SAŁATKA MAKARONOWA Z SALAMI, KABANOSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 224Nie było nas. Zupełnie nieplanowanie wyjechaliśmy do "naszego" Zamościa. Kiedy w Szczecinie zima zaprzyjaźniła się najwyraźniej z jesienią, my szaleliśmy na białym końcu świata. Tylko
OliveandThyme
Nie ogarniam! Co jeść? Przepisy oraz porady dla mam i zapracowanych 146ząbek czosnku 1 cebula dymka pół średniej marchewki 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki oleju do smażenia przyprawy (po dużej szczypcie): kurkuma, imbir, chilli Dymkę kroimy na plasterki (białe i zielone części), marchewkę na cienkie półplasterki. Dwa jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich wyciśnięty ząbek czosnku, sos sojowy, kurkumę, imbir, chilli i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy dymkę(...)pomidorów. Wrzucamy szpinak, wyciskamy czosnek i podsmażamy, aż liście “zwiędną”. Wlewamy wtedy śmietankę. Pomidory siekamy na mniejsze części i dodajemy do sosu. Możemy wkruszyć nieco fety (czy sera sałatkowego typu feta) lub zetrzeć garstkę parmezanu (czy np. burszyna lub dziugasa). Przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy, aż sos się nieco zredukuje. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
Poezja smaku
„Kieszeń Włocha ” drobiowe filety inaczej 246„Kieszeń Włocha” drobiowe filety inaczej Kieszeń Włocha, jest pełna Włoch , czyli mozzarelli i suszonych pomidorów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em
Ogrodnik w podróży
Serniczki z malinami 147słodkości była większa niż moje lenistwo i dzięki temu urodziły się pyszne mini serniczki z malinami, w błyskawicznej wersji. Podobno potrzeba jest matką najlepszych wynalazków:). Spód powstał z białej czekolady, wiórków kokosowych i miodowych chrupek śniadaniowych. Masa serowa, najprostsza, jaka może być i do tego pyszne maliny. Serniczki wyszły rewelacyjne, najlepszym dowodem na, to jest 18 zjedzonych mini serniczków(...)użyłam gwiazdek 80 g białej czekolady 3 łyżki masła 50 g wiórków kokosowych Instructions Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej mieszanki dodać wiórki kokosowe, a następnie całość wymieszać z chrupkami. Formę do muffinek wyłożyć papilotami, na ich dno wsypać po 1 łyżce przygotowanej mieszanki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Sery umieścić w misce, dodać
SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik królewski - idealny i prosty 182karmelem Sernik czarno-biały Sernik dyniowy Sernik królewski Czas przygotowania: 90 minut Proporcja na formę o wymiarach 26 x 26 cm Składniki Ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 170 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 jajka Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 180 g cukru
Kulinarne przygody Gatity
LEKSYKON BAKALII 229farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki. Źródło: internet Źródło: internet KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano ją za prawdziwy smakołyk. Obdarowywano nią na gwiazdkę pod choinkę. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to 309 kcal. Właściwości : Biała wewnętrzna część skórki zwana albedo
Ciastka - domowe słodkości
PIZZA BIAŁA Z ZIEMNIAKAMI 210parmezanem. U mnie pizza biała będzie na bogato i trochę po polsku... bo z ziemniakami, rozmarynem i sosem czosnkowym, a ciasto wzbogaciłam płatkami jaglanymi (taka moja wariacja 😉). Pomysł na zrobienie takiej pizzy powstał z potrzeby chwili - mieliśmy z mężem ochotę na domową pizzę, a był już późny wieczór, w lodówce raptem resztka drożdży, kawałek sera żółtego i napoczęty jogurt
Kuchnia MagdaLeny
Pieczony patison z nadzieniem serowym 206wymieszać tarty ser żółty, ser brie, przeciśnięty przez praskę czosnek,paprykę chili, tymianek. Po upływie 40 minut wyjąć podpieczonego patisona, włożyć serowe nadzienie. Kontynuować podpiekanie przez kolejne 20minut. Podawać samego z krakersami bądź jako dodatek. Pieczony patison z nadzieniem serowym Smacznego! Pieczony patison z nadzieniem serowym Do nadzienia serowego można też dodać 50 ml białego wina. The post Pieczony patison
mecooks
Pieczony patison z nadzieniem serowym 158wymieszać tarty ser żółty, ser brie, przeciśnięty przez praskę czosnek,paprykę chili, tymianek. Po upływie 40 minut wyjąć podpieczonego patisona, włożyć serowe nadzienie. Kontynuować podpiekanie przez kolejne 20minut. Podawać samego z krakersami bądź jako dodatek. Pieczony patison z nadzieniem serowym Smacznego! Pieczony patison z nadzieniem serowym Do nadzienia serowego można też dodać 50 ml białego wina. Share List SGMB
mecooks
Rozwiązanie konkursu sernikowego 181białą czekoladą…od samych składników ślinka cieknie… Ania – Kto ugości moich gości? – serniki z dodatkiem czegoś z „procentem” zawsze są podkręcone smakiem. Super! Daria Janowicz – sernik z dodatkiem ziemniaków? A dlaczego nie? Bardzo jestem ciekawa jego konsystencji, więc skuszę się i z chęcią wykorzystam przepis Darii. Marta – już samo połączenie sera
Raj dla Podniebienia
Sałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri 220orzechów i sera. I w większości z natki pietruszki. Po prostu musicie spróbować sami. :) Składniki dla 2 osób: 10 dużych krewetek * 1 łyżka klarowanego masła lub oliwy do smażenia 1 szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej 2 garście rukoli (ok. 40-50g) 1/4 małej czerwonej cebuli , pokrojonej w piórka po 2-3 łyżki białej i czerwonej fasolki z puszki plasterki chili
Pełny talerz
Karkówka pod pierzynką. 202czosnku 25 ml białego wytrawnego wina WYKONANIE: wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, macerujemy w marynacie, zostawiamy w lodówce na 3-4 godz., cebulę kroimy w piórka, boczek i paprykę w cienkie paski, plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę, smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku około
Kuchnia Beaty
Risotto z marchewką, kukurydzą i koperkiem 316ryżu długoziarnistego białego lub odmiana ryżu do risotto 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 5 - 6 chochli gorącego rosołu mięsno - warzywnego 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula kilka łyżek startego żółtego sera łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego koperku
Anioszek w kuchni
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i cykorią pod beszamelem 254minutę – zasmażka ma zostać biała. Wlewamy do niej powoli mleko, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Po wlaniu całego mleka sos stale mieszamy, żeby nie potworzyły się grudki, czekamy aż całość ponownie zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Jeśli grudki jednak Wam powstały, zmiksujcie całość. Dodajemy przyprawy – startą gałkę, sól, pieprz oraz starty ser. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy
Karo in the Kitchen
Papryka faszerowana 217mięsa mielonego - 100 g białego ryżu - 3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero - ilość wg uznania - 1 cebula - 1/4 szklanki octu winnego - 0,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu - 2 łyżeczki suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka oleju - ser żółty do posypania - sól
CookYourself