Minus dziesięć to już nie przelewki! Na szczęście mam cieplutki, czerwony płaszcz i nowy szalik, który udziergała mi na drutach Siostra ( dziękuję! ). I choć marznę permanentnie, uśmiecham się, gdy biały puch skrzypi pod stopami, a niesamowicie jaskrawe słońce świeci prosto w oczy. Otulam się ciepłymi swetrami, piję ciągle lekko parzącą język herbatę i cieszę się, że jutro mam wolne. Może(...)się właśnie spodziewałam. W zależności od nastroju, może przybrać najróżniejsze formy. Ta jest na spodzie z dodatkiem mąki graham, który dzięki niej nabiera dodatkowej chrupkości. Na wierzchu buraki i ser pleśniowy. Hmm ... Nie jestem fanką tego ostatniego... Tutaj smakował nieźle, ale z kozim byłaby jeszcze lepsza (moim zdaniem, rzecz jasna). Za to pieczone buraczki, mmm... Poezja. Jeśli więc macie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepada nowy, ale wygląda na to, że w tym roku będziemy mieli w końcu, upragnione, białe Święta ... Hmm... Co z tego, skoro to nie te Święta powinny być białe...? Ze znużeniem czekam na pierwsze oznaki wiosny - zieloną trawę, przebiśniegi w parku, nieco wyższe temperatury. Słońca na szczęście coraz więcej - mam nadzieję, że zmusi ono wyjątkowo w tym roku opieszałą wiosnę(...)absolutną rację! Powalił nas z C. na kolana swoim smakiem. Jeszcze przed głośnym protestem mojego żołądka, pewnego pięknego popołudnia, zjedliśmy go niemal całego na jedno posiedzenie. Bardzo wyraźny smak sera, zaostrzony cebulką i podkręcony tymiankiem - poezja. Co prawda następnym razem umieściłabym go w tortownicy, żeby zachował kształt (mój się nieco rozpłynął na boki), ale i tak uważam go za wyjątkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzegronie przyjaciół czy rodziny. Składniki oraz sposób przygotowania: Pieczarki wyczyścić delikatnie nożem, wydrążyć, zrobić dołki – na szerokość i głębokość. Pieczarek nie myć! Farsz: Mięso mielone, cebula czerwona i biała bardzo drobno posiekana i siekane części wydrążonych pieczarek. Podsmażyć na maśle. Podczas smażenia rozdrabniać drewnianą łyżką. Nie spiec mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką, łyżeczka granulowanego czosnku, kolendra. Kolendrę(...)Sekretem jest kolendra. Dużo kolendry. Jeśli jest świeża, drobno ją posiekać. Jeśli nie ma ziarna – conajmniej pół paczki rozgnieść w moździerzu. Układam w pieczarce warstwy, od dołu: Rozdrobniony ser pleśniowy żółty. Na to czubkiem łyżeczki dodaję masło na szerokość całej pieczarki. Następnie farsz z mięsa. Na wierzchu układam ser brie naturalny i cząstki pomidora. Każdą posypuję solą. Do brytfanny
Wasze PrzepisySałatkę przygotowałam z fioletowych szparagów . Ponieważ szparagi podczas gotowania traca swój kolor, szkoda ich gotować. Najlepiej podawać je na surowo lub smażone, grilowane. Są one słodsze od zielonych i białych. Szparagów fioletowych nie trzeba obierać, koncówkę oczywiście należy odłamywać. 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g halloumi, sos: 1,5 łyżki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, sól, 1 łyżeczka miodu(...)rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy, Szparagi umyć, odłamać końce (końce zawsze zostawiam i dodaję na przykład do zupy...), pokroić w plasterki podłużne (tak jak tagliatelle) lub w ukośne. Ser cienko pokroić, ja kroję nożem do obierania warzyw. Sos: musztardę wymieszać z cytryną i miodem – doprawić do smaku solą. Następnie mieszając dodać olej. Polać sosem sałatkę. Szparagi posypać serem, polać
królestwo garówtortownicy. Ja niczym tortownicy nie smarowałam, nie wykładałam. Ugniatamy, by powierzchnia była wyrównana. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka- do serników 400 g masy krówkowej – ja użyłam Halio – jest świetna 2 jajka 3 żółtka szczypta soli Ser przekładam arzem z kajmakiem do dużej miski – miksuję by połączyły się jak najlepiej. Dodaję jajka, żółtka i sól- miksuję(...)godziny w temperaturze 160 stopni. Studzimy sernik w piekarniku, później na blacie. Najlepiej jest włożyć go do lodówki na noc i rano dopiero polać karmelem. Słony karmel: 4 łyżki białego cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżek śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki masła 1/4 łyżeczki soli Cukier umieszczam w rondelku o grubym dnie. Ustawiam na ogniu- nie mieszam, od czasu
MojaQchnia.plNa początek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem
wyjątkowa kucniaNa początek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem
wyjątkowa kucniaCumberland jest zaliczany do sosów angielskich, podawany jest głównie do dziczyzny, ale pasuje również do innych mięs i serów. Sos cumberland bywa czasami nazywany sosem oksfordzkim. Gęsty, zimny sos jest idealny do pasztetów. Powstaje na bazie borówki lub żurawiny i porzeczki z dodatkiem musztardy i chrzanu. Składniki: • 3 łyżki żurawiny(...)łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub galaretki z czerwonej porzeczki • 1 łyżeczka chrzanu • 1 łyżka musztardy • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz do smaku Wykonanie: • Zmiksować żurawinę z dżemem z czarnej porzeczki, winem i sokiem z cytryny. • Wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić. • Przechowywać
To co kochamtakże swoich mężów:) Składniki pęczek rzodkiewek kilka plasterków chudej szynki lub polędwicy sopockiej kilka plasterków żółtego sera pół pęczka szczypiorku majonez sól pieprz bułka lub bagietka Przygotowanie Rzodkiewkę, ser i szynkę pokroić w kostkę (maksymalnie 1x1 cm), szczypiorek posiekać - nie podawałam ilości, ważne żeby po pokrojeniu składników na desce do krojenia powstały tej samej wielkości kopczyki(...)mniejszy od pozostałych. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać z łyżką majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Taką sałatkę można w zasadzie już zjeść, ale najlepiej smakuje podana na kromkach świeżego, białego pieczywa w formie Paryskich kanapek
Kulinarne Inspiracjedzisiaj w tym miejscu powstała knajpa z azjatyckim jedzeniem) były sprzedawane w okienku najlepsze zapiekanki w mieście, długa bułka, pieczarki z dużą ilością natki z pietruszki i ciągnący się ser. Od tej pory nie jadłam nic lepszego, a minęło dobre ćwierć wieku! Ot smaki PRL-u najlepsze! Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Duże fusilli z pieczarkami Kasza gryczana(...)czarnymi oliwkami z tymiankiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami
Moja smaczna kuchniaodcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania). Podawać oprószone startym parmezanem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego(...)osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp. Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem. Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak. Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów. Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaCoś słodkiego i na szybko? Można je robić z rożnymi owocami. Miałam akurat świeże borówki, więc na nie padł wybór. Pysznie i chrupiące na zewnątrz. Wszyscy
Malinowe Pocałunkiurodziny mojego bloga! I trochę na przekór wszystkiemu zamiast na słodko będzie na wytrawnie. Jestem pewna, że Wam zasmakuje ;) Piękny zapach, idealny kolor, niepowtarzalny smak! Znakomity do serów, wędlin, mięs, kanapek... na śniadanie, obiad i kolację. Niezastąpiony i ulubiony chutney z sezonowych owoców - na pierwszy rzut śliwka z chilli, cebulką, czosnkiem i miodem. Chutney śliwkowy z chili(...)cebule (najlepiej delikatne szalotki) - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki chili w proszku - 1 duża łyżka miodu - 50 g cukru białego kryształu - sól, pieprz - 400 ml octu winnego z jabłek - 2 łyżki octu balsamicznego - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - odrobina wody (2-3 łyżki maksymalnie) PRZYGOTOWANIE
Sajkofanka smakuW lodówce zalegała mi kostka twarogu. A dawno nie piekłam nic słodkiego. Tak sobie pomyślałam, że weekend to odpowiednia pora, aby nadrobić zaległości. Mało być szybko
bastalenajest smaczne, pyszne… Pierwsze zrobiłam z batonikami Daim, następne na bazie cukinii i wtedy już wiedziałam, że w smaku Brownie przepadłam. Przypadkiem natrafiłam na przepis czekoladowego Brownie z serem i malinami. Już sama nazwa kusi plus dodatkowo zdjęcia… długo nie trzeba było mnie namawiać. Do tego syn prosił się pół dnia o upieczeniu z nim jakiegoś ciasta(...)wykonaniu, łatwe i proste a smakiem idealnie zadowalające. Wilgotne, gorzko-czekoladowe Brownie, serek kremowy i zatopione w nim chrupiące na swój sposób maliny. Bardzo polecam. Składniki: 100 g białej czekolady 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85%) 400 g serka kremowego typu Philadelphia 400 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 jaj 300 g mrożonych malin 350 g masła
Made By Mom And Son