sledzie w occie - 1066 przepisów (strona:18/72)

Śledzie z orzechami----Herring con le noci 147

istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych 1 łyżka rodzynków sól, pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny ocet sojowy do smaku Wykonanie(...)gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać warstwami w słoiku potem warstwa grzybowo - orzechowa , aż do wyczerpania składników, na wierzchu grzyby, zalać pozostałą oliwą

w mojej kuchni
Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów 178

łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki soli 3 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 4 lekko czubate łyżki cukru 60 ml octu spirytusowego 10% Oczyszczone śledzie wypłukać w zimnej wodzie. Osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką, strzepując jej nadmiar i usmażyć z obu stron na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju(...)czosnek, sól, cukier, pieprz i ocet. Gdyby pomidory za bardzo odparowały, dolać wody w takiej ilości, aby powstał średnio gęsty sos. Usmażone ryby poukładać niezbyt ciasno w umytych i wyparzonych słoikach. Zalewać wrzącym sosem. Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Po 3-4 dniach ryby nabierają smaku sosu. Jeśli lubicie śledzie, to może spróbujecie także i takich

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w sosie musztardowym 165

śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki zwykłej musztardy polecam chrzanową 1/2 łyżeczki curry mówię o orginalnym trochę kurkumy kilkanaście ziarenek 1/2 łyżki octu spirytusowego 10% Sposób: Obrane i wyfiletowane śledzie namoczyć w zimnej wodzie, ok. 1 - 3 godziny. Jeśli kupiliśmy słone płaty śledziowe.Jeśli w zalewie troszkę krócej. wodę wymienić musimy kilka krotnie,ponieważ musimy wypłukać(...)kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w kostkę, przelać wrzątkiem na sicie by straciła ostrość. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę ,curry ,ocet,gorczycę i kurkumę wszytko wymieszać dokładnie. .Powstałym sosem zalać śledzie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Viola cooks with passion
Śledzie w morelach 162

świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi, zatem jeśli lubicie różne śledziowe wariacje koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pomyślcie też  o aranżacji świątecznego stołu. Pomoże Wam w tym Ambition - marka,która o to, aby każde święta były wyjątkowe. ŚLEDZIE w MORELACH Składniki: 4-5 filetów śledziowych 100 g moreli 250 ml oleju 2 łyżki octu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka koncentratu(...)łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Wymieniamy  wodę i zostawiamy w niej śledzie na kilka godzin (3-4 godziny). Po tym czasie śledzie kroimy na małe kawałki. Morele zalewamy gorącą wodą i moczymy, aby zmiękły. Miękkie morele kroimy w cienki paski. Robimy zlewę. Mieszamy olej, ocet, miód, koncentrat,majeranek i zioła prowansalskie

Bon appetit mon amie
śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą na obiad... 189

Składniki: śledzie filety 8 sztuk, zimna woda do moczenia- ile potrzeba, cebula 2 sztuki, cukier 2 łyżki, jabłka 2 sztuki, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet jabłkowy 1,5 łyżki śledziowe płaty wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie, moczyć po 40 minut, zmieniać wodę, na koniec wylać na durszlak(...)śledzie odciekły z wody śledzie pokroić na 2 cm kawałki do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, posypać cukrem obrane jabłka pokroić w kostkę, wsypać do śledzi, posypać świeżo mielonym pieprzem, wlać ocet jabłkowy, wymieszać..Wlać gęstą śmietanę, wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut, podawać z ziemniakami w mundurkach z solą i masłem - śledzie w śmietanie bardzo lubimy na obiad

W Mojej Kuchni Lubię
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI 206

Składniki 2 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 4-5 filetów śledzi marynowanych  (najlepiej w occie winnym) 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek majonezu 1 łyżka octu winnego posiekana natka pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, cukier Przygotowanie Ziemniaki wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie. Ugotowane obierzcie, pokrójcie w kostkę i wymieszajcie z octem winnym. Odstawcie. Buraki umyjcie, ugotujcie

OliveandThyme
Marynowane płaty śledziowe – od podstaw 221

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg świeżego śledzia – najlepiej dość dużego zalewa : zalewa : 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej Śledzie patroszymy , płukamy , rozcinamy na pół i pozbawiamy kręgosłupa

Ogrodnik w podróży
w zalewie paprykowej smażone śledzie... 163

szklanki Świeże śledzie oczyścić: odciąć głowy, końcówkę ogona, usunąć wnętrzności i dobrze pod zimną wypłukać. Włożyć śledzie porcjami do miski (nie plastikowej) i każdą porcję posypać kucharkiem, miskę zakryć talerzem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Z miski odlać puszczoną wodę, wsypać mąkę, na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano śledzie obtoczone mąką z każdej strony, odkładać(...)wsypać cukier, ziele angielskie, gorczycę, kolendrę, suszony baldachim kopru, wlać wodę i gotować z 10 minut, na koniec wlać ocet (jeśli mocno kwaśna to dać 1 szklankę, jeśli mniej to 1/2 szklanki) i gotować z 2 minuty, gorącą wlać do śledzi, najlepsze są na drugi dzień do jedzenia - świeże śledzie prosto z łodzi od rybaka z Rewy są najlepsze

W Mojej Kuchni Lubię
Tatar ze śledzia z buraczkami 206

Dawno nie jadłem nic tak pysznego. Co potrzebujemy? 4-5 filetów śledzia jabłko - wg autorki kwaskowate ale ja użyłem słodkiego i pasowało zdecydowanie. lepiej jak będzie twarde 1 czerwona cebula łyżeczka chrzanu tartego 2-3 małe buraki 4 łyżki oleju rzepakowego 1 zielony ogórek 1 łyżka octu jabłkowego (ja użyłem winnego bo jabłkowego nie miałem) 1 łyżeczka miodu kwaśna śmietana(...)pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Gdy będa gotowe studzimy je, obieramy a następnie kroimy w cienkie plasterki i dodajemy miód i ocet winny (jabłkowy) i doprawiamy do smaku Śledzie odmaczamy w zimnej wodzie przez 3-4 godziny (kilkukrotnie zmieniając wodę) a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym Ogórki kroimy na pół i potem jeszcze raz na pół

Snejkusiowe Przepisy
Śledź opiekany. 206

ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe [TUTAJ] 5 kulek ziela angielskiego [TUTAJ] Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia. Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać  sól  i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu i zalać zalewą

Kulinarny karnet Christophera
Marynowane śledzie z cebulą i rodzynkami 184

matias (w zalewie solnej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść rodzynek 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta przyprawy do piernika (lub odrobina cynamonu i mielonych goździków) 0,5 szklanki oleju rzepakowego Przygotowanie: Śledzie wyjąć z zalewy solnej i moczyć w zimnej wodzie przez(...)całą noc. Wyjąć śledzie z wody, pokroić je na mniejsze kawałki (każdy z płatów na 2-3 części). Wodę zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi, dodać ocet i wystudzić marynatę. Dodać śledzie i odstawić na dwa dni do lodówki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki, cukier trzcinowy

Kulinarne Inspiracje
Śledzie w śmietanie 129

Śledź to ryba nie dość, że pyszna to i zdrowa, chociaż nie wszyscy przepadają za ich smakiem. Lecz jeśli zdarzą się jej ulubieńcy to każdy nich ma swoje ulubione pomysły na przygotowanie tej ryby. U mnie jednym z nich są śledzie w śmietanie. Przepis ten jest prosty i szybki. Ja serwuję to danie często na piątkowy obiad z dodatkiem ziemniaków(...)push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie zalać zimną wodą, odstawić na parę godzin. 2. Cebulę pokroić w półplasterki i sparzyć wrzątkiem na durszlaku, pozostawić do ostygnięcia. Pokroić ogórki w kostkę. 3. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ogórki, cebulę i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. 4. Śledzie wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki. Skropić octem i włożyć do śmietany

Danka Pichci
Śledzie w majonezie z cebulą 155

śledziowych w słonej zalewie 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka oleju rzepakowego łyżka octu winnego łyżeczka cukru łyżeczka pieprzu 2 średnie cebule posiekane w kostkę pieprz do posypania koperek oraz jabłko do ozdoby Przepis 1 Śledzie wyjmujemy z zalewy i moczymy 2 godziny w zimniej wodzie. Po godzinie moczenia wymieniamy wodę. Następnie śledzie kroimy(...)kawałki. 2 Cebulę kroimy w kostkę. Następnie łączymy wszystkie składniki sosu do śledzia czyli: 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżkę oleju, łyżkę octu winnego, łyżeczkę cukru, łyżeczkę pieprzu. 3 Śledzia układamy w garnku/słoiku naprzemiennie z sosem i cebulą. Odstawiamy na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. 4 Podajemy na półmisku z koperkiem, kawałkami jabłka, posypanego

Kuchnia Bazylii
Różowe śledzie w słodkiej zalewie octowej 162

śledziowych 2 duże czerwone cebule 2 marchewki 5 listków laurowych 8 ziaren ziela angielskiego od  Skworcu 10 ziaren pieprzu Zalewa: 300 ml. wody 300 ml. octu 200 gram cukru Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 2 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Do rondla(...)wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i marchewkę, zagotowujemy. Śledzie układamy w słoiku, przekładamy cebulę i marchewką, zalewamy zimną zalewą octową, odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce lub do lodówki

Bajeczna Kuchnia