Masa serowa: 300g ricotty (można zastąpić mielonym twarogiem) 3 łyżki masła z pistacji i orzechów nerkowca 5 łyżek cukru pudru Wierzch: 400 ml śmietanki 30-36% 60g białej czekolady Opcjonalnie do dekoracji: 20g solonych pistacji (drobno posiekanych) Czekoladę (ze śmietanką) rozpuścić w kąpieli wodnej. (Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić(...)formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i rozsmarować na masie z sera. Sernik udekorować wg uznania. Przed podaniem lekko schłodzić
Di gotujebiałego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kremowego ciemnego octu balsamicznego płatki chili sól, pieprz do smaku 1. Płatki żelatyny namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody lub w białego wina, zostawić na 10 minut, żeby napęczniała. Wino lekko podgrzać, jak tylko zacznie parować natychmiast zdjąć z ognia i rozpuścić napęczniałą żelatynę, mieszając wystudzić i wlać do woreczków na lód(...)Wymieszać szynkę z cykorią. Plastry camemberta pokroić na 2 lub 3 części - wielkości mniej więcej galaretek winnych, ułożyć na cykorii i szynce. na każdym kawałku sera położyć kostkę winną, ewentualnie jeszcze kilka rozłożyć na sałatce. 3. Sałatki już nie mieszamy (galaretki winne są bardzo delikatne), ale doprawiamy całość posypując solą, pieprzem, płatkami chili i skrapiając octem winnym, oliwą z oliwek
Kuchnia Prezydentowejzałącznik do zaproszenia, powiedzmy, że na zachętę ;) Samo menu nie jest specjalnie skomplikowane ale różnorodne. Dwa napoje idealne na upały – mrożona herbata i mocno owocowa, pomarańczowo-cytrynowa sangria na białym winie Pinot Grigio . Herbata podana w dzbanie, sangria z workiem lodu – w szklanym słoju z kranikiem. Słój poza sezonem letnim służy nam jako dyspenser do wody. Do kompletu truskawkowa wódka(...)jest ciekawym urozmaiceniem i soczystym dodatkiem do wieprzowiny. Koreczki z polskich, suszonych kabanosów w czasie upału spokojnie wytrzymają na stole kilka godzin, jeśli tylko nie zostaną wcześniej zjedzone. Przełożone serem i winogronami wyglądają elegancko i smakują obłędnie. Na koniec imprezy tort, bo jak mówiła Julia Child „przyjęcie bez tortu to tylko spotkanie”. Tort to naked cake zbudowany z czterech warstw
Karo in the KitchenPoliczki z jelenia konfitowane w tłuszczu gęsim, pieróg biłgorajski, demi glace z kaczki z gorzką czekoladą, młoda marchew, groszek cukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, brownie Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, ciasto marchewkowe O tej restauracji Północ-Południe możecie przeczytać także tutaj. Oberża(...)dobre jedzenie. Do syta. Porcje zdecydowanie dla głodnych gości. Jako, że jedliśmy przystawkę, danie główne i deser, to nie podołaliśmy jednak hasłu tej edycji Festiwalu #szanujjedzenie. Tarta, choć z serem kozim, za którym nie przepadam, była bardzo smaczna. Zupa także. Duży plus za domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą
Kucharzycaszpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy(...)barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe
Kulinarne przygody Gatityroztopione masło. Miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać zmiksowaną zawartość, wyrównać i dobrze docisnąć. Zostawić w lodówce na 30 minut. masa serowa: Ser zmiksować ze śmietaną. Dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie cukier, mąkę i na końcu sok z cytryny. Miksować tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy masę i sernik „upadnie(...)wierzch ma być słodki można dodać go niego więcej. Śmietaną smarujemy równomiernie wierzch sernika i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 15 minut aż śmietana się zetnie tworząc różną, białą warstwę. Sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kroić po wystygnięciu
Pyry na Gazbrie, czy camembert, ale nadaje się równie dobrze do mięs i do każdej wędliny. Chociaż tak aromatyczny i wręcz zaskakujący swoim smakiem, absolutnie nie tłumi smaku mięsa ani serów, a łyżka dodana do sosu pieczeniowego czy serowego sosu nada mu niezwykle oryginalnego charakteru. Polecam Wam mój chutney, tym bardziej, że zrobicie go w 20 minut. Notabene ja staram się(...)mnie kukurydziany) 1 ząbek czosnku kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego 1 mała papryczka chili sok z jednej pomarańczy 4 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 40-50 ml białego octu winnego 1 łyżka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Cebulę obieram, kroję w kostkę, poddusić i zeszklić na oleju, dorzucić drobno posiekany czosnek i imbir, poddusić
Kuchnia Prezydentowejsmaki czynią eksplozję w ustach,działamy!Co nam jest potrzebne:-filet z czerniaka-oliwa-masło-suszone borowiki-szafran-pieprz, sól, tymianek, oregano, mięta cytrynowa-ryż arborio-wino białe półwytrawne-parmezanGrzyby zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i nie wylewamy wywaru.Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut.Wrzucamy na patelnię ryż, zostawiamy na średnim ogniu(...)się bulionem-ja zawsze mam zamrożony, wcześniej przygotowany bulion. I tak samo jak z winem i wywarem czekamy, aż ryż zmięknie.Gotowy ryż odstawiamy dodajemy solidną porcję masła i sera - energicznie mieszamy. Posypujemy szafranem. Mieszamy.Rybę nacieramy oliwą, solą, tymiankiem, oregano i miętą. Smażymy na patelni grillowej.Gotowe
BaRepasjedzeniowej i lodówki, no i braku pomysłu na obiad. składniki (na 3 osoby)15 - 16 muszli z makaronu250 g szpinaku100 g wędzonego boczku1 jajko120 ml śmietanyok 20 g sera typu parmezan, startego + trochę do posypania wierzchuew 2 łyżki twarożkusólpieprzpuszka pokrojonych pomidorów2 - 3 łyżki oliwy z oliwekprzygotowanieMakaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć(...)patelni. W misce wymieszać szpinak, smażony boczek, jajko, śmietanę, parmezan. Dodać sól i pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić 1 - 2 łyżkami jakiegokolwiek białego serka. Na dno naczynia do zapiekania wylać pomidory z sokiem. Posolić , popieprzyć , można posypać ziołami. polać oliwą. Muszle wypełniać nadzieniem i układać obok siebie. Wstawić, bez przykrywania, do piekarnika nagrzanego
Stare GaryClassico Riserva DOCG 2009 ; (Sangiovese 95%, Colorino 5%) wino to dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Nos jest subtelny, złożony dominują czerwone owoce, suszone kwiaty i biały pieprz. Wino jest skoncentrowane posiada dobrą strukturę i złożoność, na podniebieniu jest efektowne i długie. Beczka jest nieagresywna. Klasyka gatunku. ARTIMINO – Artimino (Prato); Położona zaledwie 20 km od Florencji posiadłość(...)ustach jest mięsiste i pełne. Garbniki są miękkie i przyjemne. Oprócz win niekwestionowaną gwiazdą tego dnia był słynny Parmigiano Reggiano. Ten wyrabiany od XI wieku początkowo przez benedyktyńskich zakonników ser jest produktem certyfikowanym oznaczeniem Chroniona Nazwa Pochodzenia (PDO). Oznacza to, że jego cechy wyróżniające go pośród innych serów, oraz miejsce pochodzenia są gwarantowane przez system unijnych norm, chroniących zarówno producentów
królestwo garówNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ziół prowansalskich ząbek drobno posiekanego czosnku szczypta soli szczypta pieprzu garść sałaty czerwona papryka garść kawałków sera parmezan sos musztardowo-miodowy: 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek Przepis 1 Pierś z kurczaka oczyszczamy i filetujemy na 2-3 porcje - w taki sam sposób(...)oznacza, że się nagrzała. Na tak rozgrzaną patelnię wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na dość dużym ogniu - po kilka minut z jednej strony. Kiedy kawałki kurczaka na brzegach będą białe-usmażone, przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy podobną długość czasu, jak na pierwszej stronie. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy mięso na 5 minut na patelni - musimy pozwolić, aby mięso
Kuchnia Bazyliiskładniki na sos mięsny: ok. 1000 g mięsa, mielonego 1 puszka pomidorów, krojonych 1 marchewka 1 cebula ok. 2-3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku ok. 100 ml białego wina, wytrawnego sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie ostra papryka wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Selera siekamy. Na patelni(...)oraz pieprzem i dusimy jeszcze ok. 15 min. składniki na sos beszamelowy: 1000 ml mleka 120 g mąki pszennej 80 g masła sól, gałka muszkatołowa dodatkowo: ok. 200 g sera żółtego (parmezan, grana padano lub innego ulubionego do zapiekania) wykonanie: W mleku dokładnie mieszamy mąkę. Wstawiamy na ogień, dodajemy masło. Doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową. Gotujemy cały czas mieszając
Domowy Smak Jedzeniajeszcze ;) Makaron ze szparagami i gorgonzolą ( dla 5 osób ) 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 pęczek szparagów zielonych 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju 100 gram gorgonzoli pół szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki śmietany 12% Na początek wstawiłam duży garnek z wodą na makaron. Gdy się zagotowała włożyłam do niej makaron i gotowałam go 7 minut. W międzyczasie(...)robić sos. Do podgrzanego oleju dodałam czosnek i cebulę i je podsmażyłam, po chwili dodałam szparagi całość wymieszałam, dodałam wino i zakryłam pokrywką patelnię. Odczekałam dwie minuty, wrzuciłam pokruszony ser do szparagów i zamieszałam całość. Do miseczki przełożyłam śmietanę, dodałam do niej 2 łyżki wody spod makaronu i zahartowałam śmietanę, dodałam do szparagów i zamieszałam. Odcedziłam makaron dodałam do sosu
Kuchnia na wzgórzutzatziki z twarogiem. Smak sosu tzatziki można wzbogacić dodając do niego pokruszoną fetę i posiekane listki świeżej mięty. Należy jednak pamiętać, że skoro feta to rodzaj dość słonego sera, doprawiamy tzatziki z uwagą, aby dip nie wyszedł zbyt słony. Sałatka tzatziki. Sałatka z sosem tzatziki to nie lada gratka dla smakoszy tegoż właśnie dipu greckiego. Pyszny grecki dip będzie idealny(...)zrobić tzatziki Oto składniki na domowe tzatziki SKŁADNIKI : 350g naturalnego jogurtu greckiego 3 świeże, długie ogórki sałatkowe 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 płaska łyżeczka soli morskiej mielony, biały pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego koperku (bez łodyżek) 3 listki świeżej mięty, drobno posiekane 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka soku z cytryny Przepis na sos tzatziki PRZYGOTOWANIE: Krok
Moja Książka Kucharska