łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać(...)dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać śledzie ciasno, polać sosem, układać śledzie, polać sosem - w drugim naczyniu ułożyć resztę śledzi i polać resztą sosu piekarnik nagrzac
W Mojej Kuchni Lubięsmaczna i ładnie się prezentuje dzięki swojemu różowemu kolorowi. W przepisie łączę dwa rodzaje śledzi, bo sałatka jest wtedy smaczniejsza. Słone śledzie smakują delikatnie, a z zalewy octowej są bardziej wyraziste. Sałatka jest dzięki temu bardziej bogata. Można oczywiście zdecydować się jedynie na jeden rodzaj śledzi. SKŁADNIKI 1 duży słoik ogórków konserwowych 2 słoiki buraczków wiórki 1 duża czerwona cebula(...)filetów śledziowych w zalewie octowej 6 filetów śledziowych a'la matjas 1/2 szklanki octu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 4 łyżki majonezu pieprz, sól WYKONANIE Śledzie solone a'la matjas przełożyć do miski, zalać wodą, wlać ocet i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w niewielkie piórka. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie filety śledziowe dobrze
Passions hobbies lifeŚledzie po węgiersku przygotowuje się z cebulą, pieczarkami i papryką. Przełożone smakują wybornie, delikatne, lekko słodkawe i pikantne. Polecam. SKŁADNIKI : 1 kg śledzi solonych ( wymoczonych ) 1 kg cebuli 1 czerwona papryka 3-4 kawałki papryki konserwowej 300 g poszatkowanych pieczarek 200 ml oleju 3-4 łyżki cukru 3-4 łyżki octu 3 duże łyżki przecieru pomidorowego(...)talarki cebulę, pieczarki i paprykę ( bez konserwowej ). doprawiamy solą i pieprzem. Prużymy aż wszystko zmięknie. Następnie dodajemy paprykę konserwową i przecier, cukier i ocet. Mieszamy i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Warzywa studzimy, następnie dodajemy śledzie i mieszamy. Rybę z warzywami nakładamy do słoików i odkładamy w chłodne miejsce. Najsmaczniejsze są po tygodniu a przechowujemy do momentu aż zjemy
Kulinarne Fantazje Mariolipotraw z tej ryby jest wiele, ale ja dziś przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki. składniki 1,5-2 kg świeżych śledzi sól zalewa 2,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 4-6 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 1 duża cebula sposób przygotowania Śledzie myjemy(...)niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy pokrojoną w krążki cebulę gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy. Osolone śledzie płuczemy układamy je do słoików, uważając przy tym aby w słojach pozostawić miejsce na zalewę ( najlepiej jest śledzie ułożyć
Miód i pieprzŚwiąteczne śledzie czas zacząć przyrządzić. Uwielbiam śledzie i zawsze robię ich kilka rodzajów. Wyjadam je prosto ze słoika. Zwłaszcza śledziowe koreczki czyli inaczej rolmopsy łatwo chwycić i podgryzać. Świąteczne śledzie muszą być zawsze ekstra! Zazwyczaj używam duże i mięsiste filety tak zwane matiasy. Są najlepsze, przede wszystkim dobrze oczyszczone z ości. Na święta kupuję około 1 kg śledzi solonych. Najpierw(...)Dodaję również cebulę. Lubię śledzie z czerwoną cebulą . Zwinięte śledzie z plasterkami warzyw przekłuwam wykałaczką i układam ciasno w słoiku. Potem wlewam zalewę, zamykam i wstawiam do lodówki. Uważam, że im dłużej śledzie przechodzą tym sa lepsze. Więc tydzień przed świętami to dla mnie normalna opcja. Śledzie świąteczne rolmopsy 20 sztuk Składniki: 1 kg śledzi solonych w zalewie 1 duża
codojedzenialanguage:EN-US;} Śledzie z konfiturą z czerwonej cebuli Składniki - konfitura z czerwonej cebuli: Czerwona cebula – 8 sztuk Cukier – 6 łyżek Ocet balsamiczny – 300ml Cynamon - szczypta Goździki - kilka sztuk Suszone lub wędzone śliwki - 4 sztuki Śledzie - 5-6 sztuk Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier, cynamon i goździki – rozpuszczamy(...)Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia i zmięknięcia cebuli. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone śliwki. Na talerzu układamy kawałki śledzia i podajemy z konfiturą z cebuli
Kuchnia Bon Appetitjakiś czas temu, a śledziki nadal królują u nas na wszelkich imprezach i spotkaniach rodzinnych. Przepis bardzo prosty, a śledzie bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 1 kg. płatów śledziowych matias - 6 cebul - 1 łyżka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka octu 10% - 3 łyżki śmietany - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny(...)Odstawiam aż puści sok i zmięknie ( zwykle trwa to ok.1 godziny.) Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miseczki, do śledzi przekładam odciśniętą z soku cebulę. Dodaję ocet, olej śmietanę i majonez, deikatnie i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na kilka godzin ( zwykle na cała noc ) po tym czasie śledziki są gotowe do spożycia
Kuchnia z widokiem na ogródŚledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Marynowane śledzie II Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki: 10 płatów śledziowych 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 3 duże cebule 125 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 6 ziarenek(...)angielskiego Inspiracja Olga Smile Wykonanie: Do garnuszka wlewamy ocet, olej i wodę. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie cebule obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnuszka i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śledzie kroimy w dzwonka, wkładamy do słoika, wlewamy zalewę. Ryby
Kulinarne przygody GatitySkładniki : śledzie świeże, nie solone około 1/2 kg 1/3 szklanki octu 10 % dopełnić wodą ( w sumie będzie 250 ml marynaty, śledzie powinny być zanurzone całkowicie w zalewie ), 2 liście laurowe 3-4 ziarna pieprzu ziarnistego, kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki cukru ewentualnie cebula Przygotowanie: Świeże śledzie umyć i pokroić na dzwonka (jeśli byłyby z łbami należy je odciąć
Proste PotrawySkładniki: 8-10 pojedynczych filetów śledziowych solonych 2 większe cebule 2 większe ząbki czosnku 1/3 szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 mielonej ostrej papryki 3 łyżki cukru 150 g suszonych pomidorów w oliwie sól do smaku Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać(...)chwili dołożyć przekrojone na pół połówki pomidorów, słodką i ostrą paprykę. Mieszając podsmażyć na średnim ogniu przez około 1 minutę. Przyprawić solą, a następnie wlać ocet. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami i przełożyć do słoika., ubijając lekko, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Zakręcony słoik wstawić do lodówki na przynajmniej
Codzienna kuchnia niecodziennanaprawdę wspaniała. Śledzie piernikowe, zdjęcie zapożyczone od Agaty , za co bardzo jej dziękuje! Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem Śledzie z marynowaną cytryną Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natka pietruszki
Życie zaczyna się w kuchniśledziowych (u mnie w oleju) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki octu (u mnie winny, można zastąpić dowolnym) 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego szczypta pieprzu olej do smażenia 1. Śledzie myjemy i moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie, po czym dokładnie je osuszamy(...)niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Zalewamy wodą i dusimy 15-20 minut, do miękkości. Po odparowaniu wody dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy. Dusimy 5-10 minut. Studzimy. 3. Śledzie kroimy na kawałki. Na dnie miseczki układamy warstwę sosu, warstwę śledzi - do wyczerpania składników. Na górze powinien znajdować się sos. 4. Tak przygotowane śledzie
Szefowa kuchniŚledzie to nieodzowny element każdego świątecznego stołu a w wersji z suszonymi pomidorami są proste w przygotowaniu i niebywale aromatyczne. Składniki : 1 kg słonych śledzi 3-4 cebule 150 gr suszonych pomidorów w oleju 4 szklanki wody 1 (niecała) szklanka octu 4 łyżki cukru ziele angielskie pieprz w ziarnach liście laurowe przyprawa "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" olej(...)przez 2-3h zmieniając wodę w międzyczasie, ja moczę 3h i mają idealny lekko słony smak. Przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier, ziele, pieprz i liście laurowe zagotowujemy i następnie studzimy. Do wystudzonej zalewy wkładamy pokrojone w paski śledzie i pokrojoną w piórka cebulę. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 12 godzin, 15 godzin to optymalny czas. Po tym czasie
Mechanik w kuchniJakiś czas temu kupiliśmy sos tandoori curry, który połączyliśmy ze śledziami, słodkim ananasem i niebiańskimi morelami. Resztę zobaczcie sami. Składniki 500 g filetów śledziowych 200 g świeżego ananasa 200 g suszonych moreli 1 garść rodzynków 1/4 małego kalafiora 4 szalotki 100 ml oleju sezamowego 1 szklanka sosu tandoori curry 125 ml soku pomidorowego Przygotowanie Szalotki obieramy, kroimy w krążki(...)kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym. Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu. Studzimy. Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia. Śledzie najlepiej smakują
R'n'G Kitchen