czerwoną cebulką w oleju lnianym. Szczerą miłością pokochałabym śledzia w sosie piernikowym w słodkiej śmietanie bo uważam to byłby sztos ale jeszcze nigdzie go nie jadłam. I bardzo mi smakuje śledź w śmietanie. Lub w każdej innej postaci. Warunek jest jeden. Żeby zrobić dobrego śledzia musisz mieć dobrego śledzia. Nie będę Was czarować, który produkt jest najlepszy i mądrować się(...)reszta. Składniki (na kilka porcji): Śledź marynowany w: oleju lnianym 1 szalotka 2 łyżki kaparów 1 łyżka różowego pieprzu 3-4 plastry śledzia marynowanego w solance lub oleju Jabłka marynowane z: goździkami kardamonem zielem angielskim 2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 2 jabłka szara reneta
Mango PapajaŚledzie z migdałami w korzennej zalewie to doskonały pomysł na sylwestrowe przyjęcie, taka śledziowa przekąska z pewnością znajdzie uznanie u naszych gości. Przygotowanie roladek śledziowych wymaga nieco czasu, ale ich wygląd i smak z pewnością to zrekompensują. Śledzie z migdałami w korzennej zalewie intrygują smakami, a struktura tego dania jest różnorodna i przyjemna w jedzeniu. Składniki na śledzie z migdałami(...)strony śliwki. Roladki ułożyć w głębokim naczyniu o płaskim dnie. Wymieszać składniki na marynatę: oliwę, kardamon, cynamon, goździki, cukier i ocet balsamiczny, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Zalać ryby, wstawić do lodówki na noc. Następnie ułożyć śledzie na półmisku, na którym będą podawane, polać marynatą i posypać płatkami migdałowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie z migdałami w korzennej
niecodziennikparygodzinach już nadają się do jedzenia a są pyszne, chrupiące, aromatyczne. Jeśli ocet spirytusowy którego tu użyłam dla Was będzie za mocny wystarczy użyć tutaj octu jabłkowego. Zapraszam na pyszną, moją wersję śledzików marynowanych. Śledzie marynowane po mojemu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekostkę (mniejszą niż jabłko). Paprykę także kroimy w kostkę (nie za małą). Dorzucamy cebulkę z płatów. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy zalewę octową ze śledzi (w ilości osobiście preferowanej, można też doprawić zwykłym octem, wtedy sałatka jest bardziej kwaśna), dodajemy cukier do smaku według uznania. Gotową śmietaną zalewamy wcześniej przygotowane składniki i dokładnie mieszamy. Przechowywać w lodówce. Podawać z gotowanymi
Pociąg Do Kuchnirolmopsy śledziowe Składniki: 8 płatów śledziowych alla matias, ogórki kiszone, świeża papryka, 2 średnie cebule. Na zalewę szklanka wody, niecałe pół szklanki octu, po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe, łyża cukru. Zrób tak: śledzie wymocz w świeżej wodzie przez kilka godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. W garnuszku zagotuj wodę z octem, cukrem, przyprawami i cebulą pokrojoną
Kulinarna PolskaWami śledź imbirowy z żurawiną. Żurawina cudownie łagodzi charakterystyczny smak imbiru i kurkumy. W pierwszej chwili obawiałam się, że 40 g imbiru to nieco za dużo, ale jest w sam raz. A na dodatek śledź ma piękny kolor, dzięki kurkumie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie(...)buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź w buraczkowej
Kulinarne przygody Gatitykolację. Będzie też świetnym pomysłem jako dodatek do grilla! koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * Beczka śledzi SEKO. Filety śledziowe z suszonymi ziołami 550 g * młode ziemniaki * świeży koper * świeża pietruszka * czarne oliwki * świeże sałaty ( roszponka, rukola, cykoria ) * czerwona cebula * rzodkiewka * sól, pieprz, papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie wyciągamy z oleju, odsączamy, kroimy na większe kawałki. Młode ziemniaki czyścimy, obtaczamy w soli, pieprzu(...)nagrzanym piekarniku. Uwaga! Jeśli mamy możliwość możemy to zrobić również na grillu albo w ognisku! Rzodkiewki kroimy na pół, karmelizujemy na odrobinie oliwy z octem balsamicznym. Upieczone ziemniaki kroimy na pół, dodajemy śledzie, świeże sałaty, rzodkiewkę, czerwoną cebulę oraz czarne oliwki. Podajemy polane odrobiną oliwy i posypane dużą ilością świeżych ziół. Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO Jeśli
Ostra na Słodkonigdy nie robiłam żadnych śledzi więc jestem naprawdę zadowolona z efektu ;) Składniki (na 2 takie słoiki): 400g śledzi bez skóry solonych a'la Matias (4 filety) 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku(...)przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę (ja zostawiłam na całą noc) śledzie kroimy w kostkę cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażamy na łyżce oliwy (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtylko na stół wigilijny. Bardzo smaczne wydanie śledzi, zachęcam by takie śledzie przygotować. Tu podałam składniki na porcję dla 4 osób. Jeśli jest potrzeba zwiększyć ilość składników. Mi takie wydanie śledzi bardzo smakowało! Składniki: * 3 płaty śledziowe a'la matias * 6 pieczarek * 2 średnie cebule * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/4 szklanki octu 10% * sól * olej do smażenia Matiasy namoczyłam(...)paski 2 cm szerokości i przełożyłam do miski razem z pieczarkami i cebulą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Takie śledzie najsmaczniejsze są przynajmniej po dobie leżakowania w lodówce. Notatki: * jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej octu * pieczarki i cebulę wystudzić porządnie zanim doda się ocet i matiasy, w innym przypadku matiasy będą się rozpadać * olej do smażenia
Pieprzyć z Fantazjąrzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 100 gram, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka, ocet 10 % 1 łyżeczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki świeże śledzie kupiłam bez głów, ostrym nożem je wyfiletować, opłukać i w misce posypać kucharkiem i zostawić na 1 godzinę, nadmiar puszczonej wylać do woreczka(...)cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu gorący sos wlać na filety do miski i odstawić do wystudzenia, potem do lodówki najlepiej na całą noc takie śledzie są pyszne na kolację czy na przystawkę..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzekąskę. Będą świetnym daniem na Andrzejki czy Wigilię. Jeśli lubicie śledzie, w tym wydaniu na pewno wam zasmakują. Biała cebula, którą wykorzystałam w przepisie, jest bardziej chrupiąca i ma łagodniejszy smak niż najpopularniejsza u nas cebula żółta. Świetnie pasuje do śledzi i pieczonej papryki. Polecam wypróbowywać! Składniki na śledzie po węgiersku: 1 kg filetów śledziowych 2 papryki czerwone 1 papryka(...)zielona 2 cebule czosnkowe/białe (ewentualnie 2 spore cebule zwykłe czyli żółte) szklanka passaty pomidorowej 2 szklanki wody pół szklanki octu pół szklanki oleju łyżka cukru ostra papryka, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Śledzie moczymy przez kilka godzin wodzie, następnie kroimy w około 3 cm paski. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Papryki przekrawamy
e-PrzepisyKulinarnewigilijne(4 porcje)Składniki:1/2 kg filetów śledziowych w oleju2 łyżki cukru1/4 szklanki oleju4 łyżki octu z białego wina4 łyżki koncentratu pomidorowego3 średnie cebule, pokrojone w cienkie plasterkigarść drobnych rodzynek1-2 liście laurowe3-4 ziarnka ziela angielskiegokurkuma, sól, imbir w proszkuew. odrobina jasnej gorczycyPrzygotowanie:Śledzie obmyj z oleju i namocz przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie(...)mieszając dodać liść laurowy i ziele angielskie i smaż przez minutę.Dopraw solą i dodaj koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. gorczycę.Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia.Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Włóż słoik do lodówki
karmelowystół, ale również na inne okazje. To fajna potrawa, bo można ją przygotować 2-3 dni przed wieczerzą.( zdjęcie później) ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ SKŁADNIKI: 4 matijasy 4 średnie cebule 2 łyżki koncentratu 1 łyżkę miodu 2 łyżki octu 1/2 szkl. oleju rodzynki 1/2 p. małej kilka suszonych śliwek ewentualnie przyprawy: pieprz, sól(...)liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę chili WYKONANIE: Cebulę pokroić w piórka, na patelnie wlać olej, rozgrzać, włożyć cebulę lekko podsmażyć. Następnie dodać miód, koncentrat, ocet, rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie), śliwki pokrojone i przyprawić. Umyte śledzie ułożyć w słoju, przekładając cebulą, zalać resztą oleju z przyprawami z patelni
Kuchnia Beatypokrojoną w kostkę cebulę, dodać startą marchew, pokrojoną paprykę, pory i podsmażać z 5 minut mieszając wlać domowy sok pomidorowy lub kupny w kartonie, dodać cukier, ocet winny, pieprz mielony, ostudzony wlać do śledzi i schować pod przykryciem do lodówki na całą noc - filety śledziowe z warzywami w pomidorach są bardziej smaczniejsze od podobnych w puszkach, łatwe do przygotowania...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięFilet rybny pieczony w piekarniku Przepis na sałatkę śledziową z marynowaną cebulką i jabłkiem Drukuj przepis Porcji: 10 bagietek Czas gotowania: 3 godziny Składniki 4 filety śledzia Matias kilkanaście cebulek marynowanych jabłko łyżka octu winnego odrobina soku z cytryny sól i pieprz koperek do posypania bagietka do podania Przepis 1 Filety moczymy około 2 godzin w wodzie, aby pozbyć się
Kuchnia Bazylii