Kanapka ze śledziem to dość oryginalny pomysł na podanie tej znanej głównie z przystawek ryby. Wykorzystamy tutaj śledzia marynowanego w occie. Do przygotowania tej kanapki możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 4-5 filety śledziowe a'la matjas 4 łyżki musztardy francuskiej 1 czerwona papryczka chili 1 cebula 2 łyżki octu balsamicznego 200 g suszonych pomidorów w oleju 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki oleju z pomidorów pieprz mielony Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka
kulinarnyswiatdomirybnym..cóż , na świeżo nie pachną fiołkami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg świeżych śledzi , grubych, średniej wielkości kilka ogórków konserwowych ( 4-5 zależy od wielkości ) zalewa : 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej dodatkowo : wykałaczki do spinania Składniki
Ogrodnik w podróżyZalewa: pół szklanki wody 4 łyżki oleju pół szklanki (150 ml) keczupu łagodnego (może też być pikantny) 2 łyżki octu 2 płaskie łyżeczki cukru (dałam trzcinowy) po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, papryka ostra, sól, pierz Przygotowanie Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie (najlepiej namoczyć je wieczorem, dzień przez przygotowaniem). Wszystkie składniki na zalewę przekładamy
e-PrzepisyKulinarneCebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki octu balsamicznego garść suszonej żurawiny (użyłam suszonych czereśni, ale mogą być też wiśnie, rodzynki lub śliwki) szczypta przyprawy korzennej(...)pół plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, posolić i dusić do miękkości. Dodać ocet, cukier, miód i odsączoną żurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić. Schłodzone śledzie odsączyć z nadmiaru oleju lub marynaty, pokroić na prostokąty, ułożyć na półmisku, a na nie wyłożyć karmelizowaną
Czerwień i błękitZrobiłam te śledzie po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Najlepiej smakują jak postoją w lodówce dwa, trzy dni. Chociaż można jeść już na drugi dzień, to dla niecierpliwych :) Ja próbowałam na drugi dzień, ale moim zdaniem z każdym dniem były smaczniejsze. Składniki: 9 średnich filetów śledziowych a'la matjas (miałam(...)oleju) 500 g. cebuli 1/2 szklanki oleju 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 4 płaskie łyżki cukru 8 łyżek octu 1 łyżeczka soli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (210 g.) pieprz do smaku ziarenka gorczycy Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Odstawić na godzinę. Olej wlać na patelnię i chwilę podgrzać, dodać cebulę pokrojoną w pióra. Chwilę podsmażyć
Agusiowe smakołykiKolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco. 8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody 150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju rzepakowego Semco 100 g suszonej żurawiny(...)patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość podlać marynatą w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem z kolendrą ,gotować kilka minut,odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy,zalać pozostałym na patelni płynem. Słoik
Kolorowa kuchnia Elkicebulkę, dodać do niej paprykę, chwilę smażyć, dodać wodę, delikatnie poddusić, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i chwilkę dusić. Następnie dodać ocet, przyprawy, cukier, miód i jeszcze 1-2 min poddusić, zdjąć z ognia, wystudzić, odać ogórki pokrojone w kostkę, śledzie pokrojone w paski, całość wymieszać, przełożyć do pojemnika lub salaterki i włożyć do lodówki na kilka ok. 12 godzin
Mix smakupoeksperymentować. Jednym z takich eksperymentów są właśnie śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo ciekawe w smaku i wyglądzie. Podbiły nasz sylwestrowy stół. Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 2 czerwone cebule - 25 gram suszonych pomidorów kostka od SKWORCU - 3 łyżki octu jabłkowego - 2 kulki ziela angielskiego - 1 duży liść(...)ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. Cebulę kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam do miski, dodaje suszone pomidory, pieprz, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i 2-3 łyżki oleju, mieszam dokładnie i odstawiam na chwilkę. Do cebuli dodaję pokrojone śledzie, całość dokładnie mieszam i przekładam do słoja, dopełniając pozostałym olejem tak aby przykrył śledzie. Słój zakręcam pokrywką i przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródjest delikatna i wychodzi jej naprawdę dużo.Zazwyczaj z tą samą zalewą robię opiekane śledzie,reszta idzie na marynowane,które właśnie Wam polecam. Składniki: 1 kg -1,5 kg płatów śledziowych matias 2-3 cebule pokrojone w talarki 7 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżka soli(...)łyżki cukru 5-6 ziela angielskiego 4 liście laurowe Cebulę pokroić w talarki i zagotować z octem,wodą i pozostałymi składnikami na zalewę ok 5 min.Wystudzić. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie - ok 2-3 godz,w zależności od stopnia słoności śledzi.Wyjąć z wody dokładnie wysuszyć.Pokroić na mniejsze kawałki. Zalewę odsączyć na sicie - cebula ma być
Niespełnione zdolności kulinarnezwykłe solone 1 plaster melona 1 mały ogórek koperek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego (u mnie domowy) łyżka cytrynowej rozmarynówki lub wódki 2 łyżki oliwy pieprz do smaku, ewentualnie sól Przygotowanie: Jeśli do przygotowania tatara wykorzystujemy śledzie solone to najpierw płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie moczymy je w zimnej wodzie kilka godzin. Śledzie osuszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzie gajowego. Śledzie pachnące lasem. Dodatek jałowca i grzybów czyni śledzie niebagatelną przekąską. Na święta koniecznie zrobię właśnie takie. Wydanie śledzi z grzybami jest bardzo smakowite! Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 20 g suszonych grzybów * 3 kulki jałowca * 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów * 1/5 szklanki octu * 1/3 szklanki oleju * 1 cebula * 2 łyżki oleju do smażenia(...)Cebulę pokroiłam w piórka i zeszkliłam na oleju. Ostudziłam. Wymieszałam odmierzony płyn z gotowania z octem i olejem. Dodałam kulki jałowca, cebulę oraz pokrojone grzyby. Wymieszałam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Odstawiłam na dobę do lodówki. Po tym czasie można już było jeść śledzie. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 jabłko (1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka) 3 ogórki konserwowe 2 płaty marynowanych śledzi sos: 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%), 3 łyżki majonezu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Wykonanie: Buraki umyć i gotować ze skórką do miękkości. Marchew i ziemniaki umyć i gotować ze skórką
zadanie-gotowanieoczywiście starać się wybierać mięso ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli tak żeby było jak najwięcej ryby w rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto
Powiedz dietom nie