śledziowych w oleju 250 ml piwa karmelowego 1 kieliszek octu 1 kieliszek oleju 1 cebula 2 łyżki ostrej papryki 1 płaska łyżka cynamonu Pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie pokroić na kawałki. Ocet wymieszać z piwem, olejem, zmieloną papryką, cynamonem i pieprzem do smaku. Dodać pokrojoną cebulę, przełożyć do słoika i zalać piwną marynatą. Słoik zamknąć, wstawić do lodówki
Tradycyjna KuchniaŚwieże, nie solone, śledzie w aromatycznym sosie z musztardą, „zieleniną”, majonezem... 500 g płatów świeżych śledzi, marynata : 460 ml wody, 140 ml octu 10%, 1 łyżka soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, łodyżki koperku z jednego pęczka, sos : 150 ml posiekanego koperku, 50 ml posiekanego szczypiorku, 100 ml posiekanej natki pietruszki, 1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)łyżki musztardy (u mnie francuska), 150 ml majonezu, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki soku z cytryny, Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin
królestwo garówoliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 szklanki octu Cebule udusić w oleju, aby była miękka, dodać koncentrat, miód, ocet i wystudzić. Śledzie wymoczyć, pokroić i połączyć z wystudzonym sosem. Przełożyć, najlepiej do słoików i odstawić do lodówki
Jadło i czytadłofanów śledzi. W wersji z suszonymi pomidorami i rozmarynem są lekkie, świeże i bardzo śródziemnomorskie. Jeżeli nie wiesz jak przyrządzić śledzie w tym roku - wypróbuj ten przepis. Spróbuj również innych przepisów na śledzie: Śledzie curry Śledzie w musztardzie Śledzie w sosie tatarskim Sałatka śledziowa z burakiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem Składniki: 400 g śledzi (odsączonych) w occie 10 pomidorów
Czarnawisienkacałego, dlatego mam dla Was różową jak kwiatuszki... SAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ. Ten piękny kolor zawdzięcza burakowi, a w sąsiedztwie szczypiorku naprawdę robi wrażenie. Składniki: 3 buraki 1 duży słoik śledzi (najlepiej w occie) 6 ogórków kiszonych 4 jaja 2 jabłka 2 łyżki majonezu light Pęczek szczypiorku Sól, pieprz Przygotowanie: Gotujemy jajka na twardo, a buraki do miękkości. Śledzie kroimy na duże
Czarnawisienkaugotowaniu rozpadają się. Sałatka ziemniaczana ze śledziem może być daniem na lunch lub piknik. Śledzik lubi pływać więc ta sałatka świetnie smakuje do piwa lub jako zakąska do białej wódki. SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE ŚLEDZIEM Składniki: 5 ziemniaków sałatkowych 4 płaty śledziowe solone 3 ogórki kiszone 1/2 czerwonej cebuli+1 łyżka octu jabłkowego+szczypta soli+duża szczypta cukru kilka(...)pozostałe składniki sałatki są słone). Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, dodać ocet jabłkowy, sól i cukier, pozostawić na minimum godzinę do maceracji. Następnie wrzucić do miski ziemniaki, śledzie, cebulę (wraz z octem, w którym się macerowała), pokrojone ogórki kiszone i posiekaną zieleninę. Wymieszać składniki sosu i dodać do pozostałych składników sałatki. Wymieszać sałatkę, ale niezbyt intensywnie, aby ziemniaki się
Codziennik Kuchennyktórzy ze słodyczy wolą śledzie. Ale żeby nie było tak całkiem wytrawnie, śledzie przygotowałam ze śliwkami. Przepis prosty, składniki są ogólnodostępne, jedynie potrzebny jest czas na "przegryzienie się" smaków, za to efekt bardzo smakowity:) Można filet śledzia zawinąć w roladkę ze śliwką, ale ja poszłam na łatwiznę i pokroiłam filety w kawałki. Pyszne wyszły! Śledzie ze śliwkami Składniki(...)oleju do smażenia cebuli 3-4 goździki 1 łyżeczka kolendry pół łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz 50ml octu do namoczenia olej do zalania śledzi Śledzie moczyć w wodzie z dodatkiem octu ok 2-3 godzin. Wyjąc, opłukać, osaczyć na papierowym ręczniku. Przyprawy utłuc w moździerzu. Śliwki pokroić w kostkę (jeśli są małe wystarczy przekroić na pół). Jeśli
Obiad gotowycebula 10 filetów śledziowych matjasów 400 g śmietany sól, pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Jabłka i cebulę pokroić w kostkę, a śledzie w kawałki. Pokrojone składniki zalać śmietaną, dodać ocet, cukier, sól i pieprz i dobrze wymieszać. Śledzie w śmietanie wyłożyć na półmisek i udekorować. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę
Pasja Smakutwardo * 6 ogórków kiszonych średniej wielkości * majonez (gęsty) * sól, pieprz * szczypiorek * ocet albo sok z cytryny Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez 3 godziny dwukrotnie podmieniając dwukrotnie ją w tym czasie. Odsączyłam i pokroiłam w paski ok. 1,5 cm. Skropiłam octem i odstawiłam do lodówki na 2 godziny. Cebulę pokroiłam w kostkę i wymieszałam z odsączoną kukurydzą(...)Szczypiorek pokroiłam i oprószyłam nim sałatkę. Notatki: * zanim wyłoży się sałatkę do miski, w której podajemy, dobre jest kilka godzin ją przetrzymać w lodówce i ponownie wymieszać * skropiłam śledzie dość obficie octem. Tym co za nim nie przepadają polecam sok z cytryny Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąŚledzie w sosie salsa z cebulką, marchewką, papryką i kukurydzą w zalewie słodko-kwaśnej polecają się nie tylko na święta. Warto się skusić i w ten sposób przygotować choć niewielką ilość. Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku , od siebie dodałam jeszcze kukurydzę, która wspaniale dopełnia słodycz sosu. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg płatów śledziowych 1/4 szklanki octu(...)dodać marchewkę, po chwili dołożyć paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, kukurydzę i smażyć wszystko aż warzywa zmiękną - około 5 min. Dodać przecież pomidorowy, cukier ketchup oraz śledzie wraz z octem, w którym się moczyły. Pogotować wszystko razem dwie minuty, na końcu dodać pozostałe 6 łyżek oleju, wymieszać i przełożyć do salaterki lub słoika. Po ostudzeniu włożyć do lodówki
Kocham..lubię..gotuję..imprezy. Jeśli ktoś lubi paprykę konserwową i śledzie to takie połączenie z pewnością mu posmakuje. U mnie w domu posmakowało bardzo! Składniki: * 3 płaty śledziowe a'la matias * 4 - 5 łyżek pokrojonej w kostkę papryki konserwowej * 1 średniej wielkości cebula * 1/5 szklanki oleju * 1/5 szklanki octu Płaty śledziowe opłukałam i namoczyłam na 3 godziny, odlałam wodę(...)dolałam olej i ocet. Dodałam następnie pokrojone płaty i delikatnie wymieszałam. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na dobę. Kilkakrotnie pomieszałam śledzie z marynatą, jeśli sobie przypomniałam :) Po tym czasie śledzie już naszły smakami i zalewą. Notatki: * octu dodać wg.swojego smaku, można mniej lub więcej. Jeśli mniej to dolać odrobinę więcej oleju. * moja papryka konserwowa była słodko - kwaśna, nie miałam
Pieprzyć z Fantazjąbardzo lubię! Śledź w koprze Składniki: 350 g solonych śledzi 4 czubate łyżki świeżego kopru 3 goździki 4 nasiona angielskiego ziela 200 ml wody 100 ml octu 6 łyżek cukru sól do smaku Śledzie namocz w zimnej wodzie. Podczas moczenia zmień wodę kilka razy. Wlej wodę i ocet do garnka. Dodaj przyprawy i cukier, zagotuj. Ostudź zaparawę. Pokrój śledzie
codojedzeniaszczypior Sposób wykonania: Śledzie moczymy w wodzie około 3-4 godzin. Następnie odcedzamy, suszymy i kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Śledzie, cebulę, ziele angielskie wrzucamy do słoika. Dodajemy ocet i zalewamy olejem (powinno go być tyle aby zakrył śledzie). Słoik odkładamy do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem posypujemy świeżo skrojonym szczypiorkiem
Qchnia po prostuprzed przykrymi skutkami przejedzenia i kupieniu Espumisanu Max -wyrobu medycznego CE, który skutecznie zmniejsza uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. ŚLEDZIE W SOSIE ŻURAWINOWYM Składniki: 6 płatów śledzi marynowanych w occie 400 g śmietany 18% 3 łyżki konfitury żurawinowej do mięs gałązka rozmarynu sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Do śmietany dodajemy sól, pieprz
Bon appetit mon amiestronie Kwestia Smaku zaciekawił mnie sposób na śledzia z przyprawą curry, cebulką i ogórkiem konserwowym więc nie czekając zbyt długo również takie śledzie przygotowałam. Nie za bardzo lubię takie śledzie tylko moczone, więc najpierw przygotowałam śledzie tak jak zawsze - mocząc je w wodzie z octem, który lekko je zamarynował. Resztę zrobiłam zgodnie z przepisem :) Składniki: 250 g filetów śledziowych(...)filety) 1 szklanka wody 1/3 szklanki octu Dodatkowo: 1 szalotka lub 1/4 dużej cebuli 1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych 1/2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki oleju Przygotowanie: Filety śledziowe pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Wodę wymieszać z octem i zalać pokrojone śledzie. Moczyć około 3 godziny aż śledzie zbieleją
Kocham..lubię..gotuję..