polskim serem Bursztyn” smakowo bardzo mi pasuje. Jesienią za grzybami po lesie wędruję i mam ogromną radość jak je znajduję, wówczas jestem zadowolona, zrelaksowana i dlatego ta sałatka jest dla mnie wygrana J Książkę Michela Moran „Doradca smaku” Marzena Szkodzińska za „Sałatkę z rukolą i fenkułem” otrzymuje bo 3 kolory (biały, zielony
Moniki SmakołykiNastępnie do przygotowanej masy dodajemy ser i wszystko łączymy. Na upieczony wcześniej spód wylewamy masę serową i wyrównujemy. Wierzch polewamy sokiem malinowym z cząstkami owoców tworząc niekształtne zygzaki. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 150`C piekarnika i pieczemy około 140 minut. Na dno piekarnika ustawiamy misę lub blachę wypełnioną wodą, dzięki czemu sernik pozostanie biały i nie wysuszy się. Upieczony
Słodkie Przyjemnościczerwonej fasoli bez zalewy, 1 biała cebula, 200 g kurek, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta suszonego czosnku, 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu, sól do smaku, 1 łyżeczka musztardy ostrej ( np. sarepskiej), 2 łyżki płaskie masła klarownego, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 150 g śmietanki 30%, 1 jajko, 20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich
Moniki Smakołykimąką z ciecierzycy z żółtym serem) sól, pieprz do smaku oliwa lub olej do smażenia Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól i odstawić na ok. 30min. Nadmiar wody z cukinii odsączyć. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę, jajko, mąkę oraz doprawiamy do smaku pieprzem ( ja użyłam mieszanki świeżo mielonego pieprzy zielonego, białego, czerwonego i czarnego) i solą
apetytnapieczeniegrę. Nie dodajemy żadnego sera żółtego ani nic z tych rzeczy. A teraz zdradzę Wam 2 sekrety. Moje mielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko
OstryKęsgrę. Nie dodajemy żadnego sera żółtego ani nic z tych rzeczy. A teraz zdradzę Wam 2 sekrety. Moje mielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko
OstryKęspomidor 3 ząbki czosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz z młynka, czarny pieprz ziarnisty, kilka ziaren kolendry, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe olej do smażenia (jeśli mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku) trochę startego na tarce żółtego sera (najlepiej ostrego i wyraźnego w smaku
Ratunku obiadNie było nas. Zupełnie nieplanowanie wyjechaliśmy do "naszego" Zamościa. Kiedy w Szczecinie zima zaprzyjaźniła się najwyraźniej z jesienią, my szaleliśmy na białym końcu świata. Tylko
OliveandThymeSKŁADNIKI : 200-225 g sera cheddar w dwóch kolorach-jasny i żółty + trochę extra do garniszu 4 drożdżowe chlebki żytnie o średnicy ok.15-17 cm 6 łyżek masła 1 posiekana mała cebula 30-35 g mąki pszennej 260 g mąki żytniej (lub pół na pół) 3 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego 2 listki laurowe 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól(...)koloru. Teraz dodać pozostałą mąkę, wymieszać i dodać bulion drobiowy oraz gałkę muszkatołową, liście laurowe, sól i pieprz. Mieszając zagotować roztrzepując grudki. Zupę nalać do wydrążonych chlebków, udekorować startym białym i żółtym cheddarem. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować bez przykrycia ok.20 min aż zupa stanie się gęsta i straci posma k mąki. Mieszać zupę od czasu do czasu
Sztuka gotowania w/g Samiryząbek czosnku 1 cebula dymka pół średniej marchewki 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki oleju do smażenia przyprawy (po dużej szczypcie): kurkuma, imbir, chilli Dymkę kroimy na plasterki (białe i zielone części), marchewkę na cienkie półplasterki. Dwa jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich wyciśnięty ząbek czosnku, sos sojowy, kurkumę, imbir, chilli i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy dymkę(...)pomidorów. Wrzucamy szpinak, wyciskamy czosnek i podsmażamy, aż liście “zwiędną”. Wlewamy wtedy śmietankę. Pomidory siekamy na mniejsze części i dodajemy do sosu. Możemy wkruszyć nieco fety (czy sera sałatkowego typu feta) lub zetrzeć garstkę parmezanu (czy np. burszyna lub dziugasa). Przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy, aż sos się nieco zredukuje. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
Poezja smaku„Kieszeń Włocha” drobiowe filety inaczej Kieszeń Włocha, jest pełna Włoch , czyli mozzarelli i suszonych pomidorów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em
Ogrodnik w podróżysłodkości była większa niż moje lenistwo i dzięki temu urodziły się pyszne mini serniczki z malinami, w błyskawicznej wersji. Podobno potrzeba jest matką najlepszych wynalazków:). Spód powstał z białej czekolady, wiórków kokosowych i miodowych chrupek śniadaniowych. Masa serowa, najprostsza, jaka może być i do tego pyszne maliny. Serniczki wyszły rewelacyjne, najlepszym dowodem na, to jest 18 zjedzonych mini serniczków(...)użyłam gwiazdek 80 g białej czekolady 3 łyżki masła 50 g wiórków kokosowych Instructions Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej mieszanki dodać wiórki kokosowe, a następnie całość wymieszać z chrupkami. Formę do muffinek wyłożyć papilotami, na ich dno wsypać po 1 łyżce przygotowanej mieszanki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Sery umieścić w misce, dodać
SprawdzonaKuchnia.plkarmelem Sernik czarno-biały Sernik dyniowy Sernik królewski Czas przygotowania: 90 minut Proporcja na formę o wymiarach 26 x 26 cm Składniki Ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 170 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 jajka Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 180 g cukru
Kulinarne przygody Gatityfarszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki. Źródło: internet Źródło: internet KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano ją za prawdziwy smakołyk. Obdarowywano nią na gwiazdkę pod choinkę. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to 309 kcal. Właściwości : Biała wewnętrzna część skórki zwana albedo
Ciastka - domowe słodkościparmezanem. U mnie pizza biała będzie na bogato i trochę po polsku... bo z ziemniakami, rozmarynem i sosem czosnkowym, a ciasto wzbogaciłam płatkami jaglanymi (taka moja wariacja 😉). Pomysł na zrobienie takiej pizzy powstał z potrzeby chwili - mieliśmy z mężem ochotę na domową pizzę, a był już późny wieczór, w lodówce raptem resztka drożdży, kawałek sera żółtego i napoczęty jogurt
Kuchnia MagdaLeny