sledzie w occie - 1066 przepisów (strona:28/72)

Śledzie po kaszubsku 540

jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-)   Śledzie po kaszubsku – Składniki: 400g filetów śledziowych solonych w oleju (śledzie Matjas SEKO) 150ml oleju 2 średnie cebule (230g) 4 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki ziarenek gorczycy 200g koncentratu pomidorowego   Śledzie po kaszubsku – Wykonanie(...)lekko ją zeszklić. Dodać cukier, wymieszać i smażyć ok. 1 minutę. Następnie wlać ocet winny, wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić ok. 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ziarenka gorczycy, wymieszać i lekko przestudzić zalewę. Do naczynia wkładać warstwami śledzie i zalewę na przemian, tak by na samej górze śledzie były przykryte zalewą

Kulinarne Przeboje
rolmopsy w zalewie octowej 208

filetów śledziowych - 1 cebula czerwona - 2 cebule białe - 2- 3 ogórki kiszone - wykałaczki zalewa - 2 szklanki wody - 0,5 szklanki octu - 3 łyżki cukru - 5 ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka pieprzu kolorowego  Sposób przygotowania 1. - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić na ćwiartki i po dwie  ćwiartki położyć na filecie zwinąć ruloniki(...)półksiężyce dać na sito zagotować wodę w czajniku wrzątkiem przelać cebulę  - zrobić marynatę zagotować wodę z przyprawami dodać cukier i ocet zagotować cebulę dodać do marynaty  i zastawić do ostygnięcia - zimną marynatę połączyć ze śledziami zostawić do połączenia smaków  najlepiej zrobić kilka dni wcześniej

W królestwie smaków Beaty
Śledzie w musztardowym sosie 211

śledzie-jak możne ich nie lubić.....Ja je kocham i to w każdej postaci,tym razem w musztardowym sosie,pyszne spróbujcie bo przecież karnawał trwa...... Składniki: 6 filetów śledziowych składniki na marynatę do śledzi:  1 szklanka wody  1/4 szklanki octu jabłkowego ( 6 %  )  1/4 szklanki cukru  2 szczypty soli 3 ziarna ziela angielskiego  2 liście(...)gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu   2 łyżki soku z cytryny   1 łyżeczka miodu  1 duża biała cebula   2 jabłka   pieprz  Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin ,żeby nie były  za słone(ok 3-4 godz).  Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy w garnku pod przykryciem i wyłączamy,studzimy,śledzie

Swojskie jedzonko
Śledzie w oleju 216

stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego śledzia, który może potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze mogłam jeść chleb kładłam sobie takie kawałki śledzia prosto ze słoika

Wiem co jem
Szwedzka sałatka ze śledzi 200

czerwone cebule 2 marchewki 2 łyżeczki ziaren gorczycy 2-3 liście laurowe 1 szklanka octu winnego  1/2 szklanki wody cukier do smaku Wykonanie: Z wody, octu i cukru gotuję zalewę i studzę. Śledzie namaczam, osuszam i kroję  w dzwonka. Marchew i cebulę oczyszczam i kroję w plasterki. Wszystko układam w słoju naprzemiennie, dodaję gorczycę, liście laurowe i tarty

Bea(u)ty kitchen
Sałatka śledziowa w buraku 172

niewielkich buraków, marynata: 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, farsz: 4 filety śledzia w oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można(...)rozgotować. Buraki ostudzić, obrać ze skórki. Delikatnie wydrążyć. (To co wydrążymy zużyć na sałatkę, dodać do chrzanu, barszczu...). Wymieszać olej z octem. Do każdego buraka wlać trochę marynaty i odstawić, najlepiej na 12 godzin w chłodne miejsce. Filety przekroić wzdłuż na pół, a następnie w paski szerokości około 0,7 cm. Cebulę pokroić w kostkę. Olej do głębokiego smażenia rozgrzać

królestwo garów
Śledzie po kaszubsku. 205

innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku: 800 g śledzi (matiasów) 4 obrane cebule pokrojone w półcentymetrowe ćwierć plasterki 200 ml oleju 1 łyżka cukru 4 łyżki octu 5 łyżek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (pominęłam) 2 łyżki sparzonych rodzynek(...)Śledzie moczymy ponad 3 godziny (ja moczyłam całą noc) zmieniając dwukrotnie wodę. Cebule smażymy na rozgrzanym oleju 5 minut, następnie dodajemy cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy gorczycę, odsączone rodzynki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.       Śledzie kroimy

Rozpustne gotowanie
Śledzie w oleju z cebulką 268

Jedno z podstawowych dań na świątecznym  stole...Składniki na 2 l. słoik800 gram śledzi al a matias4 duże cebule1 szkl. olejupieprz ziarnisty,sólŚledzie moczymy w wodzie z niewielką ilością octu min 4 godzNastępnie kroimy w paseczki.Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz.W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy

NaKońcuJęzyka
Pyszne Śledzie z Papryką i Śliwkami 285

papryka czerwona (około 200 g) około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 2 łyżki żurawiny około 70 g pomidorów suszonych 4 łyżki czerwonego octu winnego (jabłkowego) lub białego pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Śledzie z papryką Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny(...)podsmażonej cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 8 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki sosu, pomidory, żurawinę, śliwki, ocet, doprawiam pieprzem, całość dokładnie mieszam i jeszcze smażę około 3 minut. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi z papryką : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone przekłam do miseczki, dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie w pomidorowo- paprykowym sosie. 141

Składniki : 1/2 kg świeżych sprawionych, niesolonych śledzi  sól  mąka, olej do smażenia Na sos: 4-5 łyżek łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki 2 pomidory, 2 cebulki ok. 1/2 - szklanki wody  mały kubek śmietany, szczypta cukru, sól, ostra papryka, sok z cytryny Przygotowanie: Sprawione śledzie oprószyć solą, pieprzem i skropić octem lub zastosować przyprawę do ryb, odstawić(...)cebulkę, zagotować Posoloną śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać do reszty sosu- podgrzać, ale nie gotować.  Przyprawić do smaku solą, ostrą papryką, sokiem z cytryny i cukrem Ułożyć śledzie w słoju  przelewając je jeszcze ciepłym sosem. Zostawić na noc w lodówce, by śledzie przeszły sosem. przepis stąd  z moimi modyfikacjami. Zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego.  Uważać

Proste Potrawy
Śledzie z pomarańczami czerwonymi 169

śledzie z pomarańczami czerwonymi sycylijskimi. Moim zdaniem śledzie w oleju wspaniale komponują się z cytrusami. Na blogu znajdziecie już przepisy na śledzie z pomarańczami i przyprawą piernikową oraz śledzie cytrynowe. Warto przygotować w sezonie śledzie z pomarańczami czerwonymi bo nie tylko pysznie smakują, ale też bardzo efektownie się prezentują! PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z POMARAŃCZAMI CZERWONYMI Składniki na śledzie z pomarańczami(...)solonych lub z oleju 3 cebule 2 pomarańcze czerwone 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżeczki oregano olej roślinny ulubiony – np olej lniany lub rzepakowy 1/4 szkl octu winnego z białego wina Jak zrobić śledzie śledzie z pomarańczami czerwonymi: Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już

Dorota Smakuje
śledzik po sułtańsku ( pikantny z rodzynkami) 207

tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego  liście laurowe ziele angielskie gorczyca szczypta chilli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając(...)razy aż nie będą bardzo słone. Odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet, koncentrat, ketchup, rodzynki, ziele, chilli, liście i gorczycę. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej marynaty włożyć śledzie. Odstawić do lodówki na minimum

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chłodnik śledziowy czyli mazowiecka woda śledziowa 195

Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na post oraz święta. Jest tania, syta i aromatyczna :)Składniki:1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubipół litra mleka do moczenia śledzi1 l wody2 - 3 cebule4 łyżki octu250 ml śmietany 12 albo 18 %2 liście bobkowe / laurowe4 kuli ziela angielskiego1 łyżeczka pieprzu ziołowegosól i cukier do smakuziemniaki ugotowane(...)mundurkach - ilość wg upodobań.Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość wg upodobań) ja na 1 litr wody dodaję około 4 łyżek stołowych octu. Roztwór odstawiamy do całkowitego wystygnięcia następnie schładzamy w lodówce. Matyjasy wcześniej moczymy w mleku

Bon Appetit Małgorzaty
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 156

filetów śledziowych 1 szklanka mąki 2 jajka 500 ml maślanki olej do smażenia 2 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru ziele angielskie liść laurowy pieprz Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy maślanką. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia śledzie(...)złocisty kolor. Wyciągamy na talerz. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej pozostały po smażeniu śledzi. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, liścia laurowego i kilka ziaren ziela angielskiego. Chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając. Wodę mieszamy z octem i wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier oraz pieprz i mieszamy. Zawartość patelni zagotowujemy i ściągamy z ognia

Kuchnia MagdaLeny