Zupa krem z kalafiora 204Odkąd mam blender, pokochałam zupy kremy. To naprawdę fajna przystawka, którą można zrobi ć praktycznie ze wszystkiego. Dziś na tapetę bierzemy kalafiora :) Składniki: - różyczki z jednego
Kulinarne zapędy Kokosa
Sernik czarno biały 321biały pyszny sernik :) , dla tych co lubią sernik z dodatkiem ciasta. Składniki na ciasto: 3 szk mąki tortowej 1 szk cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera
Apetyczna babeczka
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 189częśc biała łyżka oleju Pora pokroic w pół plastry. Czosnek drobno posiekac. Na patelni rozgrzac olej i wrzucic czosnek , lekko go zeszklic , po czym dodac pokrojony por i dusic ok. 3 minut na małym ogniu. Przełożyc do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą sie zagotuje , wrzucic 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser
Słodkości i nie tylko
Serniko-brownie z dynią, pomarańczą i figami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 162Nie można zaprzeczyć, że jesień zawitała nie tylko w naszej kuchni. Pogoda zmienia się co chwilę ale nam apetyt zatrzymał się na korzennych i jesiennych smakach
Candy Pandas
Co przygotować na kolację? 242ser jest naturalnie smaczny. Ostatnio wpadły mi w ręce japońskie bakłażany. Są to długie, cienkie i jasnofioletowe bakłażany. Smakiem raczej się nie różnią od tradycyjnych bakłażanów. Świetnie smakują w sałatce skropione winegretem. Sałatka z resztek 2 porcje Składniki: 150 g mieszanej sałaty 1 japoński bakłażan, ok. 250 g 2 łyżki kokosowego oleju 1 pomidor ½ czerwonej papryki kilka krążków białej cebuli
codojedzenia
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 182biała cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki: 2 łyżki tartego twardego sera (dziugas
Niedzielny kucharz
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 175serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik litewski. Występuje w wersji białej
Moja smaczna kuchnia
Szparagi w boczku 226ser parmezan Szparagi myjemy, odcinamy twarde i grube końcówki. Gotujemy w wodzie 2-3 minuty, nie dłużej bo staną się włókniste, ugotowane szparagi wyciągamy z wody, lekko osuszamy oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Osuszone warzywa zawijamy w plaster boczku i podsmażamy na patelni. Podajemy ze startym parmezanem. Tak przygotowane szparagi świetnie smakują z jajkiem sadzonym i kieliszkiem białego wina
upichcona
Pascha migdałowa - zupełnie wyjątkowa 252białej czekolady 50 g rodzynek 50 ml amaretto 40 g słupków migdałowych dodatkowo: 30 g blanszowanych migdałów Laskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać nasionka. Całość dodać do mleka, zagotować. Jajka roztrzepać ze śmietaną, powoli wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Kiedy oddzieli się serwatka, zdjąć z ognia i ostudzić. Sitko wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć odciśnięty ser. Zostawić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Konfitura z jarzębiny i jabłek z nutą limonki 238produkcji preparatów leczniczych m.in. wzmacniających, stosowanych w profilaktyce przeciw przeziębieniom i grypie, przy zakażeniach bakteryjnych i po przebytych chorobach. Konfitura z jarzębiny (Jarząba pospolitego), lekko cierpka, świetnie uzupełnia sery, wędliny i mięsa. Dodatek jabłek (1:4) podnosi słodycz konfitury przy zmniejszonej ilości cukru. Nie wymaga stosowania środków żelujących, gęstość regulujemy czasem duszenia. Można to sprawdzić na talerzyku schłodzonym w zamrażarce(...)łyżeczkę konfitur rozprowadzamy na talerzyku, jeśli się zetnie możemy wekować). Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 kg oczyszczonych jagód jarzębiny, ½ kg jabłek, ½ kg cukry, 1 szkl. białego półsłodkiego wina, 2 limonki (skórka i sok). Przygotowanie: Jagody jarzębiny zmrożone w zamrażalce (2 dni) lub przez naturę (zebrane po przymrozkach), umyć, zalać wrzątkiem tak żeby owoce znalazły się
SzczyptaSmaQ
Co do chleba? #4 Pasta na pożegnanie lata 381biały puch otuli ziemię. Brrrr! Już na samą myśl dostaję gęsiej skórki. Tak więc pasta doskonale wkomponowała się w dzisiejsze śniadanie. Taka słoneczna. I bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy słonecznik, a reszta to już kwestia fantazji i zasobów lodówki. Ja na początek wpakowałam jedynie natkę pietruszki i suszone pomidory w oliwie. Do tego bardzo minimalistyczne tosty z żółtym serem. Niedzielne
bastalena
Suszone ogórki kiszone - nie tylko dla emigrantów 352Czasem tak się zdarza, że mam ochotę na ogórkową albo biały barszcz na soku z kiszonych ogórków ( klik po przepis ) , ale..... ze względu na kraj pobytu, nie mam dostępu do takich rarytasów. Tak było m.in. w Arabii Saudyjskiej, gdzie wszelkie próby ukiszenia ogórków kończyły się totalną porażką. Ogórki były miękkie i gorzkie. Do tej pory żeńska część saudyjskiej(...)także miłośnikom foodpairingu, ponieważ suszone kiszone ogórki nadają wielu potrawom nową, ciekawą odsłonę :) A już niebawem zapraszamy po przepis na dip z suszonych ogórków, kalarepy i labnehu lub koziego sera. Składniki 3 kg ogórków kiszonych - ilość dotyczy modelu MSG-04 firmy MPM Przygotowanie Ogórki osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Sposób krojenia ogórków zależy od tego do czego mają być
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekane kanapki z paluszkami rybnymi i mozzarellą / Fish sticks and mozzarella toasts 347ciągnącą warstwą mozzarelli z pewnością sprawdzą się na kolację jak i na pożywne śniadanie. Dlaczego akurat paluszki rybne FRoSTY? Ano dlatego, że mają doskonały skład: 65% filetów z białych ryb, z certyfikowanych łowisk MSC, zamrażanych jeszcze na pokładzie kutra rybackiego, 15% panierki składającej się z mąki pszennej, soli, papryki, kurkumy i drożdży, oleju słonecznikowego, i skrobi ziemniaczanej. Nie ma się(...)sosie pomidorowym. Posyp każdą bułkę mozzarellą i ułóż na blaszce do zapiekania. Włóż blaszkę do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez kilka minut do rozpuszczenia się sera i podawaj. Smacznego! English version Fish sticks and mozzarella toasts (4 toasts) Ingredients: 4 FRoSTY Fish Sticks, cooked according to package directions 2 buns, halved and toasted 4 tbsp pizza
karmelowy
Zdrowsze Święta – przepisy wytrawne 128grecku: 700-800 g polędwicy z dorsza 4-5 marchewek (ok. 500 g) 2 pietruszki (ok. 200 g) ok. pół selera (ok. 150 g) 1 duża cebula 1 biała część pora 190 g koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka musztardy dijon 500 ml wody (u mnie prosto z filtra(...)rukoli lub roszponki 1 nieduży burak (ugotowany/upieczony) – można kupić już ugotowany na parze* duża garść posiekanych orzechów włoskich (możesz zamienić na pestki dyni lub słonecznika) 50 g sera kanapkowo-sałatkowego w kostce typu feta (może być naturalna lub smakowa) dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka płynnego miodu, sól
Poezja smaku