Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem winegret 220główki lodowej sałaty 1 kulka mozzarelli 10 sztuk zielonych szparagów 1 malinowy pomidor ½ ogórka Pęczek rzodkiewki 3 łyżki płatków migdałowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego szczypta soli szczypta pieprzu 1 mały ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka miodu Posiekane zioła np. koperek Sposób przygotowania: Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, gotuję w osolonym wrzątku(...)kroję na kwałki. Sałatę, myję kroję, tak samo pomidora, ogórka i rzodkiewkę, składniki mieszam w salaterce, dodaję ugotowane i ostudzone szparagi oraz osączony z zalewy pokrojony w kostkę ser mozzarella. Sos winegret: Kilka gałązek koperku siekam drobniutko , mieszam w słoiczku razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodaję oliwę, sól, pieprz miód, wlewam winny ocet, słoiczek zakręcam
Wanilia i Kardamon
NALEŚNIKI. RODZAJE CIASTA NALEŚNIKOWEGO 257mleka czy wody, będzie miało ono zastosowanie odpowiednio albo do dodatków słodkich, albo do mięs, wędlin i warzyw. I tak do serów i dżemów użyjemy ciasta z dodatkiem mleka, zaś ciasta z dodatkiem wody użyjemy np. do przygotowania krokietów mięsnych, naleśników ze szpinakiem itp. Sposób przygotowania naleśników: Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy(...)powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się po powierzchni patelni. Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia warstwa naleśnika będzie upieczona na biały kolor. Następnie naleśnik przekładamy na drugą stronę i smażymy chwilę, aby zarumienić białą stronę naleśnika. Usmażony naleśnik wykładamy na talerz i według tego samego sposobu smażymy kolejne naleśniki
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sos z cukinii, papryki i cebuli (relish warzywny) 248postanowiłam go wypróbować. I nie żałuję :) Sos w smaku jest słodko-kwaśny, ma przyjemną, gęstą teksturę. Znakomicie komponuje się ze smakiem grillowanego lub pieczonego mięsa (np. schabu), wędlin, żółtych serów, może być także używany jako sos do kanapek na ciepło. Składniki (na ok. 15 słoików o poj. ok. 200 ml): 10 szklanek (o poj. 250 ml) startego na tarce miąższu(...)cebuli (pokrojonej w kostkę) 3 szklanki czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę) 4 szklanki cukru 3 czubate łyżki soli 2 czubate łyżki soli ziołowej 625 ml octu 10% 1 łyżka białej gorczycy 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki czarnego pieprzu 1/2 łyżki kurkumy Wykonanie: W dużej misce umieszczamy cukinię oraz cebulę, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut
MyCookBook.pl
Saltimbocca z kurczaka ze smażonymi szparagami 202każdym razem gdy robię zakupy nie mogę przejść koło nich obojętnie. Chwila zastanowienia co wybrać: białe czy zielone i kolejny pęczek ląduje w koszyku. Trzeba korzystać póki jeszcze są. Po powrocie do domu znowu chwila namysłu i szybki obiad gotowy. Tym razem połączyłam je z delikatnym mięsem kurczaka. Delikatnie oprószone solą i pieprzem filety owinęłam plasterkami szynki szwarcwaldzkiej, wkładając(...)gałązki estragonu. Krótko obsmażyłam na oliwie i wstawiłam do piekarnika aby doszły. W tym czasie przesmażyłam szparagi z czosnkiem. Gotowe posypałam startym serem i podałam z filetami. Szybkie, lekkie danie na ciepłe dni.” Czytaj więcej
Wiem co jem
sery z Wiżajn 200zakupy w gospodarstwie Państwa Janina i Bolesław Racis – Jasionowo 7 (od głównej drogi prowadzą drogowskazy) Gieno Mientkiewicz wraz z Magazynem Wino zorganizował jakiś czas temu panel degustacyjny łączenia sera Dojrzewające z Wiżajn od Marii Kowalewskiej i Czesława Racisa z winem. Oto jego konkluzja. „ Kasia Niemyjska podsumowała oba „wiżajny” uwagą, że „idealnie do nich pasują polskie wina Sibera czy Hibernal – mineralne(...)powinien jeść i pić każdy Polak na kolację! Włóczęga (Zbigniew Kmieć) do porośniętego zaleca mozelskie spätlese, a do gładkiego pinot grigio z Veneto. Wojtek (Wojtek Bońkowski ) poleca wina „ lekkie, białe – w stronę Chardonnay w rodzaju bezbeczkowego burgunda albo wina z Alto Adige, ale świetnie nada się tu i wino polskie, mało lub średnio cieliste w rodzaju Pinot Gris
królestwo garów
Sernik na zimno z arbuzem 231połączyć z przestudzonym masłem. Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć folią spożywczą, na dno wsypać masę herbatnikową i dokładnie wyrównać i lekko docisnąć. Wstawić formę do lodówki. Ser, jogurt i cukier zmiksować. Odlać 1/3 masy. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Dokładnie wymieszać i połączyć z większą częścią masy serowej. Zmiksować i wyłożyć na spód(...)cząstki, powyciągać pestki i zmalaksować. Połączyć arbuza z masą serową, wymieszać. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Wlać żelatynę do masy i dokładnie zmiksować. Wyłożyć na białą zastygłą masę. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Ostudzić i wstawić do lodówki. Arbuza (oczywiście bez pestek) zmiksować i połączyć z mocno tężniejącą galaretką. Wylać galaretkę na zastygnięty
na moim stole...
Kasza pęczak a'la risotto 149Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 1 litr bulionu warzywnego pieprz kilka pieczarek tarte pecorino ( 2 łyżki stołowe) świeże listki majeranku Kasza pęczak po polsku Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. 2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino. 3. Wymieszaj i za kilka chwil dolej bulion. Najpierw(...)litra, potem w miarę pęcznienia pęczaku:) dolewaj pozostałą część. 4. Po ok 20-30 minutach dodaj ser pecorino. Całość posyp świeżym majerankiem. Wymieszaj. P onieważ nie lubię nazwy kaszotto, danie jest praktycznie bez nazwy. Smak tworzy świeży majeranek. Podawaj z sałatką ze smażonego bakłażana
AZgotuj!
Pasta z avocado / Avocado Brotaufstrich 329kolejna po serze piwnym pasta do chleba, ale tym razem nie na bazie sera czy twarogu - zależało mi na zachowaniu delikatnego, aksamitnego smaku oraz jasnozielonego koloru avocado, jednocześnie chciałam, żeby pasta nie przypominała guacamole. Przepis, który najbardziej zbliżony był do moich oczekiwań znalazłam na stronie www.chefkoch.de , w nim bazą pasty jest avocado(...)mojej pasty użyłam ugotowanej zielonej fasolki mung - jest mniej mączysta, dużo delikatniejsza w smaku od cieciorki i... jest zielona! :) Pasta wyszła świetna, pasuje idealnie do białego pieczywa, sprawdzi się też z pewnością jako dip do jasnych mięs i blanszowanych warzyw. Wypróbujcie, gorąco polecam! Składniki na ok. 300 g pasty
Kuchnia Prezydentowej
SEROWY TWIX – SERNIK NA ZIMNO Z KARMELEM I ORZECHAMI 450fantastycznym pomysłem zarówno na upalny dzień … do popołudniowej kawki … jak i np. deser po romantycznej randce. Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm) * biszkopty okrągłe – 10 szt * serek biały homogenizowany – 400 g * śmietana 36% – 150 ml * żelatyna – 3 łyżeczki * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * cukierki krówki – 100 g * twix – 2 paluszki * orzechy(...)następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Uważamy, żeby nie zagotować żelatyny, gdyż straci ona swoje właściwości! Śmietanę ( zimną! ) ubijamy na puch, dodając pod koniec cukier puder, a następnie wkładamy ser i wlewamy żelatynę – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty, wykładamy. Przygotowujemy 2 kąpiele wodne – w jednej roztapiamy krówki, w drugiej posiekane drobno batoniki Twix. Pojedynczo
Ostra na Słodko
Ziołowe kulki serowe 272użyć do ich obtoczenia dowolnych ziół i przypraw. Wersja z papryką w płatkach wyszła mocno ostra, więc trzeba ostrożnie. Do tego dobra buła i jest pysznie!składniki90 g ostrego sera żółtego -np cheddara150 g serka typu almette ziołowydo otoczeniapapryka w płatkach (słodka lub ostra, jak wolimy)szczypiorek drobno posiekanyziarna sezamuprzygotowanieCheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać(...)masy uformować kulki wielkości orzechów. Z tej porcji wyjdzie ok 18 kulek. Na talerzyki wysypać przyprawy i obtoczyć w nich serki. Podawać np z dobrym białym pieczywem. Smacznego
Stare Gary
Tarta ze szparagami 181cała kuchnia Zachwycamy się zielonymi szparagami bo warto, są delikatne, nie wymagają obierania, można jej jeść na surowo. Po przepysznych Szparagach z sosem holenderskim i wspaniałej kremowej zupie z białych szparagów, którą przygotował Piotr postanowiłam przygotować tartę ze szparagami na cieście francuskim, smaczną, kolorową, przyciągającą wzrok. Właściwie to Bartek U. natchnął mnie do przygotowania mojej tarty, pokazał(...)też wymaluję swoja tartę, no i wymalowałam ;). Tarta ze szparagami to super szybka, bardzo prosta i pyszna propozycja na kolację, tarta z zielonymi szparagami, szynką wędzoną i tartym serem mozzarella. 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście cienkich zielonych szparagów 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 1 jajko 2 łyżki sera tartego mozzarella 1 duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 288syropem klonowym lub miodem, druga część serka wymieszać z łyżka kakao i syropem /miodem. orzechy laskowe zmielić najdrobniej jak sie da i wymieszac z ciemną masą. Ułożyć najpierw białą masę a póżniej ciemna-można na wierzch posypac orzechami laskowymi. Smacznego :) Basia napisała: Witam, Gdy jest dzień że nie mam ochoty gotować, a jestem glodna po pracy to robię takie(...)podsmażają w garnku rozpuszczam ok. łyżkę masła, dodaję serek topiony w pudełku najbardziej smakuje mi masdamer. Mieszam czekając aż się rozpuści, gdy zdarzy się że w lodówce zaplątał się ser z niebieską pleśnią to go kroję w kostkę i również dorzucam. Po rozpuszczeniu sera, dodaję 1-2 łyżki mleka. Trochę wygląda jakby się zważyło, ale się nie przejmuję i mieszam
Moje Kuchenne Rewelacje
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 197sosiku jednocześnie nie tłustego i prawie bezbarwnego :) - było pyszne! Do dziś czuję ten smak...na dodatek podany był do tego starkowany, świeży parmezan...mmmm....pychota! Oczywiście do tego zamówiliśmy białe, prawdziwe, lokalne greckie wino. Sceneria restauracji była boska - siedzieliśmy w ogrodzie pełnym kwiatów i zieleni a nieopodal tryskała wielka, orzeźwiająca podświetlana fontanna... Wysepka przy miejscowości Laganas, na którą idzie się(...)daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem - na najlepszy jaki w życiu jadłam natrafiliśmy całkiem przypadkiem... Wracając z Zatoki Wraku zajechaliśmy do kameralnej restauracyjki
MintTaste
Tydzień włoski w LIDL Polska od 19 pazdziernika – DOLCE VITA w zasięgu ręki 202szynka z Parmy, rozsławiona na całym świecie. Kuchnia włoska znana jest wszędzie, dzięki swej prostocie i przede wszystkim dzięki lokalnym produktom nie do podrobienia. Znana z wyśmienitych makaronów, najsmaczniejszych serów, gdzie niewątpliwie królem jest parmezan, gorgonzola, mozzarella czy chociażby ricotta. Cucina italiana obfituje w ryby i frutti di mare, w niezliczoną ilość owoców, warzyw i ziół. Włosi to naród , który(...)Miłość do licznych spotkań przy stole, miłość do gwarnych obiadów i nade wszystko spektakularnych kolacji, które np. na Sycylii, spożywa się nawet po 23.00. Nic to, wszakże białe , sycylijskie noce ,przyciągają co roku rzesze turystów spragnionych słońca, jedzenia, dobrego towarzystwa i krystalicznie czystego morza. Kuchnia włoska, to kuchnia , która trzyma się swojej kultury, nie przekupiona przez fast foody
Z Kuchni Do Kuchni
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem 146ementalera lub mozzarelli 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 pęczek posiekanego szczypiorku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Oczyszczone, pozbawione białych błonek mięso nakłuwamy z obu stron nakłuwaczem do mięs. Oprószamy solą oraz pieprzem. Połowę masła rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę, mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy mleko i gotujemy(...)chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je niewielką ilością beszamelu. Kładziemy obsmażone mięso. Na wierzchu rozprowadzamy kolejną porcję sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (do roztopienia i lekkiego zarumienienia się sera
Smaki Na Talerzu