składniki* 300 g filetów śledziowych solonych* 4 ogórki konserwowe* 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek* 2 małe cebulki* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki jogurtu
Mix smakuPowoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej(...)paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru - 4 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna pieprzu ciasto do obtaczania ryby: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki wody - jajko - sól (u mnie himalajska) - mielony czarny pieprz dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto
Kuchnia co dniazawsze mam problem znaleźć czas na przygotowanie własnego przepisu na bloga, bo znika nim się obejrzę :-) Odkąd sięgam pamięcią, w dni postne stawał na naszym stole chłodnik ze śledzia, podkreślony świeżą cebulką, do którego obowiązkowo musiały się pojawić ziemniaki w mundurkach. I tak jest do dziś. I tak będzie jeszcze przez wiele lat, bo tak najbardziej lubimy zajadać solone filety(...)porcje: filety śledziowe solone - 4 sztuki naturalna maślanka - 250 ml śmietana 12% lub jogurt naturalny - 250 ml mleko - 200 ml 1 cebula sól i pieprz, oraz łyżeczka octu jako przyprawy 0,5 kg ziemniaków (lub wg uznania) Wykonanie: Filety pokroić na mniejsze kawałki. Wypłukać je z nadmiaru soli. Jeżeli są bardzo słone, powinno się je nawet zostawić w wodzie
Poezja Smaków - blog kulinarnymoim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek. Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu :) Składniki(...)żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) 1 łyżka soku z cytryny lub octu 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku W misie miksera utrzeć żółtka z musztardą na jasny krem, nadal miksując na najwyższych obrotach, powolutku, malutkim strumieniem, prawie że kropelkami, wlewać olej (wlewanie zajmie nam od 5 do 10 min), nadal miksując powoli
moj przepis nafiletem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja. Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach. Polecam przyrządzić kanapkę ze śledziem i marynowaną cebulą z koprem - to naprawdę pyszne połączenie. Jak zrobić pyszną marynowaną cebulę na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na cebulę marynowaną(...)cebuli o średnicy 5-7,5cm, pokrojona w plastry o grubości ok. 0,5cm 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli do przetworów 2 szklanki octu spirytusowego 10% 1,5 litra wody 7 baldachów kopru 7 gałązek zielonego kopru Przepis na marynowaną cebulę z koprem. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć. Uszkodzone nakrętki zastąpić. Krok
Moja Książka Kucharskamoim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek. Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu Składniki(...)żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) 1 łyżka soku z cytryny lub octu 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku W misie miksera utrzeć żółtka z musztardą na jasny krem, nadal miksując na najwyższych obrotach, powolutku, malutkim strumieniem, prawie że kropelkami, wlewać olej (wlewanie zajmie nam od 5 do 10 min), nadal miksując powoli
moj przepis nałyżeczka cukru 6 liści laurowych 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego 7 ziemniaków w mudnurkach 400 ml śmietany 18% Przygotowanie: Wodę wraz z octem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi gotujemy. Gdy woda będzie nam wrzeć dodajemy pokrojone w talarki cebule. Dalej gotujemy dodając 1 łyżeczkę cukru. Czas ogólnie gotowania będzie(...)Filety śledziowe płuczemy z soli, i następnie kroimy je na kawałki tzn na kostkę. Ziemniaki gotujemy w osobnym garnku w mundurkach. Do zimnego wywaru dodajemy pokrojone śledzie i śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Podajemy na zimno z obranymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Smacznego
ClauditteMissCookingMówią, że kobieta w ciąży zje wszystko. Nawet śledzia z nutellą! Mnie daleko do takich smaków, bo śledziowa nie jestem. Nie powiem, bo i mi zdarzyło się zboczyć ze standardowego, kulinarnego szlaku (Miś świadkiem i królikiem doświadczalnym był). Podobnie było tym razem. Nie wiem czy ktoś wcześniej próbował już takiego zestawu, ale skoro jestem w ciąży, to chyba mogę fantazjować(...)dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Botwinkę, marchew opłukałam i pokroiłam. Ugotowaną kiełbasę wyjęłam, a w jej miejsce wrzuciłam warzywa, które gotowałam do miękkości. Na koniec botwinkę doprawiłam octem, solą, pieprzem i cukrem. Ostatecznie zaprawiłam jogurtem naturalnym. Podałam z plastrami białej kiełbasy na czosnkowych grzankach. Aha, i koperek. Koniecznie dużo koperku
bastalenazdziwiłam się, że właśnie ta sałatka znalazła się tak wysoko w zestawieniu. Autorem przepisu jest niezrównany Yotam Ottolenghi, więc może właśnie dlatego? :) 1. Sałatka z buraków z fetą i octem balsamicznym Bardzo się cieszę, że najpopularniejszym przepisem 2015 roku okazała się właśnie ta sałatka, ponieważ wprost ją uwielbiam! Już chyba nawet nie zliczę, ile razy ją przygotowywałam. Jeżeli jeszcze(...)nadrobić! A na koniec mam dla Was pytanie: czy są jakieś szczególne przepisy lub tematy, które chcielibyście zobaczyć na blogu? Piszcie w komentarzach :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaKolejna rybka marynowana po pstrągu i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren(...)pieprzu pół łyżeczki kardamonu w ziarnach 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku
Gosia gotujeangielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, goździki całe 2 sztuki, gorczyca 1 łyżka pokrojone cebule, papryki zalać wodą, dodać gorczycę, ziele, goździki i liście laurowe, wsypać cukier, wlać ocet i gotować z 5 minut na średnim ogniu duże, świeże filety śledziowe przeciąć na połowę, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć, mąkę wymieszać z kucharkiem, pieprzem i obtaczać w mące(...)oleju smażyć na złocisto filety i przekładać do głębszego naczynia na filety wylać zalewę słodko kwaśną z papryką, cebulą, przykryć i schować do lodówki najlepiej na 24 godziny - takie śledzie są pyszne i nie tylko na przekąskę..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjogurt oraz sól i pieprz. Sos tatarski podajemy schłodzony. Sos tatarski – sos zimny na bazie sosu majonezowego lub majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Sos tatarski sporządza się z majonezu. W wersji wiedeńskiej dodaje się do niego pokrojone korniszony, kapary i natkę pietruszki. W wersji francuskiej z majonezem łączy się roztarte żółtko ugotowanego(...)drobno posiekany szczypiorek. Można go także sporządzić, dodając do majonezu roztarte żółtko jaj, szczypiorek, korniszony i drobno posiekane grzyby marynowane. Jest dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, śledzi i ogólnie ryb na zimno. Sos tatarski należy do dań typowych dla kuchni polskiej. W Anglii i Australii jest on popularnym dodatkiem do fish and chips. Więcej ciekawostek na temat
Trzeci talerzburaki, ugotowane i obrane ze skórki (w Lidlu można dostać takiego pakowane próżniowo) pęczek natki pietruszki 1/2 kostki sera feta, czyli 100 g 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu balsamicznego (lub glassa balsamiczna do smaku) sól Przygotowanie: Buraki pokrój na plasterki lub kostkę. Ja lubię duże kawałki. Włóż je do miski, polej oliwą, octem/glassą balsamiczną i dopraw solą(...)wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp z wierzch pokruszoną fetą. Staraj się nie mieszać fety z burakami, ponieważ barwi nie od nich na różowo. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaAdobo jest tradycyjnym daniem pochodzącym z Filipin. Zwykle składa się ono z mięsa, owoców morza albo warzyw duszonych w occie, sosie sojowym, czosnku i ziarnach pieprzu. Po raz pierwszy usłyszałam o nim od naszej znajomej pochodzącej właśnie z Filipin, która przynajmniej raz na tydzień gotowała sobie ten gulasz. W mojej wegańskiej wersji mięso zastępuję grzybami i tofu, ale poza(...)ząbków czosnku 4 duże liście laurowe (koniecznie!) kilka ziaren czarnego pieprzu (lub pół łyżeczki ziaren czarnuszki) 1/2 szklanki (120 ml) sosu tamari (lub sojowego) 1/2 szklanki (120 ml) octu winnego lub ryżowego 1 szklanka (240 ml) zimnej wody 1 łyżka brązowego cukru lub ksylitolu 2 łyżki oleju do smażenia Ja używam zwykle łatwo dostępne grzyby boczniaki (które uwielbiamy
Lamarida.plokoni (lub śledzi ewentualnie) - szklanka mąki - sól - olej i masło do smażenia Ryby oczyść, umyj i osusz. Oprósz solą z obu stron i obtocz w mące. Rozgrzej olej dość mocno i połóż na nim ostrożnie ryby. Po około 3 minutach przewróć je na drugą stronę. Smaż kolejne kilka minut do złotego koloru. Wyłóż je na ręcznik papierowy, aby osączyć namiar(...)oleju. Gdy ostygną ułóż je w naczyniu. Przygotuj zalewę. - 2 szklanki octu jabłkowego - szklanka wody - łyżka płaska cukru - łyżka płaska soli - kilka liści laurowych - łyżka pieprzu czarnego ziarnistego - szczypta peperoncino - 2 małe cebule Zagotuj wszystkie składniki i zalej ułożone w naczyniu szklanym lub słoiku ryby. Teraz czekamy kilka dni , aż okonie "przejdą" zalewą i zajadamy np. na kolację. SMACZNEGO
Pasje Jolki