sledzie w occie - 1066 przepisów (strona:58/72)

Wigilijne śledzie po cygańsku z nutą ostrości 172

Śledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw(...)Składniki: 750g płatów śledziowych Matias 4 ogórki konserwowe  1 czerwona papryka 1 mała papryczka chilli 1 czerwona cebula 100g pora 1 łyżka octu sól pieprz Sos: 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki brązowego cukru 6 łyżek ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem

Szalona Kuchnia Eweliny
KANAPECZKI Z SAŁATKĄ ŚLEDZIOWĄ – sylwestrowe przekąski! 148

Wielkimi krokami zbliża się Sylwester i szalony okres karnawału. A co za tym idzie będziecie królować na wszelkiego rodzaju imprezach, balach i domówkach. A impreza na

Ostra na Słodko
szuba - sałatka śledziowa 333

wody i zostawiamy by się ostudziły. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy je osobno, na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Jeżeli lubimy, do buraczków dodajemy olej i ocet.   3. Do trzeciego garnka wkładamy jajka i gotujemy je na twardo PATRZ TUTAJ >>>  jajka gotowane na twardo   Po ugotowaniu, obieramy je z łupiny i także(...)śledziowe opłukujemy, osuszamy i kroimy, w paseczki lub w kostkę. 5. Do miski na sałatkę (najlepiej przezroczystej - ładnie będzie w niej widać wszystkie warstwy sałatki) po kolei, warstwami, układamy: - śledzia  - cebul ę - ziemniaki - ziemniaki posypujemy pieprzem - majonez  - jabłko - marchew - majonez - jajko - burak   - dekorujemy wg naszych upodobań         Nasza sałatkę wkładamy do lodówki

Kulinarnie z Polką na Kresach
Grzyby w zalewie pomidorowej 235

Hej! Czasem zrobię coś z przypadku, tak całkiem niezaplanowanego. I wyobraźcie sobie, że te przypadkowe potrawy są całkiem niezłe. Teraz musiałam zabrać z zamrażarki leśne grzyby

Tylko pysznie
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 232

Uwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło się bez niego. Czekoladowo-cynamonowy smak aż prosił się o truskawkę. To będzie moja kolejna propozycja na "walentynki" Sos na taką okazję zrobiłam w sposób wytrawny.SKŁADNIKI:Makaron- 400 g semoliny- 4 jajka(...)dania użyłam 250 g makaronu świeżego (porcja na dwie osoby)-sól do gotowania makaronu 1 łyżeczkę- listki świeżej bazylii Sos  - truskawki (użyłam świeżych 1 op 500g)- ocet balsamiczny (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek, można też użyć wina czerwonego wytrawnego)- mały kubek naturalnego jogurtu- sok z cytryny do smaku- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

Basia w kuchni
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 163

większą precyzją i dokładną ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów. Wśród wielu przepisów na potrawy zwykłe i niezwykłe znajdziemy również receptury na MYDŁO i PASTĘ(...)Lwowa. Znajdziemy tu opowieść o tym, jak na nasze stoły trafił cukier, jak powstały konserwy, a także kto był prekursorem mrożonek. Dowiemy się, które europejskie miasto zbudowano "na ościach śledzi", a także cóż to jest rumbarbarum :) Więc jeśli lubisz sobie poczytać i interesuje Cię historia "kulinarna", to jest to książka dla Ciebie. Ja przyznam się szczerze (chyba mogę po latach

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego 191

cienkie plasterki. Weź 4 najmniejsze plasterki i wyciśnij z nich sok do słoiczka. Resztę plasterków odłóż na bok. Do słoiczka z sokiem pomarańczowym wlej pozostałe składniki sosu - biały ocet winny, sól i pieprz i na końcu oliwę. Wstrząśnij zawartością słoiczka i odstaw. Z kopru włoskiego odetnij łodyżki i pozostaw do dekoracji. Przetnij koper włoski na pół, wytnij z niego twardy(...)oliwki. Polej sosem i wymieszaj. Ułóż na półmisku. Na wierzchu dekoracyjnie rozłóż plasterki pomarańczy i udekoruj zielonymi końcówkami kopru włoskiego. Podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z buraczków z kozim serem i chrzanem oraz zasłyszane w sklepie 98

człowiek wychylił się w moją stronę. – Zgraliśmy się w zakupach! – dodał ucieszony i odebrał niewielkie zawiniątko z rąk zdezorientowanej sprzedawczyni. Zgraliśmy się? No, powiedzmy… Ale że śledzie lubię, więc nadprogramowy zakup wykorzystałam bardzo smacznie! Ostatnio staram się jeść także więcej sałatek i surówek. Ostatnio przeprosiłam się z burakami, których w dzieciństwie unikałam jak ognia. Nie jadłam barszczu(...)deserów. Dziś jednak propozycja klasyczna. Z charakterystycznymi w smaku dodatkami. Zapraszam!   Składniki 5 buraków 2 ogórki kiszone 50g sera koziego 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka rukola 1 łyżeczka octu winnego sól, pieprz czarny przyprawa do sałatek (opcjonalnie) Wykonanie: Buraki obrać, ugotować do miękkości, dodając do gotującej się wody ocet winny. Ugotowane buraki pokroić w kostkę, wrzucić do półmiska, dodać

Raj dla Podniebienia
REWELACYJNA SAŁATKA Z BURAKÓW, ZIEMNIAKÓW I MARYNOWANEJ CEBULKI 138

Buraczki chodziły za mną, chodziły aż mnie dogoniły ;) Myślałam o czymś w rodzaju rosyjskiej sałatki z buraczkami, którą zwykle podaje się ze śledziem, tylko ja nie chciałam ze śledziem. I wymyśliłam takie oto cudo. Koleżanka, która akurat gościła u nas powiedziała, że dopóki nie spróbowała, nie wierzyła, że z tak prostych składników wyjdzie coś tak pysznego. Zrobiła ze 3 dokładki(...)około 2 dużych sztuk) 1 kg ziemniaków (około 6-8 średnich sztuk) łyżka majonezu 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1 cebula 1 łyżka soli wrzątek 8 łyżek octu balsamicznego (do marynowania cebuli może być zwykły lub winny) Najpierw marynujemy cebulę. Kroimy ją w piórka, posypujemy łyżką soli, 4 łyżkami octu (nie musi być balsamiczny) i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy

Cytryna&Co.
“Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja 134

jest to możliwe używa się lokalnych składników. Po co im oliwa z oliwek, jeśli mają dobry olej rzepakowy tłoczony na zimno. Zamiast balsamico czy octu winnego można przecież użyć octu jabłkowego. Ciekawy jest też manifest Nowej Kuchni Nordyckiej, w którym kucharze (w tym autor tej książki) deklarowali wierność takim wartościom jak czystość, świeżość, prostota, etyka i poszanowanie zwierząt, które będą(...)sałatka ziemniaczana ze szparagami i krewetkami, zupa ze szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding z chleba z jabłkami,   Wszystkie smaki Skandynawii Autor: Claus Meyer Wydawnictwo Buchmann Data premiery: 2016 Artykuł “Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja pochodzi z serwisu

Ugotowane pozamiatane
Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym 115

pewnością sprawdzi się jako główne danie w czasie domowego obiadu. Polędwice wieprzową w sosie grzybowym możecie podać także na kolację, gdy zaprosicie gości. Polecam wam także mój przepis na śledzie po kaszubsku . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach schab z jabłkami . Obie potrawy wam zasmakują. Zobacz mój film z przygotowania polędwicy Składniki – Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym(...)sosu. Polędwica Nasze polędwice myjemy dokładnie i usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu. Następnie dokładnie wcieramy w polędwice pieprz i sól. Przekładamy je do miski. Z kolei w niewielkim naczyniu łączymy ocet balsamiczny, sos worchestershire i rozgnieciony w prasce czosnek. Całość mieszamy i dodajemy do polędwic. Polędwice odstawiamy na godzinę, by się w aromatycznym sosie zamarynowały. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Celsjusza

Kuchennyviral.pl
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 199

czasie usuń skórkę z papryki i papryki chilli i zmiel w robocie kuchennym razem z pomidorami (pulsacyjnie, jeżeli chcesz, aby salsa miała wyczuwalną konsystencję). Salsę dopraw oliwą, octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem. Czosnek rozpakuj z folii i wyciśnij ząbki do smażącej się cebuli (czosnek bo upieczeniu jest miękki, więc zrobisz to bez problemu). Zdejmij skórę z dyni, podziel(...)krem, po czym ponownie podgrzej.  Gotową zupę nalej do misek, na wierzchu ułóż łyżkę pomidorowo-paprykowej salsy i posyp pozostałym oregano.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba po japońsku 1469

pewnością nie wszyscy uwielbiają śledzie, dlatego dzisiaj proponuję filety rybne, tzw. ryba po japońsku. Nie wiem kto wymyślił tę nazwę, ale ryba jest wyśmienita. Zapiekane filety w cieście naleśnikowym w sosie słodko-kwaśnym z chrupiącymi warzywami są bardzo dobre. Gorąco polecam nie tylko na Wigilię, ale też na inne okazje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg filetów z ryby(...)mleka 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sos: 2 papryki (u mnie jedna czerwona, jedna zielona) 2 cebule 4 nieduże ogórki konserwowe 1 i 1/2 szklanki wody 6 łyżek octu 1/4 szklanki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Rybę osuszyć, pokroić na mniejsze

Danka Pichci
Porada dla bohaterek "Kto poślubi mojego syna" 178

naszła myśl - PRAWDZIWY FACET POTRZEBUJE CZASEM MIĘSA A NIE TYLKO MAKARONU. No cóż Panie nie zapunktowały.Ponieważ święcie wierzymy z Przyjacielem Mym że program cieszyć będzie się popularnością (Przyjaciel śledzi dalsze losy bohaterów i mówi że się dzieje) nic a tylko czekać drugiej serii.Tym samym dzisiejszy post to mała porada dla naszych przyszłych Bohaterek, którą przygotował Brasileiro szczerze rozbawiony(...)rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej.Dodajemy również 3 łyżki sosu pomidorowego do makaronu (polecamy Pudliszki z płatkami czosnku). Dodajemy łyżkę octu vinaigrette. Gdy sos jest za gęsty możemy również dodać kilka łyżek wody (koniecznie zagotowanej gorącej). Całość mieszamy aby nie przywierała do dna.Ugotowany makaron spaghetti wrzucamy do tak przygotowanego sosu i mieszamy

Smaki Brazylii