dzięki temu będzie się lepiej kleił. Odstawiamy do wystygnięcia (do sushi używamy zimnego). Kroimy łososia i ogórka w paski/słupki. Przygotowujemy zaprawę do ryżu, mieszając ze sobą cukier, sól, ocet i wodę. Gotową zaprawę dodajemy do ostudzonego ryżu i mieszamy, by nadać mu kleistość. Na macie bambusowej rozkładamy arkusz nori i rozkładamy na nim cienką warstwę ryżu, pozostawiając w górnej(...)spójrzcie, ilu lat dożywają Azjaci! Po piąte: Może być zróżnicowany. Do sushi tak naprawdę możecie użyć wielu innych składników! Ogórek, awokado, łosoś, tuńczyk lub inna ryba, paluszki krabowe, krewetki, śledź, sezam, kawior, papryka, szczypiorek… Warto pokombinować! Powyższy przepis jest świetną bazą do eksperymentów
Proste-przepisy.plWybierzcie, jakiego lubicie. Ja zawsze wybieram tego w plastrach 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można dać sobie radę bez niej, ale mata znacznie ułatwia sprawę – mocno polecam!), Opcjonalnie: wasabi, Opcjonalnie: młody(...)dzięki temu będzie się lepiej kleił. Odstawiamy do wystygnięcia (do sushi używamy zimnego). Kroimy łososia i ogórka w paski/słupki. Przygotowujemy zaprawę do ryżu, mieszając ze sobą cukier, sól, ocet i wodę. Gotową zaprawę dodajemy do ostudzonego ryżu i mieszamy, by nadać mu kleistość. Na macie bambusowej rozkładamy arkusz nori i rozkładamy na nim cienką warstwę ryżu, pozostawiając w górnej
Proste-przepisy.plerytrytolu (lub ksylitolu, ewentualnie brązowego cukru) 1/3 szklanki (60 ml) oleju roślinnego 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego np. sojowego (bez dodatku cukru) 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego Poncz: 2 dojrzałe i soczyste pomarańcze 1/4 szklanki (60 ml) przegotowanej wody Krem: 400 g suszonych śliwek węgierek 2 duże banany 4 łyżki (60 ml) kakao Dodatkowo(...)dekoracji: pomarańcze, mandarynki, granat Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wsypujemy cukier i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Potrzebujemy
Lamarida.plW zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Michała Grzywacza i Deutsches Kustenland (niemieckiego wybrzeża). Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale coraz więcej słyszy się o północnych Niemczech
Ugotowane pozamiataneSerowe mini pączki to moje guilty pleasure. Do kawy, do kanapki ze śledziem, do żurku… mogę je jeść wszędzie. Są bardziej wciągające niż popcorn i chipsy i pomimo usilnych modłów niestety nie chcą iść tylko w biust, odkładają się wszędzie i równo. Tłusty Czwartek, czyli Ogólnopolski Dzień J**ania Diety, zbliża się nieuchronnie. Już mam ułożone wymówki i usprawiedliwienia(...)czuć, a ciasto jest lżejsze i ładnie rośnie podczas smażenia. Wódka – dodatek wódki do ciasta sprawia, że ciasto nie chłonie przy smażeniu sporych ilości oleju. Można ponoć zastąpić octem, ale nigdy tak nie robiłam, więc nie polecam. Czasem zastępuje wódkę rumem i też jest pięknie. Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser, jajka i cukier ucieramy na jednolitą
ladykitchensposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno z moich ulubionych śniadań. Jak zrobić passatę pomidorową? - krok po kroku Składniki: 6 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych lub lima (to te podłużne) 2 łyżki(...)zmywarkę, to bardzo Ci zazdroszczę - wystarczy wygotować w niej słoiki, aby były gotowe do napełniania. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaKiedy gotujemy nie da się raczej zrobić jednocześnie szybko, tanio, prosto i pysznie. Wiele potraw można jednak przygotować dzień wcześniej i tylko wykończyć, kiedy na niedzielny
Ugotowane pozamiatanejuż przy okazji młodych ziemniaczków z salsą verde i jajkiem sadzonym. Jego francuska wersja nazywa się sauce verte i różni się od poprzednio prezentowanej na blogu wykorzystaniem cytryny zamiast octu winnego jako kwaśnego składnika. Świeże zioła możecie dobierać w zależności od Waszych preferencji i dostępności - ja tym razem postawiłam na bazylię i natkę pietruszki.Taki sos możecie wykorzystywać do różnych potraw(...)przenieś na półmisek z warzywami i posyp natką pietruszki. Resztę sosu podaj w osobnym naczyniu. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaerytrytolu (lub ksylitolu, ewentualnie brązowego cukru) 1/3 szklanki (120 ml) posiekanych orzechów włoskich 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego Poncz: 1/3 – 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody sok z połowy cytryny Krem do przełożenia biszkoptów: 450 g mrożonych wiśni 2 łyżeczki (10 ml) agaru w proszku 1/2 szklanki(...)Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i posiekane orzechy włoskie i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem
Lamarida.plnasze pierwsze kroki w czasie zwiedzania Florencji.Kremy z trufli i oliwy truflowe dla koneserów najdroższych grzybów świata. Ja jednak nie jestem fanką tego smaku i ze stoiska wyszłam z octem balsamicznym z nutą chilli. Wspaniałe sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie co to jest? Trippa to po włosku flaki, produkt ceniony w Toskanii i przyrządzany(...)takiej formie w zwykłym supermarkecie bardzo mnie miło zaskoczył. To już koniec naszej wycieczki. Jak Wam się podobało na toskańskim targu? *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwarazem się udało :) Potem zaczęłam nawet eksperymentować ze smakami, czego efektem były bardzo fajne chipsy ze słodkich ziemniaków z wędzoną papryką oraz widoczne na powyższym zdjęciu chipsy buraczane z octem balsamicznym i solą morską. Jednak do słonego serowego dipu proponuję Wam nie dodawać do chipsów nic poza ewentualnie malutką szczyptą soli (można ją tak naprawdę całkowicie pominąć). Pikantny dip serowy(...)bataty. Gotowe plasterki wyjmuj z piekarnika przy pomocy łopatki. Chipsy zajadaj najlepiej od razu. Niestety z czasem tracą swoją chrupkość i stają się gumowate. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwamasz pewność, że olej jest bezpieczny i wysokiej jakości. Rodzina olejów KUJAWSKI tłoczonych na zimno to: Olej lniany Kujawski tłoczony na zimno, dla każdego miłośnika dań ze śledziem, past kanapkowych lub do skropienia sałatki. Ten olej to źródło składników odżywczych i kwasu omega – 3- zawiera go aż 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Stosuje się go wyłącznie(...)młodych ziemniaczków: - 6 -8 sztuk młodych ziemniaczków - po 1 jajku na porcję - szparagi zielone - pęczek rzodkiewki - olej z lnu KUJAWSKI tłoczony na zimno - świeży koperek - sól morska - odrobina octu winnego - botwinka *opcjonalnie mięso z kurczaka grillowanego lub wędzony boczek Szparagi i ziemniaki ugotuj na parze. Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki i botwinkę potnij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę w cieniutkie
SMYKWKUCHNIKonkursu zgłoszono kilkanaście produktów i nasze zadanie nie należało do łatwych. Degustacje, potem obrady i jednogłośny werdykt. Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków 2018 zdobyła manufaktura wędliniarska Olchowy Dymek Witold Śledź za kiełbasę polską surową. Dlaczego? Doskonały delikatny smak, 12 godzin wędzenia w niskiej temperaturze w tradycyjnej wędzarni, żadnych wzmacniaczy smaku, wyłącznie naturalne przyprawy i 30 lat doświadczenia założyciela firmy, powoduje(...)boczusiem, a tu taka miła niespodzianka. Pycha. Na targach spotkaliśmy wielu naszych przyjaciół i znajomych. Była Kaszubska Koza ze swoimi genialnymi serami. Józef Siadak – Specjały spod strzechy z najlepszymi octami, sosami, musztardami i syropami. Piotr Lenart – Niech cię Zakole promujący jagnięcinę, czyli (jak mawia) truflę wśród mięs. Ale festiwal i Targi to nie tylko jedzenie, ale również wykłady, spotkania
królestwo garówpieca, aby pizza piekła się przede wszystkim od spodu.Zamiast tradycyjnego sosu do pizzy na bazie passata di pomodoro, wykorzystałam przepyszny dip z pieczonych pomidorów - słodko-kwaśno-pikantny, z dodatkiem octu balsamicznego, który ładnie komponuje się z rukolą. Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) ciasto z przepisu Bei, odsyłam do niej, jeżeli chcecie zrobić(...)mojej akcji "Włoskie smaki" a także do akcji "Na zakwasie i na drożdżach", którą we wrześniu prowadzi Małgosia z Akacjowego bloga. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa