pokrojone w plasterki3 suszone śliwki, pokrojone w paski2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią2 łyżki koncentratu pomidorowego2 liście laurowe½ łyżki suszonego majeranku3 ziela angielskie½ łyżeczki cukruchlust octu z białego winaPrzygotowanie:Śledzie wymocz w wodzie przez około 1 godzinę, po czym pokrój je na 3 cm kawałki.W tym czasie zalej suszone grzyby wrzątkiem, odstaw na godzinę a następnie doprowadź(...)grzyby i ich wywar. Poczekaj aż prawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia.Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw na dobę do lodówki.Smacznego!*Rada: Jeżeli masz śledzie solone, wymocz je przez kilka godzin w wodzie
karmelowyzalewie ketchupowej. Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych Marynata: 7 łyżek keczupu łyżka musztardy 2 łyżki octu winnego 5 łyżek oleju łyżeczka cukru kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Śledzie moczymy 3-4 godziny w wodzie, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na oleju. Ogórki kroimy
e-PrzepisyKulinarneSałatka śledziowo - buraczana to obowiązkowe danie na świątecznym stole do którego zasiadam. Jak mało która sałatka zawsze kojarzy mi się ze świętami . śledzie marynowane w occie 4 sztuki jabłko twarde - 1 sztuka ziemniaki - 3 sztuki ogórki z zalewy octowej - 3 sztuki majonez - 3 łyżki buraczki - 5 sztuk ocet jabłkowy(...)pokroić w kostkę a buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do buraczków dodajemy poszatkowaną cebulę i przelaną zimną wodą fasolkę. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłko, i ogórka kroimy w kostkę, śledzie również, ale w większą kostkę. Dodajemy ziemniaki, majonez, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy. Sałatkę układamy na przemian buraczki z masą śledziową. Możemy
Jadło i czytadłooraz miodem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C. Upieczoną dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 4 Śledzie pokrój na drobne kawałki i zamarynuj w oleju rzepakowym, occie spirytusowym i porze pokrojonym w paseczki lub kosteczkę. Odstaw wszystko na 15-20 minut. Tarta 5 W misce wymieszaj śmietanę z drobno posiekaną rukolą. Dopraw(...)oraz miodem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C. Upieczoną dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 4 Śledzie pokrój na drobne kawałki i zamarynuj w oleju rzepakowym, occie spirytusowym i porze pokrojonym w paseczki lub kosteczkę. Odstaw wszystko na 15-20 minut. Tarta 5 W misce wymieszaj śmietanę z drobno posiekaną rukolą. Dopraw
A to pestkapozycje jak: śledzie z cebulką w oleju śledzie po kaszubsku śledzie z suszonymi pomidorami śledzie z pieczarkami i cebulką w oleju śledzie z marynowanymi warzywami, najczęściej ogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa! śledzie pod pierzynką , z tartym serem i majonezem, uwielbiam! śledzie z jabłkiem(...)niektóre czekają na Wigilię, są to śledzie pod pierzynką, sałatka śledziowa i śledzie po żydowsku. Śledzie z cebulką SKŁADNIKI: 6 płatów śledziowych a la matias 3 duże cebule, obrane, posiekane w cienkie piórka 1 płaska łyżeczka cukru pudru 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe świeżo zmielony kolorowy pieprz olej rzepakowy 1 łyżka octu smakowego, np. winny, jabłkowy, ryżowy, śliwkowy
Zasmakuj Kuchnitarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę obrać, pokroić na bardzo małą kostkę. Pokrojoną cebulę włożyć do miseczki, dodać ocet jabłkowy i wymieszać Odstawić na 20 minut. Majonez wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzem oraz musztardą. Śledzie pokroić na małe kawałki. W misce ułożyć partiami warzywa, śledzie oraz sos majonezowy. Ja na spód dałam połowę ziemniaków, później połowę(...)marchwi, połowę buraczków, śledzie, sos majonezowy, cebulę, później pozostałą część ziemniaków, marchewki i buraczków. Na wierzchu położyłam starte na tarce jajka. Gotową sałatkę należy schłodzić w lodówce. Sałatka śledziowa z domowym majonezem Smacznego! O czym warto pamiętać robiąc sałatkę śledziową. Sałatka śledziowa z domowym majonezem Użyłam śledzi z oleju. Osobiście nie lubię śledzi ani w occie ani w soli dlatego
mecooksoliwa z oliwek. Dlatego powinniśmy korzystać z niego w naszej kuchni. Jest idealny do wielu dań na zimno jak i na gorąco. Składniki : * kilogram śledzi ala matias * cebula * 4 kulki ziela angielskiego * łyżka octu * pół szklanki oleju rzepakowego * pół szklanki letniej przegotowanej wody Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie , zmieniając wodę przynajmniej dwa razy. Odsączyć. Można pokroić(...)mniejsze kawałki - u mnie zostawiam w całości. Układam śledzie w misce. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Polewam octem. Wrzucam kulki ziela angielskiego. Mieszam olej rzepakowy z wodą i zalewam śledzie. Odstawiam przynajmniej na jeden dzień żeby smaki się przegryzły
Magiczne Życie Martyśmietany kremowej (min. 12 %) Składniki zalewy: 150 ml wody 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżeczki cukru 4 łyżki octu 10% Wykonanie: Śledzie opłukałam i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam do namoczenia na 3 godziny. W tym czasie dwukrotnie zmieniłam wodę. Wszystko zależy od tego jak bardzo są słone śledzie. Jajka ugotowałam(...)dodałam pozostałe składniki za wyjątkiem octu, który wlałam po przestudzeniu. Zalewę zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Śmietanę przelałam do dużego naczynia, dodałam przetarte żółtka i partiami prawie całą zalewę. Trzeba próbować i smakować. Wymieszałam. Płaty śledziowe odsączyłam z wody i każdy pokroiłam na 6-8 kawałków. Do miski przełożyłam śledzie, cebulę i białko jajka. Oprószyłam pieprzem
Kuchnia u KrysiMoja propozycja na świątecznego śledzia po włosku. Włoskie dodatki pasują do naszego przyjaciela z Bałtyku. 300 gram solonego śledzia 100 ml białego octu winnego suszone pomidory w zalewie z oliwy oliwa z oliwek ok 100 ml puszka czarnych oliwek suszona bazylia Śledzie namocz w wodzie na ok 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij w małe(...)kawałeczki. i zanurz w winnym occie na ok godzinę. Wyjmij do naczynia w którym będą się przegryzały. Pomidory posiekaj najdrobniej jak się da, wsyp do nich suszoną bazylię. Wymieszaj.Nasmaruj papką śledzie.Polej oliwą a na wierzch posyp oliwkami. Najlepsze na następny dzień. Podawaj z grzankami polanymi oliwą. Smacznego
AZgotuj!świąteczną przystawkę, ale sprawdzi się idealnie na każdym przyjęciu. Składniki: 600g śledzi 1 duża cebula 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g suszonych pomidorów olej 2 łyżki octu winnego 100g orzechów włoskich Śledzie z suszonymi pomidorami – przepis Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, następnie przelewamy gorącą wodą. Przekładamy ją do miski i mieszamy z koncentratem pomidorowym. Orzechy prażymy na patelni(...)mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki (nie musicie ich bardzo dokładnie odsączać), dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ocet winny i pokrojone w mniejsze kawałki (wcześniej wymoczone) śledzie . Wszystko mieszamy razem. Tak przygotowane śledzie możecie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smacznego! Post Śledzie z suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem grzybków marynowanych i natki pietruszki. Ja miałam grzybki swoje, ale jeżeli takowych nie posiadacie to możecie dodać marynowane pieczarki. Nazwa ich jest dość ciekawa, ale mój mąż który jest wielbicielem śledzi powiedział „nieważne jak się nazywają, ważne jak smakują”. Takie śledzie sprawdzą się na wigilijnym stole lub przy innych okazjach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki: 3-4 płaty śledziowe a’la matias mały słoiczek grzybków marynowanych 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju 3 łyżki octu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na 4-5 godzin. W międzyczasie zmienić wodę na świeżą. Grzybki odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ocet
Danka Pichciwigilijnym stole :) Składniki: 5 filetów śledziowych 2 małe cebule 1/2 słoika suszonych pomidorów razem z zalewą 2 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii 3 łyżki oleju łyżka octu winnego pieprz lub chilli Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny, pokroić w paski. Suszone pomidory również pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem(...)sicie. Do miski wrzucić śledzie, pomidory i cebulkę. W mniejszej miseczce wymieszać zalewę z pomidorów, olej, ocet i suszone zioła. Doprawić pieprzem lub chilli i taką marynatą zalać śledzie. Wymieszać i przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika. Wstawić do lodówki na około 3 dni, aby smaki się połączyły
wyzwania kuchennesolonych śledzi 1 czerwona cebula 1 średnia marchewka 10 kulek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 150 ml octu 10% 150 ml wody 50 g cukru (w oryginale 100g) Wykonanie: śledzie wymoczyć w zimnej wodzie od 12-24 godzin kilkakrotnie zmieniając wodę ziele angielskie i czarny pieprz delikatnie zmiażdżyć w moździerzu zagotować wodę z cukrem(...)przyprawami i octem. Do gorącej zalewy dodać czerwoną cebulę pokrojoną w krążki i marchewkę w kilkumilimetrowe plasterki. Odstawić do przestudzenia śledzie osuszyć na papierowym ręczniku, następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki śledzie układać w słoiku naprzemiennie z cebulą, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gram surowych filetów ze śledzia, 200 gram śmietany 18%, 1/2 cytryny, 1 /2 białej cebuli, 1 jabłka, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżek octu, białego pieczywa. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia i przygotowania śledzi. Kupiłem(...)tuszki śledzi, ale spokojnie można użyć gotowych filetów. Aby danie nie było zbyt słone namoczyłem śledzie przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek octu spirytusowego, który powinien sprawić, iż ości śledzi staną się miękkie. Następnie odciąłem ogony i płetwy grzbietowe i z tuszek śledzi wykroiłem filety, które pokroiłem w około dwucentymetrowe plasterki. Tak przygotowane śledzie odłożyłem
Wyprawy kulinarneŚledzie w sosie musztardowym przygotowuje się ekspresowo, z tym, że długi jest za to czas oczekiwania. Jednak warto na nie czekać, bo są pyszne. Oczywiście o ile ktoś lubi śledzie. Ja uwielbiam, więc często po nie sięgam. Wolę zdecydowanie domową wersję, bo często w tych kupnych dominuje smak octu. W dodatku śledzie są zdrowe, więc warto je mieć w swoim
Passions hobbies life