kremu, a nie suchej papki dla chomików. 1. Żółtka, awokado, zielony groszek – żółtka łączymy z awokado, groszkiem i jogurtem. Blendujemy na gładką masę. Można dodać koperku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładamy farsz. Dajemy po kilka kulek groszku. 2. Żółtka, wędzony łosoś, serek philadelfia, skórka z cytryny, koperek. Odkładamy kilka gałązek koperku i kilka kawałków łososia(...)żółtka, fetę i drobno pokrojone zioła blendujemy. Doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony ogórek. 4. Żółtka, serek topiony, szczypiorek, szynka konserwowa – wszystko razem mieszamy i nakładamy do jajka. 5. Żółtka, ser żółty, szczypiorek, szprotki – tak jak wcześniej połączyć wszystko, doprawić i nałożyć do jajek. 6. Żółtka, serek kanapkowy, kindziuk, drobno pokrojona gruszka, szczypiorek – metoda postępowania jak wyżej. 7. Żółtka, pieczarki podsmażone
ladykitchenSezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pysznych deserów nigdy dość a jak jest to sernik na zimno to ulegam pokusie i robię a potem zjadam. Trzeba więcej się wtedy ruszać i spalać
Moje Małe Czarowaniesobie ten przepis. Polecam Wam także inne przepisy: – makaron bolognese – Makaron z szynką parmeńską – Caccio e peppe – rzymski makaron – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – Canneloni ze szpinakiem – Makaron ze szparagami – Lasagne (lasagne bolognese) – domowy makaron – Makaron carbonara RAVIOLI(...)takiej ilości zostanie Ci prawie połowa ciasta po ulepieniu ravioli. Możesz zatem zrobić 2 porcje nadzienia lub z pozostałego ciasta zrobić domowy makaron. Polecam Składniki ravioli: – 250 g sera ricotta – 100 g tartego parmezanu + parmezan do podania – sól, pieprz – 6-8 łyżek masła – 2 łyżki bułki tartej Sprzęty: *maszynka do makaronu – opcjonalnie ciasto można
nietylkopasta.plgarach i nie zdążył się do końca przygotować ;)) – witał gości w spodniach w kant (no cóż, że rozmiar nie ten – innych w lumpeksie nie mieli), białym podkoszulku, a na nim biała koszula z krótkim rękawem i krawatem. Obowiązkowo na nogach mieliśmy kapcie rodem z PRL (koniecznie z podbiciem na pięcie;) !) Ale od początku. Najważniejszy jest wystrój mieszkania. Warto(...)kratę, chodniczki, aluminiowe sztućce, stare prl-owskie talerzyki, szklanki w metalowych koszyczkach czy literatki (lub musztardówki). Nie brakowało balonów, koniecznie wiązanych po 3 oraz serpentyn Nie zapomnijcie też o białym wykrochmalonym obrusie! A na nim wazon z goździkami. To podstawa imprez z tamtych lat. Do tego odpowiednia zastawa i klimat na stole już mamy A jeżeli jesteśmy już przy
CookYourselfpodczas naszej wycieczki na Cypr jakoś nie było okazji. „Piekielne” krewetki Składniki: - 250 g krewetek bez pancerza - 5 ząbków czosnku - kilka suszonych papryczek piri-piri - pół szklanki białego wina (wytrawnego) - kilka listków pietruszki - 3 łyżka masła Krewetki rozmrażamy w letniej wodzie, następnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy krewetki. W międzyczasie siekamy ząbki czosnku(...)winem i dusimy do momentu odparowania wina i zgęstnienia naszego sosu. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę masła. Składniki do bagietki: - 2 średniej wielkości bagietki - 1 łyżka masła - ser mozzarella - 1 ząbek czosnku - przyprawy (majeranek, kminek mielony) Masło rozdrabniamy z posiekanym wcześniej czosnkiem i przyprawami. Bagietki kroimy na małe kromeczki, następnie smarujemy je cienką warstwą naszego masła. Całość posypujemy
Związek na patelnikratę, chodniczki, aluminiowe sztućce, stare prl-owskie talerzyki, szklanki w metalowych koszyczkach czy literatki (lub musztardówki). Nie brakowało balonów, koniecznie wiązanych po 3 oraz serpentyn Nie zapomnijcie też o białym wykrochmalonym obrusie! A na nim wazon z goździkami. To podstawa imprez z tamtych lat. Do tego odpowiednia zastawa i klimat na stole już mamy A jeżeli jesteśmy już przy(...)przysmakami była zimna płyta (a na niej kiełbasa, pasztet, kaszanka i wędlina), ogórki kiszone, śledzik (rolmopsy, w oleju, w occie), smalec, jajka z majonezem i zielonym groszkiem, koreczki z sera żółtego, korniszonów i kiełbaski, domowe pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się bez ciepłych dań
CookYourselfpodzielone na mięsne i bezmięsne, gdyż zazwyczaj gotuję większe porcje na 2-3 dni. W wersji bez mięsa zawsze staram się, aby wstępowało białko w postaci strączków lub różnych serów np. fety. W ten sposób mój posiłek jest pełnowartościowy i dłużej syci. W moim curry tym razem wylądował szpinak, fasolka szparagowa i pomidory, a smak złagodziło mleczko kokosowe(...)użyć tej ze słoika lub z puszki. Składniki na 4 porcji: 200g ryżu basmati 350g suchej cieciorki 0,5kg żółtej fasolki szparagowej 500g szpinaku baby 1 duża cebula (biała lub czerwona) 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów lub 350ml przecieru pomidorowego 2 łyżki lub więcej czerwonej lub żółtej pasty curry (do smaku) 400ml mleczka kokosowego Opcjonalnie 1 liść kafir
Fabryka pomysłówIdealne bułeczki do popołudniowej kawy lub na śniadanie :) pulchne i miękkie a dzięki wiśniom soczyste ....polecam bo są łatwe do zrobienia :) Składniki na 22 sztuki : - 500g
Wypieki Renebezlaktozowym serku wiejskim ? Kupiłam ich wtedy więcej, co dało mi niezłe pole do popisu :) Jednym z moich pierwszych pomysłów było zrobienie błyskawicznej i dietetycznej wersji makaronu z serem (najlepiej pleśniowym, mmm...) i szpinakiem, za którym przepadam. Efekt jest nieco inny niż się spodziewałam, ale równie dobry, a do tego nie powoduje wyrzutów sumienia ;) Z podanych składników wyjdą nam dwie duże(...)czerwona słodka papryka - sól, pieprz Lista składników uboga, co może wskazywać tylko na jedno - będzie szybko i łatwo :) Na początku wstawiamy makaron - pamiętajcie, że pełnoziarnisty gotuje się dłużej od białego, tymczasem nasz sos jest błyskawiczny, więc trzeba te czasy w miarę możliwości wyrównać. Gdy makaron się gotuje, na roztopiony olej kokosowy wrzucamy szpinak, a gdy się rozmrozi, dodajemy przyprawy
Kulinarne zapędy KokosaMuszle w sosie pomidorowym proponuję na kolację Składniki 250 g muszli conchiglie 400 g fileta z łososia 3 pomidory z puszki 1/2 szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g tartego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Szafran zaparzyłem(...)Gotowałem kilka minut. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia. Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił
R'n'G Kitchenjadłam, ani nie robiłam. Nawet nie wiecie, jak żałuję; z pewnością jest to jedna z niezbędnych rzeczy w spiżarce - nadaje się do sosów, wędlin, serów, wspaniale łączy się z serami, makaronem i zapiekankami. Znajdziecie na pewno dla niej zastosowanie w kuchni, a jeżeli nie, to prawdopodobnie zjecie wszystkie marynowane kostki dyni prosto ze słoika. Tak jak ja... :) Przepis(...)podkreślenia smaku, nie będzie czuć wanilii) kilka goździków 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego (dałam od siebie) 1 szklanka octu 10% (dałam 1,5 szklanki) 0,5 szklanki octu winnego białego (dałam od siebie) 2 gwiazdki anyżu (jeśli ktoś lubi aromat, moim zdaniem z dynią świetnie się komponuje) sól do smaku również dałam od siebie, ok. 3-4 łyżek, nie pamiętam
Kuchnia Prezydentowejtylko tradycyjny sernik, bez dodatków, to baaardzo mocno polecam. Reszcie idealnie trafił w gust. Przepis z moimi małymi modyfikacjami. Na tortownicę 25cm. Składniki: Na kruchy spód: - 220g mąki orkiszowej białej -100g zimnego masła - 2 żółtka - 70g mielonego ksylitolu (lub w kryształach) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń oraz mielony cukier trzcinowy(...)nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Na przestudzonym spodzie rozłożyć pokrojone i odsączone połówki brzoskwiń. masy serowej : - 1 kg sera (najlepiej w kostce i zmielić go)- u mnie z wiadra Juliko- idealny, b.gęsty - 6 jajek - 100g masła stopionego i przestudzonego - 1 budyń waniliowy - 2 łyżeczki ksylitolu waniliowego ( lub cukru
Smaczne Zdrowekiedyś nie było, coś co zamieszało w kuchniach pasjonatów gotowania, coś co jest dla nas cenne. Mniej cukru w cukrze Niemal każda zdrowa dieta zaczyna się od eliminacji cukru. Biały cukier – jest praktycznie pozbawiony właściwości odżywczych. Dostarczanie sobie pustych kalorii niczemu nie służy – jednak ochota na słodkie często zwycięża. Trendy w słodzeniu ciągle się zmieniają. Zaczęło się(...)Oryginalnie Patrzymy też na to skąd pochodzi produkt. Cena produktu jest ważna, ale równie ważna jest teraz jakość . Docenia się produkty regionalne. Coraz częściej słyszymy o produktach takich jak ser koryciński, mięso ze świni złotnickiej, bryndza podhalańska, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka – oryginalność produktów gwarantuje nam ich najwyższą jakość. To samo tyczy się produktów zagranicznych. Oryginalna mozzarella, feta, parmezan
Poezja smaku