ser biały - 9461 przepisów (strona:498/631)

Muszle z łososiem 144

Danie z kuchni włoskiej.  Składniki 250 g makaronu conchiglie (muszle) 400 g fileta ze świeżego łososia 3 pomidory z puszki pół szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią sól   Przygotowanie   Szafran zaparzyłem podgrzanym winem(...)śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle, każdą napełniłem nadzieniem z łososia. Posypałem parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C, aż cały ser się rozpuścił

R'n'G Kitchen
Smażone tosty sezamowe z pastą surimi 144

Paluszki surimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też past. Dziś mam dla Was przepis na chrupiące tosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią(...)pieczywo pszenne – 4 szt* białko – 2 szt* sezam – 80 g* olej Kujawski czosnkowy – 125 mlPASTA:* paluszki krabowe(surimi) – 200 g* cebula – 1 szt* ser cheddar – 3 łyżki* jajko – 1 szt* sól – 1 szczypta* pieprz – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pieczywo smarujemy z dwóch stron białkiem i obtaczamy w sezamie.PASTA:Paluszki krabowe mielimy.Mieszamy

Ostra na Słodko
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 168

mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:) Aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem przepis na 4 porcje Składniki: 1 mała główka białego lub zielonego kalafiora 2 łyżki miałkiej soli morskiej 450 g cime di rapa, liści mlecza, rzepy, buraka, czerwonej botwiny (u mnie jeden duży pęczek botwiny) 50 g anchois 2/3 szklanki oliwy(...)czarnych oliwek, wydrylowanych 340 g orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi (czyli duże "muszle ślimaka":)) gruboziarnista sól morska do gotowania makaronu 1 szklanka świeżo startego sera pecorino 1 szklanka świeżych okruchów chleba, obsmażonych w 1/4 szklanki oliwy extra virgin Przygotowanie: Oczyść kalafiora i umieść całą główkę w garnku. Zalej wrzątkiem, aby woda przykryła kalafiora w 3/4, dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 154

Odmian risotta jest mnóstwo: z warzywami, owocami, serem, ziołami i owocami morza. Jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu; 20 minut i mamy gotową kolację) Dziś wybrałam risotto z owocami morza, mające szczególne miejsce w menu moich córek! Powiedzmy, że za piękną krewetkę mogłyby się nawet pobić) he he Do tego risotta używam wyłącznie świeżych, kupionych na miejscowym rybnym targu(...)próbowałam mrożonych, ale niestety smak był nie ten.  Jeśli więc, będziecie mieć możliwość zakupienia świeżych owoców morza, to bardzo polecam. Do tego pysznego i delikatnego risotta polecam  białe, półwytrawne wino Celebro Spain , o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku. ( click ) Przepis na risotto. zaczerpnęłam  z książki “Il Cucchiaio d’Argento”. Bardzo

Mia Cucina Sofieta
SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI 124

rodzaj sernika. Uwielbiam nutellę, w połączeniu z sernikiem smakuje wybornie.    SKŁADNIKI Spód: 200g ciasteczek orzechowych, ½ szkl. orzechów laskowych, ok. 100 g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 700 g sera twarogowego na sernik, 4 jajka, ½ szkl. cukru, 1budyń waniliowy, 150 g nutelli, olejek waniliowy, 2 łyżki oleju, 1 łyżka śmietany 12% Polewa: 3 łyżki nutelli, 2 łyżki mleka Dodatkowo: orzechy(...)twaróg, olej i śmietanę, a na końcu budyń w proszku. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy nutellę, do drugiej olejek waniliowy. Na masę ciasteczkową wykładamy 4 łyżki białej masy, następnie ciemnej i tak do skończenia składników. Pieczemy ok. 50- 55 min.w 180 stopniach. Wystudzony sernik polewamy polewą: nutellę przekładamy do rondelka i podgrzewamy razem z mlekiem, do połączenia

słodki bratek
Makaron chiński ze szpinakiem i fetą 201

Pewnego dnia w sklepie ze zdrową żywnością znalazłam makaron chiński. Byłam pewna, ze to makaron ryżowy gdyż był biały - prawie przeźroczysty. Gdy postanowiłam go przyrządzić i wzięłam do ręki, wczytałam się w skład i okazało się, że nie jest to makaron zrobiony z ryżu tylko z grochu i fasoli mung. Byłam pozytywnie zaskoczona ponieważ nie wiedziałam, że takie makarony istnieją(...)znacznie wzrasta i staje się jędrny co podnosi walory smakowe potrawy. Przygotowuje się go ekspresowo zalewając wrzątkiem. Po 3 minutach jest gotowy. Wystarczy zblanszować do niego jakieś warzywa, dodać sera feta, koziego lub tofu i danie gotowe :) Makarony wytwarzane z nasion roślin strączkowych można najczęściej kupić w formie cienkich nitek, które nie wymagają gotowania. Są produktem ekspresowym i bardzo wygodnym

Pyza i Surówka
Letnia sałatka z arbuzem, fetą, bazylią i sosem chilli 236

dziko. Uprawia się go w wielu rejonach świata o cieplejszym klimacie. Owocem arbuza jest jagoda o słodkim, zwykle ciemnoczerwonym lub różowym miąższu, ale spotkać można też owoce żółte i białe. Tym, którzy nie lubią wydłubywać pestek z arbuza, polecam odmiany beznasienne, bo i takie istnieją. Miąższ arbuza zawiera ponad 90 proc. wody, dzięki czemu dobrze gasi pragnienie. W dzień taki(...)sosem chilii. Mam nadzieję, że dobrze wyważone smaki tej sałatki przypadną Wam do gustu. Składniki (na 2 duże porcje): 1/2 niezbyt dużego arbuza (wolę tego bez pestek) 300 g sera feta 20-25 liści bazylii słodki sos chilli Sposób przygotowania: Miąższ arbuza pokroić w niedużą kostkę, dodać pokrojoną w kostkę fetę i drobno posiekaną bazylię. Wierzch sałatki skropić słodkim sosem

W SMAK
Białe kiełbaski po francusku 140

cieście francuskim! Super proste i super pyszne :) Jesteście gotowi na tą smakowitą podróż po autostradzie podniebienia?! :) No to zapinamy pasy i jedziemy! Co Nam trzeba: - 0,8 kg białej kiełbasy (najlepiej mniejsze kiełbaski) - kminek (wedle uznania bo nie każdy lubi) - 1 opakowanie ciasta francuskiego (osobiście polecam produkt z "Biedronki") - smalec lub inny tłuszcz lub papier do pieczenia (do wyłożenia naczynia(...)również ponacinać. Smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem lub wykładamy papier do pieczenia. Wkładamy do naczynia kiełbaski i pieczemy w 190 stopniach ok. 20-30min. Można udekorować potrawę posypując startym serem żółtym. Doskonale smakuje również z ketchupem. PYCHOTA

upichcona
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 249

latach 50. piekli własny chleb z mąki pszennej lub jęczmiennej, którą mielili w lokalnym młynie. Czerstwego chleba nie wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę ( xinochontros ), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące(...)bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto ). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek. Co więcej jadali warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażan faszerowany kurczakiem 170

niezbyt dietetycznym burrito i pszennym pieczywie, w końcu nadszedł czas na prawdziwie lekki i zdrowy przepis. Z połaczenia warzyw, białego mięsa i naturalnego brązowego ryżu zawsze wychodzi zdrowy i syty posiłek :) Początkowo miała to być cukinia, ale w sklepie wszystkie były jakieś małe i nienadające się do nafaszerowania więc ostatecznie zdecydowałam się na bakłażan. I był to bardzo dobry wybór(...)papryki - 1 średnia cebula - 1 papryczka chili - 1 ząbek czosnku - 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek do smażenia - tarty ser mozzarella (opcjonalnie) - 4 plasterki pomidora Zacząć od przygotowania bakłażana. Warzywo przekroić wzdłuż na pół po czym za pomocą łyżki usunąć część miąższu tak żeby na brzegach zostało około

Zgrabne Gotowanie
Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami 119

odnieść wrażenie, że te bułeczki to raczej będą „kupesiku” warte, niż będą się nadawać do jedzenia. Jednak zaufajcie mi i zobaczycie, że będzie dobrze. Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami i serem Dzień wcześniej kandyzujemy pomarańcze. Potrzebujemy: 3 pomarańcze 3 szklanki cukru 5 szklanek wody spory rondel. Pomarańcze szorujemy we wrzątku. Ucinamy końcówki i kroimy na plastry o grubości 5 mm. Oczywiście(...)plastry pomarańczy i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałki. Trzymamy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Pewnie myślicie, że dostałam zapaści umysłowej, bo zostawiłam białą część skórki i gorycz nam twarz wykręci i będzie fu. Otóż nie. Nie ma ani odrobiny goryczy. Przypominam, że zatwierdził to Najcierpliwszy, a to jest francuski piesek, jeśli chodzi

ladykitchen
KASZA BULGUR Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM 152

porcje ) * kasza bulgur – ok. 250 g * pierś z kurczaka – 200 g * suszone pomidory – 1 garstka * świeże pomidory – 3 szt * czosnek – 2-3 ząbki * cebula biała duża – 1 szt * passata pomidorowa – ok. 200 ml * sól, pieprz, papryka ostra, cukier * oliwa z oliwek * feta SPOSÓB PRZRZĄDENIA: Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną drobno cebulę oraz(...)się gęsty i zredukowany. Po ok. 15 minutach doprawiamy do smaku sola, pieprzem, szczyptą cukru oraz ostrą papryką. Wrzucamy urogowaną kaszę bulgur, mieszamy, podajemy na gorąco! Feta lub ulubiony ser pleśniowy świetnie komponują się z całością

Ostra na Słodko
Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami 191

sody 3 jajka klasy M Na krem: 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietanki 30% 1 cytryna Dodatkowo: podchmielone wisienki zakroczymskie do nabycia w Smak Market biały lukier  Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą Smak Market   Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i całą przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy(...)stopni piekarniku na środkowym poziomie (grzanie dół) przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Do miski przekładamy 500 g sera mascarpone, wyciskamy sok z 1 cytryny, dodajemy cukier puder i wstępnie miksujemy. Następnie dolewamy śmietankę 30% (schłodzoną) i miksujemy do połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu. Gdy piernik całkiem ostygnie kroimy

Słodkie okruszki
Seromakowiec na kruchym spodzie 182

trzeba dać obciążenie. Nie mniej jednak wyszło całkiem super :). MASA MAKOWA Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową. MASA SERNIKOWA: 1 kg sera mielonego twarogowego 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szklanka rodzynek szklanka cukru 3 łyżki cukru waniliowego (tak, można taki kupić i to bez problemu w markecie) PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki(...)zmieszałam z masą serową.  Potem pozostało już tylko pieczenie. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 60-70 minut. Użyłam gotowego białego lukru, a kolor zielony uzyskałam dodając do niego czubata łyżkę "BCAA + G-Max". Nie miałam barwnika więc podebrałam odzywkę od męża

ClauditteMissCooking