bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu(...)pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje. Na dnie dużej formy żaroodpornej rozprowadzić sos beszamelowy. Ułożyć płaty makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Bulliorisotto w każdym wydaniu! ZOBACZ Składniki: /2 porcje/ ok.180 g ryżu Carnaroli mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych/bez skorupki/+do dekoracji ok. 800 ml domowego bulionu warzywnego sól, pieprz/do smaku oraz 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła Wykonanie: -Pistacje(...)chochelką gorący bulion mieszając tylko od czasu do czasu. -Kiedy ryż będzie ugotowany /al dente/ garnek zdjąć z ognia. Risotto doprawić do smaku, dodać starty ser i masło. -Energicznie wymieszać , przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut. -Gotowe risotto przełożyć na talerze , ozdobić orzeszkami
Zakamarki mojej kuchnibolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu(...)pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje. Na dnie dużej formy żaroodpornej rozprowadzić sos beszamelowy. Ułożyć płaty makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Bulliowaniliowy lub śmietankowy, 1 łyżka kaszy manny, 1 kostka masła (250g), Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem (ok. 5 minut), po tym czasie partiami dodawać ser. Następnie dodać budyń, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód(...)dociskając do formy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 30 minut. Boków tortownicy nie smarujemy ani nie wykładamy papierem do pieczenia. Polewa: sok z połowy cytryny, 1/2 tabliczki białej czekolady, 10 ml śmietanki 30%, Śmietankę podgrzewamy razem z sokiem z cytryny, dodajemy czekoladę i mieszamy. Wylewamy na sernik. Dodatkowo możemy zetrzeć skórkę z cytryny
Delicious Titbitsmango 24. Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego 25. Zdrowe trufle Snickers bez cukru 26. Trufle dyniowo-orzechowe z kokosem 27. Żelki z mango 28. Żytnie tosty francuskie z serem i szynką 29. Placki z cukinii z mozzarellą 30. Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano 31. Słodka sałatka z kurczakiem i ryżem 32. Sałatka ryżowa z dynią i kurczakiem(...)komosą ryżową i kalarepą 43. Tymiankowe placki cukiniowe 44. Żytnie placuszki z jabłkami 45. Placki z mango 46. Chipsy ze szpinaku 47. Sorbet z winogron 48. Przekąska z białej rzodkwi z farszem z groszku 49. Placki z kaszy jaglanej z łososiem i jogurtem 50. Chrupki z ciecierzycy 51. Pasta z pieczonej papryki i masła orzechowego 52. Jaglane
Be Fit Be Strongsmakowała polska kolacja, na którą przygotowaliśmy żurek, głowne danie: ziemniaki młode, kotlet z kurczaka, mizera (w wersji wege jajko sadzone, w wersji wegan kiełbaska z tofu) i naleśniki z serem. Na prezentacji tańczyliśmy poloneza z osobami z innych krajów (i jak na pierwszy raz poszło im super! :)), mieliśmy sękacz, który wszystkich najpierw zadziwił, a potem zachwycił i przychodzili po dokładkę(...)sumie za każdym razem, oprócz pierwszego, było w porządku! Uwielbiam patrzeć na chmury! Widok z okna mojego pokoju Zdjęcia zrobione jakoś po godzinie 22:00. Taaak. Poczytajcie o zjawisku "białej nocy" w Norwegii. Przez nie po powrocie do Polski byłam ciągle śpiąca i najpóźniej o 22:00 leżałam w łóżku :x (teraz znów zasypiam po północy :D) P.S. C zęsto
breakfast of dreamsmałym ogniu przez kilka minut tak, aby stała się nieco lepka i lekko przyrumieniona. Po 5 minutach lekko ją solimy oraz dodajemy szczyptę mielonego pieprzu i dolewamy kieliszek białego wina lub whiskey (można pominąć alkohol) i dusimy jeszcze ok. 5 min. Przekładamy cebulę do miski, a naczynie w którym ją smażyliście idealnie nada się do smażenia kurczaka, ponieważ zostało(...)SOS/ZALEWA (5 min): do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, szczyptę soli i pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej i mieszamy masę do połączenia składników. Dodajemy starty na grubych oczkach ser oraz posiekaną natkę pietruszki, całość jeszcze raz delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. 5. PIEKARNIK: można już ustawić go na 180 stopni, opcja góra i dół. 6. WAŁKOWANIE
Nerds Kitchensię ponieść rozpieszczającym zmysły kombinacji smaków a Walentynki potraktować jako zasłużony cheat day … … i przypomnieć sobie jak smakują lody, desery, bita śmietana, ciasto francuskie, pieczywo pszenne czy ser Nie masz pomysłu jak rozkosznie i pysznie spędzić Walentynki? Skorzystaj z moich propozycji <3 W rozkosznym menu znajdziesz: Płatki owsiane z truskawkami, awokado, chia i innymi chrupiącymi dodatkami Tosty(...)Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki z mleczkiem kokosowym i białą czekoladą Pobierz PDF z przepisami na Walentynki 2018 Walentynki 2018 by Eat Me Fit Me PDF z przepisami A może skusisz się na studzące zmysły lody z solonym karmelem
Eat me! Fit me!Listopad mnie już przygnębia, ciągle szaro i tak nijako, sezon na depresję trwa w najlepsze. Już chyba wolę płaty białego puchu na trawnikach, żeby nie zwariować przywołuję wiosnę na talerzu ! Czy jesień zawsze musi kojarzyć się z dynią i treściwymi mięsami ? Oczywiście ma swoje prawa i nic tego nie zmieni. Pomysł przyszedł sam gdy podjęłam wyzwanie z marką(...)Będzie zaskakująco! Składniki: ½ opakowania spaghetti Lubella Zielone pesto: 1 pęczek świeżej bazylii 100 ml dobrej jakości oliwy z bazylią 2 ząbki czosnku 5 dag orzeszków piniowych 2 łyżki startego sera grana padano 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Kilka jajek od „szczęśliwych kurek” Listki bazylii do posypania Płatki chili do posypania Sól morska do smaku Przygotowanie: Zielone pesto: Orzeszki piniowe
Wanilia i Kardamonserka ricotta, mascarpone lub tłustego, drobno zmielonego twarożku 50 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach, ja dałam mielony 2 łyżki wytrawnego białego wina (lub 1 łyżka octu winnego i 1 łyżka wody) pieprz, sól, pieprz ziołowy , majeranek, papryka słodka lub ostra do smaku dodałam jeszcze 1 łyżeczkę cukru, bo miałam dość kwaśną kapustę(...)razem podsmażamy. Dodajemy wino (lub ocet winny i wodę) i dusimy pod przykryciem 4-5 minut. Zestawiamy, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimną mieszankę cebuli, kapusty i boczku łączymy z serem, dobrze mieszamy, przyprawiamy. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki 8-10 cm średnicy, każdy smarujemy lekko za pomocą pędzelka wodą i lepimy. Na krążek kładziemy łyżkę farszu, przykrywamy
Kuchnia PrezydentowejZapiekanki wszelkiego rodzaju są moją słabością, szczególnie te z dużą ilością sosu. Dziś proponuję wersję wiosenną bo ze szparagami, cukinią i młodymi ziemniakami, zapieczonymi w szybkim
karmelowyCzasem tęsknię za białą mąką, tymi tartami i innymi kruchymi spodami… zawsze wtedy szukam dozwolonych na nie przepisów, ale z reguły szybko o nich zapominam – odstawiam na bok, bo nie mam wszystkich składników do ich zrobienia. Ale ostatnio dostałam od koleżanki mąkę konopną – i okazało się, że zachomikowane przepisy czasami się przydają! ;) Odgrzebałam gdzieś ten przepis na tartę i dzień(...)jajko Szczypta soli ½ kg pieczarek 2 średnie cebule 250g boczku 200g chorizo 1 szklanka mleka kokosowego 2 jajka Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania Przygotowanie: Mąkę konopną i kokosową ugniatamy ręcznie z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciastem wykładamy foremkę do tarty i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło – na około
Jak gotować i nie zwariowaćopakowanie )- ale również świetnie sprawdzą się tutaj rurki, kolanka, łazanki - 20 dag kiełbasy jałowcowej ( lub innej mocno wędzonej ) - 1 papryka - 5 dużych pieczarek - 1 średni por ( biała część i ok. 4 cm zielonej ) - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - sól do smaku W garnku zagotować wodę na makaron. Jak się zagotuje ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Następnie: kiełbasę pokroić(...)słona i oddaje część soli do dania). Wymieszać z ugotowanym makaronem. Wyłączyć ogień. Przykryć i odczekać ok 5 minut, żeby makaron przeszedł aromatem dodatków. Można posypać startym żółtym serem. Podawać ciepłe. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 kg ziemniaków, 500 g pasternaku, biała rzepa – około 200 g, 400 g marchewki – ja użyłam purpurowej, 600 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka rozmarynu, 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą, chilli, sól, cukier, oliwa lub inny(...)zapiekania. Doprawić solą, pieprzem z kolendrą, chilli. Wlać około 100 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Zapiekankę można posypać tartym serem i zapiec. zastawa
królestwo garówwiększych producentów winogron a oazy w okolicach Taszkientu, Bagizagan i Samarkandy nadają się na winnice przeznaczone pod produkcję wina. Lokalnym szczepem jest Soyaki, z którego robi się wino musujące. Białe i czerwone wina wyrabia się z gruzińskich, azerskich i włoskich odmian typu Saperavi, Rkatsiteli, Muskat, Bayan-shirei czy Aleatico. Kiedy będziemy na pustyni typowym pairingiem będzie wódka. Jest też miejscowe(...)Jedwabny Szlak. Historycznie były to raczej walczące ze sobą miasta-państwa, więc pomiędzy różnymi regionami są spore różnice językowe i kulinarne. Na wschodnich pustyniach je się kurut, czuli suszony ser. Można spotkać tu też kefir z mleka wielbłąda. Koczownicy uwielbiają słodycze, mięso i wódkę. Do herbaty podaje się okrągłe kostki cukru, który trzyma się pod policzkiem, kiedy pijemy herbatę
Ugotowane pozamiatane