ser biały - 9461 przepisów (strona:492/631)

KULINARNE PODRÓŻE - BUKOWINA TATRZAŃSKA 154

dole budynku. Dla noclegowiczów  jest 10% rabatu na całą kartę. Jedzenie jest przepyszne, domowe i nie drogie. Śniadania za 15 zł/os i jest ogromne. Standardowo jajecznica, parówki, ser, dżem, miód, dwa rodzaje chleba oraz kawa lub herbata czy kakao. Na przystawkę polecić mogę bez wątpienia smażony oscypek z żurawiną, na obiad kwaśnicę i pierogi!!!!  Fantastyczne!!! W życiu(...)podrobienia.  Pyszne są również naleśniki z jagodami, smalec z ogórkiem kiszonym. W ogóle surówka z marchewki i kapusty kiszonej również poezja. Ponadto żurek z białą kiełbaską bez skórki no i obowiązkowo placki ziemniaczane z sosem borowikowym.  W Wancie można również kupić bilety do term z 10% rabatem :-) Podsumowując Wanta pod względem jedzenia nie do zastąpienia. Pokoje też ok.tylko

pieprzny smaczek
Jak dobrać wino do potrawy 171

prostu eksperymentować? Nie zapominajmy jednak, że są sprawdzone zasady, które sprawdzą się przy każdym posiłku. Do większości dań pasują wina wytrawne oraz szampany. Jeśli natomiast ktoś planuje podać niebieski ser pleśniowy, może zdecydować się na podanie słodkiego wina. Wbrew powszechnie krążącym mitom, podawane wina nie mogą mieć temperatury pokojowej. W naszych ciepłych mieszkaniach panują zwykle temperatury przekraczające 20 stopni(...)wino jest bogate i dojrzałe, powinno być cieplejsze. Temperatura nie powinna jednak nigdy przekroczyć 18 stopni Celsjusza. Czerwone wina powinny mieć temperaturę oscylującą w granicach 15-16 stopni, a białe – 10-12. Post Jak dobrać wino do potrawy pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 153

lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski. Na tej samej patelni dodajemy odrobinę oleju(...)Smażymy na średnim ogniu. Następnie wkładamy pod grill w piekarniku na kilka minut. Posypujemy  ulubionymi ziołami szczypiorkiem, natką  ( u mnie tymianek z oregano). Można posypać też żółtym serem. Po co ma się zmarnować. Nie marnujmy żywości. Planujmy, zarządzajmy naszym jedzeniem. To nasze pieniądze, ochrona środowiska, ekologia, oszczędzanie wody i energii, szacunek do zwierząt i jedzenia. Poszerzajmy naszą świadomość

AZgotuj!
Pieczone ziemniaczki z jajkiem 224

Dzisiaj będziemy uwielbiać pieczone ziemniaczki 🙂 Jakie wspomnienia wywołuje w Was myśl o ziemniakach pieczonych w ognisku? Zapewne jakiś ciepły, letni wieczór, wokół zielono i pełno komarów

Wiszniówka
40 przepisów z nowalijkami 186

jajkami podane na patelni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Surówka z młodej kapusty z truskawkami Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Koktajl pietruszkowy Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami(...)marchewką i czosnkiem w pomidorach Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kolorowymi pomidorkami Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Koktajl owocowo - warzywny Koktajl warzywny na maślance

Moja smaczna kuchnia
6 pomysłów na nietypowe kanapki. 205

Kanapki kojarzą się nam się dość nudno - najczęściej bierzemy plaster szynki czy sera, na to pomidor i ogórek. Zdarza się, że zapominamy o jednej z najważniejszych rzeczy w zdrowym odżywianiu, czyli o różnorodności. To właśnie dzięki niej zachowujemy równowagę wszystkich składników odżywczych, a jedzenie jest dla nas przyjemnością. Dlatego jeśli jesteśmy fanami śniadań typu chleb + dodatki, warto czasem przełamać rutynę(...)spróbować bardziej nietypowych połączeń. To też dobry sposób na przemycenie warzyw, chociażby do jadłospisu małego niejadka. Podane w takiej formie znacznie lepiej zachęcają niż np. jako zwykła surówka. 1. Biały serek naturalny (polecam Bielucha) + żółta papryka + pomidor koktajlowy + warstwa serka (barwiony kilkoma kroplami soku z buraka) + ziarenka granatu 2. Biały serek naturalny (plus szczypta kurkumy dla koloru) + plasterki jabłka + plasterki

Powiedz dietom nie
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 215

których stoki porośnięte są ziołami (tymianek, rozmaryn). W okresie zimowym szczyty gór pokryte są śniegiem - stąd też nazwa tego pasma górskiego. Kreteńskie nadbrzeże mieni się różowymi, czerwonymi i białymi kwiatami oleandrów, wzdłuż szos dziko rosną bambusy, a bliżej plaży znajdziemy potężne palmy i opuncje. Całą wyspę porastają gaje oliwne. Podobno nie ma ani jednego drzewa oliwnego, które by nie należało(...)oliwek wytwarzają przede wszystkim bardzo dobrą jakościowo oliwę, a także marynują oliwki w ziołach i przyprawach. Hodują owce i kozy, od których pozyskują mleko na jogurt naturalny oraz sery ( feta, graviera, manouri ). Kreteńskie pszczoły pozyskują pyłek z kwiatów i ziół - będąc na Krecie warto zakupić miód tymiankowy o ciemnej, głębokiej barwie. Jak nie przepadam za miodem, tak każdy dzień

W kuchni Katie
Malinowe żniwo. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. 188

mój i tyle xd ) spód: 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100g cukru pudru 150 miękkiej margaryny masa serowa: 1,2 kg białego twarogu (nie mielony) 4 świeże jajka 150g stopionej margaryny szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu kokosowego szklanka malin Spód : Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia(...)pół godziny. Po tym czasie wylepiłam spód i delikatnie boki tortownicy (śr. 26cm). Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio nakłuwając ciasto widelcem. Następnie studzę. Masa serowa: Ser miksuję ze wszystkimi składnikami na gładką masę. Delikatnie wmieszałam maliny,  które najpierw troszkę obtoczyłam w mące. Wylałam masę na spód, poukładałam na  wygładzonym wierzchu maliny.  Temperaturę pieca obniżam

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 250

cukru, dodałam więcej mąki i dorzuciłam tabliczkę czekolady. Posiekana czekolada pięknie się rozpuściła w cieście i było ono dzięki niej jeszcze smaczniejsze. Wierzch ciasta postanowiłam polać genialną polewą z białej czekolady, kremówki oraz żelatyny i zabarwionej na różowo sokiem z buraka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa(...)sami i w każdej chwili wykorzystać do ciasta. Muszę się Wam przyznać, że jestem maniaczką, jeśli chodzi o buraki. Zjadam ich w tygodniu dużo za dużo, najczęściej z kozim serem w postaci tego smakołyku  i najczęściej na śniadanie (zamiast kanapek !!!) - w wersji na lenia bez żurawiny i orzechów, z garścią słonecznika :D No dobra, ale nie o moich przywarach

Słodko-Słony Świat Ilony
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 90

mama Agnieszki „w ogóle nie smakuje jak pęczak”. I o to chodzi Zobacz przepis Wtorek: Fritatta z pęczaku, sera haloumi i salami Niesamowicie sycące, piękne dla oka i zaskakująco przyjemne dla podniebienia danie, Ugotowany, zapieczony z groszkiem, marchewką i dwoma serami ugotowany pęczak, z natury twardy zawodnik, w tej frittacie, po upieczeniu staje się mięciutki i słodki. Zobacz przepis Środa(...)tego menu na tydzień: Mięso 4 małe udka z kurczak 11 zł 500 g mielonego indyka 7 zł 2 polędwiczki z indyka 6,9 zł Warzywa 2 mała cebule białe 0,7 zł 1 cebula czerwona 0,5 zł 1 główka czosnku 2 0,5 kg pomidorów 3,2 zł Sałata masłowa 1,95 zł Pęczek rzodkiewek

Niedzielny kucharz
Pak choi z grilla 64

choi inaczej zwana kapustą chińską, to warzywo wywodzące się z Azji. Kapusta ta ma białą bulwę, zielone liście i lekko pieprzowy smak. Jako warzywo doskonale sprawdza się jako składnik zup, dodatek do makaronów oraz stir fry. Dodatki, które świetnie łączą się z pak choi i wzbogacają jego smak to bez wątpienia czosnek, imbir, zielona cebula, miód, sos sojowy i papryczka(...)przepis na pak choi z grilla . Jest to bardzo proste danie, które przygotujecie w mniej niż 10 minut. W tej formie pak choi jest fajnym dodatkiem to mięsa, sera oraz ryb na przykład łososia. Kapustę pak choi doprawiłam czosnkiem, imbirem, sosem sojowym, a podałam posypaną sezamem. Polecam Wam poniższy przepis na pak choi z grilla . Znajdziesz mnie na Instagram

MeCooks
Sernik Na Zimno - Jagodowa Fala 81

sera na sernik (u mnie z wiaderka) 4 łyżki cukru pudru 5 łyżek cukru kryształu 16g cukru waniliowego 150g śmietany 30% 45g żelatyny 20 łyżek mleka 500g jagód amerykańskich 2 galaretki truskawkowe 2 szkl. gorącej wody WYKONANIE: 1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, układamy biszkopty. 2. Żelatynę zalewamy mlekiem, pozostawiamy do spęcznienia. Następnie delikatnie podgrzewamy na parze. 3. Ser(...)koniec delikatnie dodajemy 250g zmiksowanych jagód i drugą połowę żelatyny. 6. Masa bardzo szybko gęstnieje, więc musimy ją szybko wykładać na biszkopty. Wykładamy na przemian raz jagodową, raz białą, wylewając na środek, delikatnie wyrównując. 7. Na wierzch wykładamy 250g jagód, galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, owoce zalewamy tężejącą galaretką

Dziś Ja gotuje
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 147

tłuszczów, 69 g węglowodanów oraz 11 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 duże czerwone papryki 100 g kaszy pęczak, bulgur, gryczanej nieprażonej 1 czerwona lub biała cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów kilka zielonych lub czarnych oliwek 120 g sra typu feta 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz(...)opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 2. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie, do czasu, aż się zarumieni. Dodajemy odcedzoną kaszę, drobno posiekane suszone pomidory i oliwki oraz pokruszony ser feta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. 3. Odcinamy wierzchołki papryki, wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy papryki farszem, przykrywamy “czapeczką” z ogonków. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku

W kuchni Katie