serka śmietankowego z chrzanem 2-3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula natka pietruszki musztarda francuska Płaty śledziowe Bismack dokładnie osuszyć ręcznikiem ( śledzie a’la matjas namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem 3 łyżek octu przez 3 godziny ). Cebulę oraz ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Na desce do krojenia rozłożyć folię do żywności i ułożyć na niej 2 płaty śledziowe(...)Dobrze schłodzoną roladę pokroić w plastry o szerokości około 1,5 cm, ułożyć na półmisku albo na kromkach ciemnego pieczywa. Udekorować musztardą francuską i natką pietruszki. Rolada ze śledzia By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions: ... Artykuł Rolada ze śledzia pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaZALEWIE OCTOWEJ SKŁADNIKI: 1 kg. matiasów 4 średnie cebule 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju ZALEWA: 3 szkl. wody 1/3 szkl. octu 1 łyżka cukru 2 liścia laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu WYKONANIE: śledzie moczymy 0,5 h, cebulę obieramy i kroimy w krążki, następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru, po 30s odsączamy, śledzie kroimy
Kuchnia Beatymoże to moje przekonanie do kwaśnego smaku powoduje, że tak je uwielbiam. Poznajcie mój przepis na najlepsze śledzie. Potrzebujemy: 400 g filetów śledziowych solonych a'la matjas SEKO mleko 2 cebule 100 ml keczupu 50 ml oliwy 2 łyżki cukru 4 łyżki octu jabłkowego 10 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz, majeranek Filety odcedzamy z zalewy i moczymy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na oliwie. Do podsmażonej cebuli dodajemy keczup, cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i majeranek. Całość zagotowujemy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy nasze pokrojone w kawałki śledzie. Całość studzimy i wkładamy do lodówki do przegryzienia się, na przynajmniej dobę. Pyszności! Smacznego! :) Przepis został napisany w związku
MamaOskarkaczasami bez okazji. Dzisiaj był taki dzień. Takie śledzie robiłam pierwszy raz, aby wypróbować przepis przed świętami i na pewno pojawią się one u mnie na stole wigilijnym Polecam również śledzie w miodzie lub z cebulką . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2kg płatów śledziowych 2 duże cebule 3 łyżki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki
Danka Pichciwiem już o tym było, ale Święta bez piekarnika?! muszę się wyżalić ;). Ciasto bez pieczenia jakoś mi nie pasuje, więc w tym roku zamiast ciasta będą śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną. Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną Składniki: 1) 8 płatów śledziowych 2) 4 cebule(...)chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju, tak aby pozostała lekko twarda. Cebulę przekładamy do miski i dodajemy do niej 2 łyżki octu winnego, olej z suszonych pomidorów oraz około pół szklanki oleju rzepakowego i delikatnie mieszamy. 4. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (ok.3 cm). 5. W wybranym naczyniu układamy warstwę śledzi, następnie cebulę, posypujemy ją suszonymi pomidorami
Na kulinarnym poligonieSkładniki: 1 kg świeżych śledzi 2-3 cebule 1 marchewka mąka olej do smażenia zalewa octowa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 5-6 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Śledzie czyścimy, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane
magiczna kuchnia Kasiposypaną cukrem, dodać ziele i liść laurowy do cebuli wlać sok pomidorowy, wodę i gotować na średnim ogniu z 5 minut, dodać do smaku ocet, pieprz, na koniec wsypać koperek z czosnkiem, wymieszać na usmażone śledzie wlać sos pomidorowy, schować do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły - śledzie w pomidorach są o niebo lepsze od kupnych puszek
W Mojej Kuchni Lubięmatjas 6 łyżek koncentratu pomidorowego 30 % 70 ml oleju 250 -300 g cebuli 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki octu jabłkowego 3-4 ziarenka ziela angielsiego 3-4 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy wykonanie: Śledzie moczymy, zmieniając wodę 3-4 razy. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelnię wlewamy olej
Domowy Smak Jedzeniaodcinamy głowy i myjemy.Następnie osuszamy , nacieramy lekko solą i oprószamy w mące.Tak przygotowane ryby smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron.Już usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia.Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników.Teraz potrzebujemy sosu pomidorowego, który robię(...)Jeszcze gorący sos chwilę blenduję ,ale nie jest to obowiązkowe.Na każde pół litra sosu dodaję 1/4 szklanki octu jabłkowego i dosłownie jeszcze chwilę trzymam na ogniu i zalewam jeszcze gorącym sosem śledzie w słoiku.Zakręcam, czekam aż ostygną i jeżeli to nie są weki , wkładam do lodówki.Cztery dni póżniej ZAJADAM
Pasje Jolkisłodko, na kwaśno. W oleju, w occie, w kombinacji obu. Nigdy nie nudne – bo za każdym razem pełne nowych smaków, nowych przypraw i nowych dodatków. Śledzie. Milion możliwości. Te są lekkie – w letniej kombinacji smaków przywodzącej na myśl słoneczne kraje basenu Morza Śródziemnego. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach i portalach słowa
Karo in the Kitchenpotraw)-polecam ją nie tylko na wigilię ale również na inne okazje bo jest naprawdę pyszna..... Składniki: 3 śledzie matjasy 3 buraczki 1 marchewka 1 jabłko pół cebuli majonez sól pieprz Na zalewę ok 0.5l wody 6-7 łyżek octu 10% Cebula pokrojona w plastry 2 listki laurowe 3 ziela angielskie Przygotowanie: Składniki zalewy dajemy do garnka
Swojskie jedzonkofiletów śledzia w oleju, 110 g kapusty kiszonej, 20 g imbiru marynowanego, 7 śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska), 1 cebula czerwona, 20 ml octu jabłkowego, 40 ml cukru, 60 ml wody, 1 goździk, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu czarnego(...)olej rydzowy, Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w wzdłuż na plasterki). Wodę, cukier i ocet zagotować z przyprawami, dodać cebulę i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kapustę kiszoną i imbir pokroić, wymieszać. Śliwki pokroić w cienkie paski. Śledzie wyjąć z oleju, osuszyć, pokroić. Na półmisku ułożyć kapustę z imbirem, na niej śledzie. Na wierzchu ułożyć cebulę
królestwo garówListę Produktów Tradycyjnych. Przedstawiam wersję rodzimą - śląską oraz moją wielkopolsko - mazowiecką ;) HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (moja wersja) Składniki: 1 kg śledzi solonych (matyjasy) 1/2 l mleka 1 l wody 2 - 3 cebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 18 % 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i cukier do smaku ziemniaki ugotowane(...)piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet - na 1 litr wody około 4 łyżek stołowych octu. Roztwór odstawiamy do całkowitego wystygnięcia następnie schładzamy w lodówce. Matyjasy wcześniej moczymy w mleku z wodą by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w plastry
Bon Appetit Małgorzatyczerwona cebula 1/2, korniszony 3 średnie, pieprz czarny mielony. trochę koperku i pietruszki. Zalewa: 4 szkl. wody, 1 szkl. octu, 1/2 szkl. cukru, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego,10 ziaren pieprzu, duża cebula -- -- Śledzie odcedzamy z solanki i moczymy ~1h w zimnej wodzie, którą wymieniamy 3-5 razy. Wszystkie składniki zalewy gotujemy około
chleba naszegowielkości) 250 g majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Jajka ugotować(...)pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki. Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości. Czas na nasze śledzie. Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy i próbujemy. Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać, że śledzie pomimo
Gosia gotuje