanie 0,5 kg filetów śledziowych małosolnych Matjas albo marynowanych w zalewie octowej 0,4 l śmietany 12% 4 łyżki cukru ocet 2 cebule pieprz ziemniaki Jeżeli używamy śledzi małosolnych musimy je namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu na kilka godzin(mięso staje się bielsze i ości kruszeją) często zmieniając im wodę. Do śmietany dodajemy(...)cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, doprawiamy łyżeczką octu i pieprzem. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z wcześniej przygotowaną śmietaną. Na wierzch układamy śledzie i podajemy z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami, oczywiście przed zjedzeniem musimy je opulać czyli obrać ze skórki. Smacznego! Artykuł Śledzie w śmietanie z pulkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 195

limonek oraz miód. Podajemy z pianą z białek oraz pyłem z „pustego piernika” i gałką muszkatołową. Ś ledzie z jajami ł ososia i octem Przepis dla 4 osób Składniki: 4 całe śledzie o wadze ok. 150 g każdy 500 g raków 100 g jaj łososia 50 g cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej Przygotowanie: Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki obieramy ze skorupy i płuczemy. Cukier wsypujemy na patelnię i na delikatnym ogniu czekamy do momentu, aż zacznie wytwarzać się karmel. Kiedy zacznie on nabierać koloru intensywnego

karmelowy
Śledzie po kaszubsku z chili 90

Śledź po kaszubsku z chili Dlaczego po KASZUBSKU??? Nie wiemy… poszukiwania w sieci spełzły na niczym. Wszyscy wiedzą, co to jest “śledź po kaszubsku”, ale jak pytamy o przepis, to każdy ma inny zestaw dodatków do naszego bohatera ŚLEDZIA KASZUBSKIEGO I to jest fajne, że znowu, ile przepisów tyle tajemnic smaku Składniki 500g solonych płatów śledziowych 500g(...)łyżek octu winnego białego + 1 łyżka do moczenia śledzi 200g koncentratu pomidorowego 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli 2 łyżki ziaren gorczycy szczypta ostrej suszonej papryczki chili (ilość zależna od naszych preferencji co do ostrości)   Wykonanie Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu białego winnego przez kilka godzin (najlepiej zostawić w lodówce

Tajemnice Smaku
WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI 203

octu winnego 3 ziarna ziela ang 3 liście laurowe 1/2 szkl cukru 3 łyżki rodzynek mały słoiczek koncentratu pomidorowego 4 cebule 1/2 szkl oleju cukier, sól Wykonanie:Sledzie moczymy ok 2 godzin. Ocet winny mieszamy z cukrem,dodajemy listek,ziele ang zagotowujemy. Sledzie zalewamy goąrącą zalewą. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy

Z Majeczką w kuchni