Przeważnie używam do tego śledzi solonych - klik , ale ostatnio nie miałam czasu na ich moczenie, więc postanowiłam spróbować z filetami w oleju. Całość wyszła równie pyszna, tylko że bardziej delikatniejsza i szybsza w przygotowaniu. Obie wersje śmiało polecam! Spróbujecie? 1/2 kg filetów śledziowych w oleju (u mnie filety lekko solone - SEKO ) Zalewa: 1/2 szklanki octu 1 szklanka wody(...)łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować. Śledzie (odsączone z oleju) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić w niej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać rodzynki, żurawinę
Di gotujedegustacji Przysmak Myśliwego. Tak mi posmakowały te śledzie, że musiałam je zrobić w domu. Zrobiłam i na święta też je zrobię tylko w ilości mocno zadowalającej. Składniki: * 4 płaty matiasów * 20 g suszonych grzybów * 1- 2 cebule * 4 ziarna jałowca * 1 łyżeczka majeranku * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 1/4 szklanki octu 10% * 1/2 szklanki oleju * cukier, sól, papryka słodka * 2 liście(...)samej wodzie), zalałam świeżą i ugotowałam do miękkości. Grzyby wyciągnęłam z wywaru i dodałam do niego koncentrat pomidorowy. Zagotowałam. Jak już wszystko ostygło dodałam do wywaru z koncentratem ocet i olej. Cebulę pocięłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez kilka sekund. Odsączyłam z wody i dołożyłam do marynaty. Kolejno dodawałam liść laurowy, jałowiec, sól, pieprz i paprykę do smaku
Pieprzyć z Fantazjąlepsze od gotowanych. Do farszu dodałam jajka, serek. Szybkie, proste a jakie dobre. Nawet śledzie można podać w ciekawy sposób. 5 filetów śledziowych długich 1 burak pieczony 2 jajka ugotowane na twardo 170 g serka śmietankowego 1 marchewka ugotowana duża 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego natka pietruszki 3 ogórki korniszony Filety
wesoła kuchniaOszukany śledź bo tak go nazywamy... Z pewnością jedliście śledzie w śmietanie, to coś na wzór tego dania ale jednak zupełnie inne. Składniki: ogórki konserwowe cebulka ugotowane jajka śmietana 12 % sól, pieprz łyżka majonezu (niekoniecznie) kilka kropel octu Ogórki i cebulę kroimy w kosteczkę, jajka obieramy i kroimy na połówki (mogą być na miękko) lub też kostkę i dorzucamy
Pelusiowa Kuchniaszkl keczupu pikantnego garść suszonej żurawiny kilka suszonych śliwek sól, pieprz do smaku łyżeczka majeranku Zalewa: 1 szkl wody 2 łyżki octu łyżeczka cukru 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Przygotować zalewę. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Ostudzić. Filety śledziowe pokroić po skosie na ok 2cm paski. Przełożyć do dużego słoika(...)piórka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone śliwki, żurawinę, koncentrat, majeranek i keczup. Smażyć chwilę, ewentualnie doprawiając jeszcze do smaku solą i pieprzem. Można dolać trochę zalewy z moczenia śledzi. Ja dodałam ok 1/2 szklanki. Ostudzić i wymieszać ze śledziami. Śledzie włożyć do szczelnego pojemnika lub słoika i odstawić w chłodne miejsce na kolejne
Smakołyki Asichyba najlepsze śledzie jakie ostatnio przygotowywałam. Sos ma wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z warzywami, rybą i fetą. Składniki: 5-6 marynowanych płatów śledziowych kilka liści sałaty rzymskiej opakowanie pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 4 korniszony 1 mała czerwona papryka 1 cebula czerwona kostka twardej fety mały słoik oliwek (użyłam nadziewanych migdałami) garść kiełków Sos: 1/3 szklanki oleju lub oliwy(...)łyżki octu balsamicznego z Modeny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego pół łyżeczki miodu pieprz 2 łyżeczki posiekanego koperku 1/3 łyżeczki oregano 1 mały zmiażdżony ząbek czosnku Składniki sosu wymieszać, polewać sałatkę po każdej warstwie. W salaterce układać warstwami porwane liście sałaty rzymskiej, kawałki papryki, pokrojone w plastry korniszony, plastry lub połówki pomidorków, kawałki śledzi, pokrojoną
Czerwień i błękitCześć! Przyznaję się, że śledzie w buraczkach bardzo lubię. Bardzo często zdarzało mi się kupować gotową sałatkę, ale chciałam smak przenieść do mojej kuchni i efektem kombinowania ze smakiem wyszły takie oto śledzie. Składniki: * 3 filety śledziowe a'la matias * 1 średniej wielkości burak czerwony * 1 jabłko * 1 cebula * 3 łyżki majonezu * 3 łyżki śmietany(...)cytryny * 1/5 szklanki octu 10% * sól, cukier, pieprz Filety śledziowe moczyłam w zimnej wodzie ok. 2 godzin. Jeden raz podmieniłam wodę z moczenia. Po tym czasie odlałam wodę, filety osuszyłam i skropiłam sokiem z cytryny. Buraka umyłam i w całości ugotowałam do miękkości. Ostudziłam i ściągnęłam skórkę, starłam na tarce o dużych oczkach. Starłam również jabłko. Cebulę pokroiłam w piórka
Pieprzyć z FantazjąJeśli jeszcze nie znudziły Wam się śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a przed nami szampańska zabawa. Składniki: płaty śledziowe marynowane w occie papryka marynowana ogórki konserwowe cebula musztarda Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na około 10-12 minut. Jeśli nie lubicie smaku surowej
Ala piecze i gotujezmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Przecedź ocet przez gazę lub filtr do kawy. Przelej do butelki. Przechowuj w temperaturze pokojowej i zużyj w ciągu 2 miesięcy. * na podstawie tego przepisu *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi
Chilli Czosnek i OliwaTakie małe cebulki marynowane są doskonałym dodatkiem do różnych sałatek, śledzi i wielu innych dań. Do marynowania wykorzystuję cebulki ze swojej działki, mam ich duża ilość. Składniki: 1,5-2 kilogramy małej cebulki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 0,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy, myjemy. Składniki zalewy umieszczamy większym garnku
Bajeczna KuchniaPrzepis na to danie podsunęła nam znajoma z grupy kulinarnej. Danusia prowadzi bloga - mojewypiekiinietylko . Troszkę go zmodyfikowaliśmy. Zwolennicy śledzia powinni wypróbować. Doskonale nadaje się na upalne dni jako chłodnik. Podajemy z pieczywem, bądź z ziemniakami. Składniki: 200 g wędzonych filetów śledziowych 200 g filetów śledziowych matiasów gęsta śmietana(...)cebule 2 – 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru czarny pieprz grubo mielony 5 łyżek octu ok. ½ litra wody Przygotowanie: W garnku zagotowałem ½ litra wody z octem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Cebulę pokroiłem dość grubo w półtalarki. Gdy woda z przyprawami się zagotowała odstawiłem garnek z kuchenki
R'n'G KitchenKochani ,zbliża się powoli Boże Narodzenie. Czas, który spędzimy głównie z najbliższymi, przy stole. Dziś podaję Wam przepis z cyklu "Śledzie na Wigilię" : "Jedna z Dwunastu" Palce lizać! Przepis jest bardzo aromatyczny i prosty.Nie zawiera majonezu, ani jajek. Wszystko opiera się na kilku składnikach, a całość niejednego gościa zachwyci i wprowadzi w stan zdumienia- tak niewiele, a taka(...)szklanej miski i wsyp oregano,bazylię, wlej olej z pomidorów, łyżkę octu, zamieszaj. Dodaj suszone pomidory. Zamieszaj wszystko. Spróbuj i dodaj na końcu pokrojone w paski Matjasy. Przemieszaj dokładnie kilka razy. Przełóż do szklanego naczynia i zamknij. Włóż do lodówki. Po trzech dniach , kiedy wszystko sobą przejdzie, śledzie są najlepsze! Wesołych Świąt! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnibardzo apetycznie. Wszyscy polubiliśmy śledzia, ba ja wcześniej nie byłam jego smakoszką w ogóle. Składniki : 4 po płaty śledzia wymoczonego/ po jednym płacie śledzia dla osoby/, 2 łyżki oliwy extra virgin, sok z połowy cytryny, 1 mała cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, ½ strąka papryki świeżej lub konserwowej, kilka plasterków ogórka(...)octem, ilość octu zależy od gustu smakowego - przez dwa dni/ skropić sokiem z cytryny, oliwą, posypać Posypką zieloną – odstawić na 30 minut w chłodne miejsce – każdy płat posypać Białą posypką , położyć cebulę pokrojoną w cieniutki makaronik - położyć pół obranego jajka lub ¼, zależy od wielkości płatu – na jajko wsypać odrobinę mielonej papryki lub curry – owinąć śledziem – spiąć wykałaczką – na końcu
Tradycyjna kuchnia inaczejłyżki kwaśnej śmietany/jogurtu sól i pieprz Przygotowanie: W garnuszku wymieszać wodę z octem i włożyć filety śledziowe. Moczyć 2-3 godziny aż filety zbieleją. Następnie pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Na sitku przelać wrzątkiem. Cebulkę dodać do pokrojonych śledzi. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do śledzi z cebulką. Dodać odcedzony groszek i kukurydzę, kwaśną
Kocham..lubię..gotuję..Delikatna sałatka ze śledzi, pora, jajka i jabłka to propozycja na świąteczny stół.Jedna z moich ulubionych, doskonała na drugi dzień gdy smaki się połączą. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: 5 filetów śledziowych w occie 2 jajka 1/2 pora 1 czerwone jabłko 2 kiszone ogórki pęczek świeżego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku
Wanilia i Kardamon