pomidorowy może być zbyt wodnisty. Do których przepisów przyda Ci się pikantny sos pomidorowy: – pizza na tortilli – możesz użyć sosu do podania i na pizzy pod ser – zapiekanka ziemniaczana w warzywami – pizza z patelni – prawdziwa włoska pizza – pizza z pieczarkami – pizza z ciasta francuskiego – tacos ze stekiem – kanapka ze stekiem(...)ząbki czosnku – pół łyżeczki (lub więcej) małych suszonych papryczek chilli lub płatków chilli – szczypta mielonego kuminu – pół łyżeczki Tabasco – 1 łyżka octu winnego białego lub octu jabłkowego – 50 ml oliwy z oliwek – 1 łyżeczka drobnego cukru – sól, pieprz Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Do blendera włóż wszystkie składniki. Jeśli
nietylkopasta.plpyszny i niezwykle prosty w przygotowaniu, to poniosło mnie i jest przepis, warto się nim podzielić. Składniki fusilli/świderki u mnie - Malma czerwona cebula puszka krojonych pomidorów bez skórki biała kiełbasa (opcjonalnie) szpinak sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy do smażenia Pecorino Romano DOP świeża bazylia Nastaw wodę, posól i międzyczasie podsmaż na dużej patelni(...)zapachem, dołóż pomidory z puszki..a po chwili dołóż szpinak i zamknij pokrywkę. Kiedy szpinak opadnie i zwiędnie przemieszaj go i wsyp makaron na szpinak. Zamieszaj. Podawaj z tartym serem Pecorino lub Parmezanem, bazylią. Pysznie
Z Kuchni Do Kuchnipokrojona w cieniutkie plastry. Dosmaczyłam solą. Po chwili szpinak wylądował na cukinii. Przykryłam go pokrywką i poczekałam, aż opadnie i zwiędnie. Jeszcze tylko jaja wbiłam na wierzch i dodałam ser kozi. Zamknęłam pokrywkę. Czekałam chwilę ,aż białko się zetnie. Jaja w szpinaku były już gotowe. Extra kolacja! Klakson. Rozwożą chleb, dziś wcześniej. Która to już godzina? Piekarz zostawił moje zamówienie(...)wyraz proste danie, które pachniało Sycylią. Czułam jak wracały mi siły, ale...ale nic z tego. Trzeba się wyspać! Choćby na chwilkę zamknąć oczy, by nie zasnąć w biały dzień, w środku sierpniowego zgiełku! Tego ranka kompletnie nie dane mi było się wyspać do syta, ale przynajmniej nie byłam głodna, do samego południa. Smacznego!Polecam to danie na każdy głód
Z Kuchni Do Kuchniminut. Obierz szparagi, białe po całości a zielone tylko końce, poodcinaj po 1 cm od końca. Zagotuj wodę z solą, masłem, cytryną i cukrem. Wrzuć szparagi białe i gotuj 8 minut, po tym czasie dorzuć szparagi zielone i gotuj jeszcze 5 minut. Podczas gdy szparagi się gotują rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, ułóż łososia skórą do dołu i smaż(...)wyłącz całkiem jeżeli filety są cienkie ) przewróć z powrotem na skórę i przytrzymaj kolejne 3-4 minuty pod przykryciem, np pod folią aluminiową. Szparagi odcedź z wody, posyp serem parmezan szpice, obok ułóż łososia i sos jajeczny posypany szczypiorkiem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiSEROMAK. / źródło: notatki na serwetce; / spód: 2 szklanki mąki 2/3 kostki margaryny 1 żółtko 1 całe jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru masa serowa: 1 kg białego twarogu (zmielonego) 4 żółtka 4 białka szklanka cukru torebeczka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 800 g masy makowej (gotowej z puszki lub domowej --- klik ) Mąkę wraz z proszkiem(...)średni prostokąt) wykładam papierem do pieczenia, wylepiam dno ciastem. Wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmuję z piekarnika, wylewam na wierzch masę serową. Ser ucieram z żółtkami i cukrem waniliowym. Mieszam z proszkiem budyniowym. Białka ubijam na pianę, dodając pod koniec ubijania cukier tak, by piana była sztywna i lśniąca. Białka delikatnie łączę z masą
W kuchni Karmel-itkiprzepis , który spełniał moje wymagania. W dodatku te pierogi były pieczone w piecu, a nie gotowane - spodobało mi się to ogromnie:) Przepis na ciasto pierogowe był oparty tradycyjnie o białą mąkę, miałam więc chwilkę wątpliwości jak wyjdzie z pełnoziarnistej, ale przypomniałam sobie, że podobne wątpliwości miałam kiedyś co do naleśników, a wychodzą jak należy:) Z wielkim namaszczeniem wyciągnęłam więc stolnicę(...)orkiszowej 1/2 kostki schłodzonego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki soli 1 jajko roztrzepane (1/2 dodałam do ciasta, resztę zostawiłam do posmarowania pierogów) Nadzienie: 130 g sera feta 350 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula przyprawy: pieprz, rozmaryn, lubczyk, czosnek niedźwiedzi dodałam też kilka suszonych pomidorów i 2 ząbki czosnku do posmarowania pierogów: druga połowa roztrzepanego jajka + łyżka
Zdrowa Kuchnia Sowyzepsuło... A Wam? U mnie tym razem szparagi i mozzarella; tak, tak, wiem: to zupełnie nie ta pora. Uznajmy więc, że to wspomnienie wiosny, do której poważnie zaczynam tęsknić. Biały, delikatny sos, czerwona cebulka i kapary, żeby pizza nabrała charakteru; i gotowe. Nie potrzeba nic więcej, żeby cieszyć się wybornym smakiem w zaciszu domowym. A Wy pamiętaliście o Dniu(...)kremowego 75 ml śmietany kremówki (38%) 1 ząbek czosnku sól pieprz dodatkowo: 500 g zielonych szparagów 3 łyżki kaparów 1,5 czerwonej cebuli 250 g mozzarelli 150 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól
Pożeraczka, czyli raz adobrzepastą z awokado, potem było już tylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy z płatkami owsianymi. Tortilla z łososiem i szynką prosciutto czeka zawinięta(...)zetnie się białko jajka. Awokado można upiec na wiele różnych sposobów. To, czym wypełnimy miejsce po pestce zależy tylko od naszej wyobraźni i stanu lodówki. Bardzo dobrze smakuje z serem typu feta. Można zrobić farsz z kawałka łososia wymieszanego z fetą. Może być całkowicie wegetariańskie – tofu z warzywami. Muffiny jajeczne – na 4 sztuki. Plastrem szynki parmeńskiej lub prosciutto
Kucharzycaręką. Ta sałatka to kombinacja kilku moich ulubionych smaków – sałatkę z bobem z puszki znajdziecie TUTAJ , marynowaną po włosku białą fasolkę TU , a jeszcze TUTAJ kolejne (naprawdę genialne!) wcielenie białej fasolki i tuńczyka. Rośliny strączkowe kupowane w puszkach skracają niesamowicie czas przygotowania posiłku – nie musimy już niczego namaczać, płukać, gotować, cedzić, studzić… Jeśli jednak macie czas i ochotę, z powodzeniem(...)szyfonadę, twardą grecką fetę i tuńczyka. Co wykorzystać zamiast, albo oprócz nich? Do zielonej, marynowanej bazy sprawdzą się drobne kulki mozzarelli lub klasyczna mozzarella pokrojona w kostkę, bundz, ser bałkański, a także miękki ser kozi i owczy. Inna wędzona ryba? Pasuje wędzony na ciepło łosoś, pstrąg albo makrela. Nawet szprtki! A nawet ośmiornica albo krewetki z zalewy zrąbią
Karo in the KitchenZapraszam na gołąbki podhalańskie. Tradycyjne gołąbki z mięsa z dodatkiem np.ryżu w sosie pomidorow ym jedliście zapewne nie raz. Te z dzisiejszego przepisu
potrawyregionalnetoskańskie w gęstym, kremowym sosie są grzesznie pyszne. Nazwa sugeruje włoskie korzenie przepisu (sos a’la kurczak z suszonymi pomidorami po toskańsku), jednak danie jest w prawdziwie amerykańskim stylu (ser, gluten, rock and roll!). Uwielbiam, gdy krewetki są w sosie – wybieranie go bagietką to prawdziwy rytuał, a w tym przepisie jest go dużo i do tego jest wyjątkowo sycący(...)mogą być mrożone) 2 łyżki masła 5-6 ząbków czosnku 6-8 dużych kawałków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaparów 1 duża cebula lub 3 cebule szalotki ½ szklanki białego, wytrawnego wina ½ szklanki mleka 1 szklanka gęstej śmietany 18% (ok. 300 g) 1/3 – 1/2 szklanki starego parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g świeżego szpinaku “baby” sól
Poezja smakumargaryny (u mnie Kasia) 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk(...)części dodajemy kakao i posypujemy na dżem Ubijamy sztywną pianę: najpierw same białka, a następnie dodajemy powoli, porcjami cukier Rozsmarowujemy na kakaowe ciasto Na ubitą pianę kruszymy białe ciasto. Ja utarłam na tarce o dużych oczkach Pieczemy ok. 30 minut Wierzch można posypać cukrem pudrem Smacznego
Szczęśliwa kuchniaryżu arborio 30 g orzechów laskowych 1 seler naciowy 1 cebula 50 g grana padano, parmezanu masło - 2 łyżki 250 ml bulionu + listek laurowy 50 ml wermutu, białego wina 2 kiszone cytryny lub 1 łyżka skórki z otartej cytryny sól, pieprz Wykonanie: Dynie przekroić na pół, następnie łyżką wybrać pestki z miękką częścią. Szczelnie zawinąć w folię wysmarowaną oliwą(...)pieczenia odpowiednio wydłużyć seler obrać z włókien i pokroić w kostkę. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu, ostudzić i posiekać. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki bulion zagotować z 1 listkiem laurowym na 1 łyżce masła poddusić cebulkę, dodać pokrojony seler i po kilku chwilach ryż. Przesmażyć razem przez kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moje nowe odkrycie to fenkuł. Podejście nr 1. Składniki: fenkuł seler pietruszka cebula jabłko kilka ząbków czosnku sól, pieprz, mieszanka wegańska suszonych warzyw (bulion), imbir, kardamon, pieprz (najlepiej biały) Cebulę i czosnek siekamy, wrzucamy na gorącą oliwę. Smażymy około 3 minut, pilnujemy aby się nie zarumieniły. Seler kroimy w drobną kostkę, pietruszkę w półplasterki. Dodajemy do cebuli. Dusimy około(...)zawsze zalewam wrzątkiem- szybciej doprawiamy, dodajemy starte na tarce jabłko. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10-15 minut aż warzywa będą odpowiedniej miękkości. Zupę podałam z tostami z serem (wegańskim- wiadomo). Smacznego
greenscarf