ser biały - 9461 przepisów (strona:480/631)

SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM 74

RUKOLI Z HALLOUMI     CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ     SAŁATKA Z RUKOLI I SZPARAGÓW NA CARPACCIO Z BURAKA     SAŁATKA Z BOBU Z SEREM HALLOUMI     BÓB KARMAZYNOWY Z BURRATĄ I MANGO     SAŁATKA Z MELONA I ARBUZA Z HALLOUMI   SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM JEST: – Pełna zdrowia, aromatów(...)miło – Bombą witaminową ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Bób – 250g / Ugotuj więcej nie da się obierać bobu bez podjadania / – Fasolka szparagowa – 200g – Boczniaki – 200g – Cebula biała – Listki świeżej mięty – Oliwa – 2 łyżki DRESSING: – Tahini – 1 spora łyżka – Oliwa z oliwek – 3 łyżki – Syrop z agawy – 1 łyżka – Cytryna – 1 łyżka lub sok z 1/3 cytryny – Sos Teriyaki

globuskulinarny
Quesadilla z salami i papryką 92

polecam! Extra pomysł na kolację czy danie na imprezę.   Składniki: 1 łyżeczka oliwy 1 nieduża papryka (lub po kawałku różnokolorowych) 180 g tartej mozzarelli (twardszej i żółtej, nie białej z zalewy) 40 g salami w plasterkach 4 łyżki sosu do pizzy 1/2 łyżeczki suszonego oregano świeża bazylia 2 łyżeczki masła 2 duże tortille (śr. 25 cm) Przygotowanie: Paprykę pokroić(...)kostkę, doprawić solą i podsmażyć chwilę na łyżeczce oliwy, odłożyć na talerz. Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę tartego sera, podsmażoną paprykę i plasterki salami. Skropić równomiernie sosem, posypać suszonym oregano i listkami bazylii. Posypać drugą połową tartego sera. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać ok. 2 minuty, aż tortilla

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
SERNIK Z MASCARPONE I MUSEM Z CZEKOLADY 123

szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego starta czekolada mleczna i biała Mus z czekolady: 2 łyżeczki żelatyny 300 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietanki kremówki 36%  (350 ml dobrze schłodzonej) Ciasteczka zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać masło, przez chwilę razem zmiksować(...)tortownicy o średnicy 25 cm mocno uklepując. Wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do  180 stopni C   (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1-2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych

KuchcikoweLove
Wilgotne Ciasto Czekoladowe Z Kulkami Serowo Kokosowymi 489

mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml letniego mleka 1 i 1/2 łyżki kakao 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej Serowo kokosowe kulki 200 g sera, nie rzadkiego (użyłam Mój ulubiony)  około 50-80 g wiórek kokosowych 1 małe jajko 50 g cukru ( ewentualnie) jeśli kulki nie chciały by się lepić, to dodać(...)ewentualnie 1 łyżka masła o ile twaróg jest chudy i suchy Polewa Czekoladowa : 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 3 łyżki mleka 1 nie pełna łyżka margaryny/masła Polewa Biała : 6 kostek białej czekolady lub 4 łyżki mleka w proszku 1 i 1/2 łyżki mleka 1 łyżka masła/margaryny 1 i 1/2 łyżki cukru Ciasto czekoladowe 1. Czekoladę roztapiamy

Gotowanie...to proste !
Leczo z cukinią i białą fasolą 212

warzyw i dużo ziół. Wszystko razem duszone w sosie pomidorowym. Danie podaję najczęściej z natką, koperkiem lub posiekaną rukolą. Gdy mamy ochotę na bardziej sytą wersję dodajemy tarty żółty ser, najczęściej parmezan lub bursztyn oraz bagietkę lub czosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie! Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną fasolę Piękny(...)Jamar. Smacznego:) Składniki: 2 cukinie 6 pomidorów szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej szklanka mrożonej kukurydzy 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku puszka fasoli białej Jamar duża butelka passaty pomidorowej oliwa z oliwek + masło przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra opcjonalnie: łyżka tabasco lub ostrej papryczki Przygotowanie: Warzywa myję, obieram

Zasmakuj Kuchni
Pizza ze szpinakiem i trzema serami 142

Pizza to jedno z najszybszych dań w mojej kuchni. Dlatego najczęściej przygotowuję ją na obiad w dzień powszedni, po pracy. Biała pizza, z jasnym sosem rzadziej pojawia się w naszym jadłospisie, ale tym razem "sprzątanie lodówki" zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej(...)chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: garść szpinaku 250 g sera żółtego w kawałku - użyłam tylżyckiego 100 g mozzarelli w kuleczkach 50 g sera z niebieską pleśnią 1/2 cebuli 5-6 pieczarek (użyłam brązowych) 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane zioła do pizzy tymianek Sos: 1 łyżka

Czerwień i błękit
Szparagowe paluszki. 101

łyzeczka przyprawy z suszonymi pomidorami 2 jajka 4 łyzki mąki olej do foremki     Szparagi myjemy, obieramy z włókien i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Bułke tarta mieszamy z płatkami, serem i przyprawami, wysypujemy do płaskiego naczynia. Szparagi najpierw obtaczamy w mące następnie w jajku a na samym końcu w mieszance z bułki tartej. Blache wykładamy papierem, spryskujemy olejem i układamy(...)nachodziły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C i pieczemy do zrumienienia około 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło z ulubionym sosem lub bez.    Ja wybrałam białe szparagi ,ponieważ tylko takie dostałam w sklepie ale zielone oczywiście także mogą być. Tylko jedna wskazówka; kiedy obieramy białe szparagi robimy to na całej długości, natomiast zielone obieramy tylko do połowy

Radość kipiąca uśmiechem.
LEENIWY PORANEK #7: OMLET Z KURKAMI BEZ GLUTENU 261

mnie mój przyjaciel-kucharz :)     A co do omletu? Wszystko, co jest pod ręką, czyścimy lodówkę! W wersji dla mięsożernych to jakieś kawałki kiełbas, ścinki szynek, może jakieś sery, a dla wegetarian wszelakiej maści warzywa, zioła i grzyby. Może właśnie kurki, na które mamy sezon? Jędrne, złociste kapelusze uświetnią poranny start, nadając leśnego, wakacyjnego smaku i przypominając piękne chwile(...)OMLET Z KURKAMI (bez glutenu) /własny;/ dla 1 osoby 2 jajka kl. M 2 łyżki mleka (roślinne lub zwykłe) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 50g świeżych kurek 1/2 białej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku suszonego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku olej roślinny do smażenia    Kurki oczyszczam pędzelkiem - nie płuczę

W kuchni Karmel-itki
Sernikowa owsianka! 147

pierwsze co myślisz! " Ohhh nie... znów owsianka... :/ Ileż można?!" Otóż poniższa inspiracja jest wspaniała alternatywą, która urozmaici Twoje poranne posiłki!  Jedyne czego potrzebujesz to:    200g serka białego -> około szklanka płatków owsianych -> 2 jajka -> łyżka cukru/ miód -> 1 cukier waniliowy -> 3-4 łyżki jogurtu naturalnego -> dodatki do wyboru : owoce sezonowe, mrożone, suszony(...)dobry, sprawdzony przepis z suszoną żurawiną! Pracę rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury około 180C. Gdy piec nabiera ciepła zajmujemy się przygotowaniem farszu, w tym celu do miski dodajemy ser, jajka, cukier. Wszystko razem miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i jogurt naturalny. Delikatnie mieszamy łyżką! Otrzymaną masę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy owoce, które lekko

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Babka serowa z rodzynkami 179

łyżek śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać ser i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Cały czas miksować i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, roztopioną margarynę i śmietanę. Na koniec dodać rodzynki i aromat rumowy. Formę na babkę(...)posypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównać zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie biała polewa czekoladowa i kolorowa posypka

Monia miesza i gotuje
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 245

faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie i często sięgam.Składniki:Filet z łososiaŚwierzy tymianekŚwierza miętaŚwierza pietruszkaLiść laurowy CytrynaSól i pieprz SOS:3 żółtkaGrajpfrutpłaska łyżeczka kolendry100 ml oliwy z oliwekkilka listków miętySAŁATKA:sałata rzymskapęczek białych szparagówczerwona cebulasos winegrePrzygotowanie:RYBA

Magiczna kuchnia Darii
Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara 254

wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cebula, pokrojona w kostkę 100 ml białego, wytrawnego wina 2 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz posiekana bazylia do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Rozgrzej głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek(...)odparuje z nich woda, dodaj czosnek i wlej wino. Gotuj całość przez około 5 minut, aż wino w większości odparuje. W miseczce wymieszaj dokładnie żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj

karmelowy
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 176

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zimowa pizza 159

Minus dziesięć to już nie przelewki! Na szczęście mam cieplutki, czerwony płaszcz i nowy szalik, który udziergała mi na drutach Siostra ( dziękuję! ). I choć marznę permanentnie, uśmiecham się, gdy biały puch skrzypi pod stopami, a niesamowicie jaskrawe słońce świeci prosto w oczy. Otulam się ciepłymi swetrami, piję ciągle lekko parzącą język herbatę i cieszę się, że jutro mam wolne. Może(...)się właśnie spodziewałam. W zależności od nastroju, może przybrać najróżniejsze formy. Ta jest na spodzie z dodatkiem mąki graham, który dzięki niej nabiera dodatkowej chrupkości. Na wierzchu buraki i ser pleśniowy. Hmm ... Nie jestem fanką tego ostatniego... Tutaj smakował nieźle, ale z kozim byłaby jeszcze lepsza (moim zdaniem, rzecz jasna). Za to pieczone buraczki, mmm... Poezja.  Jeśli więc macie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 204

pada nowy, ale wygląda na to, że w tym roku będziemy mieli w końcu, upragnione, białe Święta ... Hmm... Co z tego, skoro to nie te Święta powinny być białe...? Ze znużeniem czekam na pierwsze oznaki wiosny - zieloną trawę, przebiśniegi w parku, nieco wyższe temperatury. Słońca na szczęście coraz więcej - mam nadzieję, że zmusi ono wyjątkowo w tym roku opieszałą wiosnę(...)absolutną rację! Powalił nas z C. na kolana swoim smakiem. Jeszcze przed głośnym protestem mojego żołądka, pewnego pięknego popołudnia, zjedliśmy go niemal całego na jedno posiedzenie. Bardzo wyraźny smak sera, zaostrzony cebulką i podkręcony tymiankiem - poezja. Co prawda następnym razem umieściłabym go w tortownicy, żeby zachował kształt (mój się nieco rozpłynął na boki), ale i tak uważam go za wyjątkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczarki faszerowane 62

gronie przyjaciół czy rodziny. Składniki oraz sposób przygotowania: Pieczarki wyczyścić delikatnie nożem, wydrążyć, zrobić dołki – na szerokość i głębokość. Pieczarek nie myć! Farsz: Mięso mielone, cebula czerwona i biała bardzo drobno posiekana i siekane części wydrążonych pieczarek. Podsmażyć na maśle. Podczas smażenia rozdrabniać drewnianą łyżką. Nie spiec mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką, łyżeczka granulowanego czosnku, kolendra. Kolendrę(...)Sekretem jest kolendra. Dużo kolendry. Jeśli jest świeża, drobno ją posiekać. Jeśli nie ma ziarna – conajmniej pół paczki rozgnieść w moździerzu. Układam w pieczarce warstwy, od dołu: Rozdrobniony ser pleśniowy żółty. Na to czubkiem łyżeczki dodaję masło na szerokość całej pieczarki. Następnie farsz z mięsa. Na wierzchu układam ser brie naturalny i cząstki pomidora. Każdą posypuję solą. Do brytfanny

Wasze Przepisy
Sałatka ze szparagów z halloumi 108

Sałatkę przygotowałam z fioletowych szparagów . Ponieważ szparagi podczas gotowania traca swój kolor, szkoda ich gotować. Najlepiej podawać je na surowo lub smażone, grilowane. Są one słodsze od zielonych i białych. Szparagów fioletowych nie trzeba obierać, koncówkę oczywiście należy odłamywać. 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g halloumi, sos: 1,5 łyżki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, sól, 1 łyżeczka miodu(...)rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy, Szparagi umyć, odłamać końce (końce zawsze zostawiam i dodaję na przykład do zupy...), pokroić w plasterki podłużne (tak jak tagliatelle) lub w ukośne. Ser cienko pokroić, ja kroję nożem do obierania warzyw. Sos: musztardę wymieszać z cytryną i miodem – doprawić do smaku solą. Następnie mieszając dodać olej. Polać sosem sałatkę. Szparagi posypać serem, polać

królestwo garów
Sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie 219

tortownicy. Ja niczym tortownicy nie smarowałam, nie wykładałam. Ugniatamy, by powierzchnia była wyrównana. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka- do serników 400 g masy krówkowej – ja użyłam Halio – jest świetna 2 jajka 3 żółtka szczypta soli Ser przekładam arzem z kajmakiem do dużej miski – miksuję by połączyły się jak najlepiej. Dodaję jajka, żółtka i sól- miksuję(...)godziny w temperaturze 160 stopni. Studzimy sernik w piekarniku, później na blacie. Najlepiej jest włożyć go do lodówki na noc i rano dopiero polać karmelem. Słony karmel: 4 łyżki białego cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżek śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki masła 1/4 łyżeczki soli Cukier umieszczam w rondelku o grubym dnie. Ustawiam na ogniu- nie mieszam, od czasu

MojaQchnia.pl
Biała zupa krem (Pietruszka,seler,ziemniaki) 147

Na początek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem

wyjątkowa kucnia
Biała zupa krem (Pietruszka,seler,ziemniaki) 152

Na początek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem

wyjątkowa kucnia
Sos cumberland 242

Cumberland jest zaliczany do sosów angielskich, podawany jest głównie do dziczyzny, ale pasuje również do innych mięs i serów. Sos cumberland bywa czasami nazywany sosem oksfordzkim. Gęsty, zimny sos jest idealny do pasztetów. Powstaje na bazie borówki lub żurawiny i porzeczki z dodatkiem musztardy i chrzanu. Składniki: • 3 łyżki żurawiny(...)łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub galaretki z czerwonej porzeczki • 1 łyżeczka chrzanu • 1 łyżka musztardy • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz do smaku Wykonanie: • Zmiksować żurawinę z dżemem z czarnej porzeczki, winem i sokiem z cytryny. • Wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić. • Przechowywać

To co kocham
Kanapki paryskie i rodzinna anegdota 225

także swoich mężów:)  Składniki pęczek rzodkiewek kilka plasterków chudej szynki lub polędwicy sopockiej kilka plasterków żółtego sera pół pęczka szczypiorku majonez sól pieprz bułka lub bagietka Przygotowanie Rzodkiewkę, ser i szynkę pokroić w kostkę (maksymalnie 1x1 cm), szczypiorek posiekać -  nie podawałam ilości, ważne żeby po pokrojeniu składników na desce do krojenia powstały tej samej wielkości kopczyki(...)mniejszy od pozostałych. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać z łyżką majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Taką sałatkę można w zasadzie już zjeść, ale najlepiej smakuje podana na kromkach świeżego, białego pieczywa w formie Paryskich kanapek

Kulinarne Inspiracje
10 pomysłów na pieczarki 313

dzisiaj w tym miejscu powstała knajpa z azjatyckim jedzeniem) były sprzedawane w okienku najlepsze zapiekanki w mieście, długa bułka, pieczarki z dużą ilością natki z pietruszki i ciągnący się ser. Od tej pory nie jadłam nic lepszego, a minęło dobre ćwierć wieku! Ot smaki PRL-u najlepsze!  Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Duże fusilli z pieczarkami Kasza gryczana(...)czarnymi oliwkami z tymiankiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami

Moja smaczna kuchnia