Wczoraj był śledź, dziś jest beza i deser 😎, istne szaleństwo! Ale przecież to już końcówka Karnawału, więc możemy szaleć bez grzechu i do woli. Od środy zaczniemy się dobrze prowadzić, obiecuję 😉. A póki co nie liczmy kalorii i na Ostatki przygotujmy sobie taki pyszny deser: oto eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami i granatem. Zamiast tradycyjnie użyć bitej śmietany(...)bezowy z pomarańczami i granatem Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki Na bezę: 2 białka (z dużych jajek) szczypta soli 100 g drobnego cukru do wypieków 1/2 łyżeczka octu 1 łyżki kakao Pozostałe: ok. 400 g naturalnego gęstego jogurtu 2 czerwone pomarańcze ziarenka z granata Wykonanie: Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach
Kulinarne przygody Gatitydanie z powodzeniem możecie zaserwować podczas świątecznego śniadania, a wasi goście będą zachwyceni. Jeżeli nie macie dostępu do wędzonego łupacza, możecie zastąpić go wędzonym pstrągiem lub dorszem, a nawet śledziem. Polecam, ponieważ wędzona ryba polana płynnym żółtkiem jest po protu rewelacyjna! Cały sekret tego dania polega na odpowiednim skoordynowaniu wykonywanych czynności, tak aby wszystkie składniki były gotowe i ciepłe(...)najlepiej od wolno biegających kur) 2-3 duże garście świeżego szpinaku masło do smażenia sól, pieprz gałka muszkatołowa kilka ziaren pieprzu listek laurowy sok z połowy małej cytryny łyżka octu Jak zrobić jajko w koszulce: Przygotowanie ryby (łupacza): W rondlu lub w głębokiej patelni zagotować niewielką ilość wody z dodatkiem liścia laurowego, ziaren pieprzu i soku z cytryny
Codzienne Gotowaniegrecku : Składniki: 600g fileta np. dorsza, 4 ogórki kiszone, 3 cebule Olej do smażenia Sól Pieprz Zalewa: 2 szklanki wody, 1.5 szklanki oleju, 1 koncentrat pomidorowy 200g, 6 łyżek octu, 3 łyżki ketchupu, Liść laurowy, Ziele angielskie, Ryba po grecku Przygotowanie: Wszystkie składniki z zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Ogórki kiszone i cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy do gorącej(...)drugi dzień kiedy smaki się połączą. Podajemy na zimno. ryba po grecku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Śledzie pod pierzynką – przepis Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakugrecku : Składniki: 600g fileta np. dorsza, 4 ogórki kiszone, 3 cebule Olej do smażenia Sól Pieprz Zalewa: 2 szklanki wody, 1.5 szklanki oleju, 1 koncentrat pomidorowy 200g, 6 łyżek octu, 3 łyżki ketchupu, Liść laurowy, Ziele angielskie, Ryba po grecku Przygotowanie: Wszystkie składniki z zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Ogórki kiszone i cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy do gorącej(...)drugi dzień kiedy smaki się połączą. Podajemy na zimno. ryba po grecku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Śledzie pod pierzynką – przepis Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakujeść, jeść i jeść najlepszym dowodem na pyszność tego ciasta jest to, że piekłam je dwa dni pod rząd na prośbę Ryśka który z słodkich to najbardziej lubi... śledzie a jadł, jadł i chyba jeszcze by mógł jeść Śmietanowe ciasto z truskawkami Składniki 100 g roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe) 1/2 szklanki ubitej śmietany kremówki 1/2 szklanki(...)ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem. Na wierzch układamy umyte, osuszone i oczyszczone owoce. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Macerowane truskawki Składniki 2 szklanki truskawek 2 łyżki octu balsamicznego 1 (można więcej) łyżka cukru łyżka posiekanej mięty Do dzieła!!! Truskawki kroimy w grube plastry. Wszystkie składniki mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnidobrego wytrawnego wina 6 ziaren pieprzu pęczek koperku 4 gwiazdki anyżku 1 listek laurowy 1 szalotka drobno posiekana 3 podwójne filety oryginalnych holenderskich matjasów-maatjesharing (nie są z octu) 100 ml śmietanki 2 białka 2 płatki żelatyny 25 g prawdziwego masła 2 łyżki creme fraiche 1 łyżka wina anyżkowego Pernod (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 sałata(...)Wtedy zmniejszyć ogień przykryć uchyloną pokrywką i obgotowywać fenkuł jeszcze ok. 10 minut do czasu aż będzie miękki ale wciąż jędrny (nie rozgotowany). Ugotowany przecedzić na sicie usuwając przyprawy. Śledzie matjasy pokroić w kawałki wysokości metalowych obręczy Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie Śmietankę ubić na prawie sztywno Białko ubić na sztywną pianę wykonanie Rozgrzać lekko masło na najlepiej teflonowej
Sztuka gotowania w/g Samirygarści liści szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli garść orzechów włoskich kilka listków świeżej melisy na dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia na zimno, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 mały ząbek czosnku rozgnieciony, sól, pieprz Przygotowanie: W słoiczku umieść wszystkie składniki dressingu, dopraw solą i pieprzem, zakręć i energicznie wstrząśnij. Cebulę pokrój w cienkie(...)Możesz ją też wcześniej namoczyć przez pół godziny, co skróci czas jej gotowania. Dla leniwych w sklepach dostępna jest również soczewica w puszce. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwamoja siostra przeszła na weganizm a coś na świętach jeść musi:) Zrobiłam testowo w zeszły weekend i zjadłam sama cały słoik! Śmiem stwierdzić, że są nawet smaczniejsze niż same śledzie Pyszne boczniaki z cebulą i rodzynkami, zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym dosłownie podbiły moje serce. Na pewno zrobię partię do domu i dla teściów, wszyscy muszą tego cuda spróbować(...)łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka rodzynek 1/4 łyżeczki majeranku 1/8 łyżeczki cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu jabłkowego sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej dużą i szeroką patelnię na dużym ogniu, dodaj olej i boczniaki i podsmaż do zarumienienia, przez 2 minuty z każdej strony. Najlepiej smażyć
karmelowygodzin, zależnie od wielkości pomidorów i preferencji, co do ich miękkości. Ususzone pomidory umieść w misce. Dopraw je do smaku solą, suszoną bazylią lub oregano oraz białym octem winnym. Wymieszaj rękoma. Tak przygotowane suszone pomidory umieść w słoikach, przekładając ząbkami czosnku i ewentualnie peperoncicno. Słoiki wypełnij do jakiś 3/5 wysokości. Olej lub oliwę (lub ich mieszankę) podgrzej w rondelku(...)Suszone pomidory są gotowe do jedzenia już pod 2-3 dniach. Zamknięte słoiki przechowujcie w spiżarce lub szafce kuchennej, a otwarte w lodówce. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z suszonymi pomidorami: Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem Hummus
Chilli Czosnek i Oliwacebulę. Duś ją nieśpiesznie i uważaj, aby się nie przypaliła. Najpierw straci objętość, potem zacznie brązowieć. Mi jej duszenie zajęło ok. 40 min. Po 35 min. dodaj do cebuli ocet balsamiczny, zioła prowansalskie i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Gotowe :)Uderz wyrośnięte ciasto kilka razy pięścią, aby pozbyć się powietrza. Rozwałkuj je na pożądaną grubość(...)powkładaj czarne oliwki. Wstaw pissaladiere to piekarnika i piecz przez ok. 15-20 min. Podawaj na ciepło, na przykład z zieloną sałatą. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwadelikatność, smak, lekkość - nawet zapach, przez wielu tak nienawidzony mnie nie odstraszał. Ale znów jak większość, łosoś jest moim faworytem. Oczywiście - pstrągi, dorsze, tołpygi, barramundi, miruny, szczupaki czy polski śledź, nie pogardzę, ale mimo łosoś to król moich rybnych podbojów gastroświatka, do którego tak mi daleko jeszcze. Zawsze, kiedy rozważam siebie w gastronomii mam wrażenie, że tam nie pasuję(...)SUROWEGO ŁOSOSIA /własny;/ dla 2 osób 180 g filetu z łososia 1 czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny sól ziołowa pieprz świeżo mielony ocet balsamiczny do podania Filet płuczę, osuszam, usuwam skórę i drobno siekam uważając, aby nie zrobić "miazgi". Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą, pieprzem i odstawiam na 5-6 minut
W kuchni Karmel-itkimarchewki 1/4 małej dyni, np. hokkaido 1 łyżka oliwy sól, pieprz 200 g pszenicy farro (lub innej kaszy) 100 g sera feta sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, listy z 2 gałązek tymianku, sól, pieprz Przygotowanie: Płaskurkę lub inną kaszę wypłucz, zalej zimną wodą, lekko posól i gotuj do miękkości (moja płaskurka gotowała się(...)warzywa i pokruszony ser feta. Delikatnie przemieszaj. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwasmażenia Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 – 1,5 szklanki mąki szczypta soli Zalewa: 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 3 łyżki octu 2 łyżki koncentratu 4 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 szklanki cukru 2 ziele angielskie 2 liście laurowe *** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron(...)odstawiamy do lodówki na 2 dni. Podajemy na zimno *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ryba po cygańsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemŚwięta tuż, tuż. Menu już gotowe. Większość potraw też jest pewnie gotowych, np. pierogi, uszka... A jak tam u Was pomysł na ryby, np. karpie, śledzie? A może zainteresuje Was jeszcze jeden przepis na rybę? Już spieszę się, żeby zdążyć przekazać Wam bardzo, bardzo smaczną wersję na rybę (może też być świąteczna). Jest to ryba po japońsku. Nie wiem skąd(...)wody Warzywa: 4 cebule 6–7 szt. ogórków np. z zalewy musztardowej lub konserwowych mały słoik papryki konserwowej Sos: ok. 1,5 szklanki wody 100 ml oleju 3 łyżki octu 3 łyżki keczupu łagodnego 3 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól do smaku Wykonanie: Filety rozmroziłam, opłukałam i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Cebulę
Kuchnia u Krysiświęta, szukam więc przepisów i inspiracji. Poza tym lubię mieć harmonogram prac, tak aby w Wigilę tylko ewentualnie podgrzewać ;-). Znalazłam ciekawy przepis na boczniaki po kaszubsku, dotychczas znałam tylko śledzie po kaszubsku, i przyznam szczerze, że uwielbiałam, no ale… Ten przepis znalazłam w najnowszym magazynie „Kuchnia” i z własnego doświadczenia wiem, że różnie to bywa, więc wolałam(...)kuskus lub pieczywo. Składniki: 250 g boczniaków 2-3 cebule 2 łyżki sosu sojowego mały słoiczek 50 g koncentratu pomidorowego 100 g musu jabłkowego (w oryginale były 2 łyżki octu jabłkowego, ja nie przepadam) 50-100 g rodzynek (ja dałam 100, bo lubię w wytrawnych potrawach) po 1 płaskiej łyżeczce: soli, pieprzu, majeranku, cynamonu kilka liści laurowych ziele angielskie
greenscarf