wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W domu rodzinnym Mama zawsze musiała przygotowywać te śledzie z ogromną ilością cebuli, bo ta zawsze jakoś tak za szybko znikała…;) Śledzie w occie są proste do przygotowania i dzięki zalewie octowej można je wcześniej(...)przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu w chłodnym miejscu.Śledzie w occie – składniki:0,5 kg śledzi a la matjas2-3 cebule1 szklanka octu 10%3 szklanki wodykilka listków laurowych, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego1 łyżka cukru lub więcej Śledzie po namoczeniu i odsączeniu pokroić na paseczki. Cebulę obrać i pokroić (najlepiej lekko posolić i odstawić żeby
UgotujmyTo.plŚledzie marynowane można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Problem jednak w tym, że są różnie przyprawiane a zalewa nie zawsze jest odpowiednio kwaśna. Dlatego też
Smaczna Pyzawody 100 ml octu 1 łyżka cukru 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu czarnego Składniki na śledzie ok. 500g śledzi a’ la Matias 3-4 cebule Śledzie w occie – przepis Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Śledzie moczymy ok. 2 godzin w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Wodę(...)możemy podczas moczenia 1-2 razy wymienić. Jeśli śledzie było bardzo słone, czas moczenia odrobinę wydłużamy. Cebulę kroimy w piórka. W słoiku układamy naprzemiennie śledzie, cebulę, śledzie itd. Zalewamy je przestudzoną zalewą. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Najlepiej na 48 godzin. Smacznego! Artykuł Śledzie w occie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zrobić śledzie w occie ? Przygotowanie pysznych marynowanych śledzi wcale nie jest trudne. Należy pamiętać o zakupie dobrej jakości śledzi, nie przesolonych. Jeżeli już okaże się, że nasze śledzie są mega słone, to należy je wymoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny. W tym czasie kilkukrotnie zmieniać wodę. Tak zrobione śledzie w occie to doskonała baza do wielu sałatek śledziowych(...)kamiennym naczyniu i zalać wystudzoną marynatą z przyprawami. Widelcem albo łyżką poruszać filety, tak aby marynata dotarła w każde miejsce w słoiku. Przykryć naczynie. Śledzie wydawać nie wcześniej niż za 2dni. Smacznego :) Śledzie w occie z cebulką fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaŚledzie marynowane w occie – powiem skromnie – te z tego przepisu są REWELACYJNE! Nie za słodkie, nie za kwaśne! No IDEALNE! :) Polecam je nie tylko jako przepis na Wigilię , czy Boże Narodzenie, ale także na Sylwestra lub inną imprezę :) Poza tym stanowią również świetną bazę do innych śledzi – można je wykorzystać do sałatek, koreczków lub innych imprezowych przekąsek(...)łyżeczki cukru 2 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1 liść laurowy pół łyżeczki soli *szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie marynowane w occie: Śledzie wymoczyć w mleku (są wtedy wyjątkowo kruche i smaczne) lub ewentualnie w zimnej wodzie przez 5-6 godzin (a najlepiej przez całą noc), aby pozbyć się nadmiaru soli (najlepiej posmakować
Kulinarne PrzebojeŚledzie marynowane w occie – powiem skromnie – te z tego przepisu są REWELACYJNE! Nie za słodkie, nie za kwaśne! No IDEALNE! :) Polecam je nie tylko jako przepis na Wigilię , czy Boże Narodzenie, ale także na Sylwestra lub inną imprezę :) Poza tym stanowią również świetną bazę do innych śledzi – można je wykorzystać do sałatek, koreczków lub innych imprezowych przekąsek(...)łyżeczki cukru 2 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1 liść laurowy pół łyżeczki soli *szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie marynowane w occie: Śledzie wymoczyć w mleku (są wtedy wyjątkowo kruche i smaczne) lub ewentualnie w zimnej wodzie przez 5-6 godzin (a najlepiej przez całą noc), aby pozbyć się nadmiaru soli (najlepiej posmakować
Kulinarne PrzebojeFajny pomysł na sałatkę śledziową- śledzie z papryką SKŁADNIKI(...)filetów śledziowych1 papryka żółta 1 papryka czerwona1 papryka zielona1 czerwona cebula1 pęczek koperku 1 łyżeczka oliwy1 łyżeczka octu balsamicznegosólPRZYGOTOWANIEPapryki kroimy na małe paski, cebulę w kostkę.Śledzie płuczemy i osuszamy -kroimy w paski. Dodajemy do warzyw.Solimy. Skrapiamy oliwą i octem balsamicznym.Posypujemy posiekanym koperkiem.Wstawiamy na pół godziny do lodówki
Moje Kuchenne Rewelacjebłyskawiczne śledzie w śmietanie z octem ryżowym i jabłkiem , śledzie curry z ananasem oraz ś ledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem . Od bardzo dawna do śledzi dodaję ocet ryżowy, który świetnie podkręca ich smak, a jednocześnie jest delikatny. Taki idealny dodatek do świątecznych śledzi możecie kupić tutaj . W tym roku mam dla Was aż cztery propozycj! Wszystkie pyszne(...)SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 szalotki lub małej cebuli 1 łyżka musztarty francuskiej 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki octu ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śledzie kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. W kubeczku łączymy musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym
DefinicjaSmakuWszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejne świetne śledzie na podstawie przepisu z książki "Śledzie" Małgorzaty Caprari. Tym razem marynowane w domowym occie jabłkowym. Smak gotowych śledzi jest delikatny, ocet nie jest dominujący. Pysznie smakują z dodatkiem marynowanej papryki, można posypać je dodatkowo pokrojonym w paseczki porem i obłożyć plasterkami jajka ugotowanego na twardo. Polecam! Marynowany śledź w oleju - przepis składniki 4 filety matiasów(...)półplasterki. Śledzie i cebulę układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli. Kolejne warstwy śledzi posypać przyprawami ( o ile używamy). Zalać octem tak, aby wszystko było przykryte, odstawić na pół godziny. Po tym czasie ocet odlać, a śledzie zalać olejem. . Zamknąć słoik, i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Śledzie podawać przybrane marynowaną papryką, paseczkami pora
Stare Garyjest delikatny i miękki, jego listki są wiotkie. Idealnie nadaje się do nadawania smaku i aromatu składnikowi tak podstawowemu jak ocet – wystarczy łodygę z liśćmi zanurzyć w butelce dobrego octu z białego wina i poczekać 2-3 tygodnie. Taki ocet to świetny materiał na dressingi, ziołowe vinegrety i jako składnik marynat. Estragon najlepszy i najsmaczniejszy jest świeży – a zaraz(...)pozwoli mu zgorzknieć. Ocet estragonowy powinniście dostać w lepszych delikatesach, można też zrobić go samemu – tak jak napisałam wcześniej wystarczy gałązkę zalać octem winnym i odstawić na 2-3 tygodnie. Ja chciałam mocny ocet – zanurzyłam w 250ml octu winnego trzy piętnastocentymetrowe gałązki estragonu – wyszło idealnie. Do zrobienia zalewy na półlitrowy słoik śledzi potrzeba zaledwie 100ml octu. Dzień przed robieniem
Karo in the Kitchenkęsy" , cebulę szatkujemy bardzo drobno.Do słoika układamy pierwszą warstwę z śledzi- lekko kropimy octem lub sokiem z cytryny. Nakładamy warstwę cebulki, i zalewamy oliwą. I od początku- śledzie, ocet , cebula i oliwa. Powtarzamy czynność aż do braku śledzi :)Zamykamy szczelnie słoik i przechowujemy w lodówce. Tak przygotowane śledzie długo trzymają smak i " świeżość ".Smacznego :)*http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/sledzie-sa-zdrowe-i-maja-malo-kalorii-wartosc-odzywcza-sledzi_34794.html
Smaki EdytyKolejnym daniem , a właściwie przystawką ze świątecznego menu będą śledzie marynowane w occie. Śledzie akurat mają za sobą długą tradycję na naszych stołach i pojawiają się przy każdych świętach. Można je przygotować na wiele sposobów: w śmietanie, w oliwie, kwaśne albo ostatnio coraz częściej spotykane na słodko. Zauważyłam nawet,że trend robienia śledzi na słodko rozwija się w kierunku(...)której dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ocet, cukier i pokrojoną w pióra cebulę. Kiedy marynata się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Dopiero zimnym octem z cebulą możemy zalać śledzie. ( Musicie sprawdzić według swojego smaku czy z podaną ilością octu marynata wam smakuje - nie jest za słaba/mocna. Można dolać trochę wody aby ją rozcieńczyć
Bon appetit mon amieimprezę! Potrzebujemy: 3 śledzie w occie 4 duże jaja ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz Śledzie kroimy w kosteczkę, jajka na twardo również kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pokrojone śledzie z octu, pokrojone jajka na twardo, kukurydzę i majonez mieszamy ze sobą. Pastę śledziowo - jajeczną doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie(...)occie mają zdecydowany kwaśny smak, dlatego nie potrzebowałam żadnego dodatkowo kwaśnego składnika, żeby przełamać smak smarowidła do chleba. W razie, gdybyście mieli w domu śledzie w oleju i właśnie z nich chcielibyście przyrządzić taką pastę śledziową, dodajcie do niej ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę i 1/2 cebuli posiekanej w drobną kostkę. Wioleta Gargula
MamaOskarka