zjedliśmy ze smakiem czego i Wam życzę:) Składniki: 1 kg cebuli 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki mąki masło do podsmażenia w szklanki bulionu (może być warzywny) 2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w piórka. Dusimy ja na maśle około 30 minut. Uduszoną przekładamy do garnka i zalewamy winem. Całość oprószamy mąką i intensywnie(...)ktoś lubi można dodać czosnek 2 ząbki - ja czasem dodaję). Cebule z winem, zalewamy bulionem i gotujemy razem około 20 minut. Podajemy zasmażoną 15 min w piecu z żółtym serem lub grzankami
Lubczyk i Waniliaświetnie rozgrzeje nas, kiedy wracamy zziębnięci do domu. Polecam :) Składniki: 5 średnich cebul , 3 łyżki masła , 2 duże liście laurowe , 1 łyżeczka cukru , 1 łyżeczka suszonego tymianku , pół szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne), około 1 i 1/2 litra wody , sos sojowy , ostra papryka . Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło stopić w garnku, dodać cebulę i liście laurowe, zeszklić(...)wlać wino, zagotować. Dolać wodę, doprawić sosem sojowym i ostrą papryką. Gotować na małym ogniu przez kilka minut do miękkości cebuli. Podawać z pszennymi grzankami posypanymi startym żółtym serem. ...wielbiciele ostrzejszych smaków niech nie żałują papryki :) może być nawet świeża ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku. Składniki: 2 bakłażany 400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów (po 400 g) 3 łyżeczki koncentratu(...)łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu starty parmezan oliwa z oliwek sól, pieprz Sos beszamelowy: 1 duża łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżka parmezanu sól biały pieprz Przygotowanie: Bakłażany kroimy w plastry (wzdłuż), solimy i odstawiamy na około 25 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy mięso, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do uzyskania złotego
Oryginalny smaktłuszczyków i dorzucamy na patelnię z cebulą. Dodajemy kilka listków posiekanej szałwii i listki z kilku gałązek rozmarynu. Gdy wątróbka jest już lekko podsmażona, wlewamy na patelnię 50 ml białego wina lub koniaku i czekamy aż odparuje. W tym czasie dodajemy 2 – 3 fileciki anchois i czubatą łyżeczkę kaparów. Kiedy wątróbka już nam się usmaży, a reszta ładnie połączy(...)pokrojone ząbki czosnku, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Dusimy aż składniki się połączą. Wykładamy na gorący, ugotowany „al dente” makaron, posypujemy posiekaną bazylią i świeżym, tartym serem pecorino. Uwaga: makaron jemy w takiej ilości, żeby za kilka chwil z przyjemnością zająć się: SECONDO PIATTO Ze wzgledu na to, że Włochy to kraj z trzech stron otoczony morzem, jedynym
Patchworkkilku klasycznych składników. Inną, również skuteczną propozycją są tosty francuskie na słono. To podobna w przygotowaniu przekąska z wykorzystaniem wędlin, np. boczku lub szynki. Sprawdzi się również doskonale żółty ser. Jeśli lubisz szybkie i proste w przygotowaniu przekąski, z pewnością powinny zainteresować Cię nasze ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego . Inna, bardzo chętnie oglądany na Blogu przepis, to zapiekanki gyros . Polecamy(...)słodko Składniki: bułka paryska lub chałka: 1 szt. mleko: 0,7 l jajka: 2 szt. laska cynamonu cukier z wanilią: 1 łyżeczka cynamon mielony: 1 płaska łyżeczka cukier biały olej lub masło klarowane do smażenia Tosty francuskie na słodko Przepis: Do mleka dodaj cukier waniliowy i dobrze wymieszaj. Dodaj laskę cynamonu i zagotuj. Następnie wystudź do takiego stopnia, aby jeszcze
Kuchnia Na Wypasielekko, przepis z bloga Dagmary . Składniki: (na 4 porcje) 200g chorizo 1 porcja warzywnego startera 400g puszka siekanych pomidorów 400g puszka fasolki (u mnie czerwona 'kidney', ale niewielka biała też będzie w sam raz) kostka bulionowa albo bulionetk warzywna lub z kurczaka + 400-450ml wody Podsmaż chorizo na 2 łyżkach oleju. Dodaj starter warzywny, dobrze wymieszaj i smaż(...)wrzuć bulionetkę. Dopraw do smaku, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15-20 minut. Wsyp odcedzone fasolki i gotuj kolejnych 10 minut. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, albo startym serem, lub po prostu z kawałkiem dobrego chleba
Lejdi of the housemrożony 30 dag Jajka 3 szt. Mąka tortowa 3 łyżki Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Sól do smaku Składniki na nadzienie: Ziemniaki ugotowane ½ kg Twaróg 20 dag Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Tłuszcz do formy Mąka pszenna do formy Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć. Ubić z białek sztywną pianę i połączyć delikatnie(...)Przelać do przygotowanej prostokątnej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W międzyczasie przysmażyć na oleju posiekaną cebulę i wymieszać z ziemniakami, zmielonym serem i przyprawami do smaku. Upieczone ciasto szpinakowe posmarować przygotowanym farszem i szybko zwinąć
Tradycyjna Kuchniaszpinakiem w cieście francuskim! Smak jest obłędny. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego 2 filety miruny 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej Sól pieprz biały Gałka muszkatołowa 250 g serka kremowego śmietankowego Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię wkładamy masło, podsmażamy na nim szpinak i czosnek. Obficie doprawiamy (zwłaszcza czosnkiem). Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę(...)sosu możemy dodać odrobinę mąki, aby zagęścić sos. Studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy, nacinamy lekko boki. Na środku kładziemy płat ryby, a na nią połowę sosu szpinakowego. Posypujemy startym serem (ja położyłam ser w plastrach) i zawijamy boki ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę
Słodki Zakątekpietruszka 1 mała cebulka około 8 cm.białego pora około 8 cm. cukinii przyprawa- zioła włoskie 1/2 łyżeczki bazyliowej primerby 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 łyżka octu winnego białego sól, pieprz do smaku WYKONANIE: smażymy cienkie naleśniki, mięso kroimy na małe kostki, smażymy na maśle z dodatkiem przyprawy gyros, lubczyku i cebuli, usmażone mięso odkładamy, wszystkie warzywa kroimy(...)dodajemy lubczyk, cebulkę, zioła włoskie, ocet winny, sól, pieprz, po 10 min. dodajemy cukinię, por i primerbę, smażymy kolejne 20 min, następnie rozkładamy na środku każdego naleśnika farsz, posypujemy serem i ciasno zwijamy, naleśniki układamy w wysmarowanym masłem i sosem naczyniu żaroodpornym, następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Kuchnia Beatywołowo – wieprzowe 1 cebula 250 śmietanki 6 suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczka białego pieprzu olej do smażenia Pokrój cebulę w kostkę. Dodaj czosnek i śmietankę. Zmiksuj mikserem. Dodaj przyprawy, suszone pomidory pokrojone w kostkę i oliwę. Zamieszaj, a następnie dodaj mięso i dokładnie(...)gram. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z każdej strony. Wyłóż kotlety do naczynia i przykryj aby nie ostygły. Przygotuj sos. Sos do mielonych 250 g sera philadephia 250 ml śmietanki 250 ml wieprzowego bulionu 1 łyżka pomidorowego przecieru tłuszczyk z kotletów świeży tymianek do smaku sól i pieprz do smaku Przelej tłuszcz od smażenia kotletów do rondelka
codojedzeniaIdealny dodatek do obiadu, do grilla, szybki i łatwa w wykonaniu jeśli nie mamy sera feta pod ręką :) Składniki (dla 2 osób) 10 liści kapusty pekińskiej 10 plasterków ogórka 20 szt pomidorków koktajlowych 20 szt czarnych oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 mała czerwona cebula sól, pieprz Składniki na miodowy winegret 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżeczki octu balsamicznego 1-1,5 łyżeczki płynnego miodu Zioła sparzamy na sitku wrzątkiem Kapustę pekińską drobno siekamy, ja wcześniej wycinam większą część białego środka. Pomidorki przekrawam na pół, oliwki kroję w kółka, cebulę w cieniutkie półksiężyce, plasterki ogórka przekrawam na 4 części. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję zioła i dokładnie mieszamy. W szklance łączymy wszystkie składniki
Piekielna Kuchnia PatiPyszny pełen białka burger z komosy ryżowej. 1/3 opakowania komosy ryżowej (u mnie czerwona, ale ja wolę białą) 5 kostek mrożonego szpinaku olej sól 2 ząbki czosnku jajo łyżka mielonego lnu Komosę ugotuj ok 15 minut w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Rozmroź szpinak i odciśnij z wody. Dodaj do komosy szpinak, wbij jajo i wciśnij czosnek. Dodaj mielony(...)Całość wymieszaj dłońmi i uformuj burgery. Smaż na oleju z obu stron. Osusz na ręczniku papierowym. Ja podałam z bezglutenową ciabatta (kupioną w Rossmannie), z plastrem pomidora, serem owczym, musztardą, ogórkiem kiszonym i kiełkami pora
AZgotuj!wymieszać z masłem lub zmiksować razem w malakserze. Przełożyć do formy i docisnąć równomiernie do dna. Schłodzić 30 minut w lodówce. Masa serowa 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 600g twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy) 6-8 łyżek domowego cukru waniliowego 3 jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10-12 dużych truskawek + dodatkowo(...)nią czekoladę, zamieszać aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 175°C (góra/ dół). Na najniższym poziomie ustawić naczynie z gorącą wodą. Na środkowym poziomie umieścić kratkę. Ser zmiksować z cukrem. Dodać po jednym jajku. Wmieszać ekstrakt waniliowy i mąkę. Na koniec całość połączyć z przestudzoną masą śmietankowo-czekoladową. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć
Pełny talerzwersja podstawowa): 1 średnia cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 spora marchew mieszanka ziołowa do grilla (bez konserwantów) sól szczypta pieprzu cytrynowego pieprz biały pieprz czarny łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Umyte warzywa kroimy: marchew w paski (szybciej zmięknie), papryki w paski, a cebulę w pióra. Przyprawy mieszamy z miodem i oliwą(...)aluminiowej ok 30 - 40 minut. Jest to bardzo podstawowa wersja - do przygotowania również w warunkach domowych (w piekarniku). Możemy urozmaicać skład wedle własnych upodobań - innymi warzywami lub różnego rodzaju serami. Warzywa wychodzą bardzo aromatyczne. Będą stanowić doskonały dodatek do pieczonych lub gotowanych mięs. Na zdjęciu z kurczakiem po francusku
Kuchnia po mojemudwóch tygodniach wakacji potrzebowaliśmy czegoś normalnego Zupa krem kalafiorowy z migdałami SKŁADNIKI: kalafior młoda włoszczyzna płatki migdałów 50 ml białego wina sól, pieprz , gałka muszkatołowa , chilli 100 ml jogurtu greckiego świeży koperek Kalafiora dzielimy na różyczki, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, wsypujemy sól i odrobinę cukru, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wodę prawie całą(...)zupy, wlewamy wino, wsypujemy przyprawy,dalej miksujemy. Zaprawiamy jogurtem greckim, mieszamy. Zupę podajemy posypaną prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy posiekanym koperkiem. A dla koneserów można również dodać ser z pleśnią :) Pysznie
MarciochaKucharzy