sledzie w occie - 1066 przepisów (strona:6/72)

śledzie smażone w zalewie octowej 125

Tego lata pogoda nie była zbyt piękna, często padało i było dość zimno. Ale za to można było kupić świeżą rybkę prosto z kutra. Taką rybkę ( a konkretnie śledzie ) włożyłam do octu. Składniki: Niezbyt duże śledzie ( użyłam nieco ponad kilogram ) 2 jajka przyprawa do ryby cytrynowa sól pieprz ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach wegeta 1 szklanka mleka(...)łyżeczki proszku do pieczenia mąka cebula olej do smażenia na zalewę: 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Śledzie oczyścić, wyciągnąć grzbiety i boczne ości posypać cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Z jajek mleka i mąki przygotować ciasto do panierowania, ciasto musi być troszeczkę gęściejsze niż na naleśniki. Należy

Darcia w kuchni
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi 150

Składniki: 6 płatów śledzi a'la matjas słoiczek pomidorów suszonych w oleju 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki koncentratu pomidorowego cebula 2 łyżki octu winnego Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Osuszamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Przekładamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Ciepłą wkładamy do miski, dodajemy koncentrat, mieszamy. Dodajemy olej z pomidorów, pokrojone(...)mniejsze kawałki pomidory, ocet i pokrojone orzechy. Mieszamy.  Na koniec dokładamy śledzie, delikatnie wszystko razem mieszamy. Najsmaczniejsze po 2-3 dniach.  SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Sałatka śledziowa 2911

Zwykle przygotowuje się je według receptury przekazywanej przez nasze babcie i mamy. U nas w domu od lat na świątecznym stole pojawiał się śledź marynowany z cebulką w occie albo śledź w śmietanie. I właśnie przepis na tego ostatniego zmodyfikowałam do wersji sałatkowej trochę lepiej się prezentującej na talerzu. A jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki

Bon appetit mon amie
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 177

smażone w zalewie octowej lubię od zawsze, to praktycznie jedyna ryba z octu, jaką jadam, choć na świeżo lubię wszystkie. Moi domownicy z kolei nigdy nie przepadali za śledziami z octu, preferują za to inne ryby z zalewy. Tak więc dotychczas dla nich przygotowywałam kawałki ryb w domowej zalewie octowej, sama zaś zadowalałam się śledziem sklepowym. Do czasu(...)swoje śledzie pokroiłam na mniesze kawałki, ale nie jest to konieczne (całe piękniej się prezentują), posolić i odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej (u mnie kokosowy), każdy kawałek ryby obtoczyć w mące kukurydzianej i układać na patelni. Obsmażać z każdej strony, przewracając, do lekkiego przyrumienia. Zalewa octowa: - 5 szklanek wody (1,25l) - 1 szklanka octu 10% (250ml

Smaczne Zdrowe
Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej 158

solonych a la matjas (u mnie SEKO ) 3 liście laurowe 9 ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 1 czerwona cebula 1 nieduża marchew 1 biała cebula 100ml octu 10% 200g cukru 300ml wody Śledzie wymoczyć przez min. 3 godziny w zimnej wodzie, w międzyczasie chociaż raz zmienić wodę (zależy od stopnia zasolenia filetów), opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w skośne paski(...)grube piórka. Marchew obrać, pokroić w krążki lub gwiazdki. Wodę w cukrem zagotować. Do gorącej wody włożyć warzywa i przyprawy, odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna, wlać ocet. Kawałki śledzia układać w słoikach na przemian z warzywami, zalać marynatą. Zakręcić i odstawić na kilka dni, żeby smaki się przegryzły. Przechowywać w lodówce. Smacznego! #jednazdwunastu

Obiad gotowy
Śledzie po azjatycku 197

śledzie. Przepis na śledzie po azjatycku Składniki: 400 g śledzi solonych 10 cm pora 3 cm świeżego imbiru 1 czerwone chili 1 czosnek solo ½ l wody 200 ml octu, 12% Śledzie namocz. Ja zmieniałam wodę 3 razy. Zagotuj wodę z octem odstaw do ostygnięcia. Chili oczyść z pestek i pokrój w krążki razem z porem. Imbir i czosnek obierz

codojedzenia
Śledzie po skandynawsku 3040

ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 300 ml wody 300 ml octu jabłkowego 120 gramów cukru trzcinowego Wykonanie: W większości przepisów znajdziesz poradę, iż śledzie z solanki należy dokładnie odmoczyć w wodzie czy mleku, najlepiej przez całą noc. Moim zdaniem jednak nie do końca jest to dobry sposób(...)godziny, w obu przypadkach pomiń w przepisie podaną jedną łyżeczkę soli. Przygotuj w miseczce wszystkie przyprawy. W garnuszku zagotuj wodę z octem i cukrem – tylko do rozpuszczenia się cukru. W słoiku układaj warstwami: cebulę i koper, śledzie, przyprawy itd. Zalej marynatą, zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum 4 dni (jeśli wytrwasz tyle). Smacznego

Garniec Magalie
Śledź marynowany z cebulą 187

Czas przegryść śledzikiem wszystkie ostanie słodkości na blogu. Proponuję śledź marynowany z cebulą, a właściwie z trzema rodzajami cebuli, białą, czerwoną i porem. Śledź w occie , kwaśno słodki z ostrą cebulką od razu postanowi na nogi…Jak ja lubię śledzie! Śledź marynowany Składniki: 300 g śledzi solonych 1 czerwona cebula 1 biała cebula 10 cm pora 50 ml octu

codojedzenia
Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym z maggi 269

przepis mojej siostry-są u nas w domu prawie na każdej imprezie-są rewelacyjne-moje ulubione,i posmak przyprawy maggi-idealnie do nich pasuje-polecam SKŁADNIKI: 700dag śledzi matjasów OCET 10 %-6-7 ŁYŻEK LIŚĆ LAUROWY 3 ZIELA ANGIELSKIE TROCHĘ VEGETY SÓL I PIEPRZ PRZYPRAWA TYPU MAGGI ŚREDNI MAJONEZ  DUŻA  ŚMIETANA 18% 3 DUŻE CEBULE PÓŁ PAPRYKI CZERWONEJ(...)PRZYGOTOWANIE: ŚLEDZIE MOCZYMY W WODZIE PRZEZ OK 1-2 GODZ,ZMIENIAJĄC W TRAKCIE RAZ WODĘ ROBIMY ZALEWĘ OCTOWĄ DO ŚLEDZI-NIE ZA MOCNĄ CZYLI GOTUJEMY WODĘ OK 1 L Z OCTEM (6-7 ŁYŻEK),ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM,ŁYŻECZKĄ VEGETY I KILKOMA PLASTRAMI CEBULI STUDZIMY I DODAJEMY NASZE ŚLEDZIE,ZOSTAWIAMY MIN NA NOC PRZED PODANIEM WYJMUJEMY ŚLEDZIE Z ZALEWY

Swojskie jedzonko
ŚLEDZIE Z CEBULĄ I ŻURAWINĄ W OLEJU 135

Niby tyle różnych śledzi już jedliśmy, a tu takie zaskoczenie... Te śledzie są wprost bajeczne. Połączenie, śledzia, cebulki i słodko- kwaskowej żurawiny..., mniam...istne cuuuudo... :-) Inspiracją był ten przepis, choć jak zwykle lekko zmodyfikowany, m.in. dałam dużo więcej żurawiny. Śledzie wymagają kilkukrotnego zmieniania wody przy moczeniu, warto to uwzględnić przy przygotowywaniu, trwa to bowiem kilka godzin. Ja do pierwszego moczenia(...)dzięki sugestii znajomego) dodałam octu, dzięki niemu śledzie uzyskują piękny biały kolor, nie jest to oczywiście konieczne, ale warto... Składniki: - 800-1000g filetów śledziowych a'la matjas (u mnie 800g, 2 wiaderka po 400g) - 2-3 czerwone cebule (u mnie 3) - 200g suszonej żurawiny (w oryginale było 100g) - ok. 1-2 łyżki octu (nie trzeba) - 2 listki laurowe

Smaczne Zdrowe
Wigilijne śledzie z awokado, burakiem i domowym majonezem z chrzanem 255

drobno pokrojone w kostkę) 1 duży surowy burak starty na wiórki, wymieszany z 1 łyżką chrzanu 4 śledzie solone (odmoczone w mleku i pokrojone w cienkie paski) ocet jabłkowy do skropienia śledzi olej rzepakowy, rydzowy, lniany, ostropestowy u mnie marki SemCo ( do przygotowania majonezu i do skropienia śledzi) musztarda żółtko sól i pieprz chrzan Jak przygotować domowy majonez? Majonez przygotowujemy(...)chrzanowego: Domowy majonez mieszamy z 1 łyżką chrzanu. Możemy doprawić solą i pieprzem. Przepis na wigilijne śledzie z awokado, burakiem i domowym majonezem z chrzanem: Odmoczone śledzie skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym i octem jabłkowym, doprawiamy pieprzem, mieszamy i zostawiamy aby się lekko zamarynowały. Gdy śledzie są gotowe przechodzimy do przygotowania dania. A samo przygotowanie dania jest bardzo proste, gdyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w sosie musztardowym 300

oleju łyżka cukru łyżka octu* sól, pieprz do smaku Jeśli używamy Matijasów należy je moczyć 8-10 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Wtedy też do sosu dodajemy ocet*. Jeśli używacie śledzi w zalewie octowej, nie dodajemy już octu do sosu!.  Cebulę kroimy w kostkę, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Obie musztardy mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę(...)czosnkiem, olejem, cukrem, octem* i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie kroimy w paski i mieszamy z sosem. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się dobrze połączyły. Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl

Czerwona Porzeczka
Śledzie po skandynawsku z koperkiem, marchewką i jałowcem 212

miesiąca (śledzie muszą był cały czas zakryte marynatą). Smacznego! Składniki (na około 500 ml – w zależności od wielkości filetów)  5 filetów solonych ze śledzia (najlepiej matjasy solone), moczone przez noc 300 ml octu winnego 250 ml wody 50 ml whisky lub wody łyżeczka soli 120 g brązowego cukru muscovado (w przepisie było 175 g białego cukru, to zdecydowanie zbyt(...)przez kilka miesięcy. Smacznego! - See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/marynowane-sledzie/#sthash.pDDjZVDN.dpuf Składniki (na około 500 ml – w zależności od wielkości filetów)  5 filetów solonych ze śledzia (najlepiej matjasy solone), moczone przez noc 300 ml octu winnego 250 ml wody 50 ml whisky lub wody łyżeczka soli 120 g brązowego cukru muscovado (w przepisie było 175 g białego cukru, to zdecydowanie

CookYourself
Śledzie po kaszubsku 213

majeranku 1 łyżka miodu lub cukru 2 łyżki octu sól,pieprz 0,5 szklanki oleju  olej do smażenia Do wymoczenia śledzi: 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie z octem.Kroimy na mniejsze kawałki,2 cm. szerokości. Cebulę obieramy i kroimy w pióra ,smażymy na patelni na oleju do momentu aż będzie szklista.Pieczarki kroimy(...)osobnej patelni obsmażamy do momentu aż woda z nich odparuje. Dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,,majerankiem,octem i olejem.Całość doprawiamy solą i pieprzem .Smażymy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie. Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach

Bajeczna Kuchnia
śledź od "zielonego" do rolmopsa 179

wiele pracy, czy wysiłku. Praca ta zresztą zostanie sowicie wynagrodzona, bowiem smak śledziowego rolmopsa, przygotowanego samodzielnie od podstaw, jest po prostu niepowtarzalny. składniki 1 kg świeżych śledzi 3/4 szklanki soli 1 szklana octu 2 szklanki wody 1 cebula 6-7 niewielkich ogórków konserwowych  wykałaczki zalewa do rolmopsa 2 szklanki wody 1 szklanka octu 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soli(...)cząstki, ogórki kroimy na pół ( większe w ćwiartki). Śledzie wyjmujemy z octowego roztworu i usuwamy z nich kręgosłupy ( robimy to rękoma, nie używając noża, ponieważ tuszki śledzi leżąc w occie zmiękły na tyle, że powinniśmy zrobić to bez trudu). Teraz kładziemy śledziowego fileta na desce ( skórą do dołu) i układamy na nim kawałek cebuli, oraz ogórka, całość rolujemy i spinamy

Miód i pieprz