przepisu:-) Składniki: 1/2 kg śledzi ( matiasów) 2 duże marchewki 2 cebule 100 g rodzynek olej do smażenia 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190 g) ok. 2 łyżek octu cukier, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie. W zależności od słoności śledzi często taką wodę trzeba wymieniać 2- 4 razy. Rodzynki moczymy we wrzątku(...)muszą być bardzo miękkie). Następnie dodajemy rodzynki (bez wody) i koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Śledzie kroimy na ukos w ok. 1-2 centymetrowe paski. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy śledzie. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki muszą się schłodzić i przegryźć. Smacznego
IMPRESJA SMAKUPrzepis na pyszne śledzie w lekko słodkim sosie z rodzynkami i cebulą. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach. Składniki: ok 700 g śledzi a la matias 2 duże cebule pół szklanki oleju pół szklanki octu winnego 100 g rodzynek 180 g przecieru pomidorowego po kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie Śledzie zalewamy wodą i moczymy około(...)połowie moczenia wymieniamy wodę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie do cebuli dodajemy ocet, olej, rodzynki, przecier i przyprawy. Dusimy wszystko razem około 5 minut i odstawiamy do wystudzenia. W szklanym naczyniu rozkładamy zalewę, na nią układamy pokrojone na kawałki śledzie i przykrywamy resztą zalewy. Śledzie odstawiamy do lodówki na co najmniej
e-PrzepisyKulinarnekilograma filetów śledziowych 2-3 cebule 4 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego Słodka i ostra papryka Sól,pieprz Cukier 1 łyżka octu Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godzimy.Odsączamy z nadmiaru z nadmiaru wody,kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w krążki i odsmażamy na oleju.Smażymy do momentu(...)cebula się zeszkli.Dodajemy koncentrat pomidorowy,ketchup,ocet i doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką,solą ,pieprzem i cukrem.Smażymy jeszcze przez 5 minut ciągle mieszając.Do ostudzonego sosu dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki . Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach
Bajeczna Kuchniajest od kwaśności grzybków. Jeśli są mocno kwaśne, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania octu. Filety śledziowe moczymy 2 - 3 godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od ich stopnia zasolenia. Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy. Wszystko wrzucamy do dużej miski(...)zlewamy. Dolewamy olej i ocet oraz wsypujemy cukier i pieprz. Mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, cukrem i octem. Tak przygotowane śledzie z powodzeniem możemy przełożyć do słoika i przechowywać do tygodnia czasu w lodówce. Smacznego
Kuchnia od dwojgapłaty śledzi solonych, marynata : szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy), szklanka wody, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu czarnego(...)łyżek cukru 250 ml śmietanki kremówki 30%, sól (u mnie sól z ogórków kiszonych ), kawior Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić na równej wielkości nieduże kawałki. Przygotować marynatę: zagotować ocet z wodą i przyprawami. Doprawić do smaku cukrem – ma być lekko słodka. Odstawić do ostygnięcia. Śledzie ułożyć w słoiku
królestwo garówszczególnie śledzie bardzo dobrze smakują w połączeniu z pomidorami. Śledzie w pomidorach dostępne w sklepach, jak dla mnie zazwyczaj są zbyt octowe. Przygotowanie domowej zalewy pomidorowej do śledzi jest proste, ocet w niej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Taki śledzik już na następny dzień po przygotowaniu nabiera pomidorowego smaku i śmiało można się nim zajadać. Składniki: 6 - 8 płatów(...)drobno pokroić. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać miód, ocet, przecier lub koncentrat rozmieszany z wodą, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać gorczycę i pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić. Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki
Kuchcik gotujeŚledzie mogą stać w słoju w lodówce. Do świąt się przemacerują i będą najsmaczniejsze :) 0,5 kg śledzia solonego w płatach ( ok 5 szt. ) 3 duże cebule ziarenka kolorowego pieprzu liście laurowe ziele angielskie dobrej jakości olej ( lub oliwa, olej lniany ) ocet(...)ewent. cytryna ) mleko ( ewent. zimna woda ) Śledzie moczymy w mleku 12 h lub dostosowujemy czas moczenia do smaku - nie powinien być jednak za słony. Po moczeniu płaty śledzia zanurzamy na chwilę w occie ( zachowają jędrność ) i odsączamy na sicie. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Cebulą kroimy w drobną kostkę, przekładamy na sitko, solimy. Po 10 min wkładamy do lnianej
Atlas Smakówwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Coś dla miłośników śledzi. Co prawda wolę inne gatunki ryb i nie jestem fanką octu, ale na takiego śledzia od czasu do czasu mogę się skusić. 1 kg śledzi ( wypatroszonych i bez głów) 2 jajka mąka do obtaczania olej do smażenia Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanki octu
Di gotujeDoskonała przekąska na przyjęcie ze znajomymi albo rodziną. Śledzie w curry przygotujemy dość szybko, a co ważniejsze ich smak jest zupełnie inny aniżeli takich zwykłych śledzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepadam za śledziami solonymi i z octu , tak więc większość potraw ze śledzi robię z tych w oleju .Kupuję matiasy w oleju na tacce ( są z reguły 3-4 płaty) i mam zawsze w zapasie ( nie żeby ja tak przepadała za śledziami , po prostu moja Rodzicielka maniacko co trochę żąda by zrobić śledzia ).Doprawiam więc je na wszelkie możliwe sposoby
Buniabaje w kuchniśledzie samodzielnie i jestem zaskoczona smakiem. Są genialne w smaku, bo delikatna zalewa pozwala cieszyć się cudownym smakiem smażonych rybek. W kupnych dominuje niestety głównie smak octu. Polecam przepis! Składniki: . około 2 kg śledzi - 18 sztuk 3 słoiki a`750 ml 1200 ml wody 250 ml octu 10% lub 100 ml 25 % 3 listki laurowe 6-9 ziarenek ziela angielskiego(...)środku ryby obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone śledzie odkładać na papierowy ręcznik w międzczasie przygotować zalewę octową. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Do gorącej zalewy dodać obraną i pokrojoną w piórka lub krążki cebulę. Odstawić do wystudzenia przestudzone śledzie układać w słojach ogonkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 5-6 matjasów 4-5 ogórków kwaszonych 1 świeża papryka czerwona 3-4 cebule ocet olej Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć w wodzie kilka godzin, najlepiej na całą noc, następnie odsączyć z wody, pokroić w paski i skropić octem. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę i ogórki również pokroić w kostkę. Śledzie układać warstwami na przemian z cebulą
Prosto i Smacznie z AnetąPorcje sałatki ziemniaczanej rozkładamy na talerze, obok układamy świeżo usmażone śledzie. Zabieramy się za ostatni etap przygotowania, czyli sos. Mieszamy ze sobą łyżkę oleju, musztardy Dijon i octu. Na patelni po smażeniu śledzi ląduje 1 łyżka masła, wysmażony boczek i cebulka. Wlewamy mieszankę musztardową, mieszamy, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Robimy na śledziach kilka kleksów z sosu i od razu podajemy(...)ogona. Pyszna, świeża i lekka wiosenno-letnia wyżerka. Jeśli tylko uda Wam się kupić małe, młode świeże śledzie – nie zastanawiajcie się zbyt długo nad ich zakupem ;) SKŁADNIKI - SAŁATKA ZIEMNIACZANA 400g młodych ziemniaków, małych, jednakowej wielkości 1 mały wężowy ogórek 3 łyżki octu jabłkowego (albo octu z białego wina) 1 łyżka gruboziarnistej musztardy 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli 150ml śmietany
Karo in the Kitchentylko smak mi przeszkadza ale i zapach. Dlatego za robienie śledzi zawsze zabieram się opieszale. Podobno są smaczne, bo znikają bardzo szybko. Składniki: 30 dag śledzi matiasów ½ litra mleka, ocet winny 3 łyżki majonezu 2/3 szklanki śmietany 12% - 18% pieprz do smaku 2 jabłka 2 cebule 3 ogórki konserwowe Sposób wykonania: Śledzie namoczyć przez około pół godziny(...)międzyczasie przygotować „pierzynkę”: Obrane jabłka zetrzeć na wiórki, cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystko z majonezem a następnie śmietaną. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w paski i pokropić octem. Dodać pieprz do smaku. Połączyć z przygotowaną pierzynką Smacznego
Na słodko lub wytrawniegalaretki rybnej. 6 płatów śledziowych wymoczonych w mleku Olej z 2 konserw rybnych 1 cebula kostka 1 łyżka cukru 1 łyżka z czubkiem koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu pieprz cytrynowy ****************************************************** 1. Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na większe ukośne kawałki.Włożyć do miski. 2. W garnuszku zalać woda cebule na tyle aby ją w całości pokrywa)a.Ugotować cebule(...)miękkości.Odcedzić , dodać cukier i wymieszać. 3. Do cebuli dolać oleju z 2 konserw , koncentrat pomidorowy , ocet , pieprz cytrynowy , wymieszać. 4. Pokrojone śledzie zalać przygotowana zalewą , wstawić do lodówki aby się przegryzły.Najlepsze są po 2 dniach.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki