hitem stołu było spaghetti z cukini. Od kiedy mamy specjalny przyrząd, czyli tak naprawdę najprostszą na świecie obieraczkę do warzyw, robimy makrony z cukini, jabłek, kalarepki, czerwonych buraczków i białej rzepy. Warzywne spaghetti nie może obejść się bez dobrego pesto, a to z kolei wyjdzie tylko wtedy kiedy powstanie na bazie z dobrych orzechów. My użyliśmy migdałów, orzechów laskowych(...)pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą Poniedziałek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch osób): 250 g polędwicy
Niedzielny kucharzgramów miąższu z dyni (na przykład 1 średnia dynia hokaido), 4 duże cebule, 2 średnie ziemniaki, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, wywar mięsny, sól, pieprz, olej. Dodatkowo bagietka, ser żółty na grzanki, natka pietruszki. Jak zrobić zupę dyniowo-cebulową? Cebulę obierz i pokrój w pióra. W średnim garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę, następnie smaż ją na minimalnym ogniu(...)kromki, na każdej wyłóż porcję startego sera, wstaw na kilka minut do piekarnika pod górną grzałkę – najlepiej użyć funkcji grill. Zupę rozlej do miseczek, na każdą połóż grzankę, wyłóż porcję odłożonej wcześniej cebuli oraz posyp posiekaną natką. Rada: Zupa będzie jeszcze lepsza, gdy razem z wodą wlejesz także pół szklanki wytrawnego białego wina. Wegetarianie zamiast wywaru mięsnego do przygotowania
Kulinarna Polskaryżu do risotto, 1 średnia biała cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnkowego, 150 g grzybów shimeji brązowych, 1 mała puszka drobnego groszku, 200 g, 250 g drobno posiekanego mięsa wołowego (jak na tatara), 1 l bulionu drobiowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka curry, ok. 20 g startego sera parmezanu, 2 łyżki masła, mielona papryka wędzona, suszone
Moniki Smakołykikluski z serem RILLETTES Z ZIELONEJ SOCZEWICY I ORZECHÓW WŁOSKICH autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Makaron z fasolą – włoska kuchnia tradycyjna autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po Bretońsku autorka: Na To Mam Ochote | blog: Na To Mam Ochotę SAŁATKI I PRZEKĄSKI Sałatka z białej fasolki z tuńczykiem
Weekendy w domu i ogrodzietwarogu 2/3 szklanki kaszy gryczanej (u mnie biała) 2 cebule (u mnie szalotki) olej do smażenia cebuli 1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków czarnuszka do posypania Przepis na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem Kaszę ugotować i ostudzić. Ser zemleć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę
Rodzinka w kuchnidużo goryczki, podczas gdy w białej goryczka jest niemal niewyczuwalna. Aby pozbyć się goryczki należy zanurzyć twarde końcówki w osolonej wodzie i pozostawić na około godzinę. Składniki na cykorię zapiekaną z szynką: 4 cykorie, 8 lub 16 plastrów szynki, kubek śmietany (250 ml), pół pęczka koperku, ząbek czosnku, 50g żółtego sera , sól i pieprz do smaku. Sposób
Gotuj Się Kto MożeSkładniki: 1 burak 1/2 granatu 200 g sera feta garść pestek dyni 1 pęczek bazylii 3-4 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Przepis: Buraka gotujecie w łupinie, studzicie, obieracie i kroicie w kostkę. Granat kroicie na pół i z połowy wyjmujecie pestki, próbując nie zabryzgać całej kuchni, zwłaszcza jeśli jest biała. Fetę odsączacie z serwatki i kroicie
GRUBY WAŁEKnatkę pietruszki, można też posypać ją tartym serem. Przepis na: zupa meksykańska Składniki dla 2 osób: 300 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) lub mielonej wołowiny 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z ziołami lub 3 obrane i pokrojone pomidory 1 mała puszka (165g) kukurydzy chili 1 puszka (310g) mixu fasoli (biała, czerwona i lima) z cieciorką 1 cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowoców morza (krewetki, kalmary ,przegrzebki ) 100 ml białego półwytrawnego wina 3 ząbki czosnku pokrojonego nie drobno 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki bazylii suszonej 1 łyżka oregano 4-6 łyżek owocu granatu sól, pieprz świeżo mielone kilka oliwek drobno pokrojonych garść szczypiorku do dekoracji kilka łyżek drobno tartego sera dowolny 0.700 dag słodkich pomidorów sparzonych ,obranych
Viola cooks with passionoczywiście można ją zastąpić np. zwykłą białą z dodatkiem mielonej papryki i efekt będzie podobny Składniki : 4 patisony wielkości pięści 1 cebula 3 kiełbaski meksykańskie – grillowe-surowe 1/2 szklanki kaszy wiejskiej , ugotowanej na bulionie 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól do smaku troszkę tartego sera do posypania pół szklanki bulionu Patisony , myjemy , ścinamy
Ogrodnik w podróżyPierogi ruskie wszyscy znają i kochają a ja dziś przedstawiam inną wersję tych ruskich pierogów. Smakują obłędnie z sosem z maślanki i surówką z białej kapusty
Moje Małe Czarowanieciasto 2 szkl mąki 2 zółtka 160 g masła szczypta soli łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii 1 ząbek czosnku szczypta oregano szczypta proszku do pieczenia pęczek
Gotowanie jest łatweszczególności sera feta, gouda i pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi refleksami. Podawaj schłodzone do temperatury 6°C. To propozycja dla osób pełnych pozytywnej energii i optymizmu. Czyli coś dla mnie! To wino polecam! Drugim winem jest: MIONETTO PROSECCO D.O.C. TREVISO (Vinpol) Włoskie wino musujące z regionu Treviso, białe, bardzo wytrawne, wytwarzane
Wanilia i Kardamonszklanka płatków akacji (tylko białe części), 50 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej. Do podania: owoce sezonowe, miód lipowy lub cukier puder, świeże płatki akacji. T kaniny lniane Kardelen by Mira design . Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Żółtka wymieszać z serem, mlekiem i kwiatami akacji, dodać
SzczyptaSmaQ