zwykłej patelni. Do mojej sałatki dodałam odrobinę sera parmezan, aby podkręcić jej smak. Natomiast jeżeli musicie pilnować kalorii, zachęcam o jego pominięcie. Smacznego! Zobacz też: Sałatka z cukinią i świeżym ogórkiem Sałatka z burakami i kozim serem Sałatka z granatem i kurczakiem Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Przepis na lekką sałatkę z kurczakiem(...)kurczaka do marynaty: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczku kuminu, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek pomidor ogórek gruntowy cebula 1/4 czerwonej papryki kawałek twardego sera 2 garście liści bazylii sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy Przepis 1 Pierś z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na dwa równe filety. Przekładamy do głębszego naczynia, dodajemy
Kuchnia Bazyliinocy. We Włoszech z soczewicą wchodzi się w Nowy Rok. Jest bogata we właściwości odżywcze i ma jedną bardzo ważną cechę- to doskonała alternatywa dla mięsa, ryb, jaj czy sera, dzięki dużej zawartości białka. Można ją spożywać solo lub idealnie smakuje z ryżem, makaronem, ziemniakami. Działa antyoksydacyjnie dzięki izoflawonom, cennym sojusznikom w profilaktyce różnych form raka. Ziarenka soczewicy są lekkostrawne(...)czerwona soczewica. Soczewica nie zawiera glutenu, obniża cholesterol. Włosi w okolicach Rzym i w górę, spożywają ją rzadko, za to na Sycylii jest jedzona minimum raz w tygodniu! Składniki biała kiełbasa lub parówki cielęce soczewica czerwona lub jaką lubisz marchewka oliwa z oliwek ziemniaki natka pietruszki czosnek sól pieprz do smaku Soczewicę w ilości Tobie potrzebnej wypłucz na sitku kilka
Z Kuchni Do Kuchniokoło 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przez kolejne 5 minut gotujemy bez przykrycia, aby sos lekko odparował. ROLADKI : Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy białe błonki i ewentualne kostki. Każdy filet kroimy na pół, a grubszy kawałek dodatkowo w poprzek. W ten sposób z każdego filetu powinniśmy otrzymać trzy kawałki podobnej grubości. Filety układamy(...)podziurawić filetów. W małej miseczce łączymy roztopione masło z czosnkiem oraz skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy i powstałą pastą nacieramy przygotowane wcześniej filety. Na każdym filecie kładziemy kawałeczki sera i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę ciasno owijamy w plaster szynki parmeńskiej. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, wkładamy roladki z kurczaka i smażymy na umiarkowanym
cool and mintytakiej wersji smakuje bardziej :) Zapraszam :) Składniki : 5 dużych cebul 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 1/2 l bulionu z kurczaka 1 kieliszek białego wina 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 szklanka startego parmezanu 4 kromki chleba Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w piórka, w rondlu rozpuścić masło dodać cebulę, sól, pieprz do smaku(...)takiej postaci jak jest , ja odrobinę blenduję. Chleb upiec w tosterze i pokroić w kostkę, do każdej kokilki nałożyć po jednej takiej skrojonej kromce. Do zupy dodać połowę sera, przyprawić jeszcze do smaku sola, pieprzem i wymieszać. Zalać grzanki i wierzch posypać obficie serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 18 minut aż ser się rozpuści. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliOlej lniany znamy przede wszystkim z jego dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Pasta jest mieszaniną oleju lnianego i białego twarożku, dr Budwig dowiodła, że spożywanie tego zestawienia posiada wiele właściwości zdrowotnych, a przede wszystkim olej połączony z twarożkiem jest bardziej przyswajalny dla naszego organizmu niż spożywany sam. Nie chciałabym tu wypisywać multum informacji o jej cudownościach, wszystkie osoby chcące jednak(...)fanka oleju lnianego w którym się kocham za jego specyficzny smak, nie mogłabym przejść obojętnie obok jej połączenia z twarożkiem. Mówię serio NIEBO W GĘBIE! Składniki: 1 kostka sera twarogowego 3 - 4 łyżki oleju lnianego szczypiorek ogórek Sposób Szczypiorek drobno kroimy, ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach (ilość zależy od własnych upodobań). Razem z pozostałymi składnikami
Kuchenne aromatybiałego cukru500 g twarogu sernikowego400 ml śmietany 18%1 łyżeczka cukru waniliowego40 g budyniu (waniliowego)1 limonka3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczyPOLEWA:1/2 ciemnej czekolady (70% cocoa)opcjonalnie 1/3 białej czekolady dla akcentuPRZYGOTOWANIE spodu sernika:Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa i woreczka foliowego. Margarynę roztapiamy i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko razem dokładnie łączymy. Uzyskaną masę(...)przygotowany spód wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.PRZYGOTOWANIE masy sernikowej:Do miski wbijamy jajka i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy startą skórkę i sok z limonki. Następnie dokładamy sera twarogowego, śmietany, cukru waniliowego oraz budyniu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy.Gotową masę sernikową
kulinarnyJałyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych igiełek świeżego rozmarynu szczypta soli i pieprzu Wykonanie Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy. Mąkę mieszamy z tarty serem, dodajemy przyprawy i rozmaryn, kawałki masła, oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rolujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury(...)Cztery fajery i Anią z Kuchennymi drzwiami stworzyłyśmy sobie wirtualny babski wieczór. Były towarzyskie gry internetowe, pogaduchy kulinarne, dzielenie się przepisami, a to wszystko w dodatkowym towarzystwie… portugalskiego białego i czerwonego wina. Jak widać, można się spotkać ze znajomymi nie wychodząc z domu i miło spędzić czas. Przy okazji zachęcamy do udziału w konkursie “Z Portadą w domu
Tajemnice SmakuJuż piszę. Do zapiekanek najlepiej wybrać długie bagietki, ale niezbyt długie moja ledwo na ścisk mi weszła do piekarnika heheh, chyba kolejnym razem postawię na tzw. półbagietki. Zamiast żółtego sera wybrałam prawdziwą mozzarellę, a zamiast pieczarek - które łatwo przesuszyć, mięsiste i grube boczniaki, które są dość podobne w smaku do pieczarek, ale o niebo smaczniejsze. Jeśli używamy grzybów, ważne(...)oliwy, nie może być gorzka, możesz też wybrać masło, lub serek śmietankowy. Ja zapiekankę po lewej stronie skomponowałam w ten sposób: - bagietka - oliwa z oliwek - serek śmietankowy - biała cebula - oliwki - pomidorki - smażone na głębokim oleju boczniaki (poniżej opiszę, jak prawidłowo smażyć grzyby) - świeży tymianek i mozzarella Bagietka po prawej stronie, różni się cebulą - wybrałam czerwoną, a zamiast
SMYKWKUCHNIzmielonego twarogu sernikowego • 1 szklanka cukru • 1 budyń śmietankowy 40 g (proszek) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej • skórka z 1/2 cytryny i sok z 1 cytryny • 200 g białej czekolady • 5 jajek • 100 ml śmietanki kremówki Mus śliwkowy • 180 g gęstych powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych z ok. 400 g śliwek węgierek) • 400 ml śmietanki kremówki 30%, b. dobrze schłodzonej(...)tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód wyłożyć mieszanką orzechów i śliwek, uklepać. Masa serowa Do misy miksera włożyć ser, cukier, skórkę i sok z cytryny, budyń lub mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną czekoladę. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty. Następnie dodawać po jednym
KUCHNIA POLSKAgazy.Będzie to trwało prawie całą noc . Nie ściskać mieszaniny ,bo galaretka będzie mętna .Po tym czasie zmierzyć ilość płynu,i na każde 100ml dać 100g cukru brązowego,lub białego.Ogrzewać mieszaninę z cukrem, stale mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Gotować przez około 30 minut, do zgęstnienia galaretki.Sprawdzając gęstość , po umieszczeniu na talerzu łyżeczkę soku. Przesunąć palcem po soku(...)słoików,zakręcić i pozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne, które głównie złożone
w mojej kuchnimielony do smaku, świeże listki mięty pieprzowej, ½ łyżeczki przyprawy garam masala. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę białą kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki lub ósemki w zależności od ich wielkości. Paprykę kroimy w małe kawałki, kostki lub paski. Na dużej patelni rozgrzewamy olej(...)mieszając. Do warzyw dodajemy makaron, doprawiamy, solą, pieprzem i garam masala. Całość mieszamy. Podajemy z kiełkami, szczypiorkiem i listkami mięty. Danie przed podaniem można posypać startym żółtym serem. Smacznego
Moniki Smakołykiświetnie się przechowuje w zamrażalniku, dzięki temu zawsze mam pod ręką świeżo starty parmezan) 1 mały kubeczek śmietany 30% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz biały olej Makaron przygotowuje według przepisu - łamię, wrzucam do miski, zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na jakieś 10-15 minut. W tym czasie można przygotować sos. Na 2 łyki oleju wrzucić(...)sporym ogniu, tak. aby z pieczarek odparowała woda. Następnie dodać czosnek - posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć całość i dodać sos śmietanowy: w odrębnym naczyniu wymieszać śmietanę, starty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sosem zalać pieczarki z boczkiem i podgotować chwilę. Następnie dodać odcedzony makaron i podsmażyć do zgęstnienia sosu. Podawać z kolendrą lub pietruszką
Ze smakiem bez glutenuKotlety rozbić tłuczkiem na cienkie płaty . Każdy płat oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Krok 2 . Na płat mięsa dać trochę musztardy i rozsmarować ją . Następnie położyć plasterki sera żółtego,pokrojoną w piórka cebulę , na koniec śliwki. Zwinąć w rulon. Krok 3 . Każdy schabowy rulon obtoczyć w mące i smażyć . Krok 4 . Do rondla przełożyć roladki ,podlać wodą(...)solą ,pierzem można papryką ( zależy co kto lubi) Ponieważ jest sos można podawać nie tylko z ziemniakami ale i z ryżem ,kaszą również . Tu są podane ze smażoną białą kapustą
Eli Gotowanie5 / 5 ( 36 votes ) Kurczak duszony w pieczarkach Kurczak duszony w pieczarkach, to pyszny obiad, szczególnie po świątecznych wygibasach kulinarnych ;). Te wszystkie sałatki i ryby na
Ogrodnik w podróżyKto nie pamięta mini pączusiów? Chyba taka osoba się nie uchowała :) U nas serowe łakocie, które znikają w błyskawicznym tempie. Zapewniam, że przygotowanie jest bardzo proste
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki